Sari direct la conținut

Parlamentarii britanici au depus plângere în justiție împotriva lui Boris Johnson în dosarul privind amestecul Rusiei în alegeri

HotNews.ro
Parlamentarii britanici au depus plângere în justiție împotriva lui Boris Johnson în dosarul privind amestecul Rusiei în alegeri

Un grup de parlamentari britanici din opoziţie au formulat o plângere în justiţie împotriva premierului Boris Johnson pentru ceea ce ei consideră a fi eşecul acestuia în asigurarea protejării dreptului la alegeri libere şi corecte, în urma acuzaţiilor privind interferenţa Rusiei. Printre semnatari se numără și un fost consilier pe probleme de securitate națională. Inițiatorii speră ca instanța să le dea câștig de cauză și să-l oblige pe premier să pornească o anchetă independentă cu privire la amestecul Kremlinului în alegerile din Regatul Unit, notează The Guardian.

Un raport parlamentar publicat în luna iulie indica faptul că guvernul nu a reuşit să afle dacă Rusia s-a amestecat în referendumul din iunie 2016 privind apartenenţa Regatului Unit la Uniunea Europeană.

În plus, raportul a recomandat anchetarea suplimentară a acestui caz, notează și Reuters, citată de Agerpres. Executivul britanic a respins recomandarea respectivă şi a declarat că nu s-a complăcut în ceea ce priveşte ”ameninţarea durabilă şi semnificativă” reprezentată de Rusia.

Moscova a negat că a avut vreun amestec în referendumul din 2016 privind Brexitul. Acţiunea în justiţie lansată joi are în vedere o analiză judiciară, susţinând că guvernul a încălcat dreptul la alegeri libere consfinţit de Convenţia Europeană privind Drepturile Omului.

”Sunt în joc suveranitatea şi securitatea ţării noastre, alături de integritatea democraţiei noastre, şi nu putem permite ignorarea cu încăpăţânare a acestei chestiuni de către guvern”, a declarat Caroline Lucas, una dintre cei şase semnatari ai plângerii.

Leigh Day, firma de avocatură ce reprezintă grupul de parlamentari, a anunţat că a cerut instanţei să intervină pentru a se asigura că guvernul îşi respectă ”datoria legală de a ancheta în mod independent acuzaţiile credibile privind amestecul rus şi de a proteja alegerile viitoare de interferenţe străine”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro