Sari direct la conținut

ACL trece in revista 'realizarile' lui Victor Ponta in domeniul memoriei comunismului: Lista tortionarilor care traiesc, blocata dupa preluarea ICCMER de catre un pesedist; proiectul pentru dublarea indemnizatiei fostilor detinuti politici si cel care obliga tortionarii sa plateasca despagubiri victimelor, uitate in Parlament

HotNews.ro

Alianta Crestin-Liberala critica „asa-zisele” reusite ale lui Victor Ponta si intentiile sale de a sprijini proiectele dedicate memoriei comunismului. Potrivit unui comunicat de presa transmis duminica de Biroul de presa al PNL, ACL a realizat o lista cu principalele actiuni din acest domeniu desfasurate sub guvernarea Ponta, afirmand ca e arata „dezinteresul si ignoranta sa (a premierului Ponta – n.red.) in aceasta privinta”.

Astfel, potrivit ACL, proiectul de lege pentru dublarea indemnizatiei fostilor detinuti politici, precum si cel care ii obliga pe tortionarii comunisti condamnati sa plateasca despagubiri victimelor au fost uitate in Parlament de 6 luni, respectiv 14 luni, IICCMER a blocat seria de investigatii „Lista tortionarilor care traiesc” dupa ce la conducere a venit pesedistul Radu Preda, iar Guvernul Roman nu a organizat nicio comemorare publica in zilele care marcheaza evenimente deosebit de importante ale acestui an, care privesc memoria comunismului si nu exista nicio informatie publica ca ar fi pregatit vreun eveniment pentru marcarea a 25 de ani de la Revolutia din 1989.

Alianta de opozitie mai aminteste si faptul ca, la 25 de ani de la caderea comunismului, Romania nu are in acest moment niciun muzeu national construit de stat si nici un monument al victimelor comunismului.

  • Vezi mai jos lista realizata de ACL

Alianta Crestin-Liberala a luat act de declaratiile premierului Victor Ponta privind asa-zisele sale reusite si intentia domniei sale de a sprijini in continuare proiectele dedicate memoriei comunismului. Pentru corecta informare a opiniei publice, ACL a facut o lista a „realizarilor” primului ministru din care rezulta, de fapt, foarte clar dezinteresul si ignoranta sa in aceasta privinta.

1) Proiectul de lege privind dublarea indemnizatiei fostilor detinuti politici a fost depus la Parlament de PNL, la inceputul lunii mai 2014. De atunci au trecut 6 luni, timp in care majoritatea parlamentara controlata de PSD nu a facut absolut nimic pentru a urgenta adoptarea proiectului. Astazi, ni se flutura un aviz favorabil al Guvernului care nu inseamna nici pe departe punerea efectiva in practica a promisiunii. Din mai pana astazi au murit cateva sute de detinuti politici (din cei aproximativ 3000 cat se mai aflau in viata la momentul initierii proiectului) fara ca aceasta minima reparatie sa devina realitate. Daca premierul Ponta si-ar fi dorit adoptarea urgenta a proiectului, nu ar fi lasat abordarea lui pana in campania electorala dinaintea celui de-al doilea tur al prezidentialelor.

2) De 14 luni zace in Parlament proiectul de lege care obliga tortionarii comunisti condamnati sa plateasca despagubiri victimelor. Proiectul, initiat de Guvern in momentul declansarii campaniei de aducere in fata justitiei a tortionarilor comunisti, putea fi aprobat fara probleme pana acum de majoritatea parlamentara controlata de PSD.

3) Romania nu are in acest moment niciun muzeu national construit de stat si nici un monument al victimelor comunismului. In decembrie 2012, la initiativa PNL, pentru prima data in ultimii 23 de ani, Guvernul si-a asumat, prin Programul de guvernare pentru 2013-2016, organizarea unui muzeu-memorial dedicat victimelor comunismului. Cu toate acestea, premierul Ponta nu si-a aratat interesul de a materializa aceasta obligatie asumata printr-un document oficial. Mai mult, in mai 2014, Guvernul Ponta a taiat fondurile destinate reabilitarii penitenciarului Ramnicu Sarat si transformarii sale in muzeu al victimelor comunismului, moment la care ne-am exprimat indignarea cu privire la aceasta actiune. Peste jumatate de milion de euro, fonduri destinate special pentru proiectul Memorialului Victimelor de la Ramnicu Sarat, au fost taiate din bugetul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in mai 2014. Institutul se afla in coordonarea primului-ministru Victor Ponta, care a dat astfel semnalul ca a abandonat infiintarea unui Memorial al Victimelor Comunismului.

4) Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, aflat in subordinea directa a primului ministru, a intrat in martie anul acesta pe mana unui pesedist, Radu Preda, care a blocat seria de investigatii inceputa anul trecut si a caror rezultate se vad in justitie (cazurile Visinescu si Ficior). Tacerea si indiferenta au luat locul actiunilor in justitie pentru aducerea in fata judecatorilor a celor vinovati de crimele comunismului. Amendam totodata aici indiferenta si lipsa de implicare a acestei institutii in „cazul Andrei Ursu”. Dezinteresul si proasta gestionare a „cazului Andrei Ursu” de catre guvernul Ponta au facut ca un om sa treaca prin supliciul unei greve a foamei de 17 zile.

5) Guvernul Romaniei nu a organizat nicio comemorare publica in zilele care marcheaza evenimente deosebit de importante ale acestui an, care privesc memoria comunismului: 75 de ani de la semnarea pactul Ribentropp-Molotov (desi Guvernul era obligat prin lege sa organizeze comemorari publice) si 70 de ani de la actul de la 23 august 1944. De asemenea, nu exista nicio informatie publica ca Guvernul ar fi pregatit o serie de comemorari pentru marcarea a 25 de ani de la Revolutia din 1989.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro