Cum răspunde Consiliul Concurenței după atacurile senatorului ALDE Daniel Zamfir
Consiliul Concurenței reacționează după atacurile lansate de senatorul ALDE Daniel Zamfir spunând că este vorba despre o dezinformare și că investigaţia Consiliul Concurenţei privind comportamentul băncilor în perioada octombrie – noiembrie 2008, pe fondul disfuncţionalităţilor înregistrate de piaţa monetară, a fost finalizată în 2013, cu respectarea procedurilor legale, iar acţiunile derulate de Banca Naţională a României din acea perioadă nu aveau legătură cu obiectul investigaţiei derulate de autoritatea de concurenţă.
Într-un comunicat de presă transmis HotNews, Consiliul Concurenţei spune că investigatia privind comportamentul băncilor în perioada octombrie – noiembrie 2008, pe fondul disfuncţionalităţilor înregistrate de piaţa monetară (apogeul crizei financiare internationale), a fost finalizată în 2013, cu respectarea procedurilor legale și nu au fost descoperite dovezi privind o posibilă înțelegere între bănci.
Pe parcursul investigaţiei, autoritatea de concurenţă a aplicat două sancţiuni procedurale băncilor BRD –Groupe Société Générale SA (19 milioane lei) şi Raiffeisen Bank SA (14 milioane lei) pentru refuzul de a se supune inspecţiei inopinate şi, respectiv pentru furnizarea de informaţii inexacte. Cele două sancțiuni au fost confirmate de instanță, mai spune instituția.
„Acțiunile derulate de reglementator, Banca Națională a Rominiei, din acea perioadă nu aveau legătură cu obiectul investigației derulate de Consiliul concurenței. Reamintim că doar în anul 2010 a fost modificată legislația, preluându-se prevederile europene prin care se impune obligația folosirii ROBOR că referință pentru stabilirea dobânzilor. Regretăm că nu am fost contactați pentru a reaminti aceste detalii și, astfel, am fi evitat dezinformarea populației”, adaugă Consiliul Concurenței.
Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunțat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și pe Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței pentru a da explicații despre calcularea indicelui ROBOR. El a susținut că indicele în funcție de care sunt calculate ratele la bănci este „aranjat și trucat printr-o înțelegere între băncile comerciale, cu știința și cu implicarea directă a Băncii Naționale”.
De asemenea, el a vorbit despre un raport al unei investigații începute 2008 și încheiate în 2011, însă care nu a fost finalizat cu nicio rezoluție.
„Investigația a început în 2008 și s-a terminat în 2011, însă s-a terminat cu nicio rezoluție. Nu a fost tras nimeni la răspunde și nici nu a fost clasată din lipsă de probe. Trebuia să existe un ordin al președintelui de închidere a acestei investigații să știm că nu este nimic acolo. Pur și simplu a fost mușamalizată și ținută la dosar. Dacă aceste documente fac obiectul cercetării altor instituții ale statului, e perspectiva lor. Eu fac acest demers doar din perspectiva interesului public. Poate găsi aceste documente la Consiliul Concurenței sau la Comisia economică, le pot prezenta oricând”, a declarat Daniel Zamfir.