Sari direct la conținut

Surse – Presiuni politice la Ministerul Educației pentru încredințarea directă către EDP a contractului de editare a manualelor, în ciuda Curții Constituționale. Care ar fi valoarea contractului

HotNews.ro
Surse – Presiuni politice la Ministerul Educației pentru încredințarea directă către EDP a contractului de editare a manualelor, în ciuda Curții Constituționale. Care ar fi valoarea contractului

Presiuni politice la Ministerul Educației ca un secretar de stat să semneze decizia de atribuire directă a contractului de editare a manualelor școlare către Editura Didactică și Pedagogică, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate situației. Presiunile vin în contextul în care Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Ordonanța prin care EDP putea edita toate manualele, dar publicarea motivării CCR în Monitorul Oficial întarzie. Potrivit surselor HotNews.ro, contractul este în valoare de 25 milioane lei.

Amintim că judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis pe 19 aprilie 2018 că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.76/2017 – care prevedea transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice (EDP) din regie autonomă în societate pe acțiuni care editează manualele școlare la cererea Ministerului Educației – este neconstituţională. CCR întârzie, însă, publicarea motivării deciziei în Monitor.

Presiunile de la Minister vin în ziua în care ministrul Valentin Popa este plecat din țară, iar secretarul de stat responsabil, Florin Lixandru, a fost împreună cu Liviu Pop la un eveniment în afara instituției. Potrivit surselor HotNews.ro, singurul secretar de stat prezent în Minister la momentul discuțiilor a fost Irina Kovacs.

Ordonanța de Urgență declarată neconstituțională este singura care specifică faptul că EDP editează manuale școlare la cererea Ministerului Educației.

Legea manualelor inițiată de Liviu Pop și adoptată ieri de Parlament prevede doar că manualele sunt făcute de către autori și se depun în formă de manuscris la Ministerul Educației în vederea evaluării. Pe scurt, prevede o altă cale de realizare a manualelor decât licitația pe care Ministerul a realizat-o până acum anual. Citește aici mai multe despre legea manualelor, care nu rezolvă problema de legalitate a demersului Ministerului Educației pentru că nu retroactivează

Între timp, Ministerul Educației a publicat astăzi în Monitorul Oficial un „ordin privind selecția proiectelor de manuale școlare alternative pentru clasele I-VI, declarate admise de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) pentru anul școlar 2018-2019, în vederea aprobării de către Ministerul Educației Naționale”. Ordinul semnat de ministrul Valentin Popa prevede că CNEE prezintă Ministerului proiectele de manuale “spre aprobare în vederea editării”. Ordinul nu spune cine editează manualele.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro