Sari direct la conținut

Zeci de percheziţii în Republica Moldova, la o grupare care făcea trafic de migranţi din Asia pe teritoriul României / Cât primeau traficanții pentru fiecare persoană

HotNews.ro
trafic de migranti, Foto: Politia Romana
trafic de migranti, Foto: Politia Romana

Procurorii și polițiștii din România şi din Republica Moldova au destructurat o grupare formată din cetăţeni moldoveni care se ocupa cu traficul de migranţi din Asia către Austria şi Germania, intrând fraudulos în Uniunea Europeană prin România. În România, au fost documentate 16 transporturi, fiind depistaţi aproximativ 100 de migranţi pe care gruparea ar fi intenţionat să îi treacă ilegal frontiera de stat, primind în schimb între 5.000 şi 8.000 de euro pentru fiecare persoană.

Poliția Română și DIICOT au anunțat că au pus în aplicare 66 de mandate de percheziţii la locuințele și în mașinile autoturismelor utilizate de către membrii unei grupări infracționale, în Chișinău și în zona de sud a Republicii Moldova. 16 persoane au fost ridicate și duse la audieri la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale din Republica Moldova, iar 11 dintre ele au fost reținute, pentru 72 de ore.

Cum acționa gruparea de trafic de migranți

Potrivit anchetatorilor, din vara anului 2021 și până în prezent pe teritoriul Republicii Moldova s-ar fi constituit o grupare transfrontalieră, formată din cetățeni moldoveni care s-ar fi ocupat de transferul și transportul de migranţi de origine asiatică, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat a României.

Gruparea ar fi acționat pe teritoriul României, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei României cu Ungaria și Bulgaria, a grupurilor ilegale de migranți, prin transportul acestora în autoutilitare modificate, cu compartimente special amenajate pentru ascunderea lor, destinația fiind Austria și Germania.

Migranții ar fi fost traficați în grupuri mici, de 6 – 10 persoane, tariful perceput fiind de 5.000 – 8.000 de euro de persoană (în funcție de distanța parcursă și segmentul de călătorie oferit).

Banii obținuți din traficul de migranți ar fi fost investiți de către membrii grupării pe teritoriul Republicii Moldova, în autoturisme de lux și imobile, spun anchetatorii.

Transporturile ilegale de migranți ar fi fost făcute cu sprijinul unor persoane prezente în autoutilitare, care ar fi avut rolul de a induce în eroare autoritățile de control, prin simularea unor transporturi normale de persoane și marfă.

Totodată, aceste transporturi ar fi beneficiat de suportul unor autoturisme de mici dimensiuni, utilizate ca antemergător, în scopul protecției transporturilor, prin verificarea prezenței în trafic a autorităților de aplicare a legii sau pentru evitarea unor controale amănunțite în punctele de trecere a frontierei de stat a României.

Pe teritoriul României, au fost documentate 16 transporturi, fiind depistați aproximativ 100 de migranți, pe care grupul ar fi intenționat să îi treacă fraudulos frontiera de stat, spre țări din vestul Europei.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate 26 de autovehicule utilizate la comiterea faptelor.

Investigațiile în acest dosar au fost făcute în cooperare judiciară cu autoritățile judiciare din Ungaria, Austria și Germania, cu suportul EUROPOL, mai arată Poliția Română.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro