Sari direct la conținut

„Orice rătăcire sexuală nu este acceptată”. Cum a rămas fără catedră în București un învățător care, în urmă cu 4 ani, a scris pe Facebook că este anti-referendumul pentru familie

HotNews.ro
Învățătorul Gheorghe Buluc, Foto: Facebook/ Gheorghe Buluc
Învățătorul Gheorghe Buluc, Foto: Facebook/ Gheorghe Buluc

​Un tânăr învățător, decorat anul trecut de președinte pentru rezultatele obținute cu copiii din medii defavorizate, nu a mai primit catedra la o școală din București, după ce părinții viitorilor elevi au descoperit pe Facebook o postare veche de patru ani împotriva referendumului pentru familie. HotNews.ro a încercat să facă lumină în acest posibil caz de discriminare, dar toată lumea încearcă să-l îngroape.

Părinții au o mare influență în procesul educațional, în ultima perioadă. Cadre didactice cu care am stat de vorbă spun că presiunea vine, de multe ori, atât din partea școlii, cât și din partea părinților. Întrebarea e unde tragem linie și când trebuie să ignorăm ceea ce spun părinții?

Săptămâna trecută, în România, unui tânăr învățător i s-a luat șansa de a lucra ca suplinitor la clasa pregătitoare din cauza unei postări de pe pagina sa de Facebook. Decizia direcțiunii a fost influențată de către părinți. Mai exact, de către discuțiile de pe grupul lor de WhatsApp.

În postarea respectivă, în care scria că „iubirea nu se votează”, învățătorul arăta că este anti referendumul pentru familie, adică a fost unul dintre milioanele de români care au ales să stea acasă în 2018, când prin votul popular s-a încercat modificarea art. 48 din Constituție.

Legea fundamentală stabilește că familia se întemeiază pe consimțământul „a doi soți”. Pe scurt, Coaliția pentru Familie a încercat să restrângă sintagma și să o facă mai restrictivă, ca să fie în concordanță cu Codul Civil.

Referendumul nu ar fi produs efecte juridice, pentru că oricum legislația națională nu le permite persoanelor de același sex să se căsătorească în România.

Ei bine, au trecut patru ani de atunci, dar se pare că evenimentul e încă întipărit în memoria colectivă. Gheorghe Buluc, învățătorul care trebuia să preia clasa pregătitoare de la începutul săptămânii, la o școală din Berceni, spune că a fost refuzat din cauza convingerilor sale personale.

„Doamna director mi-a spus la telefon că nu e de acord cu ce s-a discutat (n.r- pe grupul de WhatsApp). Totuși, ea a acceptat ca eu să nu mai vin la școală și a invocat doar acest motiv. Era vorba doar de aceste discuții”, îmi povestește Gheorghe Buluc.

„Orice rătăcire sexuală nu este acceptată”

L-am contactat pe Gheorghe după ce am văzut postarea de pe pagina sa de Facebook. Învățătorul a relatat ce s-a întâmplat și a atașat un screenshot cu discuțiile părinților sau, mai bine zis, o parte din ele.

Gheorghe nu a fost dintotdeauna învățător. Înainte de asta, el a lucrat într-o corporație, dar, din ce povestește, a realizat că nu i se potrivea deloc și a ales să se reorienteze. S-a simțit atras de sistemul educațional pentru că își dorea să facă „parte din schimbare”.

Schimbarea pe care și-o imagina Gheorghe era una în care modelele tradiționale de învățare se îmbină cu cele moderne, una în care educația este centrată pe elev, nu pe convingerile personale ale învățătorului sau ale părinților.

Tânărul este inginer la bază și are și un doctorat în domeniu, a studiat dreptul și are și un master în Management Educațional. În plus, la toate acestea, se adaugă și modulul psihopedagogic nivel 2, cel de care ai nevoie pentru a preda în orice școală din țară.

„În 2017 am intrat în programul național „Teach for Romania”. Am aplicat, am fost selectat și am făcut parte din acest program unde, timp de doi ani, am fost învățător pentru copii din medii dezavantajate. Apoi am ales să merg într-un liceu tehnic și să predau discipline tehnice, în București”, explică tânărul referitor la experiența sa în domeniu.

Pe 1 decembrie 2021, Gheorghe Buluc a fost decorat de președintele Iohannis cu ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler datorită rezultatelor obținute ca profesor pentru copiii din mediile defavorizate.

A venit de la Bacău pentru că i s-au dat asigurări că primește job-ul

Posturile la catedră din România pot fi ocupate cu personal didactic titular, asociat sau suplinitor, potrivit Legii Educației Naționale. În cazul de la Școala Gimnazială Emil Racoviță ar fi fost vorba despre suplinirea învățătoarei pe o perioadă de șase luni, din cauza unor probleme medicale.

Gheorghe Buluc a aflat de post și a aplicat. I-a spus dinainte directoarei, Cornelia Codilă, că vine tocmai din Bacău și că ar vrea să se asigure că i se oferă job-ul, ca să nu facă un drum degeaba. I s-a spus că totul este în regulă, trebuie doar să se prezinte la școală, să vină și să pună totul la punct.

„M-am dus la școală vineri dimineața. Am intrat la doamna director, ne-am cunoscut, am vorbit, totul era ok. Am discutat despre ce presupune jobul. Am mers cu ea și cu doamna învățătoare, pe care trebuia să o înlocuiesc la clasă.

Am făcut cunoștință cu copiii, mi-a predat cheia de la dulap, tot ce trebuie făcut în astfel de situații. După aia am mers la secretariat ca să vedem ce acte îmi trebuie”, își reamintește învățătorul cum a decurs întâlnirea din 30 septembrie cu elevii și directoarea școlii.

Învățătorul a plecat cu gândul că urmează să lucreze cu copiii, deja începuse să se gândească la ce materiale să facă pentru clasa pregătitoare și ce strategii să abordeze. Peste două ore a fost contactat de către Cornelia Codilă, care i-a spus să nu mai vină la școală.

Părinții nu știau că învățătoarea urmează să fie înlocuită pentru o perioadă de șase luni. Au aflat, ulterior, de la una dintre mamele copiilor, care era prezentă la clasă atunci când a mers și Gheorghe.

„În momentul în care am ajuns vineri la școală, doamna era acolo. Ea i-a informat pe părinți pe grupul de WhatsApp, m-au căutat pe Facebook și au văzut acea poză. Doamna director mi-a trimis doar ceea ce se vede în poza aia și mi-a spus să nu mai vin la școală”.

Gheorghe regretă că nu i s-a dat șansa de a-și dovedi abilitățile de învățător. Spune că ar fi fost mai liniștit dacă școala ar fi invocat un motiv real, nu o poză de pe pagina sa de Facebook. Tânărul încă nu semnase un contract, tocmai de aceea a fost foarte ușor pentru conducerea școlii să renunțe la înțelegere.

De-a v-ați ascunselea cu legea-n mână

După discuțiile cu Gheorghe Buluc, am decis să o contactez pe directoarea școlii pentru a-i solicita un punct de vedere și pentru a vedea ce anume i-a influențat decizia. Ar trebui să conteze convingerile personale ale unei persoane atunci când aceasta aplică pentru un post?

Directiva Europeană, care dorește să creeze un cadru în favoarea egalității de tratament la locul de muncă, poate oferi un oarecare răspuns la întrebarea noastră. Oamenii ar trebui să fie tratați egal în momentul angajării, iar convingerile personale nu ar trebui să se opună acestui lucru:

(11) Discriminarea pe motive de apartenență religioasă sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală poate compromite realizarea obiectivelor Tratatului de instituire a Comunității Europene, cum ar fi: un nivel al ocupării forței de muncă și de protecție socială ridicat, creșterea nivelului de trai și a calității vieții, coeziunea economică și socială, solidaritatea și libera circulație a persoanelor.

Același lucru este prevăzut și în legislația națională, mai exact în Legea 53/2003, care la art. 5 interzice orice fel de discriminare directă sau indirectă „faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârsta, apartenenţa națională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţa ori activitate sindicala”.

Totuși, înainte să dăm verdicte, am vrut să vedem ce spun și reprezentanții școlii. Am sunat la direcțiune luni, în jurul orei 13.30. Am solicitat un punct de vedere de la directoare referitor la cazul lui Gheorghe Buluc.

Secretara a oftat și mi-a spus că va merge să o întrebe pe Cornelia Codilă dacă vrea să vorbească cu mine. Discuția dintre cele două a durat aproximativ trei minute și s-a finalizat cu refuzul reprezentantei școlii de a vorbi despre acest caz.

În timpul în care am așteptat ca secretara să revină cu un răspuns, pe fundal am auzit niște urlete. Tot ce am putut să disting era „nici măcar nu a fost repartizat la noi” și „avea abateri disciplinare, are abateri disciplinare”.

Secretara a revenit la telefon și mi-a transmis că directoarea nu vrea să vorbească cu mine, pentru că nu are nimic de zis. I-am spus că am auzit afirmațiile de pe fundal, însă a încheiat apelul și mi-a spus că nu mă poate ajuta cu alte „relații”.

L-am sunat din nou pe Gheorghe Buluc care m-a asigurat că nu a avut vreo abatere disciplinară și mi-a repetat că singurul motiv pe care l-a auzit el ar fi fost cel legat de poza sa de pe Facebook.

Am încercat să iau legătura și cu Inspectoratul Școlar București, pentru a solicita un punct de vedere oficial. Ne-au transmis că, din câte știu, învățătorul nu ar fi avut studiile necesare pentru un post de suplinitor. De asemenea, ni s-a spus, din nou, că el nu fusese repartizat la școala din Berceni.

Pentru a lămuri situația cu repartiția, i-am rugat să ne explice ce înseamnă asta. Reprezentanta Inspectoratului mi-a spus că nu știe exact. Am revenit apoi la problema studiilor și am întrebat ce anume se ia în considerare pentru angajarea unui suplinitor.

„Sincer, nu știu să vă spun exact. Uitați, îmi șoptește acum colegul meu, ai nevoie de pedagogie. Trebuie să ai ceva făcut în domeniu, da”.

I-am spus că Gheorghe Buluc are două facultăți, un doctorat, un master în educație și modulul psihopedagogic nivel 2. În plus, are experiență în domeniu și a mai lucrat, în trecut, pe post de suplinitor.

Când au auzit asta, mi s-a spus că nu contează, pentru că postul fusese oricum repartizat altcuiva.

Inspectoratul știa ceea ce a transmis școala, varianta oficială. Când le-am spus că tânărul fusese deja la clasă, reprezentanții Inspectoratului mi-au răspuns că nu este adevărat și că nu știu de unde am informațiile astea.

Am vrut să lămuresc și afirmația legată de faptul că Gheorghe Buluc „nu fusese repartizat la școala respectivă”, pentru că părea că asta e scuza atât din partea Inspectoratului, cât și din partea școlii.

De fapt, Legea Educației Naționale spune că „În mod excepțional, în lipsa personalului didactic calificat, după epuizarea situaţiilor prevăzute la alin. (1)-(4), pot fi încadraţi, pe o durată de cel mult un an școlar, suplinitori fără studii corespunzătoare, care au absolvit cel puţin liceul, cu diplomă de bacalaureat, şi care sunt testaţi prin interviu şi lucrare scrisă, în profilul postului solicitat”.

Într-adevăr, au prioritate persoanele care au lucrat înainte pe un post de suplinitor sau au vechime în școală. Însă, în situația de față, școala făcuse deja demersuri pentru a-l angaja pe Gheorghe. Urma doar să mai semneze contractul.

Expert în educație: „Mai e o altă ipoteză: cea în care directorii nu vor să-și urce părinții în cap”

Pentru mai multe explicații referitoare la modul în care sunt ocupate posturile din învățământ l-am contactat și pe expertul în educație, Marian Staș. Într-adevăr, „suplinitorii sunt ultimii în lanțul trofic” al repartizării posturilor în învățământ. Asta înseamnă că acolo vor rămâne, de cele mai multe ori, cei care nu au prins un loc mai bun sau profesorii care nu sunt titulari.

„Desigur, aici e vorba de două lucruri. Poate fi vorba de partea obiectivă, în care să zicem că există cineva în școală, cu oarecare vechime, care putea să fie pe post de suplinitor. În acest caz, este firesc să vrei să continui cu persoana respectivă și să nu angajezi pe altcineva”, îmi explică Marian Staș după ce i-am povestit situația de la școală.

Cu toate acestea, pe lângă factorul obiectiv, există și partea subiectivă, în care angajezi pe cineva care îți convine, care e mai aproape de ceea ce cunoști tu.

„Mai e o altă ipoteză: cea în care directorii nu vor să-și urce părinții în cap. Asta e cât se poate de plauzibilă, pentru că mulți ajung să fie lași din diverse motive”, continuă Marian Staș.

Mai exact, de multe ori, persoanele care se află în funcții de conducere încearcă să evite un posibil șantaj din partea părinților. Șantajul poate să provină din faptul că respectivii directori sau manageri ocupă o funcție pe care nu o merită. Asta poate să fie din lipsa competențelor pentru funcția respectivă sau diverse alte motive. Așadar, e mai convenabil să acționeze după cum vor părinții.

„În plus, sunt dăți când instituțiile contribuie și ele. O să pornesc de la prezumția de nevinovăție, în care instituțiile își fac treaba și pun accent pe incluziune socială… însă, de multe ori, nu fac asta. Incluziunea nu reprezintă tot timpul o prioritate”, conchide Marian Staș.

Ironia este că exact cu o săptămână înainte ca lui Gheorghe Buluc să i se spună că nu va primi catedra din cauza unei poze de pe Facebook, școala organizase un eveniment numit „Cum practicăm incluziunea în școala noastră?”.

Ieri seară am vorbit din nou cu Gheorghe Buluc la telefon și mi-a spus că urmează să se întâlnească cu cineva de la Ministerul Educației și că va face o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Între timp, am încercat să obținem un punct de vedere atât din partea școlii, cât și din partea părinților. Direcțiunea ne-a răspuns același lucru: „nu vrem să vorbim”. În ceea ce privește părinții, nu am reușit să ajungem în contact cu vreunul.

Cu legea în mână sau șoptită la ureche, instituțiile pot să ascundă un caz de discriminare cu scuza „Noi l-am vrut, pur și simplu nu a fost repartizat la noi. Nu a fost în clasă, nu i s-a spus așa ceva”.

Lipsa transparenței din partea școlii, refuzul de a da declarații, la care se adaugă răspunsul Inspectoratului, bazat doar pe ceea ce știe din partea direcțiunii, pot genera numeroase confuzii. De asemenea, pot foarte ușor să mușamalizeze cazuri de discriminare.

„Am acceptat situația, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să să expun situația mai departe. O să fac public ceea ce s-a întâmplat, pentru că mă deranjează. Poate mai sunt și alți colegi în aceeași situație și nu au curaj să vorbească despre asta”, încheie Gheorghe conversația noastră.

Cazul de la Școala Gimnazială „„Emil Racoviță” ne arată cum sintagmele „incluziune socială” sau „egalitate de șanse” sunt, în multe situații, forme fără fond. Lucrurile vor rămâne la fel dacă reputația școlii va fi mereu mai importantă decât felul în care sunt tratați angajații, elevii sau părinții. Poate de aici ar trebui să înceapă schimbarea.

ARHIVĂ COMENTARII
[deleted] • 2022-10-08 09:27:36
Acest comentariu a fost șters.
32 82
rov • 2022-10-08 14:27:41
O viitoare fosta natie...din pacate. Media spune, nu ne iubim, nu ne stimam, nu ne respectam, promovam spaga, non valorile, justitia e stamba si dependenta politic, oamenii politici mici si mizeri, statul e dujmanul celor ce muncesc...cum sa progresam ca natie? Ne ducem in cap.
11 17
[deleted] • 2022-10-09 07:27:21
Acest comentariu a fost șters.
2 8
FreemanuAteu • 2022-10-08 09:30:34
Parinti incuiati... e exact pe dos, tocmai un astfel de invatator descuiat la minte ar fi util sa ii educe pe copilasi, nu un dogmatic medieval manuit de sarlatani...
37 98
Zero_Kelvin • 2022-10-08 10:45:10
Ce ti se pare medieval? Relatia dintre o femeie si un barbat sau ca copiii nu se nasc in eprubeta?
44 15
LiviuX • 2022-10-08 15:26:53
Unde a spus ca e impotriva relatiilor dintre o femeie su un barbat? In ce priveste eprubeta, poti garanta ca nu va fi posibil intr-un viitor oarecare?
7 19
oliver with a twist • 2022-10-08 11:03:41
fara legatura cu subiectul, dar de ceconsiderati ca invattorul sau profesorul trebuie sa "educe" copii in scoala?! S-au terminat materiile de predat, programa de parcurs, exercitiile suplimentare si asa mai departe, de profesorul/educatorul are timp sa discute chestiuni politice/morale/religioase/ideologice/personale cu copii in scoala?!
29 14
LiviuX • 2022-10-08 15:32:15
Tu ai recitit ce ai scris? Din cate stiu, politica, religia, ideologia sunt chiar materii de curs, la fel si problemele personale (la dirigentie). Dar mai important, nu a spus asta la clasa, ci era o parere personala (p.s. garantata prin Constitutie), exprimata in afara orelor.
8 14
oliver with a twist • 2022-10-08 17:25:37
eu nu vorbesc de materii, vorbesc de pareri personale si neavenite in discutiile cu elevii. Vorbesc despre materii cu programe avizate versus discutii si pareri personale facute de cadre didactive fara pregatire in domeniul respectiv.
7 4
LiviuX • 2022-10-08 18:21:49
Asta da, dar NUMAI daca sunt exprimate la clasa si fara mentiunea ca e o parere personala. Ori din articol reiese ca era vorba de o postare, deci nu la clasa.
1 9
vali_s • 2022-10-10 10:41:17
gogule, vezi ca respectivul nu a mai avut sansa sa discute cu elevii, pt. ca un retard ca tine, si-s f... cateva ore/zile sa-i analizeze profilul de facebook, insta si altele. In schimb, manicaci sexuali sau pedifili cu un cont de fb curat, sunt bineveniti in clase.
0 1
oliver with a twist • 2022-10-08 17:29:21
cand te referi la "problemele personale (la dirigentie" te gandesti la problemele profesorului, sau ale a elevului? Si la politica si religie la fel? Eu cred ca te-ai aprins cam tare si ai citi printre randuri ce am scris...
5 3
LiviuX • 2022-10-08 18:26:47
Ale elevului evident, dar asta nu exclude legaturi cu experienta si parerile profesorului. In ce priveste politica, religia, banuiesc ca exista programe scolare ca pentru alte materii. Daca a incalcat aceste programe, da, sunt de acord sa fie pedepsit, conform insa legilor in vigoare. Dar iarasi, nu reiese ca ar fi incalcat aceste programe.
2 6
Alecsey • 2022-10-08 21:08:45
Olivitza esti pe langa bre.
3 6
Laurell • 2022-10-08 12:02:32
Noi nu suntem Dumnezeu să judecăm alți oameni ce orientare sexuală au (dacă sunt heterosexuali sau altceva). Cine este habotnic religios să emigreze în rusia, serbia sau țările musulmane unde ateismul nu se acceptă. Deja sunt în Europa 10% bisexuali și homosexuali.
15 26
andrei1245 • 2022-10-08 22:51:20
nu stiam ca se pot inmulti
3 1
vali_s • 2022-10-10 10:42:54
cat timp exista "personaje" care pun astfel de intrebari, ei se vor inmulti.
0 1
pehash • 2022-10-08 12:34:56
Corect. Din pacate, cea mai importanta "meserie" din societatea umana, aceea de parinte, nu este deloc reglementata, discutata si predata in Romania. Unii au impresia ca stiu cum sa creasca un copil, ca stiu ce e mai bine pentru copiii lor, pentru simplul motiv ca au organe de reproducere functionale.. ca orice maimuta.
14 29
qwertyasd • 2022-10-08 15:53:29
e o discutie aici, majoritatea covarsitoare a celor care au succes in viata datoreaza acel succes preponderent parintilor si nu sistemului educational. De acord ca unii parinti nu inteleg corect binele copilului dar per total la nivel de tara nu este nici un indiciu, nici prezent si nici istoric, cum ca sistemul educational ar functiona mai bine fara contributia parintilor. Din pacate si noi, oricat de evoluati avem pretentia ca suntem, pana la urma suntem toti maimute si multe lucruri care functioneaza la maimute inca nu pot fi compensate prin abordari strict rationale.
7 10
oliver with a twist • 2022-10-08 17:32:01
de ce am impresia ca esti unul din aia care cred ca parintii is cei care ar trebui sa aibe cel mai putin de zis in legatura cu educatia copiilor lor? Imi aduc aminte de un citat "din putul gandirii" lui Prelipceanu: "menirea scolii e sa scoata parintii din copii".
10 5
pehash • 2022-10-08 19:58:54
De ce traiesti din "impresii"? Nu stiu. O fi educatia primita de la parinti? Sau lipsa ei? Cand vorbim de EDUCATIE, cine poate sa educe? Poate orice dorel de pe strada sa predea geometrie (macar la nivel de gimanziu)? Nu. Gramatica? Literatura romana? O limba straina? NU. Poate orice dorel de pe strada sa-si "educe" copiii? dorel, evident, crede ca da. Rezultatele se observa cu ochiul liber. Sa-ti aduc aminte un alt citat - "prostul nu e prost destul..."
3 10
Guster • 2022-10-08 09:35:26
O obiectie.... Faptul ca cine a a star acasa in timpul oricarui referendum nu inseam a neaparat ca era impotriva ci poate doar ca nu i.a pasat. A fi impotriva are cel putin o doza de activism prezent in discutii si opinii.
39 27
zavalitaa • 2022-10-08 12:31:57
Bun,să zicem, era susținător al familiei între ghei. Este normală discriminarea unui astfel de om, cu CVul burdușit de studii pedagogice ? Este cumva regula ? Ne mai mirăm că ne pleacă până și mediocrii și rămân sub mediocritățile ?
12 29
Guster • 2022-10-08 14:55:45
Am atras atentia asupra unui sofism in text.. Atat... Asa ca exigenta
5 8
Nevermind • 2022-10-08 18:59:15
Pe hn, unde este regula scriere articole? :D
0 1
bogdaniulian • 2022-10-08 09:41:38
Romania (ne) educata
21 67
Meridivs • 2022-10-08 09:44:46
Pana la urma cred ca e alegerea parintilor cine ajunge sa le educe copiii. Personal, eu n-as pune mare pret pe distinctiile acordate de dl. Iohannis... in schimb sunt de parere ca o conduita morala indoielnica nu are ce cauta in educatie (sau politica).
65 27
UnAltVasile • 2022-10-08 10:57:41
O sa-i educe sa voteze tot USL inca 30 de ani de acum incolo. Nu e suficient ca parintii au sabotat atat vreme viitorul copiilor, trebuie sa-si saboteze si nepotii. De asta ramanem mereu la coada la orice
10 23
zavalitaa • 2022-10-08 12:32:44
La ce conduită imorală te referi în acest caz ?
8 19
Gigel cu elefantii • 2022-10-08 12:32:45
Mai ales la copiii mici, parintii decid cum si cu cine fac scoala sau daca e in regula pentru copii. E un lucru peste care nu se poate trece. Daca nu sunt de acord cu o persoana, indiferent de motiv, acea persoana nu le poate fi impusa. Daca era vorba doar de opinia invatatorului, aia nu era prea importanta; dar peste autoritatea parintilor tot nu se poate trece - nici scoala, CNCD sau statul. Ciudat e ca parintii n-au fost informati ca urmeaza sa fie schimbata invatatoarea. Si cred ca e o exagerare in titlu: daca urma sa fie angajat ca suplinitor, nu inseamna ca obtinea o catedra (adica post permanent).
24 11
bgd • 2022-10-08 13:30:56
Gigel, cand tu alegi sa-ti inscrii copilul intr-o scoala publica, de ce crezi ca ai ceva de spus in legatura cu alegerea profesorilor? E un serviciu care ti se ofera gratuit, daca vrei sa modifici serviciul in functie de preferintele tale atunci trebuie sa platesti (invatamant privat). Chiar nu putem elimina tiganeala asta din societate?
10 22
Gigel cu elefantii • 2022-10-08 14:16:49
Nu merge asa. Un copil e inscris, nu predat scolii. Parintii sunt mai apropiati de copil, deci sunt o autoritate mai mare decat scoala. De-aia parintii trebuie sa fie impacati cu ceea ce face scoala. Daca nu, indiferent cat de justificata e pozitia lor, vor fi probleme in primul rand pentru scoala si profesori. Evident, li se poate explica situatia, dar nu se poate trece peste parinti, cel putin nu in chestiuni importante pentru ei.
12 9
LiviuX • 2022-10-08 15:43:20
Corect ca e inscris, nu predat scolii. Dar daca nu-ti place ceva la scoala asta, n-ai decat sa-l inscrii la alta. Nu tu decizi cine e angajat sau dat afara.
7 11
andipetre • 2022-10-08 16:27:15
Pe copii poti sa ii inscrii doar in scoala de care apartine domiciliul parintilor. Si, oricum, e irelevant. De ce sa trebuiasca sa iti muti copilul, chiar daca ar fi posibil, doar pentru ca un functionar pus acolo de guvern alege sa iti ignore dreptul natural si legal de a decide pentru educatia copilului tau?
10 4
LiviuX • 2022-10-08 18:32:26
Stiam ca asta era pe vremea comunismului. Acum poti sa-l inscrii unde vrei, inclusiv la scoli particulare. Iar da, daca profesorul face ceva ilegal, am mai spus-o de multe ori, merita pedepsit. Dar nu daca are doar o parere diferita, nici macar exprimata in clasa. Sau in Romania nu s-a auzit de respectarea Constitutie, a Drepturilor Omului?
2 9
pehash • 2022-10-08 20:03:38
Vrei sa spui, dreptul natural (si legal??) de a decide cata ura trebuie sa-i insufli copilului tau?.. Oricum, nu decizi programa scolara de ciclu primar. Si nu m-ar mira sa aflu ca nici pe aia nu o cunosti. Mai bine ti-ai face griji pe la ce seminar teologic au umblat aia care iti "educa" plozii la ora de religie.
2 7
Iulian_c • 2022-10-08 12:58:11
Alegerea parintilor e sa-si duca la scoala sau nu, apoi la scoala de stat sau privat si apoi la ce scoala doresc. Vrei sa-ti alegi profesorii? ii chemi la interviu si faci educatie 1 la 1 pe banii tai si dupa criteriile tale, mai degraba subiective. Nu stiu ce pregatire/experienta au parinti aia sa poata judeca un tutore dupa o postare pe social media , cand dimpotriva, are mult mai multe calitati si experienta profesionala reala. Oare toti parintii au votat la unison cu mazilirea profesorului sau doar 3-4 parinti extravocali pe grup, suprimand bunul simt, retinerea(de a intra in polemici) poate si indiferenta celorlalti parinti? Parinti care arunca primii piatra oare ce conduita morala au?
8 20
LiviuX • 2022-10-08 15:40:10
Da, ai dreptate cand spui ca parintii decid cine educa copilul. Dar atat! Nu ei au dreptul sa decida cine e angajat si cine e dat afara. Daca nu-ti place, poti muta copilul la alta clasa, scoala. Iar conduita morala e o prostie, nefiind quantificabila, precisa. Mai ales, poate fi diferita pentru diferite categorii de oameni (vezi islamul, mormonii). Atat timp cat nu a incalcat vreo lege totul e in ordine.
5 7
andipetre • 2022-10-08 16:29:17
Nu, nu poti muta copilul la alta scoala. Se vede ca nu ai copii, nu stii cum e. Si, oricum, daca un director sau un profesor ar face un abuz, solutia ta e sa isi mute toti copiii in alta parte, sau sa se inlature abuzul? Cand iti sparge hotul casa, lasi totul si te muti, sau montezi o usa mai buna?
8 4
f.c. • 2022-10-08 17:48:54
Si cam care e echivalenta in cazul asta ? Ce a furat omul asta ? Sau cu ce a abuzat copiii ?
1 9
Toate nickname-urile erau luate • 2022-10-08 18:02:30
Iar abuzul suplinitorului unde a fost? Învățăm să facem diferența între abuzuri adevărate și gărgăunii din capetele unora din Evul Mediu?
2 8
LiviuX • 2022-10-08 18:37:00
Ba poti, daca vrei. Si da am copii, am fost intr-o situatie similara. Am cerut mutarea in alta clasa, nu darea afara a profesorului. Iar aici, care e abuzul?? Legal vorbind evident, nu pareri. Unde am ajunge daca oamenii ar fi pedepsiti pe baza de pareri si nu de lege?
2 7
cristi22 • 2022-10-08 09:57:12
In Romania, orice ratacire sexuala e acceptabila numai la preoti...
23 87
cabora • 2022-10-08 10:08:23
Cancel culture crestin-ortodox! Este pedepsit pentru ca si-a exprimat liber opinia. Si inca una normala in acord cu principiile tolerantei din statele civilizate. Dar habotnicii ortodocsi dau dovada de intoleranta la fel ca si habotnicii islamisti sau cei catolici. Genul asta de atitudine il mai intalnim doar prin Rusia, Turcia, China, tarile islamice sau Ungaria si Polonia, acestea din urma au derapat de ceva timp de la normele unor state democratice.
23 82
GigiKent_ro • 2022-10-08 10:36:43
ce inseamna toleranta pentru tine? raspandirea propagandei sexuale prin scoli? introducerea anormalitatii in lege?
56 24
justin • 2022-10-08 11:23:34
cica raspandirea propagandei sexuale :)) Ce inseamna asta pentru tine? Educatia sexuala? In tara cu cel mai mare numar de mame minore din Europa, crezi ca educatia sexuala predata in scoli ar fi propaganda sexuala?
15 35
costal • 2022-10-08 11:28:07
Ce numesti tu "propaganda" e de fapt informarea copiilor. Exista si alti oameni cu atractii sexuale diferite de ale majoritatii, asta nu-i transforma in monstri, anormali sau perversi. De cateva decenii homosexualitatea nu mai e considerata patologie, avansurile stiintei au facut ca acea incadrare sa fie dovedita eronata si acum dovezile demonstreaza ca atractia fata de acelasi sex este o realiatate fireasca a sexualitatii umane validata de evolutie.
17 28
Vlad-I • 2022-10-08 12:41:20
Baiete, stiinta niciodata nu a fost libera, ci supusa politicului, ori unde in lume, urss, germania lui hitler, china lui Mao, jap, din al doilea razboi, Iranul de azi. Nu exista nici o dezbatere libera cu pro si contra despre schimbarea climatica sau teoria de gen.
18 11
LiviuX • 2022-10-08 15:47:45
O prostie mai mare nu cred ca puteai spune! Adica 1+1=2 e din motive politice, structura atomului, radiatiile, etc. exista din motive politice?
9 9
Vlad-I • 2022-10-08 16:37:17
Nu prea faci reglari fine de gandire.Daca este manipulata, nu inseamna ca politicul intoarce pe dos 100% din stiinta. Prin anii 50, genetica a fost declarata " pseudostiinta" burgheza si era interzisa. In ziua de azi oficial putem sa ne alegem sexul, desi, stiinta veche spune ca genetic sunt doar doua.
8 3
LiviuX • 2022-10-08 18:41:17
Daca ai vrut sa spui altceva, nu e vina mea ca te-ai exprimat gresit. Iar exemplul e fara valoare. Au fost unii chiar omorati pentru ca au sustinut stiinta. Vroiam sa cred insa ca am evoluat. Se vede ca nu toti...
2 8
asavreau • 2022-10-08 13:21:40
Spune-i educație ,nu informare sexuală că nu înțelege analfabetul funcțional.
6 11
andrei1245 • 2022-10-08 22:53:53
pe copii sa i informeze cum a aparut sistemul solar si viata pe pamant. celelalte informatii o sa le culeaga mai incolo singuri nu de la profesori
0 0
George789 • 2022-10-08 11:51:19
Inseamna ca respecti deciziile celui de langa tine, poti incerca sa il convingi dar nu ii impui. Confunzi propaganda cu educatia, suntem tara cu cele mai multe mame minore din Europa din cauza inapoierii si puterii pe care o are biserica in societate.
11 22
zavalitaa • 2022-10-08 12:33:39
Ce "propagandă" făcea suplinitorul din articol ?
7 22
[deleted] • 2022-10-08 18:37:38
Acest comentariu a fost șters.
2 1
imi_pasa_de_romania • 2022-10-08 10:11:17
Deci i se ia un drept pentru ca el a refuzat sa participe la un referendum care decide ingradirea unor drepturi. Am inteles. Da, are logica intr-o tara ca Rrrrumanistan. Si de la referendum deja au inceput conspiratiile parintilor intreband daca are cazier, daca poate lucra cu copii, insinueaza ca ar fi homosexual. E incredibil. Ma mir ca nu au zis si ca e Reptilian. La cat de cu capul pe umeri pare, sunt sigur ca e si pro-vaccin, iar la cat de superficiali si "simpli" (ca sa fiu delicat) erau unii parinti, sigur le era frica sa nu aiba intereferente la WiFi cu cipul din vaccin. La pariu ar accepta si o invatatoare care tipa si bate copiii, dar care e "bun crestin" si s-a dus la referendum.
21 63
Toate nickname-urile erau luate • 2022-10-08 18:04:01
Mai rău, pun egal între homosexualitate și pedofilie, aia era problema lor.
5 6
Mrjackdaniels0309 • 2022-10-08 19:57:18
Care drept i se ia?
5 3
imi_pasa_de_romania • 2022-10-09 00:15:58
<<"Doamna director mi-a trimis doar ceea ce se vede în poza aia și mi-a spus să nu mai vin la școală”. [...] Spune că ar fi fost mai liniștit dacă școala ar fi invocat un motiv real, nu o poză de pe pagina sa de Facebook. Tânărul încă nu semnase un contract, tocmai de aceea a fost foarte ușor pentru conducerea școlii să renunțe la înțelegere >>. Stii, e un termen pentru cei care nu pot gandi analitic nici cu toate informatiile in fata: analfabet functional. E un document, nu hartie igienica cum il trateaza multi, numit Constitutia: Art. 41 – Munca şi protecţia socială a muncii, Alin. 1 "Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit.". Oare ce drept i se ia, chiar? Citeste articolul si ia ghici!
0 5
[deleted] • 2022-10-09 10:46:43
Acest comentariu a fost șters.
1 1
[deleted] • 2022-10-08 10:12:20
Acest comentariu a fost șters.
14 55
erdeke • 2022-10-08 10:13:21
De ce sa-ti educe copiii un tanar entuziast, cu pregatire in domeniu, care a renuntat la un salariu generos intr-o multinationala ca sa-si dedice cariera educatiei celor mici? Nu mai bine ii lasi pe mana unor popi incuiati care uneori iti mai si hartuiesc copilul?
17 51
banel • 2022-10-08 10:14:42
Oameni imbecili, ce poți să le ceri. In loc să aprecieze că ai lor copii au primit un învățător bun, ei se leagă opțiunea de la referendum, opțiune similara cu cea a 80% dintre români, care au ales să îl boicoteze. Din pacate, cel mai probabil, și odraslele își vor urma prinții, creând generații de ratați.
18 45
asavreau • 2022-10-08 13:25:00
Scuze, pentru-că referendumul nu a fost considerat acceptat, nu poți spune că 80% au fost de acord. Poți să-ți spui părearea ta, dacă ai curajul răspunderii, fără să faci trimitere la reguli care nu există.
15 8
LiviuX • 2022-10-08 15:53:56
Corect. Dar asta inseamna ca nu a interesat problema. Daca ar fi interesat, s-ar fi dus sa voteze intr-un fel sau altul.
4 5
Vlad-I • 2022-10-08 16:57:59
Daca te uiti cu atentie, inainte de referendum a existat o a cincea coloana ascunsa. Desi era o actiune politica impotriva Lgtb imensa, nici o ambasada occidentala nu a dat declaratii si nici o manifestare de ong. Baietii stiau ca 85% dintre romani erau in favoarea schimbarii constitutiei.Singura sansa era ca romanii sa nu se mobilizeze, si ca sa obtina asta era sa nu-i deranjeze cu declaratii si amenintari. Deci, a existat o comunicareASCUNSA
12 5
LiviuX • 2022-10-08 21:21:06
Ai uitat sa mentionezi extraterestrii si cipurile...
2 5
andrei1245 • 2022-10-09 10:29:38
sunt copiii lor. ce iti da tie dreptul sa decizi cine si cum sa ii educe? educa-ti copiii tai .
0 0
fornade • 2022-10-08 10:19:45
Uneori se da prea multa putere parintilor in deciziile care privesc educatia copiilor. In America s-a ajuns ca parintii sa interzica carti in scoli, carti care nu sunt pe placul moralistilor ultra-conservatori. In curand vor interzice si manualele de biologie care invata despre evolutie, pe motivul ca sunt impotriva traditiilor si moralei crestine. Cum sa ne tragem din maimute? Noi suntem direct de la doamne-doamne...
22 38
[deleted] • 2022-10-08 10:47:45
Acest comentariu a fost șters.
9 21
Barcutza • 2022-10-08 11:05:45
Cică Doamne-Doamne ne-a făcut după chipul și asemănarea Sa. Tare mi-e teamă ca noi l-am făcut pe Doamne-Doamne după chipul și asemănarea noastră. La vechii greci zeii erau exact precum oamenii, se îndrăgosteau, erau geloși, invidioși, răzbunători… In creștinism ideea de divinitate a evoluat spre un model de simțire și conduită la care oamenii pe tot parcursul vieții lor aspiră. Iar homosexualitatea nu își are locul in acest model. De aici și reacțiile părinților. Atunci când oamenii vor fi pregătiți sa renunțe la acest model de conduita elaborat de niște oameni de acum 2000 de ani, atunci vor putea și învățători ca acest tânăr sa profeseze fără să aibă probleme.
9 15
bilbofil • 2022-10-08 11:51:20
Prea multă putere părinților pe seama cui? A inspectoratului, a ministrului, a președintelui, a jandarmilor? Bietul om are parte de părinți tîmpiți și de cadre didactice inepte. Copiii vor ieși din școală mai atrași de fructele oprite și cu un risc de ratare semnificativ mai mare. Totuși, atît timp cît acești părinți arată grijă și un minimum de pricepere în creșterea copiilor pot fi îndepărtați de la decizie, pentru că nu există altcineva mai implicat și mai responsabil decît ei. Din păcate. Soluția unică este să înțeleagă ei care interesul superior al copilului. Dar este mai greu să faci muncă eficientă de convingere, decît să te imaginezi legiuitor atotputernic din spatele tastaturii.
11 15
Gigel cu elefantii • 2022-10-08 12:37:12
E vorba de parintii unor copii mici, de pana in 11 ani. Acolo vrei, nu vrei, trebuie sa fie de acord si parintii. La nivelul primar cel putin nu li se poate impune mare lucru parintilor.
10 8
Vlad-I • 2022-10-08 17:09:55
Dv, nu fsceti diferents intre romani si statul roman. Romanii sunt poporul si statul este o entitate politica. Statul sau de ex, biserica, nu exista fizic, in realitate sunt niste oameni care joaca rolul. Unde este cultul lui Baal sau a lui Jupiter, au disparut adeptii si marii preoti, a disparut si cultul, desi templele exista fizic. Deci, statul este Johanis, Ceausescu sau cine ocupa puterea. Daca poporul nu-i asculta, brusc devin oameni normali
8 2
AdiBZ • 2022-10-08 10:24:07
Discriminarea e tristă, dar un suplinitor este doar un înlocuitor de învățător, angajat temporar din lipsă de învățători.
5 22
AdiBZ • 2022-10-08 10:27:42
Un suplinitor e numit de Inspectoratul Județean pe baza unui concurs anual. Nu poate decide doamna directoare că nu-l mai poate primi, decât dacă el suplinea pe un post nescos la concurs, la mica înțelegere.
7 29
yol • 2022-10-08 10:35:57
mai mult de juma’ de tara n-a fost de acord cu referendumul de carton. Cum sa ti refuze dreptul la munca pentru ca nu ai fost de acord cu dragnea?!?? Oamenii care inca isi imagineaza ca ala a fost referendum pentru familia traditionala sunt analfabeti-puri.
14 38
narub • 2022-10-08 10:37:42
Sa-l arda pe rug, cum si-a permis sa-si spuna punctul de vedere si sa nu fie de acord cu CpF?
14 41
jeanvaljeanro • 2022-10-08 10:38:16
votacii psdnl in actiune
16 31
asavreau • 2022-10-08 13:29:47
Ai o fixație și nu-ți exprimi corect gândurile. De ce scoți USR, AUR, PMP, Pro România din ecuație? Arăți fanatism și lipsă de discernământ.
7 7
tudorr • 2022-10-08 10:58:08
Cate toalete normale se puteau face cu banii sparti de psd pentru coalitia pt vanilie...
10 19
pahar-nicu • 2022-10-08 18:41:56
Depinde ce inseamna pentru unii toalete normale
4 2
unu_de_aiurea • 2022-10-08 11:17:28
Partea bună este că părinții copiilor decid cine le educă copiii și nu postacii ce comentează pe aici. Postacii să decidă pentru copiii lor.
24 20
zavalitaa • 2022-10-08 12:37:17
Deocamdată părinții decid prost cine le educă copiii, dacă ne uităm la sub mediocritățile care ies din școală. Cât despre "postacii" de aici, sunt abonați direct la emigrare.
13 16
Laurell • 2022-10-08 16:55:22
Puteti emigra dar fără să vă luați banii și mașina care trebuie să fie naționalizate, să rămână la patrioți.
8 2
bilbofil • 2022-10-08 13:05:35
Partea proastă este că nu prea putem decide. A fost nevoie să ne ridicăm toți părinții din clasă în frunte cu diriginta și de un an de așteptare(!), pentru a scăpa de un profesor care umilea elevii și care refuza să intre la oră pentru că fata pe care el o lăsase neregulamentar corigentă (în ultima săptămînă din anul școlar anterior) promovase clasa la examenul din toamnă. În schimb, un om care are calificarea și care vrea să facă treabă este trimis la plimbare din primul moment. Sigur, este treaba părinților cum vor să își educe sau nu copiii, dar nu trimiți un specialist valoros la plimbare cînd este deja prea tîrziu să își caute de lucru în altă parte.
6 10
LiviuX • 2022-10-08 16:00:28
Da, de acord ca parintii trebuie sa decida cine le educa copiii, la varste mici. Dar NU AU NICI UN DREPT sa decida cine e angajat si cine nu. In ce priveste postacii, nu inteleg ce vrei sa spui, poti preciza? Ca eu nu stiu nici un parinte caruia sa-i fi fost refuzata decizia asta. Oricine e liber sa-si mute copilul la alta clasa, scoala.
5 9
unu_de_aiurea • 2022-10-08 17:18:20
Vezi alte comentarii de la articol, cum că părinții sunt "tâmpiți", "încuiați", "habotnici", etc. Sunt curios câți părinți ar fi de acord să-și trimită copiii la grădiniță/școală dacă ar bănui ca educatorul/învățătorul este membrul unei minorități sexuale...
7 4
LiviuX • 2022-10-08 18:45:12
De acord, dar eu nu am sustinut asta. In rest, parerea ta e a ta, o poti sustine dar nu impune altora, si sa-i mai si pedepsesti daca au alta parere.
1 5
Andy500 • 2022-10-08 11:25:59
Cred ca oricum e mai bine asa. La asa parinti 'incuiati', ce sa faci cu copiii lor? Din pacate o sa iasa la fel de incuiati, si ii mancau zilele baitului astuia. Poate isi gaseste o scoala cu mai putini tampiti. Acolo unde e deja o masa de incuiati, e prea tarziu, astia de obicei au idei putine si fixe!
11 18
uman • 2022-10-08 11:30:10
Suplinitorii nu vin pur si simplu la scoala si intreaba daca nu au un loc de munca pt ei... Inspectoratul directioneaza suplinitori, la solicitarea scolilor. In plus, proiectul in care spune ca a fost dl invatator, e dedicat mediilor defavorizate. Intelegem ca a plecat de acolo si a vrut la o scoala din Bucuresti. Deci a fost pregatit in acel program, pt lucrul cu copiii din medii defavorizate, apoi a plecat catre alte zone. Vad ca se aduc in discutie doar extreme - presupun diversi ca le-ar placea un popa... Dar de ce nu presupunem ca ar fi potrivit un pedagog echilibrat si echidistant, care nu expune niciun fel de opinii politice, spre exemplu? Cum isi permit parintii sa aiba pareri...
19 12
zavalitaa • 2022-10-08 12:40:19
Concret, ce-i reproșezi tu omului ăsta, ultra burdușit cu studii pedagogice, mătrășit de un sistem care produce analfabeți în serie ? ��
9 15
uman • 2022-10-08 14:50:39
Vad ca esti foarte inversunat/a, dar tocmai ca nu am reprosat absolut nimic personajului. Am explicat proceduri si am observat aspecte din articol, nelamurite. Dar postacii si probabil apropiatii interesati sar cu minusuri. Totul se polemizeaza absurd, vad, uitam si despre ce este vorba strict in subiect.
12 9
costal • 2022-10-08 11:35:32
Criteriile oboiective trebuie sa primeze in deciziile oficiale care privesc cariera educatorilor. Nu se poate ca prejudecatile unor parinti sa aiba prioritate in fata unor reguli clare.
10 22
andipetre • 2022-10-08 12:19:06
Statul are in RO deja prea multa putere, de aceea inca predau o gramada de profesori incompetenti, indiferent de protestele parintilor. Parintii au dreptul natural, moral si legal de a decide cu privire la educatia copiilor lor. Doar la nazisti si comunisti copiii sunt ai statului. De ce? Pentru ca, in conditii normale (marea majoritate), un functionar nu poate niciodata sa fie mai interesat de binele copilului decat parintele acestuia. Sigur ca exista si parinti denaturati, dar acelea sunt exceptii si exista si acolo solutii legale (e.g. decaderea din drepturile parintesti). Daca in cazul din articol parintii chiar au insistat sa nu le fie impus acest invatator, e absolut dreptul lor.
14 13
asavreau • 2022-10-08 13:37:50
Banii dictează cine are dreptul. Cât timp milogești bani de la stat să-ți crești și educi copilul, statul are dreptul. Cât?! Aici este problema care nu o vrea rezolvată măria sa poporul și comentariile de pe aici asta arată- copilul este al meu, eu l-am făcut ,eu îl omor(!) cresc educ, tu Stat să-mi dai ce vreau eu. Asta nu-i democrație, este anarhie. Normal este să existe niște reguli votate de majoritate și obligatoriu executate.
12 9
andipetre • 2022-10-08 16:33:52
Poate in comunism e asa. In democratie, statul se supune cetatenilor, nu invers. Statul nu imi da nimic gratis, eu finantez statul.
6 4
Vlad-I • 2022-10-08 16:41:15
Pai, daca majoritatea voteaza ca dv, trebuie sa va vopsiti parul verde, mai eco sau in culorile curcubeului ca li se pare lor mai cool. Dv, vi se pare moral sa vs impuna majoritatea valorile si gusturile lor? Daca majoritatea vor sa mergeti la un razboi absurd?
7 2
Toate nickname-urile erau luate • 2022-10-08 18:08:33
Păi majoritatea i-au refuzat un loc de muncă omului acestuia. Aici e ok să dicteze majoritatea?
3 8
4real • 2022-10-09 10:14:02
Parintii au dreptul sa-si educe copii, dar nu au dreptul sa concedieze profesori pe baza prejudecatilor. Si apropo de comunisti, masura asta seamana mult a comunism, un grup, parintii in acest caz, concediaza o persoana pe baza ideologiei lor si nu pe baza vreunei incalcari a legii de catrte persoana in cauza. Singura lui vina este ca nu adera la idelurile conservatoare si intolerante ale parintilor.
0 1
rocknum • 2022-10-08 11:40:12
Foarte bine. Trebuia sa isi vada de boraci nu sa faca propaganda legebete
28 15
zavalitaa • 2022-10-08 12:40:48
Ce propagandă a făcut suplinitorul din articol
5 15
Forsaitsaga • 2022-10-08 11:47:07
Mi se pare de bun simț ca primul cuvînt în ceea ce privește educația copiilor să-l aibă părinții. Dacă a prevalat opinia părinților în consiliul de administrație, foarte bine. Este dreptul lor democratic. Sau aici nu mai e valabil principiul democratic? Pe de altă parte, postăcimea vorbește despre cît de valoros este un tînăr „entuziast” ca învățător. Or, e foarte posibil să fie un inginer de ispravă (doctor în domeniul său, nu?), cu studii de drept. De ce nu s-a prezentat atunci la examenul de titularizare sau, dacă s-a prezentat, de ce nu l-a luat? Cu un program masteral de „management în educație”, fără studii de specialitate... să fim serioși!
28 20
zavalitaa • 2022-10-08 12:41:54
Concret, de ce a fost mătrășit suplinitorul din articol ? Sunteți de acord ? ��
4 14
uman • 2022-10-08 14:57:57
Pai nu este nimic clar, dar ne dam toti cu parerea de parca ar fi, nu-i asa?
9 7
Forsaitsaga • 2022-10-08 15:48:14
Suplinitorul respectiv nu a fost mătrășit. I s-a încheiat suplinirea, iar Consiliul nu i-a prelungit suplinirea, pentru că părinții, dacă înțeleg bine, nu l-au mai vrut. De ce nu l-au vrut? Pot să fie varii motive.
10 9
4real • 2022-10-09 10:16:09
din varii motive...asa e political corect la conservatori? Zi domne ca din cauza intolerantei, nu au avut nimic sa-i reproseze dpdv profesional. L-au pedepsit pentru dreptul la opinie.
0 3
zavalitaa • 2022-10-08 12:44:55
În altă ordine de idei, peste 320 de mii de copii au abandonat școala în generațile care au terminat clasa a VIII-a în ultimii 10 ani, un număr echivalent cu populația Clujului. În mediul rural o cincime dintr-o generație „se pierde” în primii 8 ani de școală. Să fim... serioși ��
4 16
qwertyasd • 2022-10-08 16:18:19
...dar de ce 10 ani, putem considera utimii 100 sau 1000 si ajungem la un abandon egal cu poulatia Romaniei sau chiar mai mare. Trebuie sa inteleaga ceva cititorul cand vede un astfel de numar sau sa creada fara sa judece?
6 1
Simbad • 2022-10-08 13:17:07
Prietene, dacă învățătorul era un incompetent, fără niciun fel de pregătire, mai ziceam. Dar, citește cu atenție articolul, precizează că omul are școală, are modulul psihopedagogic, care îi dă dreptul să predea la orice școală din țară. Păi dacă tu, părinte, condiționezi educația copilului tău de opiniile liber și legitim exprimate ale unei persoane, pe un subiect pueril și fără rost, pentru un nimic de referendum la care au participat 21% din persoanele cu drept de vot (și nici alea nu au votat, în totalitate pro), atunci, scuza-mă că-ți spun, ești demn de milă și trăieși în Evul Mediu. Sau, cred că și mai rău, în Comuna Primitivă. Scoate capul din pământ și gândește! Folosește creierul!
9 20
Forsaitsaga • 2022-10-08 15:54:55
Stimate Domnule @Simbad, cu riscul de a fi excesiv de pedant, vă recomand să (re)citiți articolul Dlui Pleșu intitulat „Tutuiala”, republicat săptămîna aceasta în Dilema Veche. Este un început bun pentru a putea emite judecăți pertinente cu privire la chestiunea educației. Revenind la detaliul pregătirii suplinitorului învățător: că are pregătire nu doar că am citit, dar am și afirmat, pe baza celor din articol. Doar că pregătirea lui nu este cea a unui învățător. Omul este inginer. Să facă inginerie și să predea inginerie. Modulul psihopedagogic este pentru a putea preda inginerie, nu pentru a putea preda orice. Eu nu mi-aș da copiii la un învățător fără pregătire de specialitate.
13 8
Simbad • 2022-10-08 23:34:36
Daca ai merita respectul meu, ti-as vorbi folosind pronumele de politete. Dar, cum nu-l meriti, iti vorbesc cu "tu". Reveniund la subiect, iti recomand sa citesti mai atent articolul. „În 2017 am intrat în programul național „Teach for Romania”. Am aplicat, am fost selectat și am făcut parte din acest program unde, timp de doi ani, am fost învățător pentru copii din medii dezavantajate". Si iti recomand si sa intri pe site-ul Teach for Romania. Vei gasi lucuri interesante.
0 5
4real • 2022-10-09 10:17:17
"Modulul psihopedagogic este pentru a putea preda inginerie" Unde scrie nazbatia asta? Ai inventat-o ca sa scuzi discriminarea.
0 2
Vlad-I • 2022-10-08 12:26:12
In Spania este invers in orasul Alcala de Henares, un profesor a spus elevilir ca bilogic exista doar diua sexe, si a fost dat afara.
15 17
pahar-nicu • 2022-10-08 18:52:00
De catre parinti sau de catre stat?
1 1
Scarface1000 • 2022-10-08 19:54:54
trist dar adevarat... Si atunci intreb care este normalitatea? la noi sau la ei unde daca spui ca exista doar barbat si femeie esti dat afara... Eu zic ca totusi mai bine la noi!
5 5
4real • 2022-10-09 10:18:23
Pai exista si hermafroditi, si daca se referea la orientarea sexuala si acolo exista mai multe. Deci a spus o minciuna.
0 2
Mitrica • 2022-10-08 12:36:26
Tristă situația dar întreb altceva: este corectă gramatical afirmația din titlu "orice deviație sexuală nu este acceptată"?
1 4
uman • 2022-10-08 15:10:54
Afirmatia se presupune ca apartine unui din parintii de la clasa respectiva si nu, nu este corecta gramatical. Care parte a situatiei este trista? Scandalul public voit, adevarul partial (adica al unei singure parti), lipsa abordarii procedurale a spetei, polemizarea pe subiect, inversuranarea?
13 3
Ioan.Toma • 2022-10-08 15:34:41
Este un citat dintr-unul dintre parinti, il regasesti mai jos, sub poza "incriminatoare". Inca un motiv sa ne dam seama cine se opune prezentei in acea scoala a unui om destupat la minte.
5 12
Vlad-I • 2022-10-08 12:53:34
Intreb si eu, nu este denocratic ca parintii sa aleaga in mod liber ce tip de profesor sa le educe copii?
19 9
Laurentiu78 • 2022-10-08 16:03:53
Da...atata timp cat nu ii negi niste drepturi fundamentale unei persoane, ATENTIE, doar pentru niste opinii (tipul nu e dovedit gay (nu ar fi fost o problema daca era, dar probabil nici nu este), pedofil (Era o problema daca era), etc!), este total nedemocratic si ilegal as zice, ce s-a intamplat acolo...Incalcarea articolului 41, aliniat 1 din constitutia Romaniei! P.S. Nici eu nu am fost la cacealmaua aia de referendum, acum mie ce drepturi imi ingraditi ca inginer agronom?! Mai am voie sa vorbesc cu copiii vecinilor sau daca le-am dat o ciocolata, si joc mingea cu ei prin cartier, gata sunt pedofil?! Ai dracu'ipocriti!!!
5 13
Vlad-I • 2022-10-08 16:46:49
De unde scoti idea aberanta domnul X ca persoana are " dreptul fundamental" sa-ti educe obligatoriu copilul, cand tu ca parinte nu vrei????
12 4
Laurentiu78 • 2022-10-08 21:28:45
Nu...El are dreptul fundamental la o slujba, si nu poate fi dat afara cu exceptia unor conditii legale...Ca nu vrei TU ca un Rom sau un Afro-american sau un Gay sa-ti educe copilul (Nu e cazul aici!), e dreptul TAU sa-ti iei beizadeaua si sa o cresti acasa sau intr-un mediu considerat propice de tine (Probabil Moscova sau Phenian)!
0 6
[deleted] • 2022-10-09 10:51:40
Acest comentariu a fost șters.
1 1
qwertyasd • 2022-10-08 16:30:23
Se pare ca aici comentatorii nu sunt de acord ca parintele este tutorele legal (si moral) al copilului. Nu stiu cine ar trebui/putea fi in locul acestora care sa faca o treaba mai buna in interesul copiilor si care evident ar trebui sa devina tutorele legal al acestora. Ideologi se gasesc intotdeauna pe toate drumurile, dar rezultatele demonstrate apar mai greu. ...si comunismul suna bine pe la inceputul secolului trecut, dar nu prea a iesit cum s-a prognozat.
9 3
vladionvladion • 2022-10-08 16:33:45
Pai se vad rezultatele. Asa cum voteaza asa aleg si profesorii. Analfabetismul functional e in floare
2 4
4real • 2022-10-09 10:19:50
E democratic sa concediezi profesori dupa bunul plac fara nici o vina demonstrata, alta decat delictul de opinie?
0 1
FlorinMa • 2022-10-08 13:17:44
Familia normala este formata din barbat si femeie. Restul este doar o anormalitate care ne este impusa cu forta ca "normalitate".
19 10
LiviuX • 2022-10-08 16:07:47
Vezi ca bati campii? Sau nu ai minte... Adica daca unul din parinti a murit, mama (sau tatal) si copilul nu mai sunt o familie? Sau in caz de divort, etc.?
4 9
Laurentiu78 • 2022-10-08 16:23:24
Familia normala este formata din dragoste, respect, intelegere si comunicare. Eforturi comune, teluri comune! Ca e de preferat sa fie o familie NATURALA, este partea a doua, dar nu este obligatoriu...Si da, prefer 2 persoane gay cu 2 copii infiati, crescuti prin prisma principiilor mentionate mai sus, decat o familie naturala care isi bate si abuzeaza copiii in fiecare zi...
4 14
AndreiGr • 2022-10-08 13:23:57
Fugiti din cloaca aia numita Romania cat mai aveti timp si putere.
8 11
andipetre • 2022-10-08 16:46:26
Serios, de acord. Cei care credeti ca e o cloaca, fugiti.
8 4
capitan • 2022-10-08 14:39:08
Citez din inceputul articolului: "Părinții au o mare influență în procesul educațional, în ultima perioadă". A fost vreodată altfel?
7 5
uman • 2022-10-08 15:07:39
Este super discutabil. Sunt probleme punctuale si de o parte si de alta - adica si parinti absurzi si needucati, dar si profesori care nu au ce cauta in scoala sau in libertate. Exista cazuri, destule. Asadar, e normal sa conteze parerea parintilor, atat timp cat este de partea legii si a copiilor. D-asta exista si consiliul elevilor si al parintilor. Oare cei inversunati si super experti, au idee cum functioneaza o scoala, cum se comunica, care sunt procedurile administrative? Insist cu intrebarea asta: de ce direct articol de scandal, fara urmarea pasilor normali si educati in rezolvarea acestei spete?
10 7
uman • 2022-10-08 14:54:42
Interesanta polemizarea si inversunarea creata aici. Se dau minusuri fara nicio explicatie, dar vorbim despre respectarea opiniilor... Reiau putin ce nu este clar: 1. Domnul in cauza a fost format in mediul pedagocic si al educatiei printr-un proiect pt copiii din zonele defavorizate. De ce a plecat? Pentru situatii de genul celor invocate aici, exista niste proceduri punctuale si etapizate: sesizarea conducerii scolii, apoi a inspectoratului, apoi a instantei de judecata, dupa caz. 3. Faptul ca s-a recurs direct la scandal public si in presa, releva un caracter sau scop nu tocmai normal sau curat. De ce nu a atacat procedural presupusa nedreptate?
15 10
AndreiGr • 2022-10-08 17:38:29
Chiar crezi ca e nevoie de explicatii pentru minusurile pe care le iei? Pai uite una: nu are relevanta motivatiile personale ale profesorului care s-a decis pentru o scoala sau alta (pregatirea profesionala ii permite ambele alegeri). Du-te tu si lucreaza in medii defavorizate si nu mai scrie mizerii pe-aici. Te mai si miri pe urma ca un fariseu ce esti
4 12
LiviuX • 2022-10-09 16:05:20
Da, cred ca minusurile TREBUIE tot timpul justificate si as impune (am si cerut-o de multe ori) posibilitatea de a da un minus de postarea unui comentariu. Motivul e simplu: daca nu esti de acord cu ce am spus, mi se pare de bun simt sa justifici. Poate intr-adevar nu am spus ceva corect, mi se pare iarasi de bun simt sa imi arati asta, sa imi explici de ce. Mi s-a intamplat de cateva ori asa ceva si am multumit celui care mi-a aratat greseala. Doar un postac poate da un minus, sa afirme ceva fara justificare.
0 1
Popeye_the_Sailor • 2022-10-09 00:03:24
1. Cât a fost tânăr, în putere și entuziast a făcut ce era mai greu și presupunea sacrificii mai mari. Acum ar vrea să-și întemeieze o familie și să-și crească copiii în condiții mai bune, eventual în București. Tocmai asta arată că e echilibrat. Cei care gândim la fel putem înțelege asta. Aș mai adăuga că e o provocare mai mare să educi copii îndoctrinați deja de părinți analfabeți funcționali, dar cu pretenții din marile orașe, decât copii ignorați cu totul în regiuni defavorizate.
0 6
4real • 2022-10-09 10:21:33
Victima e de vina...clasic
0 1
Mihail. • 2022-10-08 16:48:20
83 de comentarii and counting... E clar cam cine sunt "clientii" hotnews.
5 5
[deleted] • 2022-10-08 18:34:47
Acest comentariu a fost șters.
4 15
George21 • 2022-10-08 21:48:38
Daca omul isi tine ideile pentru el,nu are treaba unde lucreaza....
3 0
Raka • 2022-10-08 22:39:48
E trist ca in 2022 se mai vorbeste despre referendumul organizat de infractorul Dragnea din PSD, condamnat penal. Eu nu am inteles din articol ca omul asta ar avea vreo orientare sexuala, dar reactia parintilor si a directorului e cum ca ar fi fost vreun pedofil sau violator. Totusi din ce sat uitat de lume, provin parintii astia si cum au ajuns la Bucuresti? Acum au si grupuri de Whatsapp prin care isi exprima aberatiile. Te crucesti cata lume proasta e in Romania.
0 7
T-rex2022 • 2022-10-09 00:17:14
Cu siguranta opinia parintilor trebuie sa conteze si sa fie luata in consideratie asa ca felicitari conducerii scolii care a luat decizia cu pricina. Parintii sunt cei mai in masura sa-si indrume si sa-si protejeze copii astfel incat, atunci cand o majoritate a considerat ca acest distins domn nu este in masura sa predea copiilor lor, sa nu predea. Nu inteleg de unde atata bataie de cap pentru un subiect minor si fara importanta. Cei care aveti copii si vreti sa fie educati de domnul, organizati-va si angajati-l. Q.E.D.
6 0
4real • 2022-10-09 10:26:37
Poate maine parintii deci ca profesorii divortati nu mai au dreptul sa le educe copiii. Sau concediaza profesorii care se declara atei. Sau ii dau afara pe invatatorii care nu au copii. Asa ca ce mare problema? Sa lasam liber la manifestarea intolerantei....Democratia nu inseamna ca o majoritate face ce vrea, mai trebuie sa tina cont si de drepturile celorlalti, in cazul de fata parintii au facut un abuz.
1 3
nick24 • 2022-10-09 08:10:26
Dacă îți place să fii profesor - ești pedofil Dacâ ieși cu prietenii la bere - ești homo Dacă ieși cu prietenele la club - ești lesbi Dacă ai câine acasâ- ești zoofil Dacă îți iei și nevasta și megeți în vizită la altă familie - swing Dacă te uiți pe stradă la o rochie mai colorată - hărțuire
1 6
Grigore Mitrea • 2022-10-09 11:23:14
Oare cum v-ati gandit ca titlul asta se potriveste cu situatia descris in articol?
0 0
Luk • 2022-10-09 13:18:06
Mult zgomot pentru nimic.
1 1
Raka • 2022-10-09 18:12:31
Intrebare pentru parinti, ce treaba si cu ce drept aveti voi sa va bagati voi in viata personala al unui om, fie el si profesor. De cand in 2022 nu putem avea dreptul la exprimare libera si la opinie. Din cate stiu nu traim in Rusia. Ce e cu mentalitatea asta sovieto-bolsevico, sunteti membri PSD/AUR cumva?
0 4
Stoian George Daniel • 2022-12-17 17:48:29
Este interesant cum invoca acum majoritatea comentatorilor dreptul la libera exprimare si Constitutia. Dar in perioada 2020-2021, atunci cand au fost extrem de puternice constrangerile si discriminarile (de sorginte nazista) la care am fost supusi cei care nu am executat orbeste criminala "recomandare" de a ne injecta cu vaccinurile experimentale "sigure si eficiente", pe HN majoritatea comentatorilor aplaudau si sustineau dictatura politico-medicala, atunci nu mai aveam drepturi si Constitutie pe care sa le aparati cu atata "dezinteres" precum acum. Insa interesul poarta fesul, nu-i asa, stimati "deontologi"?
0 0
cmariusalin • 2022-12-18 03:26:16
practica asta degenerata trebuie stigmatizata si eradicata! daca nu posta nimic nu stia nimeni si totul mergea inainte - dar nu, trebuie sa latre tare pe toti peretii...
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro