Sari direct la conținut

UBB Cluj va reanaliza teza de doctorat a ministrului Bode, care ar fi plagiat cel puțin 18,5% din teză, și nu doar 2,95%

HotNews.ro
Daniel David, Foto: danieldavidubb.wordpress.com
Daniel David, Foto: danieldavidubb.wordpress.com

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) anunță că va analiza din nou teza de doctorat a lui Lucian Bode, după ce jurnalista Emilia Șercan a scris joi că ministrul de Interne ar fi plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei doctorale, și nu doar 2,95%, așa cum a stabilit Comisia de Etică a UBB.

UBB mai spune că va coopta în analiză și experți internaționali independenți.

  • „Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a luat act de noile informații apărute în spațiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode.
  • Așa cum s-a angajat public pornind de la bunele practici internaționale de a aborda integritatea cu integritate, Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat și va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informații, după practici și mecanisme academice de referință, dincolo de analizele și dezbaterile sociale sau politice absolut naturale într-o democrație.
  • Ținând cont de interesul public față de acest caz, UBB va coopta în analiză și experți internaționali independenți.
  • Reamintim faptul că abaterile de etică se analizează exclusiv în urma unor sesizări sau prin autosesizare când există în spațiul public dovezi clare și doar în limitele acestora. Orice altă abordare ar fi ilegală și contrară prezumției de nevinovăție, depășind și practicile academice standard.
  • De asemenea, pornind de la bunele practici internaționale, precizăm că analiza poate fi reluată ori de câte ori este cazul, pe baza noilor dovezi prezentate de către cei interesați”, a transmis Universitatea Babeș-Bolyai, printr-un comunicat de presă.

Ministrul de Interne Lucian Bode care și-a susținut teza de doctorat în 2018 – la doi ani după ce verificarea lucrărilor doctorale cu softul a devenit obligatorie prin lege – a folosit o combinație de tehnici de camuflare a plagiatului menită să fenteze acest nou filtru de prevenție a fraudei, scrie Emilia Șercan într-un articol PressOne.

  • „Probele prezentate în această investigație demonstrează că Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei doctorale; în plus, am identificat 6 ilustrații complet plagiate și alte 30 incorect citate;
  • Lucian Bode a introdus în arsenalul metodelor de fraudă folosite în România plagiatul prin traducere: a tradus cuvânt cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol, nici în bibliografie; în câteva situații a plagiat până și notele de subsol incluse în unele dintre articolele neatribuite și plagiate prin traducere;
  • Bode a obținut calificativul „Foarte bine” pentru o teză în care partea de cercetare proprie, elementul distinctiv și obligatoriu pentru orice demers doctoral, se rezumă la trei paragrafe în care este prezentată o pretinsă „simulare” a prețurilor la motorină, gaze și electricitate făcută în luna august 2018 în județul Cluj;
  • Deși au existat serioase semnale de alarmă cu privire la teza lui Lucian Bode încă din august 2018, când lucrarea a fost analizată cu softul, îndrumătorul său de doctorat, prof. univ. Adrian Ivan – rector-comandant al Academiei SRI – a dat undă verde pentru susținerea publică”, se spune în materialul PressOne ce poate fi citit integral aici.

Comisia de etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a transmis la începutul acestei luni că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode include doar „erori de citare” și „unele fragmente plagiate”.

Într-un mesaj postat atunci pe Facebook, Lucian Bode a „salutat” publicarea rezultatelor evaluării UBB, el susținând că în niciun moment nu și-a însușit ideile altora și nici nu a dat impresia că-i aparțin.

Comisia de etică a UBB nu a verificat, însă, toată teza de doctorat a lui Bode, ci doar fragmentele care au fost reclamate ca fiind plagiate. „Procentul (de plagiat) e atât de mic pentru că atât s-a reclamat și atât am identificat noi din analiza proprie, bazată pe softul anti-plagiat”, a declarat pentru Europa FM reprezentantul Comisiei de Etică, profesorul doctor Dacian Dragoș. El a susținut că „nu există capacitate” pentru ca teza lui Bode să fie analizată integral.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro