VIDEO Cine este Ligia Deca, propunerea votată de PNL pentru Ministerul Educației / Iohannis a semnat decretul de numire
Ligia Deca este propunerea PNL pentru postul de ministru al Educației, funcție lăsată vacantă după demisia lui Sorin Cîmpeanu. Ligia Deca este consilier prezidențial la Departamentul Educație și Cercetare și este coordonatoarea proiectului România Educată și a legilor educației. Ea a fost susținută de președintele Klaus Iohannis pentru preluarea postului.
17:00 Preşedintele Klaus Iohannis a numit-o pe Ligia Deca în funcţia de ministru al Educaţiei, după ce a eliberat-o din funcţia de consilier prezidenţial.
Noul ministru al Educației va depune jurământul la ora 18.00, la Palatul Cotroceni.
15:32 Consilierul prezidenţial Ligia Deca, propusă de PNL pentru a prelua funcţia de ministru al Educaţiei, a vorbit despre „misiunea” sa „de a pune în operă viziunea România Educată”, spunând că va „operaţionaliza ”România Educată” în literă şi în spirit, în conformitate cu declaraţiile preşedintelui” Klaus Iohannis.
14:09 Nicolae Ciucă a anunțat decizia PNL de a o propune le Ligia Deca pentru funcția de ministru al Educației, el spunând că este ”persoană care a lucrat şi a participat în sensul de a se fi coordonat cu Ministerul Educaţiei în timpul procesului de elaborare şi apoi în timpul dezbaterilor publice pe legile educaţiei naţionale”.
”Este în măsură să continue şi să respecte calendarul de dezbatere şi aprobare a pachetului de legi în guvern, urmând ca până la finele lunii octombrie acesta să fie aprobat şi înaintat Parlamentului, pentru dezbatere”, a afirmat liderul PNL.
Reamintim că după demisia lui Sorin Cîmpeanu surse politice au declarat pentru HotNews.ro că favorită pentru Ministerul Educației ar fi Ligia Deca. Alte nume apărute pe surse au fost cel al lui Sorin Costreie, consilier al premierului Ciucă și al deputatului PNL, Alexandru Muraru.
Ligia Deca, născută în 1982, este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012), potrivit CV-ului publicat pe site-ul Administrației prezidențiale.
În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).
Autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc.
În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.
Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial.