Ce știm despre varianta Omicron care se răspândește exploziv în Statele Unite: Ce este XBB.1.5, cum se comportă și cât e de periculos
Subvarianta Omicron, XBB.1.5, provoacă îngrijorare în rândul oamenilor de știință după ce s-a răspândit rapid în Statele Unite în luna decembrie, notează agenția de presă Reuters.
Ministrul german al sănătății și-a exprimat preocuparea cu privire noua subvariantă COVID-19 legată de creșterea numărului de spitalizări în nord-estul Statelor Unite, adăugând că Berlinul urmărește îndeaproape situația.
În timp ce o mare parte a lumii se uită la creșterea numărului de cazuri de COVID din China, experții în boli infecțioase au fost, de asemenea, din ce în ce mai îngrijorați de Omicron XBB.1.5, foarte contagios, care a reprezentat mai mult de 40% din cazurile din SUA, conform datelor oficiale de săptămâna trecută.
Iată ce știm până în prezent:
Ce este XBB.1.5. și cum se comportă
Epidemiologul principal al Organizației Mondiale a Sănătății, Maria Van Kerkhove, a declarat că XBB.1.5 este cea mai transmisibilă subvariantă Omicron care a fost detectată până în prezent. Aceasta se răspândește rapid datorită mutațiilor pe care le conține, permițându-i să adere la celule și să se reproducă cu ușurință.
„Preocuparea noastră este cât de transmisibilă este”, a afirmat Van Kerkhove în cadrul unei ședințe de informare cu jurnaliștii miercuri.
Se estimează că XBB și XBB.1.5 au reprezentat 44,1% din cazurile de COVID-19 din Statele Unite în săptămâna încheiată la 31 decembrie, față de 25,9% în săptămâna precedentă, potrivit datelor de la Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor.
De asemenea, a fost depistat în alte 28 de țări din întreaga lume, a precizat OMS.
XBB.1.5 este un alt descendent al Omicron, cea mai contagioasă variantă a virusului care provoacă COVID-19 și care este acum dominant la nivel mondial. Este un descendent al XBB, detectat pentru prima dată în octombrie, care este la rândul său o recombinare a altor două subvariante Omicron.
Cât de periculoasă este această subvariantă Omicron
OMS a transmis că nu dispune încă de date privind gravitatea și nici nu are o imagine clinică asupra impactului său. Aceasta a precizat că nu a văzut niciun indiciu că gravitatea sa s-a schimbat, dar că o transmisibilitate crescută este întotdeauna o sursă de îngrijorare.
„Ne așteptăm la noi valuri de infecție în întreaga lume, dar acest lucru nu trebuie să se traducă în noi valuri de decese, deoarece contramăsurile noastre continuă să funcționeze”, a declarat Van Kerkhove, referindu-se la vaccinuri și tratamente.
Ea a precizat că OMS nu poate atribui în prezent creșterea numărului de spitalizări în nord-estul Statelor Unite variantei, având în vedere că sunt în circulație și multe alte virusuri respiratorii.
Virusologii sunt de acord că apariția noii subvariante nu înseamnă că există o nouă criză în pandemie. Noi variante sunt de așteptat pe măsură ce virusul continuă să se răspândească.
Este probabil ca XBB.1.5 să se răspândească la nivel global, dar rămâne neclar dacă va provoca un nou val de infecții în întreaga lume. Vaccinurile actuale continuă să protejeze împotriva simptomelor severe, a spitalizării și a decesului, spun experții.
„Nu există niciun motiv pentru a crede că XBB.1.5 este mai îngrijorătoare decât alte variante care apar și dispar în peisajul în continuă schimbare al mutanților COVID-19”, a explicat profesorul Andrew Pollard, director al Oxford Vaccine Group.
Ce face OMS
Grupul consultativ tehnic al OMS privind evoluția virusurilor face o evaluare a riscurilor privind subvarianta.
Van Kerkhove a declarat miercuri că speră să o publice în următoarele zile.
OMS a declarat că monitorizează îndeaproape orice posibile schimbări în gravitatea subvariantei cu ajutorul studiilor de laborator și al datelor din lumea reală.
- Citește și: Răspuns sfidător al Chinei după ce OMS a acuzat-o că ascunde amploarea pandemiei de COVID-19 din țară
(foto articol: © Jhdt Stock Images Llc | Dreamstime.com)