Sari direct la conținut

BAC 2023 DOCUMENT Instrucțiunile trimise corectorilor privind punctarea răspunsurilor pentru expresia „de bună seamă” / Ce spune ministrul Educației – VIDEO

HotNews.ro
Elevi înainte de sesiunea de Bacalaureat, Foto: Inquam Photos / George Călin
Elevi înainte de sesiunea de Bacalaureat, Foto: Inquam Photos / George Călin

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație arată, într-o notă trimisă în centrele unde sunt corectate lucrările la Limba română de la Bacalaureat, că la cerința 1 a primului subiect vor fi luate în calcul „toate variantele corecte care indică sensul din text al secvenței date”- „de bună seamă”. Aceasta, în condițiile în care a fost lansată o petiție care a strâns zeci de mii de semnături și în care se cere să fie luate în calcul toate formele corecte pentru această expresie. În baremul de corectare, cerința 1 prevedea că sensul din text al expresiei „de bună seamă” era „desigur etc.”.

Nota trimisă de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație către toate centrele de evaluare din țară a fost publicată marți pe Facebook de președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache.

„În evaluarea lucrărilor la proba Ea) – limba și literatura română – , se vor puncta, la Subiectul I.A, cerinta 1, toate variantele corecte care indică sensul din text al secvenței date. Punctajele pentru formularea răspunsului în enunț și pentru corectitudinea exprimării, respectarea normelor de ortografie și de punctuație se acordă și în cazul în care elevul nu a indicat sensul corect al secvenței date”, se arată în nota transmisă centrelor de examen.

Ce spune ministrul Educației

Întrebată, marți, despre acestă problemă reclamată de părinți și elevi, care au inițiat și o petiție, ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că „vor fi luate în calcul toate sinonimele acceptabile”.

  • „(…) Am văzut și noi discuțiile din spațiul public și am discutat și cu cei implicați în organizarea examenului.
  • Pentru o corectură unitară a fost transmis o notă în toate centrele zonale de evaluare, care conține clarificări referitoare la punctarea și a altor sinonime în afara cuvântului „desigur”, care este menționat în barem și clarificări vizavi și de modul în care se face evaluarea.
  • Ne-am ocupat chiar dimineață de acest subiect și cred că va fi în avantajul elevilor să avem această abordare unitară”, a declarat Deca.
  • „Cred că baremul de notare de multe ori lasă loc de interpretare, dar acolo unde apar întrebări în spațiul public putem interveni cu clarificări, așa cum se întâmplă și acum”, a mai spus Ligia Deca, într-o conferință de presă susținută, la Ministerul Educației, alături de premierul Marcel Ciolacu.

La primul dintre subiectele la română la BAC 2023, candidații de la profilul Real – Tehnologic au primit un text la prima vedere – un fragment din „Ion Creangă, viața și opera”, de George Călinescu. La acest punct, candidații au avut mai multe cerințe, unde dintre ele fiind să indice „sensul din text al secvenței de bună seamă”.

Fragmentul de text: „În iarna lui 1888, însă, Creangă se porni iar la București împreună cu tipograful I. S. Ionescu, asociatul său. De bună seamă, plecase să se întâlnească cu Constantin și să mai vadă un doctor pentru boala sa”.

Cerința:

  • A. „Indică sensul din text al secvenței de bună seamă”.

Baremul:

  • „Indicarea sensului din text al secvenței date (de exemplu: desigur etc.) – 4 puncte; formularea răspunsului în enunț – 1 punct; corectitudinea exprimării, respectarea normelor de ortografie și de punctuație – 1 punct”.

În spațiul public a fost lansată o petiție online intitulată„Baremul de la Bacalaureat la disciplina Limba și Literatura Română”, care a strâns peste 40.000 de semnături și în care se cere să fie luate în calcul toate formele corecte pentru expresia „de bună seamă”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro