Sari direct la conținut

Program Noaptea Muzeelor 2022 / Peste 210 evenimente organizate în 39 de judeţe / 64 de obiective culturale deschise în Capitală

HotNews.ro
Program Noaptea Muzeelor 2022 / Peste 210 evenimente organizate în 39 de judeţe / 64 de obiective culturale deschise în Capitală

Noaptea Muzeelor are loc sâmbătă, când peste 210 de entităţi culturale din 87 de localităţi din ţară sunt deschise publicului. În București, 64 de obiective culturale își vor deschide porțile la Noaptea Muzeelor 2022, cu expoziţii, intervenţii şi experimente artistice, proiecţii, spectacole, ateliere, concerte și tururi interactive, în format fizic, după două ediţii în pandemie.

Anul acesta, evenimentele din Noaptea Muzeelor vor fi oferite de peste 210 muzee şi case memoriale, galerii şi grădini de artă, institute şi centre culturale, rezidenţe, saloane şi studiouri creative, spaţii ale memoriei, castele, palate, cetăţi, mori, teatre şi artele spectacolului, universităţi, cinematografe, biblioteci, primării sau case ale experimentelor din toată ţara.

La nivel național, fiecare instituție participantă și-a stabilit programul de vizitare.

Expoziţii, tururi interactive, ateliere, filme şi spectacole în 64 de obiective culturale din Bucureşti, la Noaptea Muzeelor 2022

Expoziţia „Muzeul Pandemiei. Valul 2. De ce mai stai cu el!?”

Expoziţia poate fi vizitată zilnic până pe 29 iunie, la ARCUB Gabroveni, din strada Lipscani 84-90, între orele 12.00 şi 20.00 şi în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor până la ora 02.00. „Muzeul Pandemiei”, marcă a Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, pregăteşte o nouă expoziţie dedicată pandemiei, de data aceasta cu accent pe drama violenţei domestice ce a marcat multe familii din România din martie 2020 până în prezent.

Art Safari la Palatul Dacia

Expoziţiile Art Safari includ, în premieră, nume mari ale artei mondiale precum Picasso şi Dalí – într-o ipostază inedită, aceea de creatori de scenografie. „Pălăria cu trei colţuri”, de Manuel de Falla îi pune împreună pe aceşti doi dintre cei mai apreciaţi artişti spanioli ai secolului XX, alături de celebrul compozitor Manuel de Falla într-un demers unic. Şi Picasso, şi Dalí au semnat decorul şi costumele pentru baletul „Le Tricorne”, de Manuel de Falla, în momente istorice diferite, bucurându-se de acelaşi succes. Publicul de la Bucureşti va putea vedea pentru prima dată – în oglindă, operele grafice ale celor doi mari pictori, care dezvăluie o latură artistică cu totul specială şi diferită.

Pavilionul Contemporan de la Art Safari 2022 îi este dedicat artistei Irina Dragomir, în timp ce Pavilionul Muzeal îl readuce în actualitate pe Theodor Aman – primul artist român modern.

O figură simbol a artei fotografice, Barbara Klemm este de asemenea prezentă la Art Safari 2022 într-o expoziţie care marchează 30 de ani de prietenie şi parteneriat germano-român în Europa. Pavilionul Invitat prezintă lucrările semnate de Marcel Iancu, un artist fenomen al secolului XX şi unul dintre artiştii care au definit arta de avangardă din România şi Israel. Intrarea este cu plată.

Casa Corului Madrigal, deschisă publicului

Corul Madrigal invită publicul, între orele 18.00-22.00, să descopere spectaculosul şi fermecătorul imobil din Aleea Dealul Mitropoliei nr 11, unde madrigaliştii repetă în fiecare zi, iar glasurile corurilor de copii Cantus Mundi fac trecătorii să se oprească, să asculte şi să admire „Casa care cântă”.

Monumentala vilă – realizată după planurile celebrului arhitect Albert Popper – a fost construită în 1924 de către juristul şi publicistului român Sacha Silberman Roman (1885 – 1967), personalitate notabilă a Bucureştiului interbelic, care a deţinut pentru o perioadă şi funcţia de secretar al lui Nicolae Titulescu. Datorită caracteristicilor sale ea se încadrează în categoria vilelor unicat ce caracterizeză Bucureştiul de început de secol XX, cu o arhitectură originală (cu elemente bizantine, neo-româneşti, gotice, dar şi elemente de inspiraţie din culele olteneşti), de patrimoniu, „care combină flexibil elemente istorist-româneşti şi cosmopolite, creând variante deosebite ale stilului neo-românesc”.

Galeria costumelor de teatru – Doina Levintza

O colecţie de obiecte vintage poate fi văzută pe Bd. Ion Mihalache, nr. 113, Bucureşti, între orele 12.00 şi 18.00 şi în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor pana la orele 02.00.

În cadrul Galeriei Costumelor de Teatru- Doina Levintza aveţi ocazia să vizionaţi costumele din spectacolele de teatru: „Richard III” de William Shakespeare, regia Mihai Măniuţiu (1993); „Richard II” de William Shakespeare, regia Mihai Măniuţiu (1998); „Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde, regia Dragoş Galgoţiu (2004); „Societatea de vânătoare” de Thomas Bernhard, regia Dragoş Galgoţiu (2008); „Epopeea lui Ghilgamesh”, regia Dragoş Galgoţiu (2009); „Viaţa e vis” de Calderon de la Barca, regia Dragoş Galgoţiu (2010); „Casanova” după memoriile lui J. Casanova de Seingalt, regia Dragoş Galgoţiu (2015).

Interceptarea liciecilor şi colectarea de insecte nocturne la „Antipa”

Muzeul „Antipa” a pregătit un program special, de sâmbătă, la ora 19.00, până duminică, la ora 1.00, pentru Noaptea Muzeelor 2022. Sunt incluse, pe lângă vizitarea gratuită a expoziţiei permanente, o seară de folk în grădina Muzeului precum şi activităţi de colectare a insectelor nocturne şi de interceptare a liliecilor din curtea Muzeului.

„Camera Colecţionarului” la Palatul Cesianu-Racoviţă

Capodopera „Ţărăncuţă cu basma albă”, care a fost adjudecată în toamna anului 2018 pentru 340.000 de euro în cadrul evenimentului „Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti şi care reprezintă cea mai scumpă operă de artă care s-a vândut vreodată în România, poate fi admirată doar pentru o zi la Palatul Cesianu-Racoviţă, de sâmbătă, ora 19.00, până duminică, 15 mai, ora 02.00.

Muzeul Abandonului

Aplicaţia imersivă Muzeul Abandonului va fi lansată sâmbătă. Special pentru acest moment va fi construită o staţie temporară de explorare digitală disponibilă publicului într-un tur de forţă de 15 ore, la Seneca Anticafe, de la 9.00 la 00.00. Spaţiul amfiteatrului Seneca va fi amenajat de echipa Muzeul Abandonului cu mici capsule-instalaţii de obiecte şi elemente de arhivă, colectate de echipa muzeului în ultimul an de cercetare, ca o formă-manifest de introducere a publicului vizitator în atmosfera şi naraţiunea acestui proiect muzeal avangardist.

Muzeul Național de Artă

Un program care cuprinde proiecţii de film, ateliere specifice pentru copii şi tineri, ghidaje specializate are Muzeul Naţional de Artă al României pentru Noaptea Muzeelor.

Atelierul „Mistere la muzeu”, realizat de Asociaţia Artelier D, care oferă copiilor o călătorie creativă despre taine şi dezvăluiri în artă şi literatură, inspirată de cartea „Fuga la muzeu” de E.L. Konigsburg, se va desfăşura sâmbătă, de la ora 17,00.

Tot sâmbătă, MNAR propune o serie de ghidaje de la orele 17,00 şi 20,00 cu un traseu al statuilor din curtea de onoare muzeului, o incursiune printre nume importante de artişti şi teme de la alegorii şi personaje mitologice, la personalităţi marcante ale istoriei, după care vizitatorii sunt invitaţi în spaţiile istorice unde vor fi ghidaţi în Sufrageria Regală şi Sala Tronului, de la orele 18,00 şi 19,00.

Dat fiind contextul generat de războiul din Ucraina, o parte din program este dedicat sensibilizării publicului la denunţarea agresiunii şi apărarea păcii, context în care vor fi proiectate la Sala Auditorium o serie de filme – „Plai. A Mountain Path”, regia Eva Dzhyshyashvili (Ucraina, 2020) – de la ora 18,00 şi „Children of the Mist”, regia Diem Ha Le (Vietnam, 2021) – de la ora 20,30. Proiecţiile vor fi urmate de o sesiune de dezbateri în jurul temei curatoriale centrale.

În Sufrageria Regală de la MNAR, sâmbătă, de la ora 22,00, actorul Şerban Pavlu va citi, în premieră absolută, monologul „Sindromul supravieţuitorului” scris de dramaturgul ucrainean Andrii Bondarenko, la câteva zile de la invadarea Ucrainei de către armata rusă, „un text emoţionant care confruntă temerile, regretele şi vinovăţiile unui om în a cărui ţară a început războiul”.

Muzeul Țăranului Român

Şase expoziţii de artă, pictură, fotografie, performance şi tur ghidat, proiecţii de filme şi un târg de bere artizanală sunt propunerile din programul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, deschis sâmbătă, de Noaptea Europeană a Muzeelor, în intervalul 18,00 – 22,00, ora anunţată pentru închidere reprezentând cea de intrare a ultimului vizitator. Intrarea se va face prin strada Monetăriei. Anul acesta, expoziţia permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric de pe şoseaua Kiseleff nu a reintrat încă în funcţiune.

Muzeul Cotroceni

Muzeul Naţional Cotroceni va fi deschis sâmbătă, pasionaţii de istorie şi artă fiind invitaţi să treacă pragul instituţiei muzeale pentru a putea vizita saloanele regale şi expoziţiile temporare găzduite de palat.

Începând cu ora 14,00, publicul va putea vizita etajul I al muzeului unde se află dispuse saloanele regale: Holul de Onoare, Sufrageria Germană, Salonul de Vânătoare, Salonul Florilor, Biblioteca Regelui Ferdinand, Salonul Cherchez şi Sufrageria Regală.

Anul acesta, toţi cei care vor alege să vină la Muzeul Cotroceni se vor putea bucura de lucrările expuse în cadrul Salonului Artelor Decorative 2022, curatoriat de Cosmin Năsui şi Georgiana Cozma. Trei dintre cele patru secţiuni ale Salonului sunt dedicate domeniului sticlei.

Totodată, vizitatorii vor avea ocazia să admire noul spaţiu deschis în Pivniţă, care găzduieşte expoziţia multimedia „A fost odată la Cotroceni”, proiect expoziţional care valorifică legătura dintre monument şi comunitate prin mijloace interactive şi noi tehnologii, oferind privitorului o experienţă unică de cunoaştere a istoriei Palatului Cotroceni.

Accesul se face gratuit, în grupuri formate din maximum 25 persoane, în intervalul 14,00 – 20,00 (ora de intrare a ultimului grup).

Vizitarea se face în baza unei programări prealabile, cu minimum 48 de ore înainte, la numerele de telefon 021-317.31.07 şi 0725.518.381 sau la adresa de email: vizitare@muzeulcotroceni.ro. Programarea va fi confirmată de un reprezentant al muzeului. La intrarea în Muzeul Naţional Cotroceni este necesară prezentarea unui act de identitate.

Muzeul Naționațional de Istorie a României

La Noaptea Muzeelor 2022, Muzeul Naţional de Istorie a României invită publicul să se bucure de un program care include ateliere educative şi de creaţie, ghidaje tematice în cadrul expoziţiei Muzeul Jucăriilor, demonstraţie de ateliere şi prezentări de vestimentaţie, armament şi echipament specific dacilor şi romanilor, precum şi un moment artistic. Accesul publicului la eveniment va fi gratuit şi se va face prin intrarea principală din Calea Victoriei nr. 12.

Expoziţii, proiecţii de film şi instalaţii video la Primăria Capitalei

O serie de evenimente în cadrul cărora vizitatorii vor putea redescoperi istoria şi arhitectura palatului care găzduieşte Primăria, precum şi poveşti despre oraşul trecut şi prezent prin expoziţii, proiecţii de film şi instalaţii video despre Bucureşti vor avea loc sâmbătă, de Noaptea Muzeelor 2022, la Primăria Capitalei.

Vputea fi vizitate şase expoziţii: „112 Patrimoniu” – harta sesizărilor pe patrimoniu Bucureşti (Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Bucureşti), „Virtuţile Restituţiei – Principii de Recuperare în zone de Patrimoniu Agresate”(Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Bucureşti în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”), „Machete PUZ-uri Buzeşti şi Verona” (Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Bucureşti), „Elev în Epoca de Aur” (Andrei Bîrsan), „După 20 de ani” (Andrei Bîrsan) şi „Forturile Capitalei, de la ruină la resursă” (Asociaţia Turism Istoric).

De asemenea, vor fi prezentate şi patru instalaţii, respectiv „Glosar de termeni de arhitectură” (Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Bucureşti), „Azi sunt primar” (Asociaţia Turism Istoric), „Uranus Conciliere” (Ideilagram) şi instalaţia video despre Bucureştiul de secol XX „Colecţia de imagini Mihai Oroveanu” (Salonul de proiecte), precum şi o proiecţie de filme istorice din arhiva Muzeului Municipiului Bucureşti.

Evenimentele vor avea loc atât în interiorul clădirii din bulevardul Regina Elisabeta, precum şi în curtea interioară a Primăriei.

Programul de vizitare este de la ora 18,00 şi până ora 24,00, ultima intrare fiind la ora 23,45. Accesul în clădire se va face în grupuri de câte 10 – 15 persoane, pe intrarea principală, iar vizitele vor fi ghidate.

Noaptea Muzeelor 2022 – Bucureșți: program muzee zona centrală

Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, Bd.I.C.Brătianu nr.2, sector 3

Program: 18.00 – 24.00 – Vizitarea expoziției permanente „Timpul Orașului”; expozițiile „Orient versus Occident” și „Civilizația Gumelnița. Viața în SE României acum 6500 de ani”

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 , sector 1

Program:18.30 – 24.00 – Vizitarea expoziției permanente; spectacol de ventrilocie cu Crina Zvoboda; degustare de ceaiuri cu dichis și povești; concerte; scurtmetraje; pictură cu lumină

Muzeul Nafional de Artă al României, Calea Victoriei nr. 49-53 și Calea Știrbei Vodă nr. 1-3, sector 1

Program: 18.00 – 23.00 – activități cu familiile în curtea de onoare și în atelierul special (cu programare prealabilă); proiecții de film documentar la Sala Auditorium (Festivalul Internaț ional de Documentar și Drepturile Omului), în parteneriat cu One World Romania

Muzeul Școlii de Arhitectură, Str. Academiei nr. 18-20 (acces prin Str. Biserica Enei), sectorul 1

Program 16.00 – 20.00 – Expoziție lucrări premiate la concursul de arhitectură; proiecte de modelare digitală; ateliere interactive de robotică cu piese lego; expoziție de fotografie; seară de tango argentinian; expoziție cu proiectele studenților

Muzeul „Theodor Aman” – MMB, Str. C.A. Rosetti nr. 8, sector 1

Program: 18.00 – 24.00 – Vizitarea expoziției permanente; expoziția tematică „AMAN ÎN PLEIN-AIR. Invitație în grădinile și parcurile lui Theodor Aman”.

Muzeul de Artă „Vasile Grigore”, Str. Maria Rosetti nr. 29, Sector 2

Program 18.00 – 23.00 – Expoziția temporară „În Căutarea Eului Artistic”, de Lorena Dobre; recunoașteți autorul!; ghidaj asigurat de muzeografi și voluntari; bilete personalizate

Muzeul George Severeanu – MMB, Str. Henri Coandă nr. 26

Program: 18.00 – 24.00 – Vizitarea expoziției permanente „Pe urmele trecutului.” Colecția „Maria și dr. George Severeanu”

Casa Filipescu-Cesianu – MMB, Calea Victoriei nr. 151, sector 1

Program: 18.00 – 24.00 – Vizitarea expoziției permanente „Muzeul Vârstelor, de la copilărie la senectute”

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” – MMB, Bd. Lascăr Catargiu nr. 21

Program: 19.00 – 04.00 – Descoperim împreună Universul: Expoziție de Astronomie

Muzeul Micul Paris, Str. Lipscani nr. 41, sector 3

Program: 19.00 – 03.00 – „O noapte de dragoste de istorie” ; o invita ie de a pătrunde în atmosfera boemă a Bucureștiului interbelic

Muzeul Național al Literaturii Române. Muzeul „Anton Pann”, Str. Anton Pann nr. 20, sector 3

Program: 12.00 – 24.00 – Vizitarea expoziției distinsă în anul 2020 cu premiul european DASA acordat de European Museum Academy; atelier „Jocul de-a povestea”; recomandat copiilor

Muzeul Național Cotroceni, Bd. Geniului nr. 1 (intrarea prin Șoseaua Cotroceni

Program: 14.00 – 20.00 – Vizitarea Saloanelor Regale; expoziția „A fost odată la Cotroceni” (Pivniță); Salonul Artelor Decorative 2022 din Spațiile Medievale

Muzeul Național de Artă Contemporană, Palatul Parlamentului, Str. Izvor nr. 2 – 4, aripa E4. Accesul pietonal se face pe poarta B3, Calea 13 Septembrie

Program: 12.00 – 9.30 – Expozițiile: Șerban Savu: Renovări, Retrospectiva Grigorescu Ion – Ion Grigorescu: Vieți paralele, Interacțiuni și Urban Steps powered by Molotow România; DJ set surpriză Vitamin Aqua & Pop.Cola, pe terasa MNAC

Muzeul „Ligia și Pompiliu Macovei” – MMB, Str. 11 iunie nr. 36-38

Program: 18.00 – 24.00 – Vizitarea expoziției permanente ; expoziția tematică „Femeile în reprezentarea plastică a Ligiei Macovei”.

Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” – MMB, Bd. Dr. Gheorghe Marinescu nr. 19, etaj 2, ap. 11 și 12, interfon 11 și 12, sector 5

Program: 12.00 – 24.00 – Vizitarea casei

Muzeul Național Tehnic Ing. Dr. Dimitrie Leonida, Str. Candiano Popescu nr. 2 (Parcul Carol I), sectorul 4

Program: 16.00 – 20.00 – Expoziția „Vremea și Timpul” – aparatele meteorologice din colecția muzeului

Muzeul Militar Nafional „Regele Ferdinand I”, Str. Mircea Vulcănescu nr. 125 – 127, Sector 1

Program 10.00 – 24.00 – O „Noapte Militară” cu vizitarea expoziției permanente ce prezintă evoluția fenomenului militar din punct de vedere cultural și tehnologic; expoziția temporară „Armata Română în timpul lui Alessandru Joan I”; „Exponatul lunii mai”

Muzeul Național al Literaturii Române. Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Str. George Bacovia nr. 63, sector 4

Program: 12.00 – 24.00 – Vizitarea casei; atelier creativ: „Obiecte sub lupă?”

Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Str. Mărțișor nr. 26, sector 5

Program: 12.00 – 24.00 – Vizitarea casei, însoțită de povești spuse chiar de Tudor Arghezi, câteva gânduri și poezii de-ale lui redate pe bandă de magnetofon

Linie specială de transport STB

Pentru Noaptea Muzeelor 2022 în București va funcţiona şi o linie specială de transport public.

Primăria Capitalei, prin TPBI şi STB, a înfiinţat linia specială de transport public, 362 – care va funcţiona în noaptea de 14 mai, pe traseul Piaţa Presei, Arcul de Triumf, Piaţa Romană, Bd. Nicolae Bălcescu, Piaţa Unirii de la 19.00 până la 02.00, cu frecvență din 30 în 30 de minute.

Noaptea Muzeelor 2022: Castelul Pelișor poate fi vizitat gratuit

Castelul Pelişor aflat pe domeniul regal Peleş din staţiunea Sinaia va putea fi vizitat gratuit în data de 14 mai, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor.

Potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a Muzeului Naţional Peleş, castelul va putea fi vizitat gratuit în intervalul orar 17,00 – 21,15 (ultima intrare). (Surse: Agerpres, Facebook Noaptea Muzeelor)

Noaptea Muzeelor se organizează în 2022 pentru a 18-a oară fiind un eveniment care este organizat anual pe plan european, iar în România de către Reţeaua Naţională de Muzeelor (RNMR).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro