Sari direct la conținut

Abrogarea pensiilor speciale este neconstituțională – a decis CCR

HotNews.ro
Sedinta de plen a deputatilor, Foto: Hotnews
Sedinta de plen a deputatilor, Foto: Hotnews

​Curtea Constituțională (CCR) a decis miercuri că legea care prevedea eliminarea pensiilor speciale, inclusiv ale magistraților și parlamentarilor, cu excepția celor din Armată și Ministerul de Interne, este neconstituțională, potrivit unor surse HotNews.ro.

UPDATE – Oficial: legea privind abrogarea pensiilor speciale a fost declarată neconstituțională. Vezi comunicatul CCR la finalul articolului.

Legea a fost atacată la CCR de Avocatul Poporului și de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Proiectul de lege prin care erau eliminate pensiile speciale a fost adoptat de Camera Deputaţilor în 28 ianuarie.

Măsura îi viza pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Actul normativ nu-i viza însă pe militari și polițiști.

Instanța supremă a decis atunci imediat, în unanimitate, să atace la Curtea Constituțională actul normativ adoptat de deputați ce viza eliminarea pensiilor de serviciu ale judecătorilor și procurorilor.

De altfel, magistrații aveau deja de partea lor o decizie a CCR din 2010 care le-a „sigilat” pensiile și pe care au invocat-o frecvent în ultimele luni de când s-a pus problema unui act normativ de abrogare a pensiilor de serviciu.

„Sesizarea (Curții Constituționale, n.r.) privește întregul act normativ, reținându-se de către Secțiile Unite (ale ÎCCJ, n.r.) atât vicii de neconstituționalitate de natură extrinsecă, cât și intrinsecă”, anunța atunci Instanța supremă.

Și Avocatul Poporului a decis sesizarea Curții Constituționale cu excepţie de neconstituţionalitate cu privire la legea care elimină pensiile speciale, Renate Weber afirmând că sunt „motive multiple de neconstituţionalitate”.

Comunicatul CCR privind decizia asupra pensiilor speciale:

„În ziua de 6 mai 2020, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului anterior promulgării, a luat în dezbatere:

– Obiecțiile de neconstituționalitate a Legii privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu și indemnizațiile pentru limită de vârstă, precum și pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaționale, obiecții formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție şi de Avocatul Poporului;

În cadrul dezbaterilor, Curtea Constituțională, văzând obiectul cauzelor, a dispus conexarea acestora.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecțiile de neconstituționalitate şi a constatat că Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu și indemnizațiile pentru limită de vârstă, precum și pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaționale este neconstituţională, în ansamblul său.

Curtea a reținut, în esență, că legea criticată are un caracter profund eterogen, vizând statute profesionale diferite, precum și funcții de demnitate publică, tratate împreună din perspectiva pretinsului deziderat de eliminare a ”pensiilor speciale”, fără a se respecta exigențele impuse atât din punct de vedere al formei specifice fiecărui domeniu de reglementare, cât și al fondului reglementărilor.

Astfel, în procedura de adoptare s-a încălcat ordinea de sesizare a Camerelor Parlamentului cu privire la modificarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, precum și obligația constituțională de dezbatere a reglementărilor privitoare la drepturile deputaților și senatorilor în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului, cu consecința încălcării dispozițiilor art.65 alin.(2) lit.j) și art.75 alin.(l) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) din Constituție.

De asemenea, actul normativ adoptat nu are la bază nicio documentare sau fundamentare, cercetare sau studiu de impact, fiind încălcate în acest sens prevederile constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) care consacră statul de drept, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor.

Curtea a constatat în final că legea a fost adoptată și cu încălcarea caracterului general obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale, reglementat de art.147 alin.(4) din Constituție. Sub acest aspect, Curtea a statuat că potrivit dispozițiilor art.147 alin.(4) din Constituție, deciziile sale sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor, având aceleași efecte pentru toate autoritățile publice și toate subiectele individuale de drept.”

ARHIVĂ COMENTARII
Mihai1985 • 2020-05-06 17:01:52
Supraimpozitarea in functie de un anumit prag. Si se rezolva foarte usor problema!
4 103
gamma • 2020-05-06 17:40:44
Dar se joaca teatru ieftin pentru prosti .
3 51
Leo55 • 2020-05-06 21:16:00
cu actuala asa zisa "Curte Constitutionala". Un imporit special pt "speciale" va fi imediat contestat de catre "speciali" si declarat neconstitutional de catre alti "speciali". PSD-ul ne-a cadorisit cu o aristrocatie ("specialii") si trebuie apelat la ea ca sa scapam ...de ea. Chiar nu se observa cercul vicios! Nu se vede conflictul de interese. Cum poate cineva sa judece o cauza in care are un interes (material!) direct. O aberatie posibila in tara noastra.
4 31
cucuveaua mov • 2020-05-07 09:49:45
au intrat in vigoare odata cu legile justitiei din 2004, legi stabilite in negocierile de aderare. sunt legi europene, in toate Europa sunt pensii speciale pentru magistrati si politisti. problema nu este existenta lor, ci cuantumul. si poate ar trebui limitate pe viitor, ca pe trecut deja si le-au castigat printr-o lege proasta. trebuie corectata legea si sa nu mai fie permise pensii atat de mari - ar trebui legate si alea de punctul de pensie si nu de ultimul venit realizat, venitul sa conteze doar cand contribui. nu este greu daca exista vointa. dar nu exista vointa, suntem doar pacaliti de unii ca vor sa le scoata. nu este greu sa faci ceva daca vrei - daca esti prost si vrei cauti un model european de pensie. daca este destept si nu vrei dai din gura si-i prostesti pe prosti
6 8
Leo55 • 2020-05-07 20:37:13
cand le-a anulat Boc, de ce nu s-a urlat ca sunt obligatorii prin tratatul european. Le.a anulat iar CCR-ul le-a lasat atunci doar pe cele ale judecatorilor (fara grefieri) ca vezi doamne ar pune in pericol independenta justitiei. Aveam un fost cumnat, fost ofiter MAI care atunci urla impotriva lui Boc ca i-a taiat speciala. Deci mai usor cu inventiile. Tot ce e rau vine de la UE, asa va preda Sputnik?
0 4
Mazeta • 2020-05-06 17:46:13
Nu știu dacă vor fi de acord Kovesi, Lazar și Godină, dar merită încercat!
76 9
Nea Hoisan • 2020-05-06 18:31:15
Ludovic Orban, 3 aprilie 2013: ”Propunerea omului lui Traian Băsescu, respectiv Codruţa Kovesi, care a fost mâna dreaptă în tot sistemul ticăloşit pe care l-a pus în mişcare Traian Băsescu, pentru mine este un act inacceptabil" Phew!
21 6
karryne • 2020-05-06 18:38:49
Recunoaste ca nici tu n-ai cum sa crezi ce scrii aici :)
3 21
1anonim • 2020-05-06 19:32:49
Cine se uita la ce spun Kovesi, Lazar și Godină ?? Lasa-i pe astia ca nu conteaza. Conteaza doar ce spui TU. Deci, ce ne dai voie sa facem??
3 22
bgd • 2020-05-06 18:27:12
Nu mai bine schimbi complet sistemul si astfel rezolvi toate problemele? Judecatorii de orice fel ar trebui alesi prin vot. Majoritatea la nivel local iar pt anumite categorii, alegeri nationale. Probabil ar mai trebui niste reguli referitoare la eligibilitate si bugetele de campanie pt a oferi sanse egale tuturor candidatilor magistrati si de a tine departe eventualii 'sponsori'. Ca in US... elimini tot elementul corupt. P.S. Si cu putin inainte de alegeri treci legea cu pensiile speciale.
3 16
Ademordna • 2020-05-06 21:10:28
US nu e deloc un model bun. Ti se pare ca au ales bine presedintele, de exemplu? Dar da, sistemul de justitie trebuie curatat cumva, e plin de monstrii.
5 9
john-doe • 2020-05-07 10:25:28
Nimic nu e perfect pe lume! Faptul ca americanii dusi cu vorba, fara experienta in comportamentul politicienilor din sistemele totalitare de unde vine modelul pe care il interpreteaza Trump au ales acel fanfaron presedinte nu inseamna ca sistemul de alegere a judecatorilor e gresit ci ca oamenii care folosesc sistemul au luat-o pe campie!
2 3
robyzs • 2020-05-06 18:50:32
dar trebuie sa fie de acord si Guvernul PNL si presedintele Klaus Iohannis, este an electoral si ar avea de castigat multe voturi daca vor sti sa profite, altfel USR+ deja isi atrage electorat pe tema Pensiilor Speciale. Ministrul Florin Citu spunea anul trecut ca Pensiile Speciale trebuiesc impozitate urgent, este la guvernare de 6 luni dar nu a mai spus nimic despre asta, acum cand este la putere.
2 12
2020-05-06 18:55:07
5 17
Cataleya • 2020-05-06 19:58:34
Atata vreme cat in Constitutia Romaniei nu exista absolut nicio lege, niciun articol, nici macar o referire la pensiile speciale, Curtii Constitutionale ar trebui sa i se interzica, prin lege, dreptul sa ia orice decizie referitoare la pensiile speciale. OK, guvernul Dragnea si Parlamentul PSD decid acordarea pensiilor speciale. CCR nu are absolut nimic de judecat aici. Pensiile se aplica si gata povestea. Dar cand o alta guvernare si o alta decizie a Parlamentului decide desfiintarea acelor penssii, la fel, CCR nu ar trebui sa aiba dreptul sa interzica decizia respectiva pt ca nu are absolut nimic de-a face cu Constitutia Romaniei!.
3 39
adrian88000 • 2020-05-06 20:25:10
CCR nu are nimic de-a face cu Constitutia Romaniei! S-a demonstrat ca este o curte anti-constitutionala. Deci, pana la dizolvare ,se poate ignora aceasta curte !
3 18
2020-05-06 21:03:21
4 9
pmgheo • 2020-05-06 21:17:11
e sa nu platesti impozite. numa fraierii platesc impozite. amazon, apple, tiriac, d. trump... nu platesc. inca mai iau ajutoare de la stat
3 8
cucuveaua mov • 2020-05-07 09:44:14
esti fan dragnea, altfel nu-mi explic de ce te iei de multinationale si spui ca nu platesc impozite.
5 2
Cataleya • 2020-05-06 22:15:30
Deci, eu sunt statul. Iti dau o pensie speciala de 1000 de euro pe luna, pe care ti-o impozitez cu 90%, deci tu primesti de la mine 100 de euro, in mana. Pai nu e mai simplu sa iti fixez pensia de 100 de euro, neimpozabili? Vine postasul, iti da 100 de euro in fiecare luna si am terminat povestea. De ce sa mai angajez 10.000 de contabili care sa faca hartii aiurea si sa manevreze impozitul ala de 90% ca sa ajunga pana la urma tot la stat?
9 4
andypandy • 2020-05-07 01:21:18
Pensiile speciale sunt sume luate !!! nu !!! pe baza contributiei (mai putin personalul navigant care intradevar a avut contributii mari aproape tandea pe mandea cu pensiile speciale). Deci eu daca muncesc la 2 joburi ca sa castig un salariu mare (ca sa intretin si familia mea si parintii si bunicii) ... si eu trebuiesc pedepsit? ... asa ca sa fie ... ne razbunam pe toti ca sa fim siguri ca platesc "specialii"??? Asa e ok? Mai oameni buni, reveniti cu tiglele pe casa ca deja solutiile alternative or fi ele usoare dar ma fac sa-mi mut businessul in afara tarii ca merge si remote.
4 8
Cetateanu • 2020-05-07 11:28:08
Pensia speciala e pensie speciala. Nu-i vorba de CONTRIBUTIE. Daca ai contribuit sa-ti fie de bine . Uite dna Tatoiu se lauda cu o pensie de 12k. dar contributiva, zice ea. Problema sunt cele la care nu s-a contribuit si cele "jmecherite" (au adunat salarii restante si premii in ultima luna inainte de pensionare si li s-a calculat -pe nu stiu ce lege- procent , mare, din acest venit) ajungand la pensii de zeci de mii (ca marlanu sef de puscarie).
0 3
andypandy • 2020-05-14 15:51:16
Astea facute din pix ar trebui verificate ... ca daca cel care aproba asemenea nemernicii este chiar beneficiarul lor ... asta este clar ilegal (sau ar trebui sa fie). Eu ziceam de pensiile speciale ale personalului navigant (piloti in speta) caci tot uitandu-ma pe la emisiuni am inteles ca de fapt multi dintre ei au de fapt contributia cam taman pe taman. Deci un caz aparte de "speciali" ... alea umflate special pentru pensionarea "speciala" ... sanatate, alea ar trebui re-verificate ca justificare.
0 0
liviu_ • 2020-05-07 08:50:53
ca au dat chestia asta impreuna cu abrogarea amenzilor si la o zi dupa decizia (care i-a facut praf) a CEDO?! au tactica infractorii!
2 4
danzigk • 2020-05-07 09:50:10
e "neconstitutional" sa le abrogi (deh, pensiile speciale au fost mentionate in Constitutia Romaniei) --> sa le modifice valoarea la 1RON... si sa dea la toata lumea, la promotie!!!
1 3
nlln • 2020-05-06 17:03:55
Curtea judeca un proces in care este implicata?
5 95
grongobar • 2020-05-06 19:05:25
...e un stat esuat. Fara UE si NATO am fi mai rau decat Kazahstanul si Uzbekistanul. Nu exista nicio alta solutie in afara de reset total. Acesta insa nu se va face ca nu e cu cine-nici politicieni si mai ales nici popor.
3 32
ak33 • 2020-05-07 09:03:27
Kazahstanul e peste România dr ceva timp, nu mai faceti comparația asta
1 3
robyzs • 2020-05-06 19:37:43
Sa nu uitam ca legea cu abrogarea avea elemente consitutionale, m-as mira ca PNL sa nu fi stiut legea, au trimis-o cu scopul de a fi retrasa. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/augustin-zegrean-dupa-adoptarea-legii-privind-desfiintarea-pensiilor-speciale-chiar-nimeni-nu-citeste-constitutia-1251884
4 7
tacanel • 2020-05-06 17:05:07
...ccr-ul nu isi va vota anularea pensiilor speciale...niste jigodii...
5 83
PrivireCritica • 2020-05-06 17:08:07
Eu nu vad cum un judecator , fie el si maxim de impartial, ar putea sa judece abrogarea pensiei lui ... Judecatorii CCR ar fi trebuit sa se recuze
5 58
salvatore • 2020-05-06 17:11:00
In cazul pensiilor speciale atat pedelistii cat si pesedistii cat si useristii au jucat marsav si in complicitate, votand un ras de lege stiind de la bun inceput ca era neconstitutional, dar trebuiau sa faca pe plac hastagistilor de pe strazi si oengeurilor urlatoare platite cu bitcoite. Aici, pe hn, comenteaza in special hastagisti meseriasi, abia astept sa le citesc urletul de disperare si chemarile la lupta in strada. hahaha Sunteti multi si... inca de pe vremea lui Alexandru Lapusneanu. Toate partidele au oameni care primesc pensii speciale bai diezilor, toate sunt conduse din umbra de securasi si de procurori, cum credeati voi natangilor ca se putea intampla un pocinog ca aiesta ca sa li se taie simbriile speciale? hahahaha Vor invoca intotdeauna dreptul castigat iar toi procurorii si judecatorii care sunt in activitate si care urmeaza si ei la randul lor sa primeasca pensii speciale vor mima actul de justitie. Inclusiv Iohannis, Guwernerul si toata puterea in general.
33 18
GemstonePig • 2020-05-06 17:11:16
Pe undeva este bine ca au dat asa, insemna sa anulezi 5% dintre pensii specialesi ramaneau 95%!! Solutia e simpla, pensia speciala e compusa din contributie si aia e platita de salariat si nu o poti scade si restul de la buget . Si acel rest este de obicei 60-70 din totalul pensiei. Se poate taia /impozita cu 99% acel rest dat de la buget. sin loc de 2 miliarde anual s-ar plati doar un 5-600 milioane euro
5 44
Mihalav • 2020-05-06 17:38:46
Inghititi tot ce apare in mass-media doar de dragul acesteia de a avea rating. Nimeni nu primeste pensie cat a contribuit. Statul spune cat e punctul de pensie. Poti sa dai 1 milion pe luna contributie ca nu vei vedea in sistemul public corelata pensia cu contributia. Si nu poti impozita doar anumie venituri pentru ca este vorba de discriminare . Astea sunt legile si principiile unui sistem legislativ. Cum poti impozita doar anumite venituri?
16 4
jorj_bv • 2020-05-07 00:33:56
macar pensiile parlamentarilor si magistratilor ar fi deranjate. Pensiile necontributive pot fi taxate in continuare printr-o taxa speciala de solidaritate sau prin chiar de contributii sociale, sanatate.
1 8
Dodel540 • 2020-05-06 17:11:35
Este eternul "ne prefacem ca facem fiinca vin alegeri". Pnl=Psd=aceeasi mizerie. Votati USR in toamna daca nu mai vreti sa vedeti pensionari de 50 ani cu 15000 de lei pensie.
22 34
2020-05-06 21:05:44
7 3
salvatore • 2020-05-07 12:05:10
Voi useristii pana acum 2 luni nici macar nu stiati daca faceti politica de stanga sau de dreapta. A trebuit sa faceti un referendum intern ca sa va lamuriti ce sunteti in final, beietei sau fetite. :) Pentru stiinta dumitale neocomunistule, sa stii ca si useristii au votat cacialmaua asta de lege care pe buna dreptate a fost respinsa de CCR. Au stiut TOTI de la bun inceput ca e scrisa cu picioarele si ca va fi respinsa dupa contestatie, dar asa au dat satisfactie armatei de urlatori la gazete si pe strazi si v-au arata ca le pasa. De fapt nu le pasa de nimic, si ei au in spate securasi procurori si juzi. Crezi ca useristii ar vrea ca pensia lui coldea sau a lui zegrean sau a lui basescu sau a lui morar sau a liviei stanciu sa fie diminuate? Esti naiv mai mci neocomunist, ai cosuri pe profilul politic.
2 1
2020-05-06 17:13:14
9 14
Ochii_pe_voi • 2020-05-06 17:16:39
era deja un blat clar USL = PNL-PSD. Legea a fost anume elaborată de „limberali” ca să nu fie constituțională.
15 31
animatron • 2020-05-06 17:17:39
Fara sa vedem argumentele CCR nu se pot lua decizii, in functie de ce spun judecatorii constitutionali se va putea relansa, mai bine gandit juridic, un nou proiect de lege. Cred ca pt opinia publica CCR-ul va deveni o tinta a "maniei populare" (si a "populismului" politic), e o institutie perceputa ca puternic politizata. Sa respingi abrogarea pensiilor speciale chiar dupa ce ai primit o "palma profesionala" de la CEDO nu are cum sa-ti aduca laude si admiratie, efectul va fi dezastruos. CCR-ul devine un gardian "psihorigid" al unei Constitutii depasite si ale unor legi "strambe". Vom auzi apeluri la desfiintarea CCR si atribuirea unora din sarcinile sale catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. Mai potrivit ar fi ca CCR-ului sa-i fie reduse din atributii si sa fie depolitizat pe cat posibil.
7 45
POMPIERUL • 2020-05-07 10:45:48
CCR precum UDMR au fost folositi ca o dama de companie când a fost nevoie, de oricine a putut, si tu vrei sa fie depolitizata??
0 1
Martinezu • 2020-05-06 17:18:22
imposibila taierea lor pe veci, nu? Ca e neconstitutional prin decizia de azi! Dar arestarea si incarcerarea sobolanului nu cumva e si ea neconstitutionala? Hai mergeti pana la capat! e pandemie si poporu sta cuminte acasa. Poate ajungeti in teapa. Poate explodeaza mamaliga asta vreodata!
5 47
robyzs • 2020-05-06 20:03:16
Se pot impozita si cu 90% cum a propus USR+ dar se impotriveste PNL, presedintele Klaus Iohannis si ministrul Florin Citu.
3 8
kokos • 2020-05-06 17:21:51
nu trebuie impozitate pentru ca legea va pica la CCR. TOATE pensiile speciale , inclusiv cele ale militarilor si politistilor care erau exceptate , trebuie IMPOZITATE cu 90% pentru suma care depaseste un anumit plafon , salariul mediu pe economie de exemplu. Impozitarea pensiilor nu are cum sa pice la CCR. As vrea sa vad daca exista vointa in parlament sa se faca acest lucru.
8 33
kokos • 2020-05-06 17:33:33
.
4 8
Mihalav • 2020-05-06 17:40:57
Daca procedezi asa vor fi lovite de necostitutionalitate pe motiv de discriminare. Iar tot ce depaseste 50 % la impozit e considerat de CEDO confiscare.
1 6
adrian88000 • 2020-05-06 20:34:15
Poate unii chiar au contribuit , si au dreptul la o pensie de 4.000-5.000 ron.Calculate toate dupa principiul contributivitatii. Si sa se termine cu pensionarea politistilor la 45 de ani. Daca nu mai pot alerga dupa infractori pe stada, sa li se dea in paza scoli, gradinite, etc.
0 8
bigbrother • 2020-05-06 17:22:59
Era clar ca abrogarea va pica la CCR si ca toata povestea era de fatada, un fel de "noi am vrut dar..nu se poate". De asteptat motivele pentru care CCR considera ca nu e constitutional, vor fi cu siguranta indicii despre independenta justitiei, faptul ca aia dinainte aveau si ei de ce sa nu mai aiba, bla bla, bla bla. Mai mult ca niciodata se impune o resetare si o reasezare a modului in care intelegem sa ne raportam la bugetul public, noi, toti romanii: bugetul NU ESTE PUSCULITA nimanui. Principiul de baza trebuie sa fie munca depusa si contributia fiecaruia de-a lungul vietii la acest buget prin impozitele platite. Pentru munca depusa se primeste un salariu cu care fiecare decide ce face cu el, il cheltuie pe tot sau il pune la banca, isi face pensie privata, ii bea, treaba lui, solutii si posibilitati exista si nu sunt limitate nici macar pentru cei cu pensii speciale. Iar la final de cariera cand se trage linia, toti trebuie sa fim platiti la pensie pe baza deciziilor luate de-a lungul vietii, nu pe baza mitei electorale sau ca unii s-au declarat mai egali ca altii. Sunt curios daca se va vorbi in zilele urmatoare despre impozitarea acestor pensii speciale (si ma refer la absolut toate pensiile, inclusiv militari si politisti) sau a trecut "trenul" si mai trec alti 30 de ani pana se pune din nou problema.
1 36
Mawrkuss • 2020-05-06 17:24:45
Câinii latră, caravana trece...
2 19
sile_v • 2020-05-06 19:12:54
E rusinos pentru noi sa plecam capul la nesfarsit si sa constatam ca nu avem ce face. Haideti sa facem niste calcule: cati oameni sunt cei ce muncesc din greu ca sa aduca bani la buget, azi, in Romania: 4,2 milioane angajati in mediul privat, cam 300.000 de intreprinzatori si cam 1,5-2 milioane de PFA-uri, profesii liberale si intreprinderi familiale. Suntem cam 6 milioane, 6 milioane si jumatate care muncim din greu, platim taxe si apoi stam si ne uitam ca vacile blegi cum suntem mulse de hotul betiv al satului.. Noi suntem de vina pentru asta: refuzam sa intram in politica, refuzam sa ne implicam la vot, refuzam sa ne implicam in general in viata publica. Ne vedem ca prostii fiecare de ale noastre, iar altii stai si ne mulg, cum ziceam mai sus. Credeti ca s-ar putea opune cineva azi in Romania unui partid care ar primi 5-6 milioane de voturi doua randuri de alegeri la rand, partid care ar propune eliminarea sau aducerea la valori rezonabile a acestor pensii speciale si gestiunea transparenta a cheltuielilor publice? Depinde de noi.
1 8
Mawrkuss • 2020-05-07 14:02:32
nu exista decat o singura solutie... constitutia trebuie revizuita. Au trecut aproape 30 de ani de cand a fost facuta. Nu as vrea sa comentez prea tare cine a facut-o, dar oricum e cam timpul sa o amendam, reparat, ajustam. Cred ca avem destule exemple ca sunt lucruri de reparat. CCR acuma nu prea poate face multe, decat sa "judece" in cadrul constitutiei, si evident ca nu poate scoate decat decizii contriversate, unele care sunt aberante chiar. Iar daca mai adaugam si conflictul de interese, si faptul ca unii de acolo au o moralitate indoielnica... cred ca avem reteta perfecta.
0 1
jaridian • 2020-05-06 17:29:33
Dar cand visteria e gol goluta cat de constitutional sau neconstitutional este? Din partea mea si a multora pensiile si salariile bugetariilor se pot dubla, tripla inzeci etc. dar din ce vor fi platite? Cand economia e pe butuci solutii pentru oamenii dornici de munca si de beneficiile muncii se vor gasi daca nu la noi in tara in tari straine unde in prezent se poate ajunge usor. Din ce o sa mai platiti pensiile si salariile nesimtite din administratie cand doar pensionarii si maretul aparat bugetar care deseori incurca in loc sa ajute vor fi singurele entitati financiare active? Oricum ce nu pricep toti crescatorii astia de salarii si de pensii si beneficiarii acestor cresteri este ca mai devreme sau mai tarziu tot va fi inflatie daca toate aceste valori sunt din burta si sa vezi atunci cum iti iei o paine cu 500 de roni. La ce iti mai foloseste pensia de 10000 de roni?
5 20
deval • 2020-05-06 17:31:17
Sau ceva asemanator !! PSD si alti ciumati au avut grija de-a lungul anilor sa faca din ele o nemernicie din ce in ce mai mare !! Am sentimentul ca se poate sfarsi Lumea, Romania si pensiile speciale, raman atarnate undeva in Univers sa bantuie alte Galaxii si daca se vine Sfarsitul Lumii !! Acum este clar ca pnl a ales sa ''taie doar pensiile magistratilor'' doar pentru ca stiau ca e imposibil ? Mie , pnl mi-a demonstrat ca nu vrea sa taie absolut nimic !! PNL-ului ii spun ca voi fi in strada-cum am fost impotriva Ciumei- pentru pensii speciale (calculate identic) pentru toti -dar sper ca nu vor guverna si dupa aegeri !! Pentru urmatoarele alegeri programul va fi : cum taiem pensiile speciale si despre asta nu vor putea vorbi decat pmp si usr ca pnl, a ''vorbit''!!
8 24
Excelsior • 2020-05-06 17:34:35
Mai precis de pensiile lor SPECIALE.
1 14
Tudor PetruFriciu • 2020-05-06 17:39:11
sa crezi ca vor renunta de buna voie sa mai fure din drepturile pensionarilor care au cotribuit o viata la fondul de pensii.Majoritatea membrilor CCR sunt si pensionari speciali.Solutia : sa fie ales un parlament in care o majoritate de oameni cinstiti sa poata modifica constitutia si sa reformeze din temeli acest stat a carui fundament a fost pus ds hotii din jurul lui Iliescu.Pina atunci pensiile nesimtite pot fi impozitate.
1 11
hamangiul • 2020-05-06 17:52:07
Toata mascarada asta este facuta pentru fraierul de rand ,legea s-a votat avand garantia ca va fi respinsa de CCR. Vointa politica e virusata de 30 de ani...tota lumea cunaste fratia de la nivelul fiecarui judet ..baronul local ..judecatori..procurori..doctori..comisari de politie.. directori de scoli..oameni de afaceri mai rasariti..ei sunt legea..noi intr-un harakiri national ,le platim salarii grase...pensi si mai grase..
1 15
CezarN • 2020-05-06 17:55:20
Sunt aceste pensii speciale acordate prin Constituție? Dacă NU, înseamnă ca s-au acordata pensii speciale unor categorii de cetățeni prin LEGE. De unde vine și reversul: tot prin LEGE pot fi și retrase. Apoi vine o întrebare de principiu, de egalitate în fata legii și a pensiei: de ce, teoretic, NUMAI lucrătorii la stat pot beneficia de pensii speciale din banii colectați de la lucrătorii din mediul privat care, culmea, ei nu au dreptul la pensii speciale?
3 16
Fanel01 • 2020-05-06 17:56:26
Deci in cazul asta platim pana la adanci batraneti, la pensiile speciale nu se umbla indiferent de situatie .
3 21
sareta • 2020-05-06 19:16:27
Acesti CCR-isti sunt mari nemernici !De ce nu apara si pensiile celor ce au contribuit onest si sa nu se mai faca reduceri si jonglerii asupra punctului de pensie ? De nemernici !Punctul de pensie este calculat astfel incat cei care au platit contributia sa beneficieze de o pensie care sa reflecte nivelul veniturilor realizate in perioada activa !Deci acesta este dreptul castigat si se regaseste in definitia pctului de pensie:este raportat la salariul mediu brut ....Acesta TREBUIE sa se mentina in acelasi raport cu salariul mediu brut ,altfel nu mai este un bun castigat .Aici trebuiau sa intervina CCR si sa oblige statul sa respecte drepturile garantate in Constitutie ! N-au facut-o ci chiar se fac ca ploua atunci cand guvernele au introdus ilegal termenul ”cuantum ” ...Pai analfabetii functional n-au aflat ca termenul ”cuantum”este o suma NEPRECIZATA ..deci NU poate fi considerata un drept castigat ceva neprecizat ,jonglat de guverne sa reduca de cate ori vor muschii lor .Decizia CCR 872/25.06.2010 vorbeste ironic despre dreptul castigat ca fiind cuantumul (adica ceva neprecizat).Asta-i adevarata nemernicie ,tot CCR sustinand ca in aceasta Decizie ca dificultatile bugetului nu pot fi opuse dreptului de pensie ...neputand fi afectate de proasta gestionare a bugetului de catre stat.Majoritatea pensionarilor n-au inteles ca pensiile lor sunt furate cu cel putin 60 % fata de dreptul ce-l au Constitutional .
2 16
Filbert • 2020-05-06 17:58:54
Sint de-a dreptul socat!
4 8
Miky113 • 2020-05-06 18:32:24
iata, replica celebra din "Toate panzele sus"; Nu mai bine beai un wisikey cum zice base, si te trezesti din raul asta mare, de uscat. Numai prostii isi taie creanga de sub picioare . Puteam sa-ti dau in scris ca asta era concluzia dornenilor, cu 2 vizite la moskva pe niznaiu.
2 5
Cetateanul turmentat • 2020-05-06 17:59:40
... dreptul anumitor cetateni la pensie speciala? In ce baza declara CCR neconstitutionala o lege care abroga anumite drepturi castigate printr-o alta lege "nesimtita", daca in Constitutia Romaniei nu apare termenul de "pensie speciala" pentru anumite categorii de "privilegiati"? In Constitutie apare clar: Articolul 47 Nivelul de trai (1) Statul este obligat sa ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, de natura să asigure cetățenilor un nivel de trai decent. (2) Cetățenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistența medicală în unitățile sanitare de stat, la ajutor de șomaj și la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetățenii au dreptul și la măsuri de asistența socială, potrivit legii.
2 15
AxonImpulse • 2020-05-06 18:04:03
Lucrez in domeniul privat si am un salariu decent. Ce "inginerii" financiare as putea utiliza pentru a evita sa platesc bani catre statul roman din al carui buget se infrupta capusele cu pensii speciale ? Pur si simplu imi este greata sa stiu ca prin munca mea sustin paraziti. Daca as lucra remote pentru o companie din afara ca PFA presupun ca tot Romania trebuie sa-mi platesc darile nu ? Ca o paranteza ce porcarie sinistra auzi CCR decide daca propriile pensii sunt sau nu constitutionale. Ce nivel mosntruos de nesimtire iti trebuie sa ai sa stabilesti cunatumul acestor pensii in contextul in care salariul mediu e de 8 - 10 ori mai mic.
1 11
di livio • 2020-05-06 18:07:23
toate, inclusiv alea militare...nu cred că va face vreun partid proiect de lege pt impozitarea pensiilor speciale...ăia care ar face-o cre c-ar cîștiga alegerile...jo napot, fikusz, așteptăm declărăție dă presă despre pensiili speciale...că amu Ardealu îl dădu Ciolacu...gutu-te-n tag, vorba lu CTP
5 4
floriniulian • 2020-05-06 18:13:20
Este clar ca partidele din Romania sunt aservite si santajate de statul securisto mafiot. Trebuie sa iesim in strada . Alta solutie nu mai este decat daca acceptam sa fim sclavii securistilor si a parazitilor din Justitie/Armata care au devalizat si distrus aceasta tara.
1 8
banel • 2020-05-06 18:28:40
Ieri mwe CCR, azi bravo CCR ca la nici o ora iar s-o dam iar pe mwe.Pai se poate, sa va jucati asa cu sentimentele romanilor?
5 3
2020-05-06 18:38:22
2 13
auch • 2020-05-06 20:23:55
De fapt "sunt", ca "e" mai multe. Dar doar o varianta a noului cod administrativ a fost atacata la CCR pe tema asta. Ca, deh, numarul celor care pot ataca la ccr e limitat prin constitutie, iar ei nu prea au niciun interes, iar daca eu, cetatean simplu, nu ajung cumva intr-un proces unde sa am treaba cu o astfel de lege, nici nu am cum sa o atac.
1 5
John_Re • 2020-05-06 19:09:25
exista in toata lumea. parlamentul trebuia doar sa le micsoreze plus sa schimbe metodologia de calcul. dar nu, parlamentarii romani au intrat ca ciobanii in lege, sa dea bine la bobor.
1 7
eucomentez • 2020-05-06 19:15:05
E vorba de un abuz de putere, institutiile statului au deraiat de la calea democratica, s-a format un grup infractional care controleaza institutiile de forta. PNL a ajuns sa controleze majoritatea institutiilor, de unde si aroganta asta fata de populatie, minoritati si tarile vecine. PNL a devenit noua ciuma, ciuma galbena.
10 0
sile_v • 2020-05-06 19:16:01
E foarte posibil, ca tinand cont si de decizia de azi a CCR, guvernul sa mearga pana la capat cu majorarea pensiilor cu 40% in septembrie. Chiar imi pare rau de pensionari (si mama mea e pensionara), dar acesti bani nu exista. La o asemenea majorare uriasa nu va exista decat o solutie: tiparnita BNR. Adica inflatie, devalorizare masiva leu. saracire generala, falimente si oameni cu casele pierdute in favoarea bancilor. Ne vom intoarce in frumosii anii 1997-1998. Sper totusi sa ma insel.
0 8
deval • 2020-05-07 00:19:36
care ne-au dus acolo, nu le-a mers prea rau, dinpotriva !!
1 4
Godzillagrrr • 2020-05-06 19:25:18
La CEDO.
1 2
auch • 2020-05-06 19:40:02
cu exceptia celor militare, incalca art. 14(1) (Universalitatea) si art.56(1) (Contributii financiare) din Constitutie, prin crearea de privilegii.
2 10
auch • 2020-05-06 20:19:37
si de art.16(1), ala care zice "fara privilegii si fara discriminari".
1 4
deval • 2020-05-06 22:50:42
problemei !! Nici Dumnezeu nici Dracu, nici UE nici CCR nu pot distruge si viata nepotilor nostrii pentru pensia speciala a sefului de post din Caracal !! In ''razboiul in care suntem acum , militari sunt si gunoierii si infirmierele, medicii ........ Nu exista nici un argument , pentru sustinerea niciunui singur ''special '' !!
1 7
Cataleya • 2020-05-06 19:49:39
Un guvern oarecare, decide la un moment dat sa ofere pensii speciale. CCR este de acord, legea intra in vigoare. Un guvern si un Parlment alese ulterior, prin vot, considera ca legea respectiva trebuie anulata sau modificata, iar CCR decide ca asa ceva nu se poate. Este absolut inacceptabil un astfel de sistem. Ce rost are sa mai mergem la vot ca sa schimbam guverne si Parlamente din moment ce CCR le interzice noilor alesi sa modifice niste legi anterioare? La ora actuala, CCR este cea mai nociva otrava pt Romania!
1 22
adrian88000 • 2020-05-06 20:20:23
deciziile CCR ?! S-a demonstrat ca Curtea Constitutionala a Romaniei este de fapt Curtea anti-Constitutionala a Romaniei. Deci se pot ignora deciziile ei partizane si subiective. Acum trebuie doar sa vrea partidele sa desfinteze pensiile speciale. Nu mai conteaza ce spune CCR. Depinde de vointa partidelor. Sa le vedem !
1 5
morometu • 2020-05-06 20:37:03
Cum sa nu poti abroga o lege? Cum sa nu poti schimba un mod de calcul? Cum sa nu poti impozita venituri pe transe? Legile speciale sunt mentionate in Constitutie? ccr legifereaza neconstitutional. A spus-o si CEDO de curand, referitor la o alta speta.
0 4
Falx_D • 2020-05-06 20:40:51
sa fie neconstitutionala si legea prin care s-au dat pensiile speciale. Hai s-o atacam si pe aia rapid
0 2
DomnuTrandafir • 2020-05-06 20:44:56
Asa sunt aceste slugi de partid.
Demisia!
Schimbarea legii de organizare si functionare CCR .
Proteste!
Petitie on line pentru schimbarea acestei situatii de rahat.
Ca au bulit legislatia!
Ca au tupeu!
Ca nu au Onoare!
Daca aveau se spanzurau pentru mizeriile politice din care fac parte!
0 5
e.o. • 2020-05-06 20:56:38
Dar mi se pare o cauză pierdută. Mă gândesc la 2 soluții rapide. Dacă o fi sau nu legale nu știu. Desființarea completă a unei structuri mai micuțe și reînființarea alteia cu aceleași competențe. Sau privatizarea ei completă. Fără prevederi de genul pensii speciale. Să vedem dacă este atacată cumva. Sau chiar atacată hotărârea în justiție și CCR pentru a crea precedente. După ce se clarifică situația se pot desființa/privatiza și restul. Moratoriu pe următorii 50 de ani cu privire la creșterea pensiilor speciale. Modificarea constituției, cu prevederi specifice că nu există pensii speciale sau ocupaționale. Doar contributive. În ultimă speță, dacă nici așa nu merge, da, desființarea statului.
1 1
Gabu • 2020-05-06 21:50:02
Dar legea prin care se acordă pensii speciale este constituțională?
0 5
consumator2 • 2020-05-06 22:09:50
Sa nu cumva sa iasa in pierdere
1 4
hotnewsfil • 2020-05-07 03:17:49
Toate pensiile speciale trebue sa fie desfiintate, chiar si cele ale militarilor, sa existe numai pensii calculate pe baza principiului contributivitatii. Pentru aceasta, toate salariile trebue sa fie corectate pentru a corespunde, in mod echitabil, calitatii si volumului muncii fiecarui individ.
0 7
John_Re • 2020-05-07 04:39:25
se pare ca democratia are dificultati si la altii: in US "Trump Vetoes Bill That Would Limit His War Powers Against Iran"
2 2
Entiu • 2020-05-07 08:30:43
Revolatator! Pentru pensionari nu-s bani! Pentru privilegiati sunt! Legile sunt pentru ei, pentru cei ce ne exploateaza si ne dezumanizeaza! . Trebuie o schibare, de ce nu, o noua revolutie!
0 5
Freeman • 2020-05-07 08:34:56
legea de abrogare este neconstitutionala si produce discriminari pentru ca TREBUIE ABROGATE TOATE PENSIILE SPECIALE, inclusiv ale militarilor si magistratilor
0 3
revo • 2020-05-07 08:49:21
Pas cu pas se baga singuri in colt! Practic, dupa alegeri, cand PNL va avea majoritatea, va trece la... impozitarea progresiva. Tocmai pentru ca taierea pensiilor nu este constitutionala. Impozitarea, da. Si cum si PSD s-a pronuntat deja ca sustine taierea pensiilor speciale, nu prea mai vad cum ar putea da inapoi, sa fie impotriva impozitarii. Asta e sah curat si PNL il joaca bine. Bravo, PNL!
1 1
liviu_ • 2020-05-07 08:50:03
1 - partial au dreptate: s-au desfintat discriminatoriu pensiile speccale, trebuiiasi desfintate TOATE! 2 - a observat cineva cum la 1 zi dupa decizia CEDO care i-a facut de kkt, au dat repede alte decizii care sa distraga oamenilor atentia?! 3 - nu este curios ca au dat o decizie cu abrogarea amenzilor in acelasi timp cu aia impotriva pensiilor speciale?! din nou ca sa distraga atentia?! ccr are tactica, tre sa recunosc: au ales timpul perfect ca sa distraga atentia de la decizia CEDO si de la neconstitutionalitatea pensiilor speciale (judecate de cineva care era afectat de lege, deci care nu putea sa fie impartial)! ce sa zic... ne-au facut... arunca repede ceva la deruta ca sa nu mai vb. prostii de prostiile ccr!
1 4
Ademordna • 2020-05-07 09:51:22
Este evident ca dupa o perioada de 6 luni in care au tot amanat decizia despre pensii au scos repede inainte 3 decizii, imediat dupa palma primita de la CEDO. Da, o parte din motivatie este distragerea atentiei. Uite, majoritatea comentariilor sunt despre substanta deciziilor (care sunt magarii care de obicei). Dar o alta parte este posturing, este o sfidare la presiunea de dupa CEDO pentru demisie, pentru curatarea sau reformarea CCR. Este o rasucire a cutitului in rana. Spune Dorneanu raspicat: sunt aici in fonctie, ce-o sa-mi faci? Mesajul este de asemenea de incurajare a ciurucurilor PSD plantate sau aliate de prin justitie (gen Lia Savonea), o fluturare a stindardului in lupta: stati pe pozitii ca noi nu ne clintim. Ce trebuie sa facem noi este razboi total: critica fara compromis a ce fac ei, sa nu uitam niciuna din mizeriile pe care le-au facut deja, biografii neromantate ale membrilor putrezi etc insotind fiecare update despre CCR. Sa se simta incoltiti, nu stapani pe situatie, iar tovarasii lor sa vada ca sunt in gura tigrului, nu calare pe el. Iar la urmatoarele alegeri, nu uitati: psd i-a pus, Iohanis le-a fost complice prin slabiciunea sa si capitularea nenecesara in cazul Kovesi. Trebuie reforma constitutionala si numai un vot puternic anti-usl o poate garanta.
1 1
Omics • 2020-05-07 09:53:17
Eu cred că coerența legilor cu Constituția este ultima problemă a României. Să se dea o lege intenționat neconstituțională ca să se desființeze CCR. Acea lege nu s-ar mai putea contesta la CCR pentru că ar fi în vigoare la data contestației. Abuzurile CCR nu pot fi altfel oprite.
0 3
aldamar • 2020-05-07 10:21:51
În această perioadă grea, cauzată de COVID 19 , s-a putut observa cu ușurință cine ar trebui să beneficieze de pensii speciale . Sunt profesioniștii care nu au avut voie să refuze prezentarea la locul de muncă și nici să închidă ușile instituțiilor în care lucrează. Aceștia sunt : medici, asistente, infirmiere, șoferii de pe ambulanțe, polițiști, jandarmi, militari, pompieri și mulți alți profesioniști, care au fost in linia intâi în lupta împotriva acestui virus, riscându-și sănătatea și chiar viața. Ce au făcut magistrați și ceilalți care benficiază de pensii speciale în această perioadă ???? S-au ascuns ca șobolanii de lumină.Au închis ușile instituților , au lucrat de acasă și s-au mai îngrășat . Poate și-au pus viața în pericol prin creșterea colesteroului sau a trigliceridelor, din cauza consumului exagerat de „sare, zahăr și grăsimi” Recunoștința românească este specifică : Pensie mică pentru cei care își riscă viața și MARE pentru cei care își riscă viața prin consumul exagerat de „sare, zahăr și grăsimi”.
0 2
all23 • 2020-05-07 11:26:25
Ar trebui data o lege care sa recalculeze toate pensiile speciale dupa modelul contributivitatii , iar la sfarsit sa se modifice deciziile de pensionare, astfel incat toti specialii sa aiba 2 pensii: una de contributivitate, si alta "speciala", ambele insumate sa dea cat au acum pe deciziile de pensionare. Apoi se poate da o lege ca venituriloe di " speciale" sa fie impozitate cu 90 %, si sa nu se mai permita " indexarea " lor. Daca nici asa nu e constitutional atunci nu ne ramane decat sa scapam altfel de toti paduchii speciali !
0 1
Nevermind • 2020-05-08 01:30:29
Daca s-ar si vrea ;) In alta ordine de idei, ca vad ca tot se urmareste CCR mea, cum s-a jucat ioha de-a guwernul meu in loc de corona, prin februarie, ma amuza ca turma aplaudaca de pe aici nu a observat ca deciziile au fost luate in UNANIMITATE, adica inclusiv de membrul desemnat de cel ce vrea totul al lui. Sa inteleg ca a fost un dobitoc corupt si incompetent cand a facut numirea?
0 1
hopsinoi • 2020-05-07 19:08:01
adica nu au fost date incalcandu-se consitutia? adica o nedreptare daca se doreste reparata e neconstitutionala. terminati cu impozitarea pensiilor speciale este manipulare, ele trebuie desfintate.
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro