Sari direct la conținut

INTERVIU. „Reprezentarea lui Trump ca o caricatură ignoră realitatea pe care o văd oamenii zi de zi”. Un profesor din SUA explică de ce îl votează mulți americani pe Trump 

HotNews.ro
INTERVIU. „Reprezentarea lui Trump ca o caricatură ignoră realitatea pe care o văd oamenii zi de zi”. Un profesor din SUA explică de ce îl votează mulți americani pe Trump 
Donald Trump la un miting electoral, FOTO: Evan Vucci / AP / Profimedia

Presupunerea că adepții lui Trump sunt toți la fel, iraționali, periculoși și înapoiați este o prejudecată a stângii, una care nu are legătură cu motivele foarte concrete pentru care oamenii îl susțin, și anume preocupările privind economia sau imigrația, explică într-un interviu pentru HotNews Alexander Hinton, profesor de antropologie la Universitatea Rutgers – Newark. Mai sunt patru zile până la alegerile din SUA.

  • Cum se divizează o societate. ”Oamenii sunt de acord în proporție de 90% pe diferite probleme. Și avem un număr foarte mic de probleme pe care politicienii se concentrează, le amplifică pentru a obține voturi. O mare parte din diviziunile din SUA sunt provocate de populiști care folosesc social media și internetul”.
  • Cine o duce mai bine. ”Dacă te întrebi cine o duce mai bine decât acum 20-30 de ani, vezi sectoare ale economiei americane și comunități care au legătură cu economia mai computerizată, condusă de AI, care este în plină expansiune, cu automatizarea industrializării. 
  • De ce spun americanii că o duc mai rău. ”Dacă spui că economia Statelor Unite este în plină expansiune, asta nu are prea mult sens pentru oamenii obișnuiți”.
  • Imigrația. ”Trump și-a schimbat puțin mesajul, trecând de la demonizarea tuturor imigranților, deși face acest lucru pentru unii dintre ei, concentrându-se pe imigranții infractori. Este o modalitate de a atrage oamenii de culoare, inclusiv imigranți, care vor spune, Da, ei sunt imigranți infractori, care au venit în mod ilegal, dar eu am venit în țară în mod legal”. 

„Trump – prețuri mici, Harris – prețuri mari”, „Trump – taxe mici, Harris – taxe mari”, acestea sunt două mesaje puternice pentru alegătorii politicianului republican, oameni care observă pur și simplu că trăiau mai bine în urmă cu patru ani, spune pentru HotNews profesorul de antropologie Alexander Hinton, de la Universitatea Rutgers – Newark. Profesorul își desfășoară munca de cercetare în teren, în mijlocul mitingurilor electorale pentru alegerile din 5 noiembrie.

Reprezentarea lui Trump ca un fel de caricatură, care va aduce „o Trumpocalipsă”, nu ține cont cu adevărat de realitatea pe care unii oameni o văd în viața de zi cu zi, spune profesorul  Alexander Hinton în conversația cu HotNews. El explică astfel susținerea de care se bucură candidatul republican.

Doar bursa nu reprezintă America

Mesajul lui Trump cum că America este în declin reprezintă o afirmație care funcționează. „Dacă spui, ei bine, economia Statelor Unite este în plină expansiune și piața bursieră nu a fost niciodată mai puternică, asta nu are prea mult sens pentru oamenii care și-au pierdut, de exemplu, fostele locuri de muncă sindicalizate, că orașele în care trăiesc sunt în declin”, spune profesorul.

În vreme ce economia și imigrația sunt chestiuni concrete pentru alegătorii lui Trump, unii din baza electorală a liderului republican au și alte argumente, cele legate de identitate sau religie. „Am fost frapat de faptul că în state precum Pennsylvania sau Wisconsin erau așa de multe reclame care vizau comunitatea trans”, observă Hinton.

O parte din votanții lui Trump consideră că marile instituții de presă sunt parte a unui stat diabolic, ascuns, care are drept scop distrugerea politicianului republican. De asemenea, ei au recepționat atacurile lui Trump la adresa așa-zisului stat paralel, atacuri care subminează ideea că el este un infractor condamnat.

Ce alte motive au oamenii care îl susțin pe Trump? Nu în ultimul rând, pentru că are mesaje simple și puternice, spre deosebire de Harris, și se poate baza pe un electorat mai omogen decât cel al candidatei democrate, mai spune profesorul Hinton, director al Centrului pentru studiul genocidului și al drepturilor omului de la Universitatea Rutgers – Newark.   

„Presupunerea că adepții lui Trump sunt toți la fel este distorsionată”

HotNews: Care ați spune că este cea mai întâlnită prejudecată a stângii cu privire la alegătorii lui Trump?

Alexander Hinton: Cred că principala prejudecată este că votanții lui Trump sunt catalogați drept iraționali, periculoși, înapoiați. Și parte din asta vine din reprezentările media, din ceea ce spune Trump, din fotografiile pe care ei le văd cu oameni fluturând pancarte la mitinguri.

Parțial, asta vine și din ceea ce spun aliații săi, pentru că o parte din mesajul campaniei se adresează votanților de sex masculin, inclusiv tinerilor. Dar asta este o poveste secundară.

Percepția este, iar termenul circulă acum și a circulat și în 2015, că Trump este ca Hitler, că Trump este un fascist, Trump este un autoritarist, Trump este un demagog, și există cu siguranță motive să fim precauți și îngrijorați cu privire la derapajele democratice, ținând cont de precedenta sa administrație.

Dar presupunerea că adepții lui Trump sunt toți la fel este distorsionată și nu are uneori legătură cu motivele foarte reale pentru care oamenii îl susțin.

Prețul politic al inflației

Iar aceste motive includ în capul listei, percepția, și spun percepție pentru că economia SUA merge destul de bine, dar percepția că economia SUA, sub conducerea lui (Joe) Biden și (Kamala) Harris are probleme și, cu siguranță, inflația este absolut esențială pentru această convingere, pentru că toată lumea din SUA știe că plătește prețuri mai mari. 

Și o știu în fiecare zi când merg să cumpere mâncare sau când merg să cumpere benzină. Este o realitate concretă. Prețurile sunt cu cel puțin 20% mai mari acum decât erau la începutul administrației Biden. Și există motive evidente pentru asta, care rezultă din pandemie, problemele lanțului de aprovizionare. 

Dar la un moment dat, un strateg a spus: „Economia e cea care contează!”, și asta înseamnă de fapt că acesta este primul lucru la care se gândesc mulți alegători.

(Ronald) Reagan spunea: „Sunt mai bine decât acum patru ani?”. Iar mulți oameni se gândesc la asta și spun că lucrurile erau mai bune (acum patru ani). Ei nu se gândesc cu adevărat la pandemie și la acel aspect al administrației Trump, se uită la economia înfloritoare de atunci.

În cadrul cercetărilor mele, merg cu mașina în mediul rural și particip la diferite evenimente. Am fost la unul acum două zile, luni, în Pennsylvania rurală. Mergeam cu mașina și am văzut un panou pe care scria: „Trump, prețuri mici, Harris, prețuri mari”, „Trump, taxe mici, Harris taxe mari”.

„Trump granițe sigure, Harris granițe deschise”

Și am văzut o grămadă de pancarte care transmit acest mesaj. Și încă unul care spunea: „Trump granițe sigure, Harris granițe deschise”. Aceasta este a doua mare problemă care a avut un mare impact: imigrația.

Reprezentarea lui Trump ca un fel de caricatură, care va aduce „o Trumpocalipsă”, nu ține cont cu adevărat de realitatea pe care unii oameni o văd în viața obișnuită, sau de percepția lor cum că, în prima parte a mandatului lui Biden, până la ieșirea din pandemie, când brusc politica de imigrare s-a schimbat, un număr foarte mare de oameni au trecut granița.

„Am fost frapat de faptul că erau așa de multe reclame care vizau comunitatea trans”

– Ce rol joacă problemele culturale și sociale sau de identitate, cum ar fi naționalismul, religia, în opoziție cu așa-numita „politică woke”, în consolidarea acestei baze electorale a lui Trump? 

– Cu siguranță există oameni din baza electorală a lui Trump care sunt extremi. Însă oamenii care înclină spre stânga tind să vadă toți susținătorii lui Trump în același mod. Și le pun acest tip de etichetă. 

Există o altă dimensiune, și acest lucru este valabil mai ales în cazul alegătorilor evanghelici, al creștinilor conservatori pentru care religia este importantă. Mulți consideră că Dumnezeu a creat bărbatul și femeia, așa că ideea pronumelor de gen, a comunității trans este un subiect fierbinte. 

Când ajungi prin Pennsylvania, Wisconsin, și alte state asemănătoare, dintr-o dată vezi toate reclamele pe care nu le vezi în New Jersey, pentru că ei le difuzează în statele decisive. Și am fost frapat de faptul că erau așa de multe reclame care vizau comunitatea trans, care o asociau pe Harris cu finanțarea publică a intervențiilor chirurgicale pentru deținuții trans. 

Am fost un pic surprins, deoarece mă așteptam să văd mai mult despre imigrație. 

În orice caz, pentru această bază conservatoare, acestea sunt probleme importante, nu? Ei cred, pe de o parte, că există doar bărbați și femei. Și, de exemplu, când am fost la mitingul lui Donald Trump Jr. de luni, el a făcut glumă pe care o face frecvent, despre toate pronumele diferite pe care oamenii le folosesc. Deci este o temă folosită frecvent.

Și apoi ne întoarcem la ideea masculinității, a familiei tradiționale care îi aduce lui Trump voturi. Iar cineva mi-a scris recent, ca răspuns la articolele pe care le-am scris, spunând că îl susține pe Trump datorită chestiunii avortului și a deciziei Curții Supreme. 

Unii văd avortul ca pe o crimă, îl compară uneori cu Holocaustul. Și în timp ce alți oameni consideră că această convingere este neliniștitoare, dacă ascultăm ceea ce se vorbește despre avort (în rândul votanților lui Trump), așa cum fac eu în cercetarea mea, vom vedea că este un curent de gândire care circulă printre mulți dintre votanții religioși mai conservatori. 

„Dacă spui că economia Statelor Unite este în plină expansiune, asta nu are prea mult sens pentru oamenii obișnuiți”

Trump, asemenea altor candidați politici din SUA și Europa, dar probabil mai mult decât oricine, vorbește frecvent despre declinul țării. Cât de eficient este acest discurs. Alegătorii săi împărtășesc acest punct de vedere? Și de ce anume cred ei că America este în declin?
– În primul rând, ca metodă politică, să spui că vei face America măreață din nou este un mesaj foarte succint și puternic pentru mulți oameni. 

Dacă te întrebi cine o duce mai bine decât acum 20-30 de ani, vezi sectoare ale economiei americane și comunități care au legătură cu economia mai computerizată, condusă de AI, care este în plină expansiune, cu automatizarea industrializării. Apoi există un fel de declin al industriilor, rate ridicate de dependență de fentanil și sinucidere.

Acestea sunt probleme pe care oamenii le văd în viața lor de zi cu zi. Și dacă spui, ei bine, economia Statelor Unite este în plină expansiune și piața bursieră nu a fost niciodată mai mare, asta nu are prea mult sens sau nu are prea multă semnificație pentru oamenii care se uită în jur și văd că oamenii și-au pierdut, de exemplu, fostele locuri de muncă sindicalizate, că orașele în care trăiesc sunt în declin. 

Și apoi mai este un alt curent care vine dinspre populiști, care spun: „uita-te la modul în care imigranții sunt tratați, li se dau bani”. Acesta este, de asemenea, un argument care vizează diferite comunități minoritare și ideea că sunt favorizate și tratate mai bine, în vreme ce „noi nu”, iar „noi” sunt în special alegătorii albi.  

Este un mesaj bun pentru demagogii populiști și funcționează bine pentru Trump. 

Ce este „Trump derangement syndrome”

– Legat de liderii populiști, știm că democrații îl descriu adesea pe Trump drept o amenințare la adresa democrației, după refuzul său de a accepta rezultatele alegerilor din 2020. Și știm, de asemenea, că el a lăudat lideri autoritari precum Vladimir Putin, Kim Jong-un sau Viktor Orbán. Ce simt alegătorii lui Trump în legătură cu acest lucru? Și cum reconciliază sprijinul pentru un lider care pare să îmbrățișeze dictatorii cu credința lor în libertate?
– Este o întrebare bună. Sigur, din nou, cu mențiunea că nu există un singur tip de alegători în baza lui Trump. Ieri, Elon Musk, care acum este un soi de purtător de cuvânt al lui Trump, a postat un tweet cu o imagine care spunea, în esență, că Trump a fost în funcție patru ani și SUA nu s-au transformat în Germania nazistă.

Am auzit acest lucru și de la alți oameni din teren, care au observat că da, are aceste izbucniri, nu ne plac, dar e ridicol să spui că ar fi o amenințare la adresa democrației.  

Apoi și Musk a spus că democrații sunt o amenințare la adresa democrației, că dacă Trump nu câștigă, va fi sfârșitul democrației americane. 

Deci există acest tip de mesaj apocaliptic și percepția că „stângiștii radicali, marxiștii”, Kamala Harris erodează libertatea de exprimare prin diferite încercări de a reglementa discursul urii pe internet. Și spun de asemenea că există o întreagă agendă privind impunerea diversității și a incluziunii, care îi expune pe copii la „educația woke”.

Uneori alegătorii (ai lui Trump) numesc această atitudine „Trump derangement syndrome” (un termen peiorativ, folosit pentru criticile la adresa lui Trump, care sunt percepute ca fiind iraționale, n.r.) și spun că oamenii de stânga nu judecă corect. 

Cred că ceea ce este cu adevărat important este această realitate bizară în care avem aceste două bule în SUA, și în bula oamenilor de stânga mulți spun că vine o apocalipsă a lui Trump. 

Americanii sunt de acord în proporție de 90% pe diferite probleme

Iar noile tehnologii conduc la divizare și polarizează societatea. Pentru că dacă te uiți la oamenii din SUA, ei au o poziție comună în proporție de 90% pe diferite probleme. Și avem un număr foarte mic de probleme pe care politicienii se concentrează, le amplifică pentru a obține voturi.

Deci o mare parte din diviziunile din SUA sunt provocate de populiști care folosesc social media și internetul și este un lucru foarte trist. Eu lucrez pe tema depolarizării și am văzut cum oamenii din ambele tabere se pot aduna să învețe cum să vorbească între ei, poate că nu sunt de acord cu totul, dar pot fi respectuoși, deși acest lucru este foarte dificil în prezent în SUA. 

„Mesajele lui Trump sunt simple sunt puternice. Și una dintre problemele lui Harris este că ea nu are un mesaj singular”

– În acest context, cât de semnificativă este această convingere în rândul susținătorilor lui Trump că principalele instituții media, elitele și instituțiile politice sunt părtinitoare sau corupte? Și cum influențează acest lucru loialitatea lor față de el? Sunteți, desigur, profesor, dar scrieți frecvent articole. Sunt sigur că vă gândiți la modul în care acestea sunt văzute de această bază electorală a lui Trump.
– Da, o să vă dau un exemplu rapid. De fiecare dată când merg la un miting care are legătură cu Trump și de fiecare dată când Trump vorbește, există cel puțin un moment în care se arată spre presă sau se fac glume despre fake news, iar oamenii din public huiduie. Este aproape un ritual.

Deci, dacă există surse de știri care publică în mod constant articole care nu sunt bune pentru candidatura ta și dacă ești pus sub acuzare, te confrunți cu o grămadă de procese, ce vrei să faci? Vrei să delegitimezi și să subminezi autoritatea instituțiilor.

Așadar, Trump a petrecut un an și jumătate, de fapt ani de zile, dar mai ales de când și-a început campania, cultivând ideea că există un stat paralel, așa cum spune adesea, care este condus de grupuri misterioase de oameni. 

Și desigur, pentru unii, acest lucru se poate încadra în ideea că globaliștii conduc țara. Iar acum avem ideea că SUA are dușmani din interior. 

Există ideea acestui stat diabolic, ascuns, condus de stângiști radicali care încearcă să-l submineze pe Trump, să distrugă țara, iar mass-media face parte din asta. Că presa transmite mesaje, nu difuzează niciodată articole pozitive despre Trump, iar atunci când transmit mesaje, selectează lucrurile pe care le-a spus.

Acum, ca în toate lucrurile de genul acesta, există un sâmbure de adevăr. Am fost la mitinguri și l-am văzut spunând unele lucruri, iar apoi un comentariu minor a fost preluat și transformat într-un titlu. Și de fiecare dată când se întâmplă asta, votanții lui arată că este evident, că presa, presa de stânga, este părtinitoare. 

Și a doua chestiune relevantă este că acest „stat paralel” este ca „Make America Great Again”, un fel de categorie uriașă sub care poți pune tot felul de lucruri. Ei bine, ce este? Presa poate fi legată de acest stat paralel, dar dacă vorbim despre guvern în special, atunci avem FBI, Departamentul de Justiție, despre care campania lui Trump a spus că au fost mobilizate pentru a-l distruge. 

Și încă o dată, acest lucru subminează ideea că el este un infractor condamnat, nu? Așa că nimeni nu vorbește despre asta. Și dacă se vorbește despre asta, ceea ce se va spune este, oh, acesta este un alt exemplu de fake news sau un exemplu al statului paralel care conspiră pentru a-l distruge pe Trump.

Așadar, strategia dezvoltată de campania lui Trump și de Trump însuși este foarte eficientă și este foarte bine transmisă. 

Iar oamenii au un discurs pe care îl aud de ani de zile, în care se spune că Trump este cumva confuz, că vorbește fără sens. Dar pur și simplu nu este adevărat. El are un mod de a vorbi care este eficient și încheie mereu cu promisiunea că va face America măreață din nou. 

Mesajele sale simple sunt puternice. Și una dintre problemele lui Harris este că ea nu are un mesaj singular ca acesta.

„Coaliția alegătorilor democrați este mai mare și mai eterogenă și mai greu de unificat”

– Apropo de asta, care ar fi principalele probleme ale lui Harris, de ce nu pare că reușește să atragă întreaga coaliție de alegători tradiționali democrați?

– Deci există această problemă a mesajelor. Există de asemenea un curent de gândire, care cu siguranță nu este valabil pentru toată lumea, care ține de misoginism, de neîncredere față de femeile aflate la putere.

Ceea ce văd în mod foarte direct este că Trump și aliații săi, în mod constant, acționează într-o manieră macho. Ei interacționează cu așa-numita „manosphere” (în traducere directă, „bărbatosfera”, ecosistemul de site-uri, forumuri și podcasturi care se adresează bărbaților, de obicei de pe poziții critice la adresa feminismului, n.r.).

Podcastul lui (Joe) Rogan este un exemplu. Și fac apel la alegătorii de sex masculin, nu doar tineri bărbați albi, dar și la cei de culoare. 

De asemenea, campania Trump și-a schimbat puțin mesajul, trecând de la demonizarea tuturor imigranților, deși face acest lucru pentru unii dintre ei, concentrându-se pe imigranții infractori. Este o modalitate de a atrage oamenii de culoare, inclusiv imigranți, care vor spune, „da, ei sunt imigranți infractori, care au venit în mod ilegal, dar eu am venit în țară în mod legal”. 

Deci Trump a făcut o serie de lucruri pentru a-și lărgi baza electorală. 

Harris are chestiunile legate de gen, dreptul la avort. În plus, ea reprezintă schimbarea. Iar oamenii din SUA s-au săturat, chiar și republicanii, de această energie negativă. Harris vorbește de asemenea despre probleme de justiție socială, despre asigurările de sănătate. 

Dar coaliția alegătorilor democrați este mai mare și mai eterogenă și mai greu de unificat decât coaliția alegătorilor lui Trump. 

Iar în cele din urmă, o problemă, revenind la acoperirea mediatică, este că Trump vinde. Dacă scrii un articol despre Trump și unul despre Harris, articolul despre Trump va primi mult mai multe vizualizări. 

Astfel, există și o structură de stimulare pentru ca toată lumea să îi acorde atenție lui Trump. Iar ea iese de pe prima pagină a ziarelor. Iar Trump este un maestru al manipulării mass-media. El știe ce face. O face de ani de zile. 

INTERVIURILE HotNews.ro