Sari direct la conținut

UPDATE Restricții ridicate la pelerinajul de la Iași: Oamenilor le-a fost permis accesul la moaștele Sfintei Parascheva fără buletin / Reacția lui Raed Arafat

HotNews.ro
pelerinaj, Foto: Ziarul de Iasi
pelerinaj, Foto: Ziarul de Iasi

Restricțiile impuse de autoritățile centrale la pelerinajul de la moaștele Sfintei Parascheva pentru cei din afara Iașiului au fost ridicate, astfel că toți pelerinii pot intra la raclă, fără a mai fi nevoie să prezinte buletinul care să ateste că nu sunt din alte județe. „Bună Ziua Iași” scrie că sute de persoane venite din toate colțurile țării sunt lăsate să se așeze la rând pentru a se putea închina la moaște.

Sute de persoane din Iaşi şi din afara municipiului au încercat să intre miercuri, la prânz, în curtea Catedralei Mitropolitane, forţând porţile de acces şi cordonul de jandarmi, pentru a se închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Forţele de intervenţie s-au retras şi astfel la raclă au ajuns şi persoanele venite din afara Iaşiului, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii Grupării Mobile de Jandarmi din Bacău sau cei ai autorităţilor locale nu au putut fi contactaţi pentru a exprima un punct de vedere cu privire la incident şi la decizia de a fi retrase forţele de ordine pentru a permite accesul la moaşte şi pelerinilor veniţi din afara Iaşiului.

Pe parcursul zilei, au avut loc incidente cu jandarmii, provocate de oameni nemulțumiți că nu fuseseră lăsați să se închine la moaște, nefiind din Iași. De asemenea, câteva zeci de persoane au protestat în zona Catedralei Mitropolitane, faţă de restricţiile impuse de autorităţi. Oamenii s-au adunat pe pietonal, în zona unde au fost amplasate garduri metalice, scandând, printre altele: „O să daţi socoteală cu toţii”, „Duceţi-vă la diavol” şi „Jos dictatura”.

Circa 50 de persoane din rândul celor care protestau invocând teorii ale conspiraţiei au fost evacuați din curtea Catedralei Mitropolitane de o echipă de jandarmi şi preoţi, invocându-se riscuri sanitare, a scris Ziarul de Iași. Ei s-au certat cu jandarmii până când au fost lăsaţi să se aşeze la rând. Majoritatea nu sunt din Iaşi, aproape niciunul nu poartă mască, au steaguri, icoane, iar o parte dintre ei, haine preoteşti. Merg în grup compact, nu respectă nici distanţarea fizică nici vreo normă de protecţie sanitară, mai notează publicația citată.

Până la ora transmiterii acestei știri este neclar cine a luat decizia ridicării restricțiilor.

Reacția lui Raed Arafat

Întrebat, în briefingul de la finalul ședinței de guvern, cine a luat această decizie de a ridica restricțiile de la pelerinaj, secretarul de stat Raed Arafat a răspuns: „Aici nu pot să vă răspund pentru că nu ştiu dacă s-a dat sau cine a dat acest lucru (…) Toată lumea a observat că avem o creștere continuă a cazurilor. Suntem pe un trend ascendent important. Noi când punem aceste măsuri încercăm prin ele să reducem expunerea, să reducem transmiterea. Apelul nostru către populație este să înțeleagă situația și să fie partener cu noi în respectarea acestor reguli și a acestor prevederi care sunt emise prin hotărâri ale CNSU sau prin hotărâri de guvern”.

Mitropolia Moldovei: Cei care vor să se închine la raclă aşteaptă câte două ore la rând

Persoanele să se închine în această zi la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de hramul acesteia aşteaptă câte două ore la rând, unde sunt acum şi sute de persoane care au venit din afara Iaşiului, potrivit Agerpres.

„Rândul este format până la ‘zidul plângerii’, adică pe o distanţă de câteva sute de metri. Din câte am calculat, se aşteaptă aproximativ două ore pentru a ajunge la baldachinul cu racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Printre cei care stau la rând sunt şi persoane care nu sunt din Iaşi”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă, miercuri dimineaţă, din Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi aşezată în baldachinul din curtea lăcaşului de cult, după o săptămână de controverse privind oportunitatea desfăşurării pelerinajului. În acest an, din cauza pandemiei de COVID-19, autoritățile centrale au decis interzicerea pelerinajului pentru cei care nu locuiesc la Iași, decizie care a provocat reacții dure la vârful Bisericii.

ARHIVĂ COMENTARII
potaissa • 2013-12-30 20:43:01
Republica bananiera.
2 10
AdrianNaghiu • 2013-12-30 21:39:35
A1 - Nadlac - Pecica - 22,22 km (termen estimat: decembrie 2014) A1 - Pecica - Nadlac - 16,66 km (termen estimat: decembrie 2014) Probabil Pecica - Arad...
2 14
Sakura • 2013-12-31 02:20:46
Din punctul meu de vedere, marea premieră o reprezintă autostrăzile pentru baronetul local. Cele pe care va merge măria sa, stăpânul judeţului, către satul său natal. Gen Dragnea/Alexandria, Nu-stiu-cine/Calafat. Celelalte autostrăzi, cele care reprezentau în fapt venele economiei naţionale, pot să mai aştepte. Mult. Pentru că miniştrii se vor mai schimba şi doar n-o să renunţe nici ei să-şi tragă autostradă până la poartă. Eu sunt atât de scârbit încât îmi doresc să nici nu mai existe România în 2018. Lăsaţi principatele să fie independente şi sigur va fi mai bine decât acum. Cel puţin Transilvania va merge imediat mai bine, dar nici celelalte nu cred că vor mai sta mult în urmă. Oricum măcar va fi decizia fiecăruia, iar responsabilitatea mai puţin diluată.
4 11
Cadillac • 2013-12-31 05:48:32
Ne dati 'jucariile" necesare ( sau platiti sa venim cu 'jucariile' noastre)....materialele necesare.(de provenienta GERMANA)....O MIE de Dolari pe ORA pentru fiecare dintre noi CASH !!!.....mincare GRATIS la orice restaurant decidem....si eu, impreuna cu 24 de americani zdraveni va facem 100 km de autostrada INTR-UN weekend. Va tine 'cureaua' la aceasta prinsoare? Astept 'provincia' (adica tonta si bombonel)
2 3
hotnewsfil • 2013-12-31 07:40:59
Mai avem cativa km. de finisat, ca sa atingem mia promisa de mitoman. Pe hartie, sunt realizate cu varf si indesat!
1 8
aka_ady • 2013-12-31 09:58:45
daca pana acum doi ani se planificau si construiau autostrazi pe interese pur economice, de cand pseudo-comunistii au revenit la putere, totul se invarte in jurul intereselor unui grup de baroni locali. In acest mod vom ajunge sa avem autostrazi intre craiova-caracal, bacau-fundatura moldovei, iasi-botsani, etc... acesti baroni locali alesi pentru o galeata de 5 litrii si un litru de ulei conduc tara doar pentru a-si satisface interesele lor personale sau de grup, nu pentru binele tarii si a intregului popor. Nu m-ar mira ca in maxim 10 ani sa nu mai avem in tara Ford, Renault, Autoliv, Siemens, Continental...toate aceste firme sa se mute fie in bulgaria sau chiar in r.p. moldova, ucraina, etc...scarbiti de nelegiuirile facute de acesti mizerabili.
2 9
Guvernatorul Masa Verde • 2013-12-31 13:39:49
Asa ca ciocu mic.
11 2
Guvernatorul Masa Verde • 2013-12-31 13:49:52
In perioada cand era ministru a declarat in repetate randuri ca Romania nu are nevoie de autostrazi, ajung drumurile nationale.
10 2
LiviuX • 2013-12-31 14:22:12
Privind harta, eu unul nu vad "autostrazi", ci doar o singura autostrada: Pitesti - Constanta. In rest doar bucatele mici, care in nici un caz nu pot fi numite autostrazi. Unde in lume mai exista oare autostrazi de 11-20 km??
0 7
gigtic • 2013-12-31 14:33:12
in timpul Guvernului Ungureanu se vehicula prin presa ca portiunea de autostrada dintre Sibiu si Deva va fi finalizata pana la sfarsitul anului 2012. Dupa ce a fost schimbat guvernul, constructorii au dat declaratii in presa ca Guvernul condus de Ponta a suspendat platile pentru lucrarile la autostrada. O saptamana mai tarziu constructorii au revenit sustinand ca de fapt nu au fost suspendate platile ci au aparut tot felul de probleme tehnice (surpari de teren, neintelegeri cu Transelectrica privind mutarea liniilor, etc.). Nu stiu daca chiar sunt probleme tehinice sau se incearca mascarea incapacitatii guvernului de a sustine investitia in aceasta lucrare , dar cert e ca la sfarsitul lui 2013 din aceasta portiune de autostrada mai sunt bucati nefinalizate.
0 6
Goldmund • 2013-12-31 18:54:48
In primul rand trebuie sa precizam ca nici un tronson de autostrada(tronson autostrada=bucatele de autostrada care nu au nici o continuitate) nu este gata in Romania. Exista pe autostrazile romanesti moteluri, hoteluri sau toalete normale pentru standardele UE? In ce tara si continent ne aflam pe A3 Bucuresti(DNCB)-Ploiesti daca dorim sa mergem la toaleta? Sau daca dorim sa cumparam ceva copiilor nostri; sau daca dorim sa ne relaxam, sa plimbam cainele, sa lasam copii sa se joace. Despre civilizatie este vorba de fapt cand vorbim de autostrazi. Care autostrazi? Iar USL conduce Romania de la televizor...O coalitie care a pus la conducerea MT tot felul de afoni, a constituit un alt minister-fantoma asa-numitul " marilor proiecte", care de fapt sunt proiecte care vor uni ograda unor borfasi - scuze, baroni locali - cu Bucuresti Suntem de rasul lumii! La multi ani, Romanie, poate pe 2014 se va trezi cineva din somnul... in care ne-au adus balcanicii de conducatori... La multi ani, ziaristi si capul sus!
0 3
INTERVIURILE HotNews.ro