Sari direct la conținut

UPDATE Restricții ridicate la pelerinajul de la Iași: Oamenilor le-a fost permis accesul la moaștele Sfintei Parascheva fără buletin / Reacția lui Raed Arafat

HotNews.ro
pelerinaj, Foto: Ziarul de Iasi
pelerinaj, Foto: Ziarul de Iasi

Restricțiile impuse de autoritățile centrale la pelerinajul de la moaștele Sfintei Parascheva pentru cei din afara Iașiului au fost ridicate, astfel că toți pelerinii pot intra la raclă, fără a mai fi nevoie să prezinte buletinul care să ateste că nu sunt din alte județe. „Bună Ziua Iași” scrie că sute de persoane venite din toate colțurile țării sunt lăsate să se așeze la rând pentru a se putea închina la moaște.

Sute de persoane din Iaşi şi din afara municipiului au încercat să intre miercuri, la prânz, în curtea Catedralei Mitropolitane, forţând porţile de acces şi cordonul de jandarmi, pentru a se închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Forţele de intervenţie s-au retras şi astfel la raclă au ajuns şi persoanele venite din afara Iaşiului, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii Grupării Mobile de Jandarmi din Bacău sau cei ai autorităţilor locale nu au putut fi contactaţi pentru a exprima un punct de vedere cu privire la incident şi la decizia de a fi retrase forţele de ordine pentru a permite accesul la moaşte şi pelerinilor veniţi din afara Iaşiului.

Pe parcursul zilei, au avut loc incidente cu jandarmii, provocate de oameni nemulțumiți că nu fuseseră lăsați să se închine la moaște, nefiind din Iași. De asemenea, câteva zeci de persoane au protestat în zona Catedralei Mitropolitane, faţă de restricţiile impuse de autorităţi. Oamenii s-au adunat pe pietonal, în zona unde au fost amplasate garduri metalice, scandând, printre altele: „O să daţi socoteală cu toţii”, „Duceţi-vă la diavol” şi „Jos dictatura”.

Circa 50 de persoane din rândul celor care protestau invocând teorii ale conspiraţiei au fost evacuați din curtea Catedralei Mitropolitane de o echipă de jandarmi şi preoţi, invocându-se riscuri sanitare, a scris Ziarul de Iași. Ei s-au certat cu jandarmii până când au fost lăsaţi să se aşeze la rând. Majoritatea nu sunt din Iaşi, aproape niciunul nu poartă mască, au steaguri, icoane, iar o parte dintre ei, haine preoteşti. Merg în grup compact, nu respectă nici distanţarea fizică nici vreo normă de protecţie sanitară, mai notează publicația citată.

Până la ora transmiterii acestei știri este neclar cine a luat decizia ridicării restricțiilor.

Reacția lui Raed Arafat

Întrebat, în briefingul de la finalul ședinței de guvern, cine a luat această decizie de a ridica restricțiile de la pelerinaj, secretarul de stat Raed Arafat a răspuns: „Aici nu pot să vă răspund pentru că nu ştiu dacă s-a dat sau cine a dat acest lucru (…) Toată lumea a observat că avem o creștere continuă a cazurilor. Suntem pe un trend ascendent important. Noi când punem aceste măsuri încercăm prin ele să reducem expunerea, să reducem transmiterea. Apelul nostru către populație este să înțeleagă situația și să fie partener cu noi în respectarea acestor reguli și a acestor prevederi care sunt emise prin hotărâri ale CNSU sau prin hotărâri de guvern”.

Mitropolia Moldovei: Cei care vor să se închine la raclă aşteaptă câte două ore la rând

Persoanele să se închine în această zi la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de hramul acesteia aşteaptă câte două ore la rând, unde sunt acum şi sute de persoane care au venit din afara Iaşiului, potrivit Agerpres.

„Rândul este format până la ‘zidul plângerii’, adică pe o distanţă de câteva sute de metri. Din câte am calculat, se aşteaptă aproximativ două ore pentru a ajunge la baldachinul cu racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Printre cei care stau la rând sunt şi persoane care nu sunt din Iaşi”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă, miercuri dimineaţă, din Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi aşezată în baldachinul din curtea lăcaşului de cult, după o săptămână de controverse privind oportunitatea desfăşurării pelerinajului. În acest an, din cauza pandemiei de COVID-19, autoritățile centrale au decis interzicerea pelerinajului pentru cei care nu locuiesc la Iași, decizie care a provocat reacții dure la vârful Bisericii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro