Cum a ajuns Wang Yan, considerat "pericol pentru siguranța națională", să aibă acces la compania strategică Cupru Min, deși a rămas fără cetățenia română la cererea SRI / Care e implicarea Departamentului de securitate de la Economie
Wang Yan, omul de afaceri chinez căruia i-a fost retrasă cetățenia română în iunie 2013, la solicitarea SRI, pe motive ce ţin de securitatea naţională, a ajuns prima oară la sediul Cupru Min pe 25 noiembrie 2016, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro. „Ne-am pomenit cu ei la ușă”, spune Nicolae Turdean, fost director general al companiei, referindu-se la o delegație chineză din care făcea parte și Wang Yan. De atunci, Wang Yan a făcut mai multe vizite la Cupru Min, reprezentând cel puțin trei companii străine, și cu aprobări din partea departamentului de securitate din Ministerul Economiei, dar și fără aprobări. Un an mai târziu, în octombrie 2017, a ajuns să semneze cu societatea Cupru Min un contract de cumpărare a întregii producții de concentrat de cupru, beneficiarul fiind Merlion Resources Holding Limited.
Vezi povestea încâlcită despre relația dintre Wang Yan și Cupru Min, dar și despre rolul Ministerului Economiei.
Context:
- O investigație publicată luni pe tolo.ro arată că Wang Yan, căruia i s-a retras în 2014 cetățenia la cererea SRI, fiind considerat „pericol pentru siguranța națională”, a obținut în octombrie 2017, pentru societatea Merlion Resources din Hong Kong, toată producția Cupru Min.
- Tolo.ro a revenit marți cu un nou articol prin care arată că Ambasada Chinei a sprijinit Merlion Resources Holding, compania reprezentată de Wang Yan. Potrivit Tolo.ro, doar 5 cetățeni români și-au pierdut cetățenia din ianuarie 2010 și până azi: Olga Selezniova, Said Baaklini, Omar Hayssam, Kassem Hassan și Alexandru Ioan (Wang Yan).
- A rămas de lămurit cum a ajuns ca Wang Yan, căruia i-a fost retrasă cetățenia pe motive ce ţin de securitatea naţională, să aibă acces la Cupru Min.
Cum a avut loc o vizită refuzată
Totul începe în noiembrie 2016, când Wang Yan și o delegație a grupului Mercuria Energy Trading LTD, care deține Merlion Resources, s-au întâlnit cu reprezentanți ai Ministerului Economiei, la sediul instituției. Mai exact, pe 23 noiembrie 2016. S-au întâlnit cu reprezentanți ai Departamentului pentru Investiții Străine „pentru a discuta despre posibilitatea parteneriatului Româno- Chinez în dezvoltarea durabilă a zonelor industriale”, potrivit unui document obținut de HotNews.ro.
Aceste detalii apar într-un mail transmis de Dan Belcea, director general al companiei Celeran Ventures, către Nicolae Turdean, director general al Cupru Min. Din mail reiese că Celeran Ventures, companie controlată de Cristian Burci, urma să intermedieze o vizită a chinezilor la Cupru Min. „Vă rog să aveți amabilitatea de a primi delegația companiei Mercuria Group, precum și să le facilitați o vizită în zona de extracție în ziua de vineri, 25.11.2016”. Mail-ul fusese trimis pe data de 23.11.2016.
Ce s-a întâmplat mai departe? Contactat de HotNews.ro, Dan Belcea a spus că Celeran a încercat să asiste grupul Mercuria cu programarea unei vizite la Cupru Min, însă propunerea a fost refuzată de directorul general Nicolae Turdean. „După această primă vizită în Romania, cei de la Mercuria nu au mai fost interesați de o colaborare cu Celeran”, a precizat Dan Belcea.
Într-adevăr, Nicolae Turdean i-a refuzat pe cei de la Celeran, însă aceasta nu înseamnă că vizita nu a avut loc chiar pe 25.11.2016. Turdean le-a răspuns celor de la Celeran, pe 25 noiembrie, că nu poate accepta vizita deoarece „anunțul a fost in timp scurt si nu avem posibilitatea sa obținem aprobarile necesare”.
Un document publicat de stiripesurse.ro arată că vizita a avut loc, totuși, pe 25 noiembrie 2016. Documentul reprezintă o notă privind „discuțiile desfășurate de reprezentanții firmei Mercuria la sediul CupruMin SA în data de 25.11.2016”. Nota, semnată și de Nicolae Turdean, arată că „În data de 25.11.2016, la ora 12, a sosit o delegație din China, pentru a vizita obiectivul Roșia Poieni. Această delegație a fost formată din domnii Li Ping On- Director Executiv al Mercuria Group, Stephen Chui, asistent manager Director Executiv al Mercuria Group și Hu Xiaojun, reprezentantul din România al acestui grup. Grupul a fost însoțit de domnul Wang Yan-Președintele Camerei de Comerț a Chinei din România”.
În notă se precizează că Turdean le-a prezentat societatea pe planșe. Chinezii au cerut și o vizită în obiectiv, „solicitare care nu a putut fi satisfăcută în lipsa aprobărilor necesare”. Vezi aici mai multe.
Potrivit unor documente obținute de HotNews.ro, cei patru au semnat angajamente de confidențialitate prin care au declarat că au luat cunoștință de dispozițiile legale cu privire la protecția informațiilor clasificate și că se angajează să păstreze cu strictețe secretul de stat și de serviciu.
- Cum au reușit chinezii să facă o vizită fără a avea aprobările necesare?
„Ne-am pomenit cu ei la ușă”, a spus Turdean, contactat de HotNews.ro. Aici apare o contradicție. Tot acesta a spus pentru jurnaliștii de la GSP că prima oară când i-a primit a fost în primăvara lui 2017, nu în noiembrie 2016. Oricum, nici atunci nu aveau aprobare de la Ministerul Economiei.
„Prin primăvara lui 2017 ne-am trezit cu o delegație în curte la Cupru Min, la Abrud. Erau însoțiți de o doamnă de la Ambasada Chinei. Nu aveau voie. (…) Din politețe, era și doamna de la ambasadă, vă dați seama, i-am poftit în birou la o cafea. Dar atât. Nu au văzut halele, exploatarea, nimic. Și i-am rugat să ia aprobare de la minister. (…)Cred că în perioada vizitelor acelea, că au fost prima, când nu i-am primit, și apoi a doua, prin vară, când au venit cu aprobare, miniștri erau domnii Tudose și Fifor”, a spus Turdean pentru jurnaliștii de la GSP.
Pănă la urmă, prima vizită a fost în noiembrie 2016, fără aprobare de la Compartimentul pentru Informații Clasificate din cadrul Ministerului Economiei, așa cum era necesar. Compartimentul este o stuctură care se află în directa subordine a ministrului economiei.
Turdean spune că pentru orice astfel de vizită este nevoie de aprobare de la acest compartiment. Chiar dacă nu aveau aprobare, tot i-a primit. „Ce puteam face? Să-i dau afară?”, spune Turdean. Așa că i-a primit, i-a pus să semneze angajamentele de confidențialitate și le-a povestit despre Cupru Min. Cel puțin așa susține Turdean.
În acea perioadă, ministru era Costin Borc. Contactat de HotNews.ro acesta spune că a primit cerere prin e-mail din partea chinezilor pentru discuții la minister, însă i-a direcționat către departamentul pentru investiții. Borc susține că nu i-a cunoscut pe chinezi și nici nu a primit vreo avertizare legată de vreunul dintre membrii delegației.
- Totuși, Wang Yan a primit de la Ministerul Economiei două aprobări pentru a ajunge la Cupru Min, însă ca reprezentant al altor firme
Turdean spune că Wang Yan și ceilalți chinezi au venit „o dată sau de două ori” la Cupru Min, imediat după ce a fost lansat anunțul de vânzare a producției de cupru. Turdean susține că nu-și amintește exact când, dar că a fost în vară. Pentru jurnaliștii de la GSP a spus primăvară. În orice caz, anunțul de vânzare a fost lansat pe 13 iunie 2017, iar ofertele au fost deschise pe 13 iulie.
Pentru vizita sau vizitele care au avut loc imediat după anunțul pentru licitație, Turdean susține că Wang Yan avea aprobare de la Compartimentul pentru Informații Clasificate din cadrul Ministerului Economiei. Adică, acel departament de securitate ar fi dat OK-ul pentru Wang Yan, chiar dacă avea cetățenia retrasă pe motive de securitate națională. Potrivit lui Turdean, Cupru Min a trimis copii după pașapoartele chinezilor la acel departament, iar departamentul a aprobat accesul lor în interiorul companiei.
Însă aici apare altă contradicție. Potrivit Ministerului Economiei, în vara anului trecut nu a fost solicitată nicio aprobare pentru vreo vizită a lui Wang Yan la Cupru Min. În acea perioadă, ministri au fost Mihai Tudose și Mihai Fifor. Pe 29 iunie, Mihai Tudose a fost numit premier, iar locul său a fost preluat imediat de Mihai Fifor, care a deținut această funcție de ministru al economiei doar până pe 12 septembrie când a fost numit ministru al apărării.
Wang Yan a primit două aprobări pentru vizite la Cupru Min, însă ca reprezentant al altor două companii, nu Merlion. Potrivit surselor, ar fi o firmă canadiană și una australiană. Aceste aprobări au fost acordate pentru 5 și 18 septembrie 2017.
O scurtă cronologie a unei licitații repetate
- 13 iunie 2017. Este lansat anunțul
- 13 iulie 2017. Sunt deschise ofertele din partea companiilor Merlion Resources Hong Kong, Red Metal, Trafigura PTE Singapore, Ronefer Voluntari și Glencore International Elveția.
- 19 iulie 2017. Sunt analizate ofertele, constantându-se că cele ale Merlion Resources Hong Kong, Red Metal și Ronefer Voluntari sun în concordanță cu prevederile documentului de atribuire. Sunt solicitate clarificări din partea Trafigura
- 25 iulie 2017. Comisia nu se declară satisfăcută de valoarea ofertelor și cere oferte îmbunătățite
- 2 august 2017. Este organizată o nouă licitație la care participă Merlion Resources Hong Kong, Red Metal, Trafigura PTE Singapore și Ronefer Voluntari
- 8 august 2017. Sunt analizate ofertele și din nou Comisia nu se declară mulțumită de valoarea lor.
- 18 august 2017. Cei patru investitori depun noi oferte. Era deja a treia încercare. Ofertanții Trafigura și Ronefer consideră că oferta Merlion „nu este sustenabilă și este în afara pieței”.
- 22 august 2017. Comisia declară câștigătoare oferta depusă de Merlion
- 25 august 2017. Ronefer depune contestație la sediul Cupru Min. În privința Merlion, cei de la Ronefer spun că au „grave dubii” privind mandatul reprezentanților societății la licitație, deoarece „documentele de licitație ae Merlion Resources Holding Limited Hong Kong au fost semnate de o persoană care nu are calitate de reprezentant împuternicit al acestei societăți”.
- 28 august 2017. Comisia de la Cuprumin consideră contestația nefondată
- 2 octombrie 2017. Ronefer face contestație în instanță.
- 10 octombrie 2017. Este semnat contractul cu Wang Yan
- Ulterior semnării contractului, Ronefer pierde în instanță
Dosar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia
Ministerul Economiei, prin Corpul de Control, a primit și soluționat, patru sesizări referitoare la licitație, potrivit unui răspuns transmis la solicitarea HotNews.ro.
- O sesizare din data de 25.08.2017, prin care se solicită anularea comunicării rezultatului procedurii, descalificarea ofertantului MERLION RESOURCES HOLDINGS LIMITED HONG KONG, descalificarea ofertantului TRAFIGURA PTE LIMITED Singapore și declararea drept câștigătoare a ofertei îmbunătățite depuse de RONEFER SRL. Corpul de Control a comunicat petentului faptul că sesizarea trebuie îndreptată către Comisia de soluționare a contestațiilor constituită la nivelul Societății CUPRUMIN SA, Corpul de Control neputându-se substitui unei comisii legal constituite și neavând atribuții în anularea rezultatelor procedurilor de licitație, descalificarea unor ofertanți sau declararea drept câștigătoare a unei oferte;
- O sesizare din data de 20.09.2017, prin care SC RONEFER SRL solicita un control al aspectelor privind licitația internațională, indicând încălcări flagrante ale legii, cu posibilă conotație infracțională. Direcția Corp Control a formulat o solicitare către Direcția Juridică și Relații Instituționale de a redirecționa petiția către Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba-Iulia și de a informa petentul despre aceasta;
- O sesizare din data de 20.10/2017, transmisă către Corpul de Control al Primului Ministru, redirecționată către Ministerul Economiei, în vederea efectuării unui control la Societatea Cuprumin SA în legătură cu faptele sesizate. Direcția Corp Control a înștiințat Corpul de Control al Primului Ministru asupra demersurilor deja efectuate în speță, respectiv faptul că Direcția Juridică și Relații Institutționale din cadrul Ministerului Economiei a transmis petiția societății RONEFER SRL care indica posibile aspecte de nelegalitate și fraudă către Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, iar petentul a fost înștiințat despre aceasta;
- O sesizare din data de 22.11.2017 prin care societatea RONEFER SRL solicita un control la societatea Cuprumin SA privind acordarea de către aceasta a unui ajutor de stat ilegal, în valoare de 5.000.000 USD, la data de 10.10.2017, către MERLION RESOURCES HOLDINGS LTD HONG KONG. Corpul de Control a transmis, spre competentă soluționare, sesizarea menționată către Consiului Concurenței în data de 5.12.2017.
Potrivit Ministerului Economiei, competența Corpului de Control a fost declinată către Parchetul de pe Lângă Judecătoria Alba Iulia întrucât sesizarea indică fapte de natrură penală. Direcția Control Ministru a procedat în conformitate cu cerințele legale în vigoare, cu atribuțiile cuprinse în actele interne de organizare și funcționare, sesizând organul de cercetare penală și instituția cu competențe în domeniul specific sesizat. Petentul a fost informat asupra demersurilor efectuate de către Direcția Corp Control Ministru.
Ministrul Economiei Dănuț Andrușcă va solicita Corpului de Control al Ministrului să efectueze un control la Cuprumin SA referitor la întreaga activitate a Cuprumin.
Numele lui Wang Yan apare și în investigația lui Cătălin Tolontan privind o rețea de prostituție care în 2005 exploata minore, fiind invocate inclusiv fimări cu polițiști români care făceau sex. În 2009 DIICOT a închis un caz disjuns, fără ca Wang Yan sau ofițerii români din acest dosar să fie trimiși în instanță.
Wang Yang era denumit în stenogramele DIICOT „Senatorul”.
În 1999, Wang Yan a primit cetățenia română sub numele de Alexandru Ioan.
SRI a cerut în 2012 retragerea cetățeniei lui „Alexandru Ioan, pe numele anterior Wang Yan, în temeiul articolului 32 alin (1) din Legea nr. 21/1991, care prevede retragerea cetățeniei pentru ”.
În 2013, președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie dispune retragerea cetățeniei.
În 2017, însă, Wang Yan revine la București, în calitate de cetățean chinez, locuind în prezent în București, și câstigă licitația organizată de societatea strategică Cupru Min prin Merlion Resources, un trader din Hong Kong pe care îl reprezintă.
Cupru Min este o societate comercială ce are ca acționar unic statul român, prin Ministerul Economiei. Cupru Min deține 60% din rezervele de cupru ale țării.
HotNews.ro va reveni cu informații noi pe acest subiect pe măsură ce le va obține.
Citește și:
- Cupru Min a vândut toată producția unei firme din Hong Kong reprezentată de Wang Yan, pentru care SRI ceruse retragerea cetățeniei române / „Fapte care pun în pericol siguranța națională” – Tolo.ro
- Ce spune Cupru Min despre Wang Yan, declarat de SRI „pericol pentru siguranța națională”: A prezentat la licitație toată documentația legală necesară, eliberată de autoritățile române/ Are permis de ședere valabil până în noiembrie 2019