Sari direct la conținut

UPDATE Dispută Guvern-Cotroceni, la Curtea Constituțională. Toni Greblă: Este o acțiune de campanie electorală

HotNews.ro
Iohannis si Dancila, Foto: Captura Privesc.eu
Iohannis si Dancila, Foto: Captura Privesc.eu

Curtea Constituţională s-a întrunit miercuri în prima ședință după vacanță și are pe agendă sesizarea Guvernului privind un conflict juridic pe tema refuzului președintelui Klaus Iohannis de numire a miniştrilor interimari. Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a spus în ședința CCR că refuzul președintelui Iohannis de numire a miniștrilor este „mai degrabă o acțiune de campanie, decât a unui președinte chemat să vegheze la respectarea Constituției”. El a susținut că, potrivit Constituţiei, şeful statului nu are nicio atribuţie în numirea ministrului interimar. La rândul său, reprezentantul Administrației Prezidențiale le-a spus judecătorilor constituționali că „premierul s-a situat în afara cadrului constituțional pretinzând un blocaj deși are la dispoziție instrumentele instituționale prin care se poate realiza remanierea guvernamentală – să se prezinte în fața Parlamentului”.

Ședința CCR a început la ora 10.00, iar reprezentanții Executivului și ai Administrației prezidențiale își susțin punctele de vedere în fața judecătorilor constituționali.

Toni Greblă: Este mai degrabă o acțiune de campanie electorală a președintelui / Potrivit Constituţiei, şeful statului nu are nicio atribuţie în numirea ministrului interimar.

Guvernul a fost reprezentat la CCR de secretarul general Toni Greblă, care a susținutcă refuzul președintelui Iohannis de numire a miniștrilor este „mai degrabă o acțiune de campanie, decât a unui președinte chemat să vegheze la respectarea Constituției” și că, potrivit Constituţiei, şeful statului nu are nicio atribuţie în numirea ministrului interimar.

„Conform Constituţiei şi interpretării pe care Curtea Constituţională a dat-o în nenumărate rânduri în numirea ministrului interimar, preşedintele nu are nicio atribuţie. Ministrul interimar este numit dintre miniştrii în exerciţiu şi are tocmai rolul de a asigura conducerea ministerului, funcţionarea ministerului, până când se reglează problema titularului. Problema titularului poate să fie reglată în două, trei zile, dar, uneori, necesită timp mai îndelungat. Constituţia a prevăzut şi un termen maxim, de 45 de zile, pentru a regla această situaţie şi a nu crea blocaje instituţionale”, a susținut Toni Greblă.

El a argumentat că a fost necesară sesizarea Curţii Constituţionale pentru că, în acest moment, Guvernul are şase ministere „care nu funcţionează”: „Din păcate, în ultima perioadă asistăm din ce în ce mai des la solicitări de tranşare a conflictelor juridice de natură constituţională de către Curte. Şi conflictele juridice de natură constituţională între preşedinte – prim-ministru – Parlament sunt din ce în ce mai dese, dar au un numitor comun – refuzul preşedintelui de a îndeplini atribuţiile sale constituţionale. Pentru că unele dintre refuzuri creează de-a dreptul blocaje constituţionale, am considerat că în prezenta situaţie trebuie să sesizăm Curtea Constituţională, pentru că, în prezent, Guvernul are şase ministere care nu mai funcţionează”.

Toni Greblă a mai susținut că a fost găsită o soluţie pentru delegarea pe o anumită perioadă a funcţiei de ordonator de credite secretarului general de la minister pentru a se plăti salariile, însă activitatea este blocată: „S-a găsit o soluţie normativă pentru a delega pe o anume perioadă funcţia de ordonator de credite secretarului general de la minister, însă ministerele au activitate complexă, nu este vorba numai de plata salariilor, iar atribuţiile acestor ministere nu pot fi exercitate în prezent, practic activitatea ministerelor este blocată, aceasta cu atât mai mult, unele ministere au un rol deosebit în această perioadă, dacă ne gândim în principal la Ministerul de Interne care are sarcina principală în organizarea alegerilor”.

Reprezentantul Administrației Prezidențiale: Premierul este obligat să acționeze cu celeritate pentru validarea Guvernului în Parlament

La rândul său, reprezentanta Administrației Prezidențiale a solicitat CCR respingerea cererii Guvernului ca inadmisibilă și neîntemeiată, arătând că din 26 august un partid a ieșit de la guvernare și s-a schimbat compoziția Cabinetului, ceea ce implică ca Guvernul să meargă în Parlament pentru validare.

„Ieșirea ALDE de la guvernare nu are efecte doar în plan politic, ci a dus la schimbarea compoziției Guvernului (…) Protocolul coaliției de guvernarwe a fost denunțat în 26 august”, a spus consilierul prezidențial Mihaela Ciochină.

Potrivit acesteia, „acțiunea premierului prin care se creează o aparență de legalitate demonstrează lipsa de loalitate a principiilor care stau la baza funcționării statului”. „Premierul s-a în afara cadrului constituțional pretinzând un blocaj deși are la dispoziție instrumentele instituționale prin care se poate realiza remanierea guvernamentală – să se prezinte în fața Parlamentului”.

„Considerăm că nu există niciun conflict juridic de natură constituțională (…) Premierul este obligat să acționeze cu celeritate pentru validarea Guvernului în Parlament. Sesizat cu propuneri succesive de remaniere, președintele a arătat constant că singura posibilitate legală pentru remanierea guvernamentală este ca premierul să se prezinte în Parlament”, a spus Ciochină, instistând pe obligația premierului de a merge în fața Parlamentului pentru a-și valida Guvernul.

Ea a mai arătat că refuzul președintelui de a numi miniștrii interimari nu generează niciun blocaj instituțional.

„Îi revine CCR dificila misiune să stabilească dacă prin soluționarea acestei cereri vom avea un guvern funcțional, câtă vreme premierul, în loc să se adreseze Parlamentului, l-a învestit pe președinte cu numirea miniștrilor pentru toate posturile din guvern”, a adăugat reprezentanta Președinției.

Sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională a fost înregistrată la CCR în 5 septembrie, iar părţile – Executiv şi Preşedinţie – au avut ca termen de transmitere a punctelor de vedere data de 11 septembrie.

Miniştrii ALDE Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton au demisionat în 27 august, în urma deciziei lui Călin Popescu Tăriceanu de a scoate ALDE de la guvernare. Ramona Mănescu a rămas, însă, la Ministerul de Externe. Klaus Iohannis a anunțat că respinge cele trei propuneri de miniștri interimari făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la relația cu Parlamentul, iar Guvernul s-a adresat Curții Constituționale. De altfel, președintele Iohannis a refuzat toate propunerile de remaniere ale Vioricăi Dăncilă.

„Este absolut incalificabil modul în care candidatul Iohannis se foloseşte de tribuna oficială a Administraţiei Prezidenţiale pentru a-şi lansa mesajele de campanie. Miercurea trecută refuza nejustificat numirea de miniştri în Guvernul României. O săptămână mai târziu, domnul Iohannis blochează din nou numirea miniştrilor interimari în Guvernul României, refuzând de data aceasta să dea un răspuns. Suntem într-o situaţie fără precedent, o situaţie de confuzie şi dezechilibru generată de comportamentul iresponsabil şi egoist al preşedintelui. Domnul preşedinte Iohannis are obsesia blocajelor. (…) Guvernul României va sesiza Curtea Constituţională pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului”, susţinea premierul Viorica Dăncilă.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro