VIDEO Competiția pentru corvetele multifuncționale produse în România. Ce ofertă au italienii de la Fincantieri și ce nave ar putea fi construite la șantierele din Tulcea și Brăila
Nu mai puțin de 1,6 miliarde de euro pune la bătaie România pentru a achiziționa patru corvete multifuncționale și a moderniza cele două fregate cumpărate de la britanici în urmă cu 15 ani. Condiția esențială? Navele să fie produse în România. În luptă sunt patru mari constructori europeni, dintre care doi au deja șantiere în România. Damen are șantier la Galați, iar italienii de la Fincantieri dețin șantierele navale Vard Brăila și Vard Tulcea unde au angajați 5.000 de oameni, 25% din totalul grupului la nivel mondial. În cele două șantiere din România italienii construiesc de zor nave de croazieră, vor să facă și nave militare pe termen lung și propun Armatei o corvetă special modificată pentru a indeplini specificațiile Forțelor Navale.
VIDEO – Interviu Fincantieri – Imagini spectaculoase cu navele de luptă și șantierele companiei italiene:
1.6 miliarde de euro pentru patru corvete construite în țară și modernizarea celor două fregate. Care sunt competitorii
România a demarat la începutul anului un program de circa 1,6 miliarde de euro pentru achiziția a patru corvete multifuncționale pentru dotarea Forțelor Navale. Condiția esențială? Navele să fie construite în țară și să vină la pachet cu modernizarea celor două fregate – Regele Ferdinand și Regina Maria. Aici, detalii despre program.
Pentru acest program care ar trebui să se lase cu un contract semnat anul următor, patru mari constructori s-au înscris în luptă.
– olandezii de la Damen – care dețin un șantier naval la Galați și, mai nou, 49% din șantierul de la Mangalia. Nava oferită este modelul Sigma 10514 cu soluții de înarmare americane: rachete anti-navă de la Boeing și rachete de apărare anti-aeriană de la Raytheon.
– francezii de la Naval Group cu nava Gowind 2500 și soluții de înarmare europene cu rachete MBDA.
– nemții de la TKMS – ThyssenKrupp Marine Systems cu nava K130 Braunschweig
– italienii de la Fincantieri cu un model de corvetă bazat pe cele din clasa Abu Dhabi – denumit Abu Dhabi Enhanced – și soluții de apărare europene cu rachete MBDA.
Dintre cei patru ofertanți, doi au un avantaj clar dincolo de orice aspect ce ține de specificațiile tehnice ale produselor sau soluțiilor de înarmare. Damen și Fincantieri dețin deja în România șantiere navele pe care le exploateză la maxim și pot, astfel, deține controlul pe tot ce înseamna producția locală a navelor în cauză.
Doua șantiere din România angajează peste 25% din totalul la nivel mondial pentru Fincantieri. Șeful companiei: „Fără Brăila și Tulcea închidem Fincantieri”
În România, Fincantieri – cel mai mare constructor naval din Europa și unul dintre cei mai mari din lume – e prezent cu două șantiere navale la Tulcea și Brăila pe care le deține prin firma norvegiană Vard.
La cele două șantiere din Brăila și Tulcea, Fincantieri lucrează în prezent la nave de croazieră și de lux, multe din elemente, întregi secțiuni fiind construite în cele două orașe din țară.
„Șantierele din România pentru Fincantieri sunt vitale. Fără Tulceau sau Brăila închidem Fincantieri”, a recunoscut directorul general al grupului Alberto Maestrini într-o întâlnire cu jurnaliștii români.
„Avem multe comenzi și avem angajați direct 5.000 de persoane și alte 3.000 indirect prin subcontractori”, a declarat pentru HotNews.ro Enrico Bonetti, Senior Vice President International Fincantieri Naval Business Unit.
La nivel mondial grupul are 20 de șantiere navale, dar în termeni de oameni angajați, cele două unități din România reprezintă peste 25% – 5.000 de angajați dintr-un total de 19.500.
FOTO: Șantierul naval Vard Tulcea
Corvetele construite în șantierele Fincantieri din România? ”Este un aspect strategic. Un punct de plecare și pentru alte nave militare pentru Marina Română”
Dincolo de contractele private pentru nave de croazieră, Fincantieri vizează contractul de circa 1,6 miliarde de euro pentru construirea a patru corvete multifuncționale și modernizarea celor două fregate tip 22 din dotarea Forțelor Navale Române. Dincolo de suma pusă la bătaie (circa 30% din cifra de afaceri a grupului pe anul trecut), un astfel de contract ar însemna enorm prin prisma faptului că va da de lucru șantierelor din țară pe cel puțin o perioadă de 30 de ani cât timp noile nave vor fi în serviciu – vorbim de întreținere, reparații, modernizări pe viitor.
Mai mult, posibilitatea de porni producția de nave militare în România ar deschide noi posibilități pentru grup, recunosc oficialii italieni.
„Pentru o companie precum Fincantieri – care are un avantaj prin portofoliul său variat – să intre pe piața militară în România este un aspect strategic. De aici putem avea un punct de plecare și pentru alte nave militare dincolo de corvetele pentru Marina Română”, a declarat Enrico Bonetti.
Ce model și ce echipare oferă Fincantieri pentru programul corvetelor? Abu Dhabi Enhanced, nava propusă României
„La început a trebuit să propunem o configurație de bază, cel puțin ca referință. Clasa Abu Dhabi a fost punctul de început. Configurația ne-a permis să ne calificăm la licitație. În prezent știm mai bine care sunt cerințele Marinei Române și suntem deschiși să facem orice personalizare și evoluție a proiectului”, a precizat Bonetti.
Într-o discuție cu jurnaliști din România, oficialii companiei italiene au detaliat că nava propusă României este o variantă îmbunătățită a actualei corvete din clasa Abu Dhabi.
Mai exact, noua navă – Abu Dhabi Enhanced – va fi mai lungă (în jur de 100 de metri) și mai grea (peste 2.000 de tone), iar noile dimensiuni ar permite o autonomie sporită și un hangar fix, nu retractabil care să permită și operarea de UAV-uri (drone), pe lângă elicopterul mediu de 10 tone. În plus, și design-ul navei va fi modificat pe alocuri.
Cât privește soluția de înarmare, oficialii Fincantieri au indicat că au propus inițial configurația de bază a clasei Abu Dhabi care vine cu echipamente de la MBDA, cel mai mare producător european de rachete.Astfel, nava Abu Dhabi Enhanced prezentată oficialilor români ar putea fi cu rachete anti-navă Exocet Block 3 și rachete anti-aeriene lansate vertical VL Mica, însă italienii spun că rămân deschiși și la alte opâiuni, în funcție de ce cere Armata.
„Daca vă uitați la portofoliul nostru de nave militare MBDA este unul dintre partenerii obișnuiți. Configurația de bază a clasei Abu Shabi vine cu echipamentele MBDA. Trebuie însă să spun că suntem o companie internațională. În alte state, precum în SUA lucrăm cu alți parteneri. E doar o chestiune de a îndeplini cerințele clientului”, a mai precizat pentru HotNews.ro Enrico Bonetti, reprezentant al Fincantieri.
FOTO: Corveta de tip Abu Dhabi Enhanced
Cât privește construcția navelor, oficialii italieni spun că, dacă vor căștiga contractul, vor împărți volumul de muncă între cele două șantiere, cu cel din Brăila fiind vârf de lance.
„Atenție, navele vor fi construite în România de o companie românească, chit că se numește Vard sau Fincantieri. Compania e VARD Holding SRL, deci e o companie românească, care plătește taxe aici și va angaja muncitori români”, au detaliat oficialii companiei italiene.
Cât privește modernizarea fregatelor tip 22 – F221 Regele Ferdinand și F222 Regina Maria – nave mai mari, reprezentanții companiei italiene recunosc că ar putea colabora cu alte șantiere din țară din zona Constanța-Mangalia pentru aceste lucrări.
„Vom profita de ambele șantiere navale, dar vom considera cum să împărțim munca de producție între ele. Suntem deschiși și la o colaborare cu alte entități [n.r. companii sau șantiere], atâta timp cât cerințele de calitate și program sunt respectate”, a precizat Bonetti.
Programul de livrări impus de MApN pentru cele patru corvete este unul destul de strict – prima nava livrată după primii trei ani, iar toate patru navele gata de luptă după maxim șapte ani. Este realizabil? ”Absolut. În trei ani putem avea prima navă gata”, au declarat oficialii Fincantieri.
Notă: Articolul a fost documentat în cadrul unui tur de presă organizat de Fincantieri pentru jurnaliști din România.