Sari direct la conținut

VIDEO Papa Francisc și-a încheiat vizita istorică, de trei zile, în România. Suveranul Pontif a plecat, cu o aeronavă Tarom, de pe aeroportul din Sibiu

HotNews.ro
Papa Francisc la plecare, Foto: Agerpres
Papa Francisc la plecare, Foto: Agerpres

Papa Francisc și-a încheiat duminică seară istorica vizita de stat, pastorală şi ecumenică, de trei zile, în țara noastră. Suveranul Pontif a plecat spre Vatican din Sibiu, cu o aeronavă Tarom. Peste 2.000 de oameni l-au așteptat pe Papă pe aeroport pentru a-și lua rămas bun.

La ceremonia de rămas bun, care a avut loc pe Aeroportul din Sibiu, au fost prezenți și preşedintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen. Cei doi l-au însoțit pe Papă până la avion.

Aeronava în care se află Papa Francisc a decolat, duminică, la ora 17.43, de pe aeroportul din Sibiu, cu destinația Roma, în aplauzele pelerinilor. La plecare, Suveranul Pontif a binecuvântat mai mulți copii prezenți la aeroport, primind flori de la oameni și fotografiindu-se cu aceștia.

Suveranul Pontif se va întoarce în Italia cu o aeronavă a companiei Tarom.

La aeroportul din Sibiu, Sanctitatea Sa a fost așteptat de președintele Klaus Ioahnnis și de soția sa, Carmen Iohannis, dar și de peste 2.000 de persoane, potrivit Mediafax. Papa Francisc a salutat, pe rând, mulțimea la plecare, evitând practic covorul roșu până la aeronavă, oamenii aplaudând și strigând „Vivat Papa”.

La un moment dat, Sanctitatea Sa a ridicat și o fetiță în brațe.

Pelerinii s-au ascuns de ploaie sub corturile amplasate de autorități. Unii dintre credincioși au venit de la zeci de kilometri distanță ca să îl vadă pe Suveranul Pontif.

Și Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” a fost prezent la aeroport, dar și 16 perechi de la ansamblul folcloric „Junii Sibiului”.

Pelerinii au fost nevoiți să se ascundă sub corturile amplasate de autorități, după ce la Sibiu a început ploaia, relatează Mediafax. Județul se află sub avertizare cod galben de averse și grindină.

Una dintre femeile care așteaptă îmbrăcată în costum popular sosirea Papei a spus că a venit să îi ureze acestuia drum bun.

„Am venit să-l întâmpinăm pe Sfântul Părinte, la plecare. Îl așteptăm cu mult drag. Ne-am pus aceste straie de sărbătoare, pentru că așa sărbătorim noi, suntem de la Axente Sever, unde de fiecare data când este sărbătoare ne îmbrăcăm cu aceste străvechi costume populare, în alb și negru. Avem costume foarte vechi, de sute de ani, de la bunicile noastre, de la mamele noastre. Iar, astăzi în semn de cinstire față de Sanctitatea Sa am venit pentru a-l întâmpina și a-i ura să aibă un drum bun, de catifea, așa cum este bunătatea sfinției sale”, a spus una dintre femeile îmbrăcate în haine populare care a venit la aeroport.

Traseul Papei spre aeroportul din Sibiu a fost modificat din cauza vremii

Papa Francisc își încheie astlfel vizita de trei zile în România. Suveranul Pontif ar urma să părăsească țara în jurul orei 17.20, de pe Aeroportul din Sibiu.

Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019” a informat că, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, traseul de deplasare al Sanctității Sale de la Blaj spre aeroportul din Sibiu s-a modificat, fiind ales planul de rezervă. Astfel, Papa va merge la aeroportul din Sibiu cu mașina, fiindu-i asigurate toate măsurile specifice de securitate. Schimbarea planului nu va afecta programul anunțat inițial, mai precizează sursa citată.

Papa Francisc a plecat de la Blaj în jurul orei 16.00, după ce s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţii rome dintr-un cartier al oraşului, Sfântul Părinte deplasându-se apoi spre Sibiu cu o maşină.

În ultimul său discurs la Blaj, Sfântul Părinte le-a mai spus celor prezenți că se întoarce acasă îmbogățit și le-a cerut să se roage pentru el.

„Aceasta este ultima întâlnire din cadul vizitei mele în România. Am venit în această țară frumoasă și primitoare ca pelerin și frate, pentru a trăi diferite întâlniri. Iar acum mă întorc acasă îmbogățit, luând cu mine locuri și momente, dar mai ales chipuri. Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele și vor fi prezente în rugăciunea mea. Vă mulțumesc și vă duc cu mine. Iar acum vă binecuvântez, dar mai întâi vă cer o mare favoare: să vă rugați pentru mine”, a afirmat Suveranul Pontif.

*****

Papa Francisc și-a încheiat astfel vizita istorică pe care a desfășurat-o în ultimele trei zile (31 mai – 2 iunie) în România. Călătoria apostolică a Papei Francisc în țara noastră a avut loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi s-a desfășurat sub genericul „Să mergem împreună”.

Punctăm în continuare principalele momente ale vizitei istorice desfășurate de Papa Francisc în ultimele trei zile în țara noastră:

Papa Francisc și-a început vizita apostolică în România vineri, când s-a aflat la București. La sosire, el a fost primit de șeful statului Klaus Iohannis, cei doi participând apoi, alături de alte oficialități, la o ceremonie la Palatul Cotroceni. Suveranul Pontif s-a întâlnit apoi cu Patriarhul Daniel, la Catedrala Mântuirii Neamului, unde a transmis un apel la unitate. El a încheiat evenimentele de vineri din Capitală cu o slujbă oficiată la Catedrala Catolică Sfântul Iosif.

Sâmbătă, în prima parte a zilei, Suveranul Pontif s-a aflat la Șumuleu Ciuc, unde a oficiat Sfânta Liturghie la Sanctuarul marian, unde în fiecare an are loc marele pelerinaj de Rusaliile catolice.

În cursul după-amiezii de sâmbâtă, Papa Francisc s-a deplasat la Iași. Aici, la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, Suveranul Pontif a binecuvântat sute de copii, de bolnavi și bătrâni. Apoi, Papa a mers în Piaţa Palatului Culturii, unde s-a adresat mulțimii, de pe o scenă special amenajată, și a ascultat povestea şi problemele unor tineri sau ale unor familii simple.

Iar duminică, Sfântul Părinte a mers la Blaj, unde a oficiat Sfânta Liturghie pe Câmpia Libertății și ceremonia de beatificare a șapte episcopi greco-catolici care au murit în închisorile comuniste. Acesta a fost unul dintre cele mai importante momente ale vizitei Suveranului Pontif. Ulterior, el s-a întâlnit cu membri ai comunităţii de romi din localitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro