Campania de vaccinare cu AstraZeneca va continua în România. Comitetul pentru vaccinare: Cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați
Campania de vaccinare cu AstraZeneca va continua în România, a decis luni seară Comitetul de coordonare a vaccinării. Autoritățile spun că decizia a fost luată în urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Reamintim că tot mai multe țări suspendă vaccinarea cu AstraZeneca, în așteptarea unei decizii din partea Agenției Europene a Medicamentului. Este vorba despre 17 state europene, până acum, care a retras un lot.
Conform sursei citate, a avut loc o ședință extraordinară la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pentru analizarea evenimentelor înregistrate la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca, ca urmare a raportării cazurilor cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.
În urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanții din cadrul instituțiilor mai sus menționate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de față la nivel european, a anunțat CNCAV.
Până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către Comitetul de farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) și emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie, EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 și deces depășesc riscul apariției de reacții adverse (https://www.ema.europa.eu/en/news/emassafety-committee-continues-investigation-covid-19-vaccine-astrazeneca-thromboembolicevents), mai arată autoritățile.
Argumentul CNCAV este că acele cazuri de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului, conform CNCAV.
- „În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente.
- Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european.
- Recomandăm raportarea oricărei reacții adverse suspectate atât de către profesioniști cât și de către pacienți.
- CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19″, a mai transmis Comitetul de coordonare a vaccinării.
Reamintim că tot mai multe țări suspendă vaccinarea cu AstraZeneca, în așteptarea unei decizii din partea Agenției Europene a Medicamentului. Este vorba despre 17 state, plus România, care a retras un lot. Luni au anunțat o astfel de decizie Germania, Franța, Italia (care mai întâi a retras un lot), Spania și Slovenia.
Săptămâna trecută, 12 țări au decis să oprească temporar administrarea vaccinului AstraZeneca. Una dintre acestea a fost Italia, după ce au fost raportate în Sicilia decesele a doi bărbați care au fost recent vaccinați cu acest ser. Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA) a precizat anterior că suspendarea administrării acestui vaccin este o măsură „de precauție”, adăugând că nu a fost stabilită nicio legătură între vaccin și „evenimentele adverse grave” survenite ulterior.
România a primit 81.600 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca ABV 2856 oprit de la utilizare în Italia și au fost folosite 77.049 de doze. Restul de peste 4.200 de doze au fost carantinate temporar, ca „măsură de extremă precauţie”, până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului, a anunțat în 11 martie Comitetul de coordonare a vaccinării.
România nu a primit doze AstraZeneca din lotul ABV 5300 cu probleme în Austria, mai preciza Comitetul de coordonare a vaccinării.