Sari direct la conținut

Discuții România – Franța pe tema apărării. Ministrul francez Florence Parly, la București: „Franța și industria sa sunt angajate să ajute forțele armate române în procesul de modernizare, în special în dosarul corvetelor”

HotNews.ro
Florence Parly si Vasile Dincu la MApN, Foto: Captura video
Florence Parly si Vasile Dincu la MApN, Foto: Captura video

„Trăim timpuri grele, iar în aceste timpuri grele Franța va sta alături de România, Franța nu își va abandona niciodată aliații și prietenii săi”, a spus la București ministrul francez al Forțelor Armate, Florence Parly. Oficialul s-a văzut la MApN cu ministrul Apărării Vasile Dâncu, au discutat despre posibilul ajutor de trupe anunțat de către președintele Macron, dar și despre achiziția corvetelor, acolo unde o firmă din Franța a ieșit câștigătoare, însă nu s-a reușit deocamdată semnarea contractului.

Vasile Dîncu a mulțumit ministrului francez pentru dialogul demarat și excelenta cooperare bilaterală și a salutat recentele declarații ale președintelui Macron cu privire la o contribuție a Franței cu militari în regiunea Mării Negre.

„Am discutat și despre proiectele noastre de înzestrare. Sunt convins că vom reuși să depășim un proiect pe care acum îl avem la final, mai avem doar câteva clauze, sunt convins că vom găsi o soluție rapidă ca acest proiect al achiziției de corvete să poată merge mai departe. Dialogul va fi și aici între partile contractante, va fi și aici important pentru a găsi o soluție rapidă având în vedere contextul geostrategic, cât și nevoia de a continua parteneriatul nostru la un nivel cât mai înalt”, a spus Dîncu.

La rândul său, ministrul francez al Forțelor Armate Florence Parly a salutat întărirea parteneriatului strategic dintre Franța și România. „Cele două țări sunt unite de mai mult de atât, suntem două state prietene”, a spus Parly.

„Franța și industria sa sunt angajate să ajute forțele armate române să intre într-o nouă etapa a modernizării lor, în special în dosarul corvetelor. Cooperarea operațională e puternică, avem o istorie bogată și lungă de relații comune”, a spus Parly.

Oficialul francez a remarcat că situația actuală la nivel regional este îngrijorătoare, dar a apreciat că Franța va fi alături de aliații săi din zonă.

„Presedintele Macron a indicat zilele trecute disponibilitatea noastră de a ne angaja într-o nouă misiune de tip eFP (enhanced Forward Presence – n.r. precum cele din Polonia și Țările Baltice), în special în Romania, daca asta se va decide în NATO”, a spus Parly.

„O misiune de experţi din ministerul meu soseşte chiar astăzi în România, pentru a studia parametrii acestei posibile desfăşurări. Un astfel de angajament s-ar înscrie perfect în continuitatea angajamentelor noastre actuale. Forţele noastre aeriene, precum şi marina noastră se desfăşoară în mod regulat în exerciţiu, alături de Marina Română”, a spus Parly.

„Trăim timpuri grele, iar în aceste timpuri grele Franța va sta alături de România, Franța nu își va abandona niciodată aliații și prietenii săi”, a mai spus ministrul francez al apărării.

Despre miza achiziției corvetelor, pe larg aici:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro