Birchall, după întâlnirea cu experţii Comisiei Europene pentru MCV: Am reluat dialogul pe baze de profesionalism / România, o țară profund atașată statului de drept
Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat, marți, la finalul întâlnirii cu delegația MCV, că dialogul a fost transparent, bazat pe profesionalism și responsabilitate, subliniind că obiectivul principal este ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare. Birchall a mai susținut că România – criticată dur de la Bruxelles în ultimii doi ani pentru încălcarea statului de drept – este „profund atașată valorilor europene și statului de drept, preocupată de respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor săi”.
Ministrul Justiției s-a întâlnit marți cu o delegație a Comisiei Europene în contextul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), în cadrul primei misiuni de evaluare organizate în România în anul 2019.
„România este o țară profund atașată valorilor europene și statului de drept, preocupată de respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor săi și ale cetățenilor europeni. Apreciem deschiderea colegilor de la Bruxelles pentru un dialog constructiv în scopul identificării celor mai bune soluții. Autoritățile române vor continua acest dialog instituțional și transparent cu reprezentanții Comisiei, în vederea ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare”, a transmis Birchall, la finalul discuțiilor cu experții MCV.
Ea a mai spus că dialogul cu experții europeni a fost reluat „pe baze de profesionalism, responsabilitate, transparență”, susținând că nu poate oferi foarte multe detalii legate de discuțiile critice, din respect față de colegii din delegație care au întâlniri cu alte instituții în acest moment.
„După cum știți, la Ministerul Justiției se adună toată punctele de vedere de la toate instituțiile care contribuie la acest raport, dar pot să vă spun, pe scurt, că a fost o întâlnire foarte bună, de lucru, normală de altfel. Mă bucur că am reluat acest dialog pe bază de transparență, încredere, de profesionalism”, a mai spus ministrul Justiției.
Ana Birchall a declarat că ridicarea MCV-ului este obiectivul principal al României: „Sper eu să poată fi realizat cât de curând posibil. Și nu depinde decât de noi acest lucru”.
Ultimul raport pentru România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare a fost publicat în noiembrie 2018, când oficialii europeni atrăgeau atenția că adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România. Tot la acea vreme, oficialii europeni au recomandat suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt. În ultimele 12 luni, România a luat anumite măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017. „Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiţionat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiţiei, presiunile asupra independenţei justiţiei în general, în special asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi alte măsuri care subminează combaterea corupţiei au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (…)”, se menționa în raportul din noiembrie elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Oficialii europeni spuneau că cele 12 recomandări formulate în raportul anterior, din 2017, nu mai sunt suficiente pentru oprirea monitorizării în cadrul MCV, aşa cum fixase obiectivul preşedintele CE, Jean-Claude Juncker. „Este necesar ca principalele instituţii din România să demonstreze un angajament clar în favoarea independenţei justiţiei şi combaterii corupţiei, acestea fiind elemente-cheie indispensabile; de asemenea, este necesară restabilirea garanţiilor şi sistemului de control şi echilibru la nivel naţional, pentru a acţiona când există riscul regreselor”, preciza Comisia Europeană.
De asemenea, Bucureştiul a fost îndemnat să ţină cont în totalitate de recomandările formulate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, precum şi de cele ale Comisiei Veneţia şi ale Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO).