Sari direct la conținut

VIDEO Drone militare made-in-Romania: Ce model de dronă vrea Elbit (Israel) să producă în țara noastră dacă Armata va decide să o achiziționeze

HotNews.ro
Linia de asamblare a dronelor Elbit în Israel, Foto: Elbit Systems
Linia de asamblare a dronelor Elbit în Israel, Foto: Elbit Systems

România ar putea produce drone militare în propria fabrică din țară. Asta dacă Armata decide să cumpere dronele propuse de către israelienii de la Elbit, companie care e deja prezentă în România prin mai multe fabrici și parteneriate și care deja produce în țara noastră piese pentru dronele sale din Israel. Într-o videoconferință cu jurnaliști din România, Elbit a prezentat dintr-o fabrică din Israel modelul de dronă militară pe care îl propune Armatei Române și planul companiei de a muta producția dronei chiar la noi în țară într-o fabrică nouă.

VIDEO – Drone militare made-in-Romania? (engleză):

„Israel și România sunt două state prietene foarte apropiate. Am luat o decizie strategică de a aproba transferul de tehnologie și know-how-ul din Israel în România. La anul sperăm că drona Hermes 450 să fie a dumneavoastră”, a spus Hagi Topolanski, vicepreședinte Elbit Systems, într-o videoconferință cu jurnaliști de la diverse publicații din România, printre care și HotNews.ro.

„E drona cea mai dovedită (n.r. combat-proven) din lume. Are mai bine de 20 de ani de existență, e coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Israeliene. E Regele aerului”, a descris Topolanski drona Hermes 450, care în prezent se află în dotarea a 14 state din lume, printre care și Statele Unite ale Americii prin Department of Defense.

„Dronele israeliene sunt foarte capabile, iar această dronă cu mare experiență va fi în România, va fi un produs românesc, un UAV românesc. Sperăm ca anul următor să transferăm capabilitățile din Israel către o unitate din România, care va activa în industria românească și sperăm ca la anul să vedem un Hermes 450 cu tricolorul românesc, construit în România”, a mai spus Topolanski, detaliind că totul depinde de decizia MApN de a achiziționa o astfel de dronă.

  • MApN a obținut în această vară aprobarea în Parlament pentru achiziția a 7 sisteme tactic-operative de drone UAS clasa II, plus un pachet de suport logistic inițial. Contractul estimat de MApN ar urma să fie de circa 277 de milioane dolari plus TVA.

„La acest nivel, Hermes 450 este singurul produs [potrivit], cel mai dovedit în luptă și cu peste jumătate de milion de ore de zbor. Nu veți dobândi doar toată această experiență, ci tehnologia și cunoștințele necesare ca în România să faceți orice modificare doriți”, a mai detaliat reprezentantul Elbit din Israel.

Potrivit lui Topolanski, odată transferată producția dronei Hermes 450 în România, țara noastră ar putea la rândul său să exporte drona către alți clienți din zonă care ar putea fi interesați, spre exemplu Serbia sau Ucraina. „Dacă ne gândim că forța de muncă din România e mai ieftină, drona [românească] va avea și un preț mult mai avantajos”, a spus Topolanski.

Întrebat dacă Elbit produce deja în România piese pentru drone pe care apoi le integrează în Israel, Topolanski a confirmat și a declarat că „România e un loc strategic pentru Elbit”.

„Avem peste 600 de angajați în România în diferite unități. Una din acele unități este specializată pe producția de piese pentru drone, piese foarte bune cu un preț foarte competitiv. Un lucru care ne va ajuta să folosim acele piese [produse în România] la realizarea și asamblarea dronelor [într-o nouă fabrică în România]”, a spus Topolanski.

Avioane Craiova și Romaero au semnat în luna mai un memorandum de cooperare cu compania israeliană Elbit Systems în domeniul Sistemelor de Avioane fără pilot (UAS) în vederea programelor preconizate ale Armatei. Companiile vor coopera pentru transferul tehnologic în vederea fabricării în țară de UAS ale Elbit Systems: de la platforme tactice UAS precum Skylark I-LEX și Hermes 450 și până la diferitele configurații ale Hermes 900.

Memorandumul prevede ca firmele românești să fie responsabile de asamblare, integrare, instruire, mentenanță și reparații precum și de managementul de program.

În România Elbit Systems este prezentă de peste 27 de ani și a fost implicată în mai multe programe de înzestrare militară și modernizare lansate de către MApN.

Potrivit companiei, Elbit Systems a participat ca furnizor principal la programe majore de modernizare a armatei române: pentru forțele aeriene – (MIG-21 Lancer, PUMA-Socat, IAR-99 Șoim, C-130), pentru forțele terestre (LAROM, Pirahna), pentru forțele navale (Puma-Naval și simulatoare navale), etc.

Elbit Systems are în România, în calitate de acționar unic, patru unități de producție:

– Simultec (Măgurele) – Produce simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale, dezvoltă programe software și integrare hardware.

– A/E Electronics (Bacău) – Produce și testează subansamble electronice, cu destinație militară și civilă

– Elmet (Bacău) – Produce sisteme și subsisteme electromecanice , printre care și turele cu echipaj și telecomandate (12,7mm/25mm/30mm)

– Elmet (Măgurele) – Unitate de producție pentru sisteme terestre care va funcționa ca centru de producție și integrare pentru turelele și stațiile de luptă contractate de Elbit Systems în cadrul unor programe locale, dar și ca hub regional conceput să acopere cererea de astfel de sisteme pentru alte țări.

Tot la Măgurele sunt asamblate și turelele teleoperabile de tip UT Mk2 cu tun de 30 mm pentru transportoarele blindate Piranha 5 ale Armatei Române.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro