Sari direct la conținut

VIDEO A treia zi de grevă în Educație: Ciucă și Ciolacu nu au mers la discuțiile cu sindicatele și au trimis patru miniștri / Câteva mii de profesori, protest în stradă la Iași / Miting cu 15.000 de oameni, joi, în fața Guvernului

HotNews.ro
Greva din Educatie - Sălile de curs rămân goale, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Greva din Educatie - Sălile de curs rămân goale, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Greva profesorilor din învățământul preuniversitar continuă și miercuri, când sindicaliștii i-au chemat pe reprezentanți Guvernului la negocieri la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), unde însă premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu au mers, și au trimis patru miniștri. Sindicatele din Educației au avertizat că greva ar putea fi una de lungă durată, iar pentru joi este programat un miting în Piața Victoriei la care sunt așteptați 15.000 de participanți.

Ședința liderilor celor trei federații din educație va avea loc de la ora 16.00, iar de la ora 17.00 au fost chemați la sediul FSLI premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, și miniștrii Ligia Deca, Marius Budăi și Adrian Câciu.

Cele mai importante informații despre greva declanșată luni de profesori, LIVETEXT pe HotNews.ro:

18:02 „Acest context e neplăcut, am ajuns într-o situație nedorită și poate că dacă eram ascultați nu am fi ajuns aici”, a spus liderul FSLI, Simion Hăncescu, la începutul discuțiilor cu cei patru miniștri trimiși de premier să negocieze cu sindicatele din educație, în încercarea de a le convinge să renunțe la grevă.

17:58Peste 44.000 de persoane au semnat, până miercuri seară, o petiție inițiată de Declic, intitulată „Susținem greva din învățământ”: „Noi, semnatarii acestei petiții cerem majorarea imediată a tuturor salariilor din sistemul de învățământ. Susținem revendicările profesorilor pentru salarii decente și infrastructură școlară modernizată”.

17:40Echipa guvernamentală a ajuns la sediul FSLI, pentru noi discuții cu liderii federațiilor din educație. Premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, lipsesc de la negocieri, unde i-au trimis pe ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.

„Venim cu deschidere și cu gândul de a rezolva problemele, pentru că am spus că dialogul este cel mai important”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, la intrarea la discuții.

15:38La începutul ședinței de guvern, Nicolae Ciucă a spus că va trimite la discuțiile de la FSLI o echipă din care vor face parte miniștrii Educatiei, Muncii, Finantelor, Fondurilor Europene și secretarul general al Guvernului.

„Speram ca în urma acestei întâlniri, pe baza dialogului onest și echitabil, pe baza măsurilor reale pe care noi le propunem, să avem înțelegere și avem încredere unii în alții că acest demers se va incheia cât mai curând”, a spus Ciucă.

15:32Sindicatele din educație – aflate în cea de a trei zi de grevă generală – vor organiza joi un miting în Piața Victoriei la care sunt așteptați 15.000 de oameni.

15:22 Premierul Ciucă nu se va duce la sediul FSLI pentru discuțiile cu sindicatele, iar la întrunire vor participa doar câțiva miniștri, potrivit unor surse politice. Nici Marcel Ciolacu nu se va duce, au spus sursele.

14:30Liderul sindicatului profesorilor din judeţul Iaşi, Laviniu Lăcustă, susţine, referindu-se la efectele grevei din învăţământ, că nu se pune problema îngheţării anului şcolar, dar că există riscul perturbării datelor la care vor avea loc examenele naţionale.

  • „Este greu de spus care va fi situaţia cu examenele naţionale. Nu ne-am dorit să blocăm nimic, mingea este la guvernul României. Mediile sunt încheiate, nu se pune problema îngheţării anului şcolar, în schimb se poate pune problema perturbării datelor la care se vor da examenele la gimnaziu şi la liceu. Cuţitul ne-a ajuns la os.
  • Îi transmit domnului premier că dacă nu va trece imediat la negocieri, există riscul să perturbăm examenele. Ce vină au copii?”, a afirmat liderul sindical la finalul mitingului profesorilor de la Iaşi, conform News.ro.

Iohannis, prima reacție de la declanșarea grevei: Speranța mea este să se termine amiabil

13:35Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri, prima reacție la greva din educație, aflată în cea de a treia zi.

„S-au găsit soluții pentru o parte din solicitările făcute de sindicate. Acestea vor fi onorate, indiferent cum se vor desfășura negocierile”, a spus Iohannis.

12:30Preşedintele filialei ieşene a USLIP, Laviniu Lăcustă, spune că la mitingul din fața Prefecturii Iași participă peste 3.000 de angajaţi din învăţământul preuniversitar, iar protestele angajaţilor din învăţământul preuniversitar vor continua până la soluţionarea revendicărilor salariale.

  • „Este o demonstraţie masivă, aşa cum şi anticipam. Vorbim de câteva mii de oameni în faţa Prefecturii Iaşi. Acest lucru spune foarte multe despre starea de nemulţumire profundă existentă în rândul salariaţilor din preuniversitar.
  • Nu ne-am fi dorit să ajungem în acest punct. În mod normal, astăzi ar fi trebuit să fie o zi de şcoală, în care profesorii trebuiau să fie la catedră, dar prim-ministrul Nicolae Ciucă a considerat şi consideră că salariaţilor din învăţământul românesc nu merită să le fie asigurat un trai decent, cu salariu decent.
  • Vom continua până când revendicările noastre vor fi soluţionate favorabil”, a declarat preşedintele USLIP Iaşi.

12:00Inspecțiile pentru Titularizare sau pentru obținerea gradelor didacticeși vor putea fi reprogramate, a anunțat miercuri Ministerul Educației. Conform calendarului oficial, organizarea și desfășurarea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă au loc în perioada 24 mai – 30 iunie.

  • „Inspecțiile la clasă vor avea loc cu respectarea cadrului legal, în baza programării deja existente sau, dacă este cazul, a reprogramării realizate la nivelul inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București în unități de învățământ unde pot fi asigurate condițiile specifice acestui tip de activitate.
  • În cursul zilei de ieri a avut loc o videoconferință cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București, cu care Ministerul Educației comunică permanent pentru evitarea sincopelor în desfășurarea activității care vizează atât elevii, cât și cadrele didactice, cu respectarea cadrului legal impus de protestul personalului din învățământul preuniversitar”, a transmis miercuri Ministerul Educației.

Peste 2.000 de profesori protestează în stradă la Iași

11:40Peste 2.000 de angajați din educație protestează la această oră în fața Prefecturii Iași, pentru a-și susține revendicările pentru care au declanșat greva generală, scrie Ziarul de Iași.

Din cauza protestului, circulația în centrul Iașiului a fost închisă.

Protestul este programat până la ora 13.00, conform USLIP Iași.

09:45Premierul Nicolae Ciucă spune că i-a rugat pe liderii sindicali din educație „să înțeleagă” că orice „intervenție” acum asupra salariilor va trebui corectată prin legea salarizării.

  • „Am avut întâlniri cu conducerea sindicatelor din educație, iar în această după-amiază vom avea o nouă întâlnire și cred că împreună vom conveni asupra unei soluții. (…)
  • Desigur, prin responsabilitatea noastră trebuie să rezolvăm problema salarizării.
  • Este absolut inacceptabil ca un profesor să îşi înceapă cariera pornind de la un salariu net de 2.500 de lei şi prin noua lege a salarizării, ceea ce i-am rugat pe reprezentanţii sindicatelor a fost ca orice intervenţie a noastră acum va trebui corectată prin legea salarizării, care lege a salarizării ne-am asumat să o devansăm şi la data de 15 iulie, împreună cu Ministerul Muncii, să se intre în dialog cu toate categoriile profesionale, având educaţia şi sănătatea ca prioritate, şi în felul acesta să reuşim, pe baza dialogului cu mediul asociativ, ca până pe data de 1 septembrie să finalizăm legea şi să intrăm cu ea în Parlament”, a declarat Ciucă miercuri.

…………………………..

Simion Hăncescu, preşedintele FSLI, a spus marți, după discuția de la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă și cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, că „nu a fost o negociere, a fost o întâlnire informală”.

„Faţă de ce se ştia nu am avansat, atâta că Guvernul a promis că va face nişte calcule. Nu ştim nimic concret deocamdată ce se va întâmpla. I-am invitat mâine la o şedinţă pe care o avem cu liderii din ţară, poate mâine vin cu o surpriză, dar astăzi nu avem nimic concret pentru a spune oamenilor, motiv pentru care greva continuă”, a declarat Hăncescu.

Reprezentanţii Guvernului au fost invitaţi miercuri, la sediul FSLI, la ora 17:00, la o şedinţă cu liderii celor trei federaţii sindicale.

„Miercuri va fi o şedinţă a tuturor liderilor celor trei federaţii şi am invitat conducerea Guvernului. Invitaţia este către premier, către domnul Ciolacu, domnul ministru al Finanţelor, ministrul Muncii (…) Noi am solicitat, ca să fie limpede, ceea ce am cerut rândul trecut: un act normativ prin care să se acorde o mărire salarială până la intrarea Legii salarizării în vigoare. Rămâne de văzut dacă Guvernul va accepta”, a precizat Hăncescu.

Greva va continua până Guvernul vine cu o „soluție acceptabilă”

La finalul discuțiilor de la guvern, liderii FSLI, Simion Hăncescu, „Spiru Haret”, Marius Nistor, și „Alma Mater”, Anton Hadăr, au anunțat că greva generală declanșată luni va continua până când Guvernul va veni cu o „soluție acceptabilă”.

Ei au spus că nu au primit nicio propunere care să îi mulțumească, iar în aceste condiții ar putea fi „o grevă de lungă durată”.

De asemenea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a spus că este posibilă organizarea unui miting de protest, joi, 25 mai.

Ciucă a declarat marți dimineață, în a doua zi de grevă generală în educație, că nu poate satisface revendicările sindicatelor deoarece „sunt foarte greu de împlinit” la ora actuală.

Cu o zi în urmă, Ciucă a făcut apel către angajații din învățământ să revină la catedră, „mai ales în această perioadă extrem de importantă pentru elevi”, susținând că „Guvernul este pregătit să pună în aplicare viziunea educației centrate pe elev”. El a transmis acest mesaj după ce Senatul a adoptat legile educației, pe care opoziția a anunțat că le atacă la Curtea Constituțională.

Preşedintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, a reacționat spunând că mesajul premierului nu va face decât să crească numărul greviştilor.

Ce cer sindicatele din educație:

  • „Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
  • Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei”
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro