Sari direct la conținut

Dosarul sclaviei din cadrul Projekt Maramureș: Copiii au povestit procurorilor ce au fost nevoiți să îndure / Bătut și închis la izolare 3 săptămâni pentru că a spus că este prea obosit să muncească

HotNews.ro
Perchezitii in Maramures, Foto: diicot.ro
Perchezitii in Maramures, Foto: diicot.ro

Minorii audiați de DIICOT în dosarul de sclavie din Maramureș au relatat în fața procurorilor cum erau puși să muncească și să care pietre și lemne, cum erau închiși în camera de pedeapsă, sau cum li se lua farfuria din față când nu mâncau suficient de repede, transmite Mediafax.

Procurorii DIICOT au audiat, potrivit unor surse judiciare, patru copii, care au povestit cum erau chinuiți în centrul din cadrul proiectului social Projekt Maramureș.

Unul dintre tineri a povestit că nu a spus nimănui ce se intampla în centru deoarece regula era să nu dețină nimeni telefon, iar în primele patru luni nu aveau voie să-și contacteze familia. Atunci când vorbeau totuși cu familiile lor, ei erau supravegheați și nu puteau spune ce îndurau în centru.

De asemenea, un tânăr a încercat să fugă pentru că a fost pus să muncească în condiții grele și, drept pedeapsă, a fost închis într-o cameră de pedeapsă aflată la o distanță de 5 minute de mers pe jos de centru.

Acolo, tinerii pedepsiți sunt închiși și nu pot merge nici la toaletă decât dacă bat la ușă și deschide supraveghetorul.

În privința activităților la care erau supuși tinerii, aceștia au spus că aveau program care începea la ora 8 dimineața și, până la ora 18, erau puși să care pietre, beton, lemne.

Altul a precizat că a fost lovit de mai multe ori fără motiv și a rămas 3 săptămâni la izolare pentru că a spus că nu mai poate lucra pentru că este prea obosit. Supraveghetorii l-au lovit până i-a curs sânge din nas.

De asemenea, tinerilor care nu mancau suficient de repede li se lua farfuria din față. Cu toate astea, erau certați că sunt prea slabi și nu trebuie să arate că sunt supuși unor rele tratamente.

Tinerii nici nu au primit tratamente medicamentoase, deși ar fi trebuit și nici nu au mers la școală sau participat la activități educative. Unul dintre minori a povestit că a primit un tratament medicamentos în Germania pe care trebuia să îl urmeze și în România, însă supraveghetorii l-au confiscat.

Mai mult, o tânără a spus cum a fost pusă să rupă așchii de lemn cu mâinile, apoi să le aranjeze și să facă ordine. Toată ziua a trebuit să facă acest lucru.

Când tinerii refuzau să lucreze, erau loviți deoarece, potrivit supraveghetorilor, munca era obligatorie. Unul chiar a încercat să se sinucidă, înghițind 30 de pastile găsite într-un sertar al supraveghetorilor sau a încercat să se taie cu o lamă pe brațe.

Unul dintre cetățenii germani suspectați în cazul de sclavie din Maramureș, bărbatul, a fost reținut. Este cea de-a patra persoană reținută în acest caz. Ambasada Germaniei din România a fost anunțată despre acest caz, anunță DGASPC Maramureș, copiii urmând să aibă parte de asistență socială până la preluare.

Mai multe percheziții au avut loc, marți, în Maramureș, la un grup infracţional bănuit de trafic de persoane, din care fac parte și doi cetățeni germani, soț și soție. Grupul este suspectat că aducea copii din Germania pentru „reeducare”, dar îi folosea pentru munci epuizante. Copiii erau ținuți în sclavie, umiliți și bătuți.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro