Sari direct la conținut

Video ​Alegeri cu emoții pentru un rezultat clar la Universitatea din București. Scor strâns între ”omul lui Voiculescu” și ”omul lui Băsescu” pentru funcția de rector

HotNews.ro
Universitatea Bucuresti, Foto: Agerpres
Universitatea Bucuresti, Foto: Agerpres

​​Universitatea din București își alege miercuri noul rector, prin organizarea celui de-al doilea tur de scrutin. În urmă cu o săptămână, cadidații care s-au clasat pe primele locuri au fost prof. univ. dr. Laurențiu Vlad, unul dintre actualii prorectori, care a luat 488 de voturi, și prof. univ. dr. Marian Preda, fost președinte al Senatului, care a obținut 477 de voturi. Scorul strâns dintre Laurențiu Vlad și Marian Preda, precum și faptul că cel de-al treilea candidat de la primul tur, Florin Achim, nu și-a trimis votanții către unul dintre primii doi clasați lasă rezultatul incert.

La turul întâi a candidat și lect. univ. dr. Florin Achim, care a obținut 42 voturi. În plus, 20 de voturi au fost nule.

Scorul strâns dintre Laurențiu Vlad și Marian Preda, precum și faptul că cel de-al treilea candidat de la primul tur nu și-a trimis votanții către unul dintre primii doi clasați, lasă rezultatul incert. Teoretic, oricare dintre cei doi profesori are șanse de câștig. Însă, cele 19 facultăți ale Universității din București sunt mai divizate decât oricând.

După primul tur, s-a observat că facultățile de științe – precum Fizica, Biologia, Chimia – sunt pro Laurențiu Vlad. Iar cele umaniste – precum Filosofia, Sociologia, Psihologia – sunt cu Marian Preda. La celelalte facultăți nu există un favorit clar. Balanța o vor înclina cei 119 de studenți desemnați să voteze.

Alegerile pentru acest mandat de rector au aprins spiritele printre profesori. Mulți dintre ei au ieșit cu scrisori publice prin care arătau părțile mai puțin bune ale unuia dintre candidați. Ambii candidați sunt asociați unei grupări politice.

  • Cine este Laurențiu Vlad

Laurențiu Vlad este unul dintre cei 7 prorectori al Universității din București din cele două mandate ale rectorului Mircea Dumitru. A fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice în perioada 2010-2016 și șef al Catedrei de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul aceleiași facultăți (2000-2010).

În perioada iulie 2016 – ianuarie 2017 a fost secretar de stat în Ministerul Educației Naționale pe vremea lui Mircea Dumitru, rectorul UB.

În cel de-al doilea mandat, Laurențiu Vlad a fost delegat de către rector pentru a îndeplini multe dintre prerogativele administrative.

În ianuarie 2018, după ce directorul Adrian Albu a suferit o problemă gravă de sănătate, Vlad este desemnat de către Mircea Dumitru să preia atribuțiile de director general al univerisității, în ideea că îl va susține și pentru funcția de rector. Însă, ulterior relațiile dintre cei doi s-au răcit, iar Mircea Dumitru a făcut alianță cu Marian Preda.

În proiectul lui managerial, profesorul Vlad susține că vrea un management participativ, care să se bazeze pe echipa lui. Printre altele, prorectorul își propune dezvoltarea unui compartiment specializat care să asigure legătura cu piața muncii.

Laurențiu Vlad este contestat de către unii dintre profesorii de la universitate pentru că a fost președintele Institutului de Studii Conservatoare al lui Dan Voiculescu.

În același timp, în 2012, pe când exista USL-ul, Vlad a semnat o scrisoare de susținere a guvernului Ponta, scrisoare trimisă către Uniunea Europeană, prin care intelectualii voiau să ajute la clarificarea oricăror concepții eronate cu privire la situația României.

“Suntem profund preocupați de recentele acuzații care pretind că Parlamentul și Guvernul României ar fi subminat statul de drept și independența justiției în încercarea de a-l demite pe președintele Traian Băsescu”, se arăta în scrisoarea către UE.

  • Cine este Marian Preda

În schimb, cel de-al doilea candidat clasat, Marian Preda, este fost președinte al Senatului de la UB. Pentru că a lucrat la Cotroceni, este încă asociat cu fostul președinte Traian Băsescu.

Preda a fost preşedinte al comisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor sociale şi demografice în perioada 2009-2010. Aici, el a coordonat o echipă de experți în vederea elaborării a două raporte pentru fundamentarea politicilor sociale și demografice ale României.

A fost președinte al Fundației ”Mișcarea Populară” până în 2014, când și-a dat demisia, convins fiind că nu este posibilă o schimbare din interior a clasei politice.

Pentru mandatul de rector, Marian Preda a fost susținut de către echipa lui Mircea Dumitru, actualul rector, care a candidat ca președinte al Senatului fără succes.

Faptul că, practic, Mircea Dumitru voia să facă rocada cu Marian Preda nu a fost văzut bine de către profesorii din universitate. Cei doi au primit porecla de ”binomul Putin – Medvedev”. Dumitru a fost taxat de către profesori și de către studenți pentru faptul că în ultimul mandat nu s-a implicat mai deloc în administrarea universității. Studenții erau nemulțumiți de starea căminelor și a cantinei.

Prin prisma planului său managerial, Marian Preda este văzut drept un reformist. A anunțat că vrea să facă o analiză a proiectelor de la universitate, iar în următoarele trei luni să aducă schimbări în procesul administrativ. Marian Preda vrea să înființeze Ghișeul Unic, astfel încât solicitantul unui document să nu mai fie plimbat pe la diverse departamente.

Marian Preda a fost decanul Facultăţii de Sociologie. Profesorul Preda a făcut parte din Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) care a decis în 2012 că Victor Ponta a plagiat.

  • Vedeți mai jos dezbaterea de la Universitatea din București dinaintea turului II al alegerilor:

Citiți și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro