Sari direct la conținut

Cum au falsificat niște școlari britanici testele Covid-19 folosind băuturi răcoritoare

HotNews.ro
Cum au falsificat niște școlari britanici testele Covid-19 folosind băuturi răcoritoare

Copiii vor găsi întotdeauna diverse modalități de a scapa de școală și cel mai recent truc este să falsifice un test de flux lateral (LFT) Covid-19 pozitiv folosind băuturi răcoritoare. Cum sunt păcălite testele de sucurile de fructe și Cola? Există vreo cale de a transforma un rezultat real fals într-unul pozitiv?, se întreabă

BBC.

Videoclipurile cu trucul circulă pe TikTok din decembrie. O școală din Liverpool, Marea Britanie, le-a scris recent părinților pentru a-i avertiza despre aceste lucruri.

Cum functioneazã? Mark Lorch, profesor de chimie și comunicare științifică la Universitatea din Hull, Marea Britanie, a verificat ”experimentul” prin depunerea câtorva picături direct pe testul de flux lateral. Câteva minute mai târziu, două linii au apărut pe fiecare test, indicând prezența virusului care provoacă Covid-19.

Cum funcționează testele?

Dacă deschideți un dispozitiv LFT, veți găsi o bandă de material asemănător hârtiei, numită nitroceluloză, și un mic tampon roșu, ascuns sub carcasa de plastic de sub linia T.

Absorbiți pe tamponul roșu sunt anticorpi care se leagă de virusul Covid-19. Ele sunt, de asemenea, atașate la nanoparticule de aur (particulele minuscule de aur par de fapt roșii), ceea ce ne permite să vedem unde sunt anticorpii de pe dispozitiv. Când faceți un test, amestecați proba cu o soluție tampon lichidă, asigurându-vă că proba rămâne la un pH optim, înainte de a o picura pe bandă.

Fluidul trece pe banda de nitroceluloză și preia aurul și anticorpii. Acestea din urmă se leagă și de virus, dacă sunt prezente. Mai sus în bandă, lângă T (pentru test), sunt mai mulți anticorpi care leagă virusul. Dar acești anticorpi nu sunt liberi să se miște – sunt lipiți de nitroceluloză.

Cum poate o băutură răcoritoare să provoace apariția unei linii roșii T?

O posibilitate este ca băuturile să conțină o substanță pe care anticorpii să o recunoască, la fel cum face virusul. Dar acest lucru este destul de puțin probabil. Există tot felul de lucruri în mucoasa și saliva colectate de tampoanele pe care le luați din nas și gură, iar anticorpii ignoră total aceast amestec de proteine, alți viruși și rămășițe ale micului dejun. Deci nu vor reacționa la ingredientele unei băuturi răcoritoare.

O explicație mult mai probabilă este că ceva din băuturi afectează funcția anticorpilor. O serie de fluide, de la suc de fructe la cola, au fost folosite pentru a păcăli testele, dar toate au un lucru în comun – sunt foarte acide. Acidul citric din sucul de portocale, acidul fosforic în cola și acidul malic în sucul de mere dau acestor băuturi un pH cuprins între 2,5 și 4. Acestea sunt condiții destul de dure pentru anticorpi, care au evoluat pentru a funcționa în mare parte în sânge, cu pH-ul său aproape neutru de aproximativ 7,4.

Chiar și o mică modificare a lanțurilor poate avea un impact dramatic asupra funcției unei proteine

Menținerea unui pH ideal pentru anticorpi este esențială pentru funcționarea corectă a testului și aceasta este sarcina soluției tampon lichid cu care amestecați proba, furnizată împreună cu testul. R

Fără tampon, anticorpii din test sunt expuși complet la pH-ul acid al băuturilor și acest lucru are un efect dramatic asupra structurii și funcției lor. Anticorpii sunt proteine, care sunt alcătuite din blocuri de construcție a aminoacizilor, atașati împreună pentru a forma lanțuri lungi, liniare. Aceste lanțuri se pliază în structuri foarte specifice. Chiar și o mică modificare a lanțurilor poate avea un impact dramatic asupra funcției unei proteine. Aceste structuri sunt menținute de o rețea de multe mii de interacțiuni între diferitele părți ale proteinei. De exemplu, părțile încărcate negativ ale unei proteine ​​vor fi atrase către zonele încărcate pozitiv.

Dar, în condiții acide, proteina devine din ce în ce mai încărcată pozitiv. Drept urmare, multe dintre interacțiunile care țin proteina la un loc sunt perturbate, structura delicată a proteinei este afectată și nu mai funcționează corect. În acest caz, se pierde sensibilitatea anticorpilor la virus.

Având în vedere acest lucru, vă puteți aștepta ca băuturile acide să conducă la teste false. O explicație probabilă este că anticorpii imobilizați de pe linia T se lipesc direct de particulele de aur pe măsură ce trec, producând notoriul rezultat fals pozitiv indus de cola.

Există totuși o modalitate de a identifica un test pozitiv fals?

Anticorpii (ca majoritatea proteinelor) sunt capabili să se replieze și să-și recapete funcția atunci când sunt readuși în condiții mai favorabile. Așa că Mark Lorch a încercat să spele un test care fusese picurat cu cola cu soluție tampon și sigur că anticorpii imobilizați de pe linia T și-au recâștigat funcția normală și au eliberat particulele de aur, dezvăluind adevăratul rezultat negativ la test.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro