Cazul Caracal. Procurorul general: Polițiștii puteau interveni fără autorizația procurorului sau judecătorului. E incredibil, viața fetei putea fi salvată / Licu revine: presupusul criminal nu era în cercul de suspecți. UPDATE
Procurorul general Bogdan Licu spune că se putea interveni fără autorizația procurorului sau judecătorului la locuința bărbatului din Caracal suspectat de uciderea fetei de 15 ani. „Din momentul în care a fost identificată locația au trecut multe ore. Cu atât mai mult cu cât viața e pusă în pericol pot să intervină fără autorizația procurorului sau judecătorului. E incredibil dacă așa s-a întâmplat”, a spus Licu, la Antena 3, adăugând că „viața fetei putea fi salvată”.
UPDATE 19:28 Procurorul general a revenit asupra declarației inițiale, precizând că bărbatul bănuit că a ucis fata de 15 ani nu era în cercul suspecților în dosarul DIICOT referitor la dispariția primei tinere.
Bogdan Licu a revenit și a susținut, într-o nouă intervenție telefonică la Antena 3, că în cazul dispariției primei fete nu exista o listă de suspecți: Ucigașul nu era pe lista de suspecti, nu era o listă de suspecți în cazul precedentei dispariții.
El a explicat că în acel caz al fetei de 18 ani dispărută în urmă cu câteva luni dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Craiova, iar în 30 mai a fost trimis la DIICOT, existând indicii că tânăra a fost luată în scopul traficării de către proxeneți.
„DIICOT nu a stabilit o lista de suspecți în acest caz. Ieri a apărut cazul fetei de 15 ani. Procurorii DIICOT Craiova au aflat, părea similar cazul cu speța lor și s-au autosesizat pentru că în ambele situații în imaginile video de pe camerele de supraveghere apărea un Renault gri”, a declarat Licu, adăugând că din acel unghi de filmare nu putea fi văzut numărul de înmatriculare.
El a reluat filmul intervenției în cazul fetei de 15 ani:
- Dosarul a fost înregistrat la Parchetul Judecătoriei Caracal joi după-amiază, în jurul orei 15.00, după aproximativ 3 ore de la apelul telefonic la 112. Vizualizând zona s-a descoperit acest Renault si urmărind mașina, în jurul orei 01.00, s-a stabilit locația ucigașului.
- Între timp, polițiștii și procurorii au mai mers în alte 3 locații, pentru că informațiile de la STS nu au fost foarte exacte și au acoperit o arie mai mare. Deci au fost încă 3 percheziții.
- Echipa de anchetă a intrat în casa presupusului ucigaș la ora 6.00
„De ce s-a așteptat? Trebuie lămurit. Aceste aspecte vor fi verificate ulterior. Deocamdata ne focalizăm pe cercetarea la fața locului, care continuă și la acestă oră. A murit o fată care după toate aparenșele putea fi salvată, ceea ce este lucrul cel mai grav. Nu știm dacă și a doua fată este victia aceluiasi criminal, desi e foarte posibil”, a adăugat Licu.
……………….
Procurorul de caz a stat joi noapte câteva ore în fața porții locuinței suspectului, în așteptarea autorizației pentru percheziție.
„La ora 3 Judecătoria a emis autorizație, ceea ce înseamnă că polițiștii și procurorii știau cu câteva ore înainte locația. (…) Au trecut ore multe, ore în care fata putea fi salvată. Se putea interveni fără a aștepta autorizația judecătorului. (…) este de nepermis și de neiertat, a declarat procurorul general la Antena 3.
Procurorul General a precizat că bărbatul suspectat că a ucis-o pe tânăra de 15 ani era în cercul suspecților în cazul dispariției în urmă cu trei luni a unei alte fete. În acest ultim caz era deschis un dosar de trafic de persoane.
„Da, am constatat că este un dosar la DIICOT constituit nu de luni de zile, ci urmare a dispariției de zilele trecute a unei alte fete (cea dispărută în aprilie -n.r.). În acest moment, analizăm posibilitatea ca prezentul dosar unde se face cercetarea la fața locului să fie preluat de către DIICOT și instrumentat. Da, dar nu am în acest moment datele exacte. Nu s-a constituit dosarul atunci (aprilie -n.r.) la DIICOT, ci la altă structură de parchet, după care a fost declinat la DIICOT. Era un cerc mai mare de suspecți și în acest cerc apărea acest om”, a declarat Bogdan Licu.
Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că polițiștii din Caracal știau locația în care se afla Gheorghe Dincă încă de noaptea, dar nu au organizat un flagrant, așa cum le permitea legea, ci au preferat să aștepte autorizație de percheziție pentru dimineața.
Procurorul general Bogdan Licu a dispus, vineri, efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, pentru a fi analizat modul în care procurorii din structură au supravegheat cercetarea în cazul fetei din Olt.
Surse judiciare au precizat pentru Mediafax că există indicii că polițiștii și procurorii din Caracal nu au gestionat așa cum trebuia cazul crimei fetei din Olt, în sensul în care, dacă anchetatorii ar fi avut indicii că fata este acolo, ar fi putut interveni direct, organizând un flagrant.
- Polițiștii din Caracal ar fi așteptat până dimineața să intervină, deși știau adresa bărbatului suspectat de crimă de noaptea
- STS: Adolescenta de 15 ani a sunat de 3 ori la 112 în interval de 7 minute / Serviciul susține că nu identifică locul telefonului
- Cazul tinerelor dispărute din Olt. Una dintre ele a sunat la 112 joi, însă STS a dat poliției trei adrese greșite / Abia vineri a fost identificat un suspect, în casa căruia s-au găsit rămășite umane
- Klaus Iohannis va cere în CSAT „o anchetă completă” în cazul tragediei de la Caracal: Vinovații vor trebui aspru sancționați