Sari direct la conținut

Vaccinul chinezesc anti-Covid CanSinoBio are o eficiență de 65,7% în testele clinice globale

HotNews.ro
Vaccin, Foto: Agerpres
Vaccin, Foto: Agerpres

Vaccinul anti-Covid CanSinoBIO, realizat de CanSino Biologics, a dovedit o eficiență de 65,7% în prevenirea cazurilor simptomatice și o rată de 90,98% în prevenirea unor forme severe de boală într-o analiză intermediară a testelor clinice la nivel global, a spus ministrul pakistanez al Sănătății, relatează Reuters.

Datele pozitive aduce vaccinul, dezvoltat împreună cu un institut de cercetare afiliat Armatei chineze, cu un pas mai aproape de a deveni al treilea vaccin de succes împotriva bolii.

Deși vaccinurile anti-Covid de la dezvoltatorii chinezi au arătat rate de protecție mai scăzute decât unele produse din Vest, iar rezultatele detaliate ale studiilor nu sunt încă disponibile publicului, au fost aprobate deja în mai multe țări în dezvoltare care se confruntă cu o creștere a numărului de infecții.

Vaccinului CanSinoBio este testat în Pakistan, Mexic, Rusia, Argentina și Chile, potrivit datelor înregistrate în testele clinice, iar compania a încheiat acorduri de aprovizionare cu unele dintre acele state, inclusiv cu Mexic.

În Pakistan, ministrul Sănătății Daisal Sultan a spus că țara ar putea primi ”zeci de milioane” de doze ale vaccinului potrivit unui acord cu firma chineză.

Eficacitatea vaccinului se bazează pe analiza a 30.000 de participanți și 101 cazuri confirmate de Covid, a spus ministrul pe Twitter, citând datele unei comisii independente de monitorizare.

Nu au fost ridicate îngrijorări privind siguranța, a spus el.

În Pakistan, eficiența vaccinului CanSinoBio în prevenirea cazurilor simptomatice a fost de 74,8% iar în ceea ce privește formele severe a fost de 100%.

CanSinoBio – aprobat pentru folosirea militarilor din țară anul trecut a fost folosit de astunci pentru imunizarea a cel puțin 40.000 – 50.000 de oameni – folosește un virus gripal comun modificat, cunoscut ca adenovirus tip5 pentru a purta materialul genetic al proteinei coronavirusului în corp.

Cu toate acestea, cercetătorii și-au exprimat îngrijorări în testele inițiale și interimare că vaccinul ar putea să nu funcționeze la cei expuși anterior la adenovirus tip5, în timp ce anticorpul preexistent împotriva virusului gripal comun ar putea să slăbească răspunsul imun produs de vaccin.

CanSinoBio testează de asemenea și un program de vaccinare în două doze în China, inclusiv la pacienți cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani și de peste 55 de ani.

Vaccinurile companiilor Sinovac și Sinopharm au arătat o eficiență cuprinsă între 50% și 91%.

Cele trei firme au cerut aprobarea programului VOVAX și China plănuiește să furnizeze 10 milioane de doze inițiativei susținută de Organizația Mondială a Sănătății și alianța GAVI.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro