Studiu #RomaniaDeschisă: românii consideră că învățământul preuniversitar autohton nu merită nota de trecere
Potrivit unui studiu recent desfășurat la inițiativa proiectului #RomaniaDeschisa, nota medie obținută de învățământul preuniversitar autohton din partea românilor a fost de 4.55, iar doar 1% dintre respondenți i-au acordat o notă peste 7.
#RomaniaDeschisa a pornit în luna noiembrie a anului trecut în căutarea imaginii unei școli ideale pentru români. Împreună cu AmSchool – American Alternative School, școală și liceu care urmează sistemul flipped education, proiectul a desfășurat un chestionar online în urma căruia au fost obținute 671 de răspunsuri complete pentru interpretare.
Studiul finalizat în luna ianuarie scoate la iveală o percepție negativă asupra educației din ultimii 10 ani, 72% dintre participanți considerând calitatea învățământului preuniversitar mai precară în prezent. În ceea ce privește viziunea despre viitor, doar 15% dintre români s-au arătat optimiști, în timp ce mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că sistemul educațional se va înrăutăți în următorii ani. Analiza răspunsurilor arată că percepția sumbră asupra viitorului școlii românești denotă o lipsă de încredere în reformele și măsurile anunțate de autorități.
Opinia colectivă vine și în urma perioadei de pandemie, ultimii doi ani aducând în prim-plan un sistem nepregătit să facă față cerințelor moderne. Nici învățământul superior nu pare a se bucura de încrederea românilor, 89% dintre aceștia fiind de părere că oportunitățile de dezvoltare intelectuală și profesională sunt mai numeroase pentru tinerii care aleg să studieze în afara țării.
Raportându-ne la caracteristicile demografice ale eșantionului, în cea mai mare parte respondenții au fost reprezentați de absolvenți de studii superioare, cu reședința în mediul urban și resurse peste medie, un segment care poate, cel mai probabil, să își trimită copiii la studii în străinătate.
„Ca inițiator #RomaniaDeschisa ar fi trebuit să mă bucur că pot promova proiectul pe baza unor rezultate relevante, care pot sta la baza unor viitoare reforme. Dar nu sunt bucuros. Deloc. Pentru că părerea a sute de părinți despre învățământul românesc – trecut, prezent și viitor – mă îngrijorează teribil. Singura mea speranță este că va fi un semnal de alarmă pentru toți cei interesați. Și ceva se va schimba.” – susține Cristian China-Birta, fondatorul proiectului #RomaniaDeschisa.
Cum arată școala ideală pentru români?
În ceea ce privește imaginea unei școli idealizate din România, aceasta s-ar axa pe aplicabilitate și adaptare la piața muncii, crescând relevanța materiei pentru vremurile actuale. Viziunea respondenților aduce în prim-plan și un sistem educațional orientat către elev, care să țină cont de dorințele acestuia, să fie mai flexibil și să se poată adapta nevoilor sale. Principalele competențe pe care ar trebui să le dezvolte o școală ideală țin de comunicare, creativitate, competențe digitale și sociale, gândire critică sau inteligență emoțională. Avem astfel de a face cu o imagine în oglindă a ceea ce înseamnă învățământul autohton în prezent pentru respondenți. Răspunsurile arată că oamenii asociază cel mai adesea sistemul educațional cu termenul „învechit”, „depășit”, „inadaptat” sau „conservator”.
Pentru o imagine completă asupra educației, studiul a luat în considerare și alternativa sistemului de stat. Mediul educațional privat se bucură de un grad de apreciere mai mare din partea respondenților, aproape jumătate din eșantion (46%) considerând că școlile private sunt mai bune.
„Copilul meu și-a regăsit plăcerea învățatului. Copilul meu a devenit curios. Copilul meu s-a schimbat, este foarte responsabil. Copilul meu învață singur. Copilul meu a început să mă întrebe lucruri… cum nu a mai făcut-o niciodată în anii de școală.“. Sunt cuvintele părinților din AmSchool. Și îmi dau seama de distanța dintre abordarea noastră și cea clasică. După 22 de ani petrecuți în educația pragmatică, nu pot să mai cred în metodele de acum 50 de ani. Învățarea trebuie să fie o activitate plăcută și atractivă pentru tineri. Dacă este făcută corect și adaptată zilelor noastre. – a declarat Ovidiu Atanasiu, fondator AmSchool.
#RomaniaDeschisa este un proiect amplu ce se concentrează asupra creșterii nivelului de conștientizare pentru nevoia de dialog în rândul populației. Lansat în luna septembrie a anului 2021, printr-o primă temă de dezbatere axată pe comportamentul consumatorului în pandemie, demersul se află în curs de dezvoltare. Următorul pas constă în lansarea unei platforme dedicate, menită să faciliteze accesul publicului la diferite studii ce vor reprezenta puncte de pornire ale unor discuții de interes general și proiecte sociale.
Află mai multe detalii despre proiect și următorii piloni de dezvoltare pe www.cristianchinabirta.ro.
Despre AmSchool puteți găsi mai multe informații pe www.amschool.ro
Articol susținut de #RomaniaDeschisă
.