Instanța a respins solicitarea lui Liviu Dragnea în dosarul în care PSD a cerut înregistrarea noii conduceri a partidului
Tribunalul București a respins solicitarea fostului lider al PSD Liviu Dragnea în dosarul în care PSD a solicitat instanței înregistrarea în Registrul partidelor politice a noii conduceri a partidului, a declarat pentru HotNews.ro judecătoarea Laura Radu, purtătorul de cuvânt al instanței.
„Admite cererile PSD. Încuviințează modificările. Respinge cererile de intervenție”, este decizia pronunțată vineri după-amiază de Tribunalul București.
Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
La începutul lunii iulie, PSD a depus la Tribunalul Bucureşti o cerere care are ca obiect „modificări acte constitutive – statut – organe de conducere”, respectiv înregistrarea în Registrul partidelor politice a modificărilor de statut şi alegerea noii conduceri, la congresul din 29 iunie, când Viorica Dăncilă a fost aleasă în funcţia de preşedinte al PSD.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului, judecătoarea Laura Radu, în cadrul acestui dosar au fost făcute două cereri de intervenție, dintre care una formulată de Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea susţine, în cererea de intervenţie adresată Tribunalului Bucureşti că, având în vedere că cele două angajate DGASPC care au lucrat în realitate la PSD Teleorman au comis fapte de fraudă, activitatea organizaţiei judeţene a fost ilicită în perioada 2006-2012, ceea ce duce, potrivit legii, la dizolvarea acesteia, scrie publicația online mainnews.ro.
Astfel, având în vedere că la votarea modificărilor de statut din 29 iulie au participat inclusiv reprezentanţi ai PSD Teleorman, Liviu Dragnea susţine că PSD şi-a însuşit actul ilegal comis de organizaţia Teleorman, ceea ce ar putea duce chiar la dizolvarea întregii formaţiuni, potrivit sursei citate.
„În ipoteza în care ar rămâne această calificare juridică de fapte de corupție dată în dosarul 2401/1/2018 la data de 27.05.2019, activitatea celor două salariate Botorogeanu Adriana și respectiv Stoica Anisa, care în prealabil încheiaseră cu persoana juridică de drept public DGASPC Teleorman contract individual de muncă în conformitate cu codul muncii, cu exprimarea în prealabil a consimțământului, creează ipotezele în care inclusiv organizația de partid PSD Teleorman care reprezintă partidul politic însuși la nivel local a cauzat o pierdere altei părți, în sensul definiției de fraudă pe care a avut-o în vedere instanța națională când a pronunțat decizia nr 142/27.05.2019”, se arată in documentul înaintat de Liviu Dragnea instanţei și citat de mainnews.ro.
Fostul lider PSD spune că instanța a decis că activitatea celor două a cauzat pierderi DGASPC, iar acest fapt duce la concluzia că „fie organizația de partid PSD Teleorman trebuie dizolvată și dizolvarea constituie modificare de statut și trebuie comunicată Tribunalului București (..), fie, în situaţia în care partidul PSD central nu a procedat în maniera acesta, și în data de 29 iulie 2019 au participat inclusiv reprezentanți din cadrul organizației de partid PSD Teleorman la votarea modificărilor la statut, suntem în ipoteza juridică în care conduita PSD Central echivalează cu însușirea actului ilegal comis de organizația PSD Teleorman in intervalul 7.07.2006- 18.12.2012, ceea ce duce chiar la dizolvarea partidului politic PSD însuși”.
Liviu Dragnea este încarcerat la Penitenciarul Rahova din 27 mai, când a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani și jumătate de închisoare în procesul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman. Fostul lider al PSD mai are o condamnare definitivă de doi ani de închisoare cu suspendare, primită în aprilie 2016 în dosarul Referendumului. De asemenea, Dragnea este urmărit penal în dosarul Tel Drum.