Vlad Plahotniuc, om de afaceri, fost politician – o schita de portret realizata de Radio Europa Libera
Trena mediatica a lui Vlad Plahotniuc are un inceput aproximativ, undeva in intervalul guvernarii comuniste (2001-2009), cand era prezentat drept un apropiat al familiei Voronin, ceea ce pentru unii era un cusur, pentru altii, dimpotriva, o virtute, scrie Radio Europa Libera, care realizeaza un portret al politicianului moldovean.
Presa din acea perioada scria despre Plahotniuc ca despre un om de afaceri foarte influent gratie diverselor forme de parteneriat cu Oleg Voronin, fiul sefului de stat.
I se spunea „cardinalul din umbra”, „eminenta cenusie” sau „omul-fanoma”, multa vreme fiind publicata in presa doar o singura poza cu el.
Presa a scris in 2008 ca numele lui a figurat pe o lista a posibililor premieri dupa demisia lui Vasile Tarlev.
„Candidatura lui Plahotniuc a fost examinata nu doar pentru ca era in relatii foarte bune cu presedintele Vladimir Voronin, dar si pentru calitatile deosebite de manager si, nu in ultimul rand, pentru ca este bogat si, respectiv, nu ar putea fi corupt”, sustinea, in aprilie 2008, ziarul „Moldavskie Vedomosti”.
Aceste speculatii erau alimentate si de unii politicieni. In campania electorala pentru alegerile anticipate din 29 iulie 2009, actualul presedinte al PD Marian Lupu, pe atunci proaspat plecat din PCRM, declara ca: „In jurul familiei domnesti, in jurul curtii domnesti, exista un numar limitat de personaje, oameni de afaceri, care fac parte dintr-o casta distinsa, nume cunoscute care sunt in jurul juniorului, ma refer aici la Ignatenco, la Plahotniuc s.a., persoane care au initiat un sir intreg de modele monopolizate, zic eu chiar frauduloase, pentru importul de carne si produse de carne, importul de peste, care, de fapt, vin sa aduca un prejudiciu social foarte si foarte important” Este vorba de un sistem economic monopolizat care deriva, de fapt, dintr-un sistem politic monopolizat”.
O afacere din perioada guvernarii comuniste, mai exact de la sfarsitul lui 2008, ce s-a dovedit a fi mai profitabila decat pretindeau autoritatile, a fost privatizarea hotelului Codru.
„Presa a scris ca in spatele tranzactiei ar fi fost Vlad Plahotniuc. Complexul hotelier a fost cumparat de un off shore din Cipru, Daranian Holdings Limited, contra sumei de 50 de milioane de lei, considerata una derizorie pentru un imobil din plin centrul Chisinaului.
Tranzactia ar fi adus prejudicii importante statului, iar procurorii au cerut rezilierea contractului de vanzare-cumparare. Un raport al Curtii de Conturi stabilise ca statul urma sa incaseze cel putin 212 milioane de lei, adica de patru ori mai mult.
Ulterior, hotelul a trecut in stapanirea altor proprietari aciuiati si ei prin off shore-uri, iar in cele din urma a ajuns in proprietatea companiei Finpar Invest, controlata prin intermediari de Vlad Plahotniuc.
Potrivit unor documente publicate de RISE Moldova, din luna decembrie 2010 pana in 2014, asociat unic la Finpar Invest SRL a figurat OTIV Prime Real Estate BV (din Olanda), companie reprezentata de Andrian Candu, presedintele Parlamentului, si Cezara Salinski, administratoarea de la Prime Management SRL, singura companie declarata oficial de Vladimir Plahotniuc.
Potrivit unei investigatii jurnalistice publicate de ziarul „Timpul” la sfarsitul lui 2008, in anii 2007 si 2008 ex-presedintele Vladimir Voronin ar fi calatorit in deplasarile sale peste hotare cu avionul ce apartinea de facto lui Vlad Plahotniuc, prin intermediul surorii sale Vera Morozan, cea care a figurat fondatoare si la alte companii detinute de Plahotniuc. La acea data, omul de afaceri sustinea ca a vandut firma Nobil Air, iar 2010 declara totusi ca mai detine avionul de lux.
Intr-un interviu pentru „Adevarul”, din 24 decembrie 2012, Oleg Voronin se contrazice atunci cand este intrebat despre afacerile comune cu Plahotniuc. Pe de o parte, spune nu a avut niciodata relatii apropiate sau afaceri comune. Pe de alta parte, recunoaste ca l-a cunoscut pe acest om, care l-ar fi lasat lefter: „El a profitat de aceasta incredere. Unde sunt toate acele afaceri pe care le-as fi luat cu forta pana in 2009? Toate sunt la Plahotniuc”.
Ipostaza de om de afaceri de succes
Cele mai multe mentiuni din anii 2000 il prezinta pe Vlad Plahotniuc ca manager de succes la Petrom-Moldova, fie in postul de director comercial, ori cel de director general. Conform CV-ului sau, ar fi activat la Petrom-Moldova din 2001 pana in 2010.
In acelasi CV publicat pe blogul personal se spune ca in 2005 Plahotniuc a devenit vicepresedintele Consiliului de administratie al Victoriabank, iar un an mai tarziu – presedinte.
Aparitia lui in administrarea bancii a fost criticata de fostul presedinte al Victoriabank, Victor Turcan. Acesta declara in februarie 2005 ca Plahotniuc ar fi devenit ilegal actionar, prin intermediul unor firme din zone off shore. Tot atunci Turcan a spus ca Plahotniuc era prezentat uneori la sedintele Consiliului de Administratie de Victor Topa.
Una dintre companiile off shore era Victoria Invest, care in 2003 a cumparat 35% din actiunile Petrom Moldova, si care va mai figura prin materialele de presa ca fiind controlata de Plahotniuc.
Ulterior, a fost ales un nou consiliu de administrare (in care a intrat si Plahotniuc), iar Turcanu a fost inlaturat din functia de presedinte al bancii. Din noul consiliu de administrare a facut parte si ex-directorul general al Air Moldova, Vasile Botnari, care a detinut functia de director financiar la Nobil Air. In ultimii ani, Botnari a fost ministru al Transporturilor.
In 2010 oamenii de afaceri Victor Topa si Viorel Topa l-au acuzat pe Vlad Plahotniuc ca i-ar fi deposedat de actiuni la Victoriabank.
Intr-un articol publicat in „Ziarul de garda” cu statut de drept la replica, Plahotniuc declara ca Victor Topa si Viorel Topa „si-au batut joc de omul care a facut aceasta prima institutie bancara privata din Moldova. Si mi-am dat seama ca s-au acoperit cu numele meu si al altor persoane”.
Iesirea la rampa
La sfarsitul lunii mai 2010, Vlad Plahotniuc apare pentru prima data intr-un amplu interviu televizat, in emisiunea „Seara tarziu”, de la Prime TV, post de televiziune despre care se spunea ca i-ar apartine.
A povestit ca primii bani i-a facut dintr-o afacere din agricultura, companie fondata in 1996 care se ocupa cu cresterea vitei-de-vie si exportarea vinului in vrac in Rusia.
Atunci a recunoscut ca are un avion privat, desi in 2008 spunea ca a vandut afacerea Nobil-Air.
A vorbise in cadrul acelui interviu, conceput ca portretizate tridimensionala, si despre relatiile sale cu diferiti lideri politici:
„Cu Marian Lupu am facut cunostinta pe cand era ministru al Economiei (august 2003-martie 2005 – n.r.), a fost o cunostinta episodica. Ca cetatean, il consider pe domnul Lupu un om politic de mare perspectiva. Cu domnul Ghimpu ne cunoastem de 11 ani. Apreciez onestitatea lui in politica. Domnul Urechean mi-a fost prezentat de domnul Iliescu, pe cand era primar general al Chisinaului. Pe domnul Filat il simt apropiat, pentru ca provine din mediul de afaceri si avem un limbaj comun”.
La cateva zile dupa acea aparitie, ziarul „Timpul” a publicat un interviu in care Vlad Plahotniuc a vorbit despre legaturile cu politicul, dar si despre afacerile sale.
„Cu Voronin am facut cunostinta prin intermediul fostului presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, care mi-a recomandat sa fiu un demn reprezentant al investitiilor romanesti in Republica Moldova. Fireste ca, fiind reprezentantul unei companii atat de mari, care a ajuns sa achite 3% din bugetul de stat al tarii, era obligatoriu sa am o relatie de comunicare cu institutia prezidentiala. Si anume acest fapt a aprins gura presei si a dat nastere „controversatului om de afaceri”, declara pentru „Timpul”.
Vlad Plahotniuc declara ca hotelul Nobil este una dintre afacerile cu care se mandreste. „Grupul de afaceri pe care il coordonez este implicat in managementul mai multor posturi de televiziune si radio, actionand si pe piata agentiilor de publicitate”, mai spunea el pentru „Timpul”. Nici hotelul, nici afacerile media nu au fost declarate vreodata in declaratiile de venit.
Cat despre neintelegerile cu fostul presedinte al Victoriabank, Plahotniuc declara urmatoarele: „Din fericire, astazi nu mai exista scandaluri legate de numele bancii, unde sunt presedinte al Consiliului de Administratie, iar domnul Turcanu este unul dintre colegii cu care colaborez foarte bine. Deseori, dupa ce intra in conflicte majore, unii oameni devin buni prieteni. Restul sunt speculatii, la care eu nu raspund”. La emisiunea televizata a negat ca ar fi devenit actionar in urma unor operatiuni frauduloase acreditate in presa drept atacuri raider.
In ajunul aparitiei lui in politica, la sfarsitul lui 2010, intr-o alta emisiune cu titlul emblematic „VIP confidente” data pe post la Prime TV, Vlad Plahotniuc declarase ca are peste 5..000 de angajati si „peste 30 de manageri, care administreaza diferite companii ale grupului nostru ce activeaza in domeniile hotelier, media, imobiliare, finante”, fara a preciza ce companii detine.
La inceputul lunii august 2010, presedintele democratilor Marian Lupu a recunoscut, la Publika TV, ca Vlad Plahotniuc a finantat indirect campania electorala a formatiunii sale.
Lustruirea imaginii
Inainte de a ajunge in politica Plahotniuc a fost portretizat cu insistenta drept un filantrop, total dezinteresat, care-i ajuta pe cei saraci si bolnavi pentru ca „s-a nascut sarac, intr-o familie numeroasa cu sase copii, dar ambitios”. Majoritatea materialelor de presa faceau referire la Fundatia Edelweiss, pe care a trecut-o in una din declaratiile de venit, si care are sediu pe aceeasi adresa ca si singura firma declarata oficial.
Cel care s-a ocupat de imaginea lui Plahotniuc in 2010 a fost Cozmin Gusa, fost deputat PD, fost secretar general al PSD, fost partener si angajat al omului de afaceri roman Sorin Ovidiu Vantu. Gusa a intermediat relatia lui Plahoniuc cu Vantu la preluarea Publika TV si l-a secondat in interviuri atunci cand nu era multumit de prestatia clientului sau, dupa cum reiese din declaratiile jurnalistului roman Dragos Nedelcu, partener al lui Vantu in proiectele din Republica Moldova. Plahotniuc inca nu-si facuse aparitia in politica, dar incepea sa-l muste pe premierul de atunci Vlad Filat.
„Politica moldoveneasca nu s-a sofisticat deloc, dar a capatat accente radicale, intre viata si moarte, prin aparitia lui Plahotniuc, tot un om de afaceri ca Vlad Filat, dar mai de anvergura si mai pragmatic”, declara consilierul lui Cosmin Gusa o jumatate de an mai tarziu.
Un episod din primii pasi politica se refera la dezvaluirea facuta de ziarul „Adevarul” din care s-a aflat ca Plahotniuc avea un alt nume in actele din Romania – Ulinici, care a provocat un „cutremur” la Chisinau, dupa cum avea sa povesteasca Gusa.
Atunci specialisti romani si moldoveni spuneau ca daca un cetatean are nume diferite in doua state, fara a anunta autoritatile tarii de origine, ori are ceva de ascuns, ori intentioneaza s-o faca. El a explicat ca a recurs la acest pas de dragul copiilor, care atunci cand vor creste si vor incepe studiile in Romania sa nu fie deranjati de numele de provenienta slava. De cativa ani cei doi baieti studiaza in Elvetia, unde se afla impreuna cu mama lor.
Aderarea la Partidul Democrat si autosuspendarea din politica
Viitorul deputat Vlad Plahotniuc a aparut pe lista electorala a PD in 20 noiembrie 2010, in ultima zi in care se mai puteau face modificari in listele de candidati pentru scrutinul parlamentar din 28 noiembrie.
Este ales deputat, iar in 30 decembrie 2010 – prim-vicepresedinte al parlamentului si vicepresedinte al formatiunii.
La congresul partidului din 16 iunie 2012, omul de afaceri este propulsat in functia de prim-vicepresedinte al PD, responsabil si de modernizarea partidului. „Vom marca printr-o noua fata – nou slogan si o noua sigla. ᅡPDM priveste in viitorᅡ, este sloganul Partidului Democrat, iar viitorul incepe acum, la acest congres”. El a declarat atunci ca PD va deveni un model de organizare si de conlucrare, cu un management dinamic, in care organizatiile teritoriale au cel mai important cuvant de spus.
In urma scandalului cauzat de tainuirea omorului de la vanatoare din Rezervatia „Padurea Domneasca”, la 15 februarie 2013 Vladimir Plahotniuc a demisionat din functia de vicepresedinte al legislativului. Asta dupa ce liberal-democratii si comunistii votase impreuna desfiintarea functiei de prim-vicepresedinte. Plahotniuc l-a indemnat pe premierul Vlad Filat sa-i urmeze exemplul.
La 28 octombrie 2013 renunta la mandatul de deputat, explicand ca nu vrea sa se inteleaga ca el ar fi venit in politica pentru a-si asigura protectia data de imunitatea parlamentara. A anuntat ca nu pleaca din politica, ci ca vrea sa se ocupe de structurile teritoriale si de proiectele de calitate.
La alegerile din 30 noiembrie 2014 a fost ales deputat. La 30 iulie 2015 a renuntat din nou la mandatul de parlamentar.
La 15 oct 2015 a anuntat ca se autosuspenda, temporar, din functie de prim-vicepresedinte al Partidului Democrat si de membru de partid pentru a nu afecta imaginea formatiunii sale, dupa ce a fost acuzat de Vlad Filat ca ar controla structurile de ancheta si i-ar fi orchestrat ridicarea imunitatii.
La inceputul anului 2015, Plahotniuc declara ca dupa ce de-a lungul anilor a ajutat multi politicieni sa ajunga pana sus, l-au surprins reactiile unor politicieni la decizia sa de a deveni si el deputat si demnitar de stat.
Averea declarata, afacerile controlate prin intermediari
In octombrie 2014, a declarat la CEC ca detine 100% din compania Prime Management SRL. Firma a fost inregistrata in 9 septembrie 2010 si care isi are sediul pe bd. Dimitrie Cantemir 1/1, cunoscut drept Global Business Center.
La data fondarii administrator era actualul presedinte al parlamentului Andrian Candu, in prezent compania este administrata de Cezara Salinski.
Societatea e specializata pe oferirea de consultatii juridice si de contabilitate, de asemenea administreaza companiile de tip holding.
In CV-ul lui, de pe site-ul parlamentului, Andrian Candu spune cu ce s-a ocupat in functia de director general la Prime Management SRL. „Liderul unei echipe responsabile de gestionarea unor companii din diferite domenii si industrii printre care: financiar-bancar, imobiliar, media, hotelier si servicii”. La fel ca si Plahotniuc, Candu nu a dezvaluit care sunt companiile parte ale grupului.
Hotelul Nobil, „una dintre afacerile cu care se mandreste Plahotniuc”, asa cum declara el in interviurile televizate, la fel ca si Global Business Center, Hotelul Codru, sediul trustului General Media Group (ce include posturile de televiziune Prime, Canal 2, Canal 3 si Publika), sediul companiei de paza Argus-S, cafeneaua Guguta din Gradina publica Stefan cel Mare (din imediata vecinatate a sediului parlamentului), sunt detinute de Finpar Invest SRL, se arata intr-o investigatie realizata de jurnalistii de la RISE Moldova care au analizat peste o mie de documente.
Despre toate aceste companii presa de la Chisinau a scris ca i-ar apartine, prin interpusi, lui Vlad Plahotniuc. Societatea comerciala i-a avut de-a lungul timpului in calitate de asociati si reprezentanti pe Oxana Childescu (sotia), Vera Morozan (sora), Andrian Candu (finul), Ghenadie Sajin – seful Inspectiei de Stat in Constructii si Cezara Salinski – administratoarea Prime Management SRL. In prezent asociat unit este un off-shore din Cipru.
Din luna decembrie 2010 pana in august 2014, asociat unic la Finpar Invest SRL a figurat OTIV Prime Real Estate BV (Olanda), o companie de tip off shore inregistrata in Olanda care a fost reprezentata de Andrian Candu, presedintele parlamentului, si Cezara Salinski, administratoarea de la Prime Management SRL.
Potrivit aceleiasi anchete reportericesti, OTIV Prime Real Estate BV face parte din holdingul OTIV Prime Holding BV, care mai include OTIV Prime Services BV, OTIV Prime Media, OTIV Prime Hospitality BV, OTIV Prime Financial BV.
Candu si Salinski au figurat sau figureaza in calitate de reprezentanti oficiali ai companiei OTIV Prime Media BV, care este fondator la General Media Group ce include posturile de televiziune Prime, Canal 2, Canal 3 si Publika.
Ziarul „Adevarul” a relatat ca sora lui Plahotniuc Vera Morozan a receptionat ofertele pentru constructia noului sediu.
„Ziarul national” a scris ca OTIV Prime Hospitality BV este fondatoarea SRL-urilor Codru Hospitality (proprietarul hotelului Codru), Nobil-Club (proprietarul hotelului Nobil) si a clubului Drive.
Centrul de Investigatii Jurnalistice a relatat ca Plahotniuc nu si-a declarat pana in 2012 cel mai mare dintre apartamentele familiei, cel de 1.023,1 metri patrati, inregistrat inca din 2010 pe numele sotiei sale, Oxana Childescu.
Cu exceptia ultimei declaratii de avere, in niciuna dintre cele depuse anterior Plahotniuc nu a declarat proprietatile detinute de sotia sa, desi legea il obliga sa o faca.
Blocul de pe strada Bulgara din zona ultracentrala a Chisinaului este unul dintre cele mai pazite imobile, paza fiind asigurata de firmele Argus-The (inregistrata in 2010) si Argus-S SRL (inregistrata in 2007), ambele fondate de firma off shore OTIV Prime Services BV.
Si fostul deputat comunist Grigori Petrenco a declarat ca Plahotniuc impreuna cu sotia ar detine o vila in valoare de 3 milioane de euro pe malul lacului Geneva, in orasul francez Sciez-sur-Leman, pe care la fel ex-prim-vicepresedintele parlamentului nu a declarat-o niciodata.
Intr-unul din cele mai recente interviuri se sugereaza ca cei doi fii studiaza in Elvetia si ca se afla acolo impreuna cu mama lor – Oxana Childescu.
Un alt imobil nedeclarat se afla in Bucuresti, in cartierul rezidential Pipera din Voluntari, asa cum au stabilit jurnalistii de la ziarul „Adevarul„.
Ziaristii de investigatie spun ca omul de afaceri opereaza mai ales din zone off shore si schimba frecvent denumirile firmelor.
Monitorizat de Interpol
Plahotniuc a fost monitorizat o perioada si de Interpol Italia, care aduna informatii despre presupusa organizatie criminala Solntevskaia, apropiata oligarhilor rusi. Informatia a fost confirmata de insusi Plahotniuc. „Eu am fost o perioada sub monitorizare. Am fost monitorizat pentru ca am aterizat cu un avion charter intr-o zona unde mari oameni de afaceri din Rusia au facut achizitii de imobile. Asta a fost intamplarea”, a explicat Plahotniuc.
In 2013 responsabili de la Ministerul de Interne au relatat ca mai multe file din dosarul elaborat de Interpol transmis Chisinaului s-au pierdut. Unele media au relatat la acea vreme ca fostul lider al PD ar fi fost invinuit de Interpol de „asociere la grupuri criminale, crima organizata si spalare de bani”, iar pe internet au circulat fragmente dintr-un raport individual al Interpolului in care deputatul ar fi fost asociat cu gruparea oligarhica rusa Solntevskaia implicata in afaceri imobiliare ilegale in Italia.
Articol realizat de Radio Europa Libera