Sari direct la conținut

Conferinta "TTIP: Romania's Voice", eveniment-cheie pentru rolul Romaniei in acordul comercial negociat de UE si Statele Unite, ii aduce vineri la Bucuresti pe comisarul european pentru Comert si pe ambasadorul SUA la UE

HotNews.ro

Conferinta „TTIP: Romania’s Voice”, eveniment-cheie pentru rolul Romaniei in asa-numita „negociere a secolului” – acordul comercial negociat intre cei doi giganti ai economiei mondiale, Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii: Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) – are loc vineri la Bucuresti, printre invitati numarandu-se comisarul european pentru Comert, Cecilia Malmstrom, si Anthony Luzzatto Gardner, ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeana. Evenimentul este organizat de europarlamentarul PSD Sorin Moisa, membru al Comisiei de Comert International a Parlamentului European, informeaza organizatorii, intr-un comunicat.

  • Programul conferintei, in documentul atasat.

Eurodeputatul Sorin Moisa va prezenta, in cadrul conferintei internationale, cerintele si asteptarile economiei si societatii civile romanesti cu privire la TTIP, urmand sa inmaneze un raport in acest sens comisarului european Cecilia Malmstrom, invitatul de onoare al conferintei. De asemenea, ministrul de Externe Bogdan Aurescu se va adresa celor peste 250 de participanti din partea Guvernului.

Alti invitati ai conferintei sunt negociatorul sef al Uniunii Europene, Ignacio Garcia Bercero, secretarul General al confederatiei europene a fermierilor si cooperativelor agricole (COPA-COGECA), Pekka Pesonen, presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, directorul pentru Afaceri Externe, Politici de Comert si Controlul Exporturilor in echivalentul britanic al ministerului Economiei, Chris Barton, si reprezentanti ai patronatelor, sindicatelor, societatii civile si multi antreprenori romani care exporta in SUA sau sunt afectati de TTIP.

„Astept cu nerabdare sa discut cele mai recente evolutii ale negocierilor TTIP la Bucuresti. Avem nevoie de o dezbatere deschisa si aprofundata in legatura cu acest acord, si acest eveniment va oferi un forum excelent pentru schimbul de opinii. Voi vorbi despre ideile aflate la baza tratativelor si despre cum evolueaza negocierile. Astept de asemenea cu nerabdare sa primesc sugestiile valoroase ale participantilor despre prioritatile, preocuparile si ideile lor”, a declarat comisarul european Cecilia Malmstrom, inaintea participarii la conferinta.

„Aceasta conferinta reprezinta un moment de normalitate europeana si demnitate nationala: Bruxelles-ul vine sa asculte vocea Romaniei, economie si societate, la ea acasa. Lista de prioritati ale economiei romanesti cuprinde peste 30 de cerinte care sa inlesneasca accesul firmelor romanesti pe piata americana, cateva cerinte defensive, pentru industrii pe care trebuie sa le protejam, respectiv sase puncte sociale si de mediu, reflectand in principal opinia sindicatelor si a societatii civile. Sa va dau doar cateva exemple: dorim eliminarea completa a tarifelor vamale americane la incaltaminte si la produse ceramice, dorim liberalizarea completa a pietei energiei intre SUA si Europa, dorim ca Romania sa aiba acces deplin la tehnologii americane de ultima generatie, dorim conditii care sa imbunatateasca accesul reciproc pe piata medicamentelor generice, dorim armonizarea standardelor in industria auto pentru a putea exporta mai mult in SUA, dar dorim si sa ne protejam industria avicola atata vreme cat suntem convinsi ca standardele europene pe care producatorii nostri trebuie sa le respecte sunt mai stringente si costisitoare decat cele americane”, declara europarlamentarul roman Sorin Moisa.

In cadrul conferintei vor fi prezentate si zece povesti de succes din economia romaneasca, selectate dintre firmele care au participat la consultarea nationala, respectiv doua povesti de succes sectoriale. De asemenea, in afara salii de conferinta va fi organizata o mica expozitie de catre IMM-uri romanesti prezente sau cu potential real de prezenta pe piata SUA, care vor fi vizitate de oaspetii straini.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro