VIDEO Dezbatere despre România în Comisia LIBE din Parlamentul European / Frans Timmermans a criticat modificarea legilor Justiţiei: Nu vedem progrese, vedem pași înapoi. Nu vom ezita să aducem guvernul român în fața instanței dacă regulile sunt încălcate
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a criticat dur modificările aduse legilor Justiţiei de către PSD-ALDE, avertizând că CE nu va ezita să aducă „în faţa instanţei guvernul român, dacă regulile sunt încălcate”. Prezent luni seara la ședință extraordinară a Comisiei LIBE (libertăți civile și justiție) din Parlamentul European, în care s-a discutat despre situația din România, Timmermans a precizat că oficialii de la Bruxelles vor evalua cu foarte mare atenție legile adoptate și conformitatea lor cu legea europeană. „Facem apel la Guvernul României să readucă pe calea cea bună procesul de reforme. Concret, asta înseamnă să dea curs recomandărilor noastre din raportul MCV, recomandărilor Comisiei de la Veneția și GRECO”, a transmis Timmermans.
- Frans Timmermans, despre referendumul din România: „Cred în valorile familiei. Să nu le transformăm în argumente prin care să justificăm homofobia”
Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European s-a reunit luni seară, la Strasbourg, într-o „ședință extraordinară” pe tema situației din România, înaintea dezbaterii de miercuri din plenul legislativului european cu privire la protestele din 10 august și statul de drept din țara noastră.
UPDATE 3: Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a mai declarat că procedura de evaluare a procurorului general ridică întrebări „îngrijorătoare”.
”În ceea ce privește demiterea șefei DNA și în ceea ce privește numirea procurorului general, decizia finală în cazul demiterii șefei DNA aparține președintelui. CCR l-a obligat în acest caz pe președinte, care inițial s-a opus, să fie de acord cu această demitere. Drept urmare șefa DNA a fost demisă”, a declarat Timmermans, citat de Mediafax.
El a lăudat activitatea DNA din perioada condusă de Laura Codruța Kovesi.
„Aș vrea să amintesc că activitatea DNA a fost unul dintre motivele principale pentru care raportul din ianuarie 2017 din MCV a fost unul mai degrabă pozitiv. Procedurile robuste pentrui numirea și demiterea procurorilor au făcut întotdeauna parte din recomandările noastre. Întotdeauna am solicitat autorităților române să facă apel la recomandările Comisiei de la Veneția pe acest subiect. Este unul dintre elementele din MCV care nu au fost implementate. Procedura de evaluare lansată de curând în ceea ce privește procurorul general ridică întrebări similare și îngrijorătoare”, a mai spus Timmermans.
UPDATE 2: Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a criticat modificările aduse legilor Justiției, afirmând că CE nu va ezita să aducă „în fața instanței guvernul român dacă regulile sunt încălcate”.
„Cu toții suntem conștienți că inițiativele autorităților române începând cu 20017 în ceea ce privește Codul penal, Codul de procedură penală și în general prevederile din domeniul judiciar au dus la îngrijorări la o serie întreagă de actori atât din România, cât și în Europa și la nivel internațional. (…) Dacă se adoptă fără modificări legile Justiției modificate și codurile penale modificate ar afecta sistemul judiciar, inclusiv capacitatea de a combate corupția și alte infracțiuni. Asta e cu atât mai important cu cât s-a obținut atât de mult în lupta împotriva corupției la nivel înalt în România în ultimii ani. Asta ar însemna un regres grav față de evaluarea pozitivă a Comisiei din ianuarie 2017. Însă legile nu au fost încă promulgate. Deci nu este prea târziu pentru ca instituțiile române să dea un pas înapoi”, a declarat Frans Timmermans în timpul dezbaterii din Comisia LIBE despre situația din România, potrivit Mediafax.
El a mai spus că oficialii Comisiei Europene vor evalua cu foarte mare atenție legile adoptate și conformitatea lor cu legea europeană.
„În următorul MCV, de luna viitoare, vom face o evaluare a raportului. Situația față de ultimele rapoarte s-a deteriorat. Fiți siguri că toate elementele vor fi analizate și incluse în acest raport. După cum am mai spus de mai multe ori, un pas înapoi ar fi o mare dezamăgire pentru toți prietenii României, dar mai ales pentru cetățenii români. S-au făcut progrese, însă ele nu sunt ireversibile. Dimpotrivă, evoluțiile recente pun sub semnul întrebării acest progres și riscă să submineze obiectivul nostru comun, să existe o evoluție pozitivă în România, astfel încât MCV să nu mai fie necesar. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului ați începe să alergați în cealaltă direcție. Asta este ceea mă îngrijorează”, a adăugat prim-vicepreședintele CE.
El a menționat că dialogul cu autorităție române va continua.
„Dacă vom ajunge la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsurile necesare, chiar să aducem în fața instanței guvernul român. Facem apel la Guvernul României să readucă pe calea cea bună procesul de reforme. Concret, asta înseamnă să dea curs recomandărilor noastre din raportul MCV din ianuarie 2017, recomandărilor Comisiei de la Veneția și Greco”, a mai spus Timmermans.
UPDATE 1: Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene și comisar UE pentru Reglementări, Relaţii Interinstituţionale, Stat de Drept şi Carta Drepturilor Fundamentale, a exprimat preocupare în legătură cu reformarea legilor justiţiei în România şi a formulat semne de întrebare privind procedura care a condus la demiterea procurorului-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, notează Mediafax.
„Mulţi români sunt îngrijoraţi că modificările propuse pentru aceste legi ar putea submina eforturile îndelungate în combaterea corupţiei şi în asigurarea independenţei justiţiei, iar Comisia Europeană împărtăşeşte foarte mult aceste preocupări”, a adăugat Timmermans, observând că amendamentele propuse la legile justiţiei au fost contestate de multe ori, atrăgând critici atât de la instituţii din România, cât şi din străinătate.
„Din nefericire, realitatea este că Parlamentul României nu a dat până acum semne că ar vrea să răspundă la avizele şi recomandările care au fost emise” de organisme precum GRECO (Grupul de State împotriva Corupţiei) şi Comisia de la Veneţia.
Legile justiţiei „sunt cruciale pentru capacitatea procurorilor de a investiga şi pentru ca judecătorii să poată lua decizii în dosarele de corupţie la nivel înalt”, a subliniat prim-vicepreşedintele CE.
„În acelaşi timp, au apărut reclamaţii privind abuzuri comise de Birourile procurorilor şi de serviciile de informaţii. Acestea necesită investigaţii imparţiale efectuate de autorităţile competente, dar, în primul rând, autorităţile naţionale, Parlamentul României şi instanţele trebuie să supravegheze activităţile serviciilor de informaţii”, a continuat Timmermans.
„Pentru a putea evalua în totalitate impactul reformelor din domeniul justiţiei, cerem clarificari suplimentare despre modul în care elementele specifice ale acestor legi ar trebui interpretate”, a subliniat Timmermans.
________________
Potrivit anunțui oficial postat de Parlamentul European, membrii Comisiei LIBE vor avea în „ședință extraordinară” de luni seară un „schimb de opinii” între membrii comisiei și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre „situația din România, inclusiv independența justiției”.
La dezbaterea despre România au fost incluse, ca puncte de referință, două rapoarte, potrivit agendei oficiale a comisiei LIBE:
- Raportul Comisiei Europene din data de 15 noiembrie 2017 privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV)
- Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția, din 13 iulie 2018, cu privire la modificarea în Parlament a legilor justiției – Legea 303/2004 privind statutul magistraților, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară și Legea 317/2004 privind CSM
Potrivit eurodeputatei ALDE Norica Nicolai, Parlamentul European amânat, pentru prima săptămână a lunii noiembrie, adoptarea Rezoluției privind statul de drept în România. „Da, s-a luat decizia. Dar rezoluția va fi făcută în Ccomisia LIBE, comisia de drepturi și libertăți. Sunt mai multe ședințe ale Comisiei LIBE. Prima este luni după-amiază, dar este întâlnirea cu prezența lui Frans Timmermans (prim-vicepreședintele Comisiei Europene – n.r.)”, a afirmat Norica Nicolai pentru Mediafax.
De asemenea, pe 3 octombrie va avea loc în plenul Parlamentul European o dezbatere pe marginea protestelor violente din 10 august și a statutului de drept în România, discuție la care cutuma europeană prevede invitarea premierului țării respective, în acest caz Viorica Dăncilă.
Surse europene citate de Mediafax au precizat că în a doua săptămână a lunii octombrie, președintele Klaus Iohannis va susține un discurs despre viitorul Uniunii Europene, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Acesta este și motivul deciziei PE de a amâna adoptarea rezoluției, au adăugat sursele citate.
Amintim că premierul Viorica Dăncilă nu s-a prezentat la dezbaterea din februarie privind Legile Justiției. La Strasbourg a venit atunci ministrul justiției Tudorel Toader, însă acestuia nu i s-a permis să ia cuvântul, întrucât procedura prevede că doar prim-ministrul țării poate să vorbească la o dezbatere plenară.