Sari direct la conținut

După multe controverse, marea soprană rusă Anna Netrebko revine pe o scenă de top

HotNews.ro
Anna Netrebko, premiata de Putin, Foto: Rodionov Vladimir / TASS / Profimedia
Anna Netrebko, premiata de Putin, Foto: Rodionov Vladimir / TASS / Profimedia

A cântat în aprilie la Opera din Monte Carlo, dar concertul de miercuri al Annei Netrebko de la Filarmonica din Paris marchează marea revenire pe scenă într-o capitală occidentală a sopranei-vedetă din Rusia, criticată dur de la începutul războiului din Ucraina pentru presupusa sa apropiere de regimul de la Kremlin, scrie AFP.

Considerată una dintre cele mai mari voci de operă din lume, soprana a fost printre primii artiști ruși care au fost vizați după începerea invaziei din Ucraina, la 24 februarie, pentru că nu au denunțat în mod clar războiul.

Prestigioasa Metropolitan Opera din New York, unde era vedetă, i-a anulat apariția pe termen nelimitat. Ea și-a anunțat retragerea temporară de pe scenă.

Pe 30 martie, ea a „condamnat în mod expres războiul împotriva Ucrainei”, ceea ce a dus la îndepărtarea sa de pe scena din Rusia.

„Regret că acțiunile sau declarațiile mele din trecut ar fi putut fi interpretate greșit”, a scris atunci celebra artistă în vârstă de 50 de ani care locuiește la Viena. „Condamn expres războiul împotriva Ucrainei. Poziția mea este clară”, a adăugat ea.

Artiștilor ruși din țările lor li s-a spus să dea dovadă de patriotism sau să păstreze tăcerea, iar în țările occidentale li s-a cerut să se distanțeze public de operațiunea militară și de regimul rus.

Soprana nu și-a declarat niciodată în mod deschis sprijinul pentru președintele rus Vladimir Putin, dar a fost acuzată că a pozat în decembrie 2015 la Sankt Petersburg cu steagul rebelilor separatiști pro-ruși și că a înmânat un cec de un milion de ruble (aproximativ 15.000 de euro) liderului ucrainean pro-rus Oleg Țarev.

Ea s-a apărat explicând că a vrut să susțină artele, și mai ales Opera din Donețk, căreia Ucraina i-a tăiat toate finanțările, și a asigurat că „nu a primit niciodată sprijin financiar din partea guvernului rus” și că nu s-a aliat niciodată cu „niciun lider rus”.

Într-un interviu acordat duminică cotidianului francez Le Monde, ea a repetat că nu este „vinovată de nimic”, afirmând că singura ei greșeală a fost că nu s-a „informat mai mult despre situația din Donbass” și că „a vrut doar să ajute prietenii aflați în dificultate”.

„Mi s-a cerut, de asemenea, să mă declar împotriva lui Vladimir Putin. I-am răspuns că am un pașaport rusesc, că el este încă președinte și că nu puteam spune acele cuvinte în public. Așa că am refuzat”, a adăugat ea.

În ciuda condamnării războiului, Metropolitan Opera a pus sub semnul întrebării sinceritatea sa și a suspendat toate contractele sale până în mai 2026, a spus ea.

Valeri Gherghiev Foto: mil.ru

Fostul ei mentor, dirijorul Valeri Gherghiev, un apropiat al Kremlinului, a fost declarat persona non grata de către sălile de concert occidentale.

Concertul de miercuri al Annei Netrebko de la Filarmonică a fost deja amânat de trei ori din cauza pandemiei.

Ultimul său recital la Paris a avut loc în 2019, în cadrul unei gale pentru cea de-a 350-a aniversare a Operei din Paris. Se va întoarce în decembrie pentru a cânta în „La Force du Destin” de Verdi.

De asemenea, în această vară, ea își va face marea revenire în Italia, pe Arena din Verona.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro