Republica Moldova: Socialiștii au votat în Parlament o lege ce oferă „statut special” limbii ruse. Aceasta devine, alături de limba română, limbă de comunicare cu autoritățile statului
În Parlamentul de la Chișinău a fost votată miercuri, în lectură finală, Legea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, proiect ce prevede, printre altele, că „limba rusă, în calitate de limbă de comunicare interetnică, se folosește alături de limba de stat”.
Potrivit Radio Chișinău și Deschide.md, legea a fost votată (cu 55 de voturi) de deputații PSRM (socialiştii lui Igor Dodon) și ai platformei „Pentru Moldova” (ce îi include pe parlamentarii Partidului Politic „ȘOR”, al lui Ilan Șor), care formează majoritatea parlamentară.
Legea este considerată de Opoziție drept una sensibilă, în măsură să reanime tensiunile sociale, notează Radio Chișinău. Însă vicepreședintele Parlamentului, Vladimir Vitiuc, a mulțumit deputaților pentru susținerea proiectului: „În calitate de reprezentant al minorității etnice, vreau să asigur că acest proiect nu dezbină societatea, ci dimpotrivă, contribuie la o mai bună înțelegere și la coeziunea socială”.
Potrivit acestui proiect, cunoașterea limbii ruse ar urma să devină obligatorie pentru funcționarii de stat, și asta pentru că aceștia vor fi obligați să răspundă la cererile cetățenilor în limba în care a fost făcută adresarea, arată Deschide.md.
„În relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul R.Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului (…) Organele puterii de stat, administrației publice, întreprinderile, instituțiile publice primesc cererile scrise sau verbale depuse de cetățeni în limba de stat sau în limba rusă, le examinează și prezintă răspunsul în limba în care a fost făcută adresarea”, se menționează în proiectul de lege.
Deschide.md amintește că oferirea unui statut special pentru limba rusă a fost și subiectul discutat de Dodon cu colegii din PSRM după înfrângerea de la prezidențiale. În cadrul ședinței Consiliului republican, s-a decis ca deputații socialiști „să insiste ca limba rusă să obțină un statut special de limbă de comunicare interetnică”.