Sari direct la conținut

Pro-europeana Maia Sandu a câștigat alegerile cu 57,75% din voturi, la o diferență de peste 15 procente față de Igor Dodon – au fost numărate toate voturile / Prima declarație după victorie

HotNews.ro
Alegeri Moldova, Maia Sandu, Foto: Valery Sharifulin/TASS/ Profimedia
Alegeri Moldova, Maia Sandu, Foto: Valery Sharifulin/TASS/ Profimedia

Candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat alegerile din Republica Moldova cu 57,75% din voturi, în timp ce Igor Dodon a obținut 42,25%, după numărarea tuturor buletinelor de vot din secțiile de votare. Numărul de alegători care au votat în străinătate în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova este un record, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban. În mai multe oraşe din Europa, cetăţeni moldoveni nu au mai putut votat din cauza epuizării numărului de buletine de vot.

18.50: Pavel Filip vrea alegeri parlamentare anticipate în toamna anului următor și un guvern al „unității naționale”

14.05

Președintele Comisiei Europene îi transmite felicitări Maiei Sandu, în limba română: Uniunea Europeană e gata să sprijine Moldova

12.51 Rusia lui Putin recunoaște victoria Maiei Sandu: Respectăm alegerea poporului Rep. Moldova

12.38 Prima declarație a Maiei Sandu după anunțarea rezultatelor finale: Vreau ca Moldova să nu mai fie asociată cu sărăcia, corupția și emigrarea

11.43 Dodon o felicită pe Maia Sandu, dar anunță că va contesta rezultatul alegerilor: Urmează altă partidă, care poate fi și mai interesantă

11.38Iohannis va face o vizită în Republica Moldova, la invitația președintelui ales Maia Sandu

11.25Cine este Maia Sandu, noul președinte al Republicii Moldova: Economistă cu studii la Harvard, fost consilier la Banca Mondială

10.04Candidatul pro-european Maia Sandu câștigă. Alegerile din Moldova, un referendum privind direcția în care se îndreaptă țara

––

După procesarea tuturor proceselor-verbale, Maia Sandu câștigă turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu 57,75%, ce înseamnă 943.486 de voturi. Președintele în exercițiu Igor Dodon a obținut 42,25% (690.139 de voturi).

Maia Sandu (48 de ani) a devenit astfel prima femeie președinte din istoria țării.

Maia Sandu a ieșit învingătoare în majoritarea raioanelor, acestea fiind: Ialoveni, Nisporeni, Strășeni, Telenești, Criuleni, Orhei, Călărași, Hâncești, Cantemir, Cimișlia, Leova, Ștefan-Vodă, Căușeni, Ungheni, Anenii Noi, Rezina, Cahul, Sângerei, scrie deschide.md. De asemenea, potrivit Comisiei Electorale Centrale, Maia Sandu a obținut 92,94% din totalul voturilor exprimate în cele 139 de secţii de votare din străinătate.

Prezenţa la vot în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova a fost de 52,69%, respectiv 1.644.510 alegători s-au prezentat la urne.

Prezență record la vot în străinătate

Potrivit vicepreşedintelui Comisiei Electorale Centrale, în cele 139 de secţii de votare deschise în străinătate şi-au exprimat dreptul de vot 262.739 cetăţeni din Republica Moldova.

„Pentru prima dată în Republica Moldova, un număr atât de impunător au votat peste hotarele ţării, alegătorii care fie s-au stabilit cu traiul, fie îşi asigură bucata de pâine peste hotarele ţării. Astfel, în 139 secţii deschise peste hotare şi-au realizat dreptul de vot 262.739 alegători, ceea ce reprezintă, cum am zis, cel mai mare număr de la organizarea secţiilor de votare peste hotare”, a precizat Şarban, citat de Agerpres.

El şi-a manifestat regretul faţă de situaţiile apărute în mai multe oraşe din Europa, în contextul în care mai mulţi cetăţeni moldoveni nu au mai putut vota din cauza epuizării numărului de buletine de vot.

„Această situaţie, această problemă ar trebui şi trebuie să ne determine să întreprindem măsurile necesare ca pentru viitor să nu se mai repete asemenea situaţii”, a adăugat vicepreşedintele CEC.

Şarban a precizat că în şapte secţii de votare din străinătate s-au terminat buletinele de vot cu mult timp înainte de închiderea oficială a programului de vot.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro