Sari direct la conținut

Tudorel Toader, anchetat disciplinar pentru că a acordat interviuri din biroul de rector atunci când era ministru

HotNews.ro
Tudorel Toader, anchetat disciplinar pentru că a acordat interviuri din biroul de rector atunci când era ministru

​Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU) al Ministerului Educației a cerut Comisiei de Etică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași să inițieze procedura de anchetare disciplinară a lui Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, pentru că a acordat două interviuri din biroul de rector al Universității, deși se auto-suspendase din funcția de rector, anunță Reset Iași.

În februarie 2020, Reset adresa Comisiei de Etică a UAIC o sesizare privind săvârșirea unei abateri disciplinare de către Tudorel Toader.

Conform Codului de etică al Universității, abaterile au fost următoarele, susțin cei de la Reset:

– obținerea, pretinderea sau nerefuzarea unor avantaje necuvenite

– folosirea abuzivă a calității de membru al comunității academice

– folosirea numelui UAIC, a resurselor umane, financiare sau materiale în scopuri politice partizane.

Comisia de Etică a Universității a invocat presupuse conflicte de interese și incompatibilități în codul de etică și deontologie profesională universitară, precum și un document fără valoare juridică.

„Am adresat apoi o cerere 544/2001 de acces la informații de interes public, în care am solicitat informații despre demersurile de a constitui o comisie externă care să se pronunțe asupra faptelor sesizate, însă răspunsul a fost că nu s-a luat în calcul constituirea unei comisii externe și nici nu s-au identificat alte soluții pentru a rezolva speța.

Reset a mers mai departe și s-a adresat forului superior, respectiv Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU – este un organism care aparține de Ministerul Educației Naționala), care ne-a dat dreptate în totalitate, obligând Comisia de Etică să se pronunțe cu privire la sesizarea depusă și, eventual, să recurgă la experți externi, cum s-a mai procedat, de altfel, în trecut.

De altfel, am și fost informați în urmă cu câteva zile că, în ședința extraordinară din 28.04.2021, Comisia de Etică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a decis redeschiderea cazului și validarea sesizării, respectiv demararea procedurilor de cercetare.”

În apărarea lui Tudorel Toader a intervenit Remus Pricopie, rectorul SNSPA și fost ministru al Educației în guvernele Victor Ponta. Acesta s-a pronunțat în trecut ca rectorii să nu poată fi parlamentari, așa cum este ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, pe care l-a mai atacat în trecut.

Ce scrie Pricopie pe Facebook:

„Mă mir că „reclamantul” sau Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU) al Ministerului Educației nu sesizează şi alte elemente privind legalitatea și dimensiunea etică a situațiilor de conflict de interese în care se află rectorii-politicieni, care dețin și mandate de parlamentari.

Evident, dacă CEMU s-ar (auto)sesiza (şi) pe această speță a rectorilor-politicieni, ar trebui să-și ancheteze, în primul rând, propriul „șef”, ceea ce chiar ar fi o dovadă a faptului că legea și principiile democratice sunt respectate și nu abuzate în funcție de context și persoane.

Până atunci, urmărim cum pentru o persoană, considerată azi de unii „indezirabilă”, se studiază „cu lupa” standardele etice, în timp ce pentru cei care încalcă „de la o poştă” standardele etice și legale în vigoare se practică … tăcerea.

PS: Prin această postare nu apăr o persoană, ci apăr un principiu democratic: legea este una şi se aplică egal pentru toți.

Tudorel Toader, anchetat disciplinar după ce a folosit biroul de rector pentru interviuri când era ministru al Justiției și se suspendase din funcția de la universitate.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro