Sari direct la conținut

Claudiu Năsui acuză Guvernul că vrea să cumpere tăcerea magistraților cu 1 miliard de lei alocat pentru plata unor drepturi câștigate de ei în instanțe

HotNews.ro
Claudiu Nasui, Foto: Arhiva personala
Claudiu Nasui, Foto: Arhiva personala

Deputatul USR Claudiu Năsui acuză Guvernul că „vrea să cumpere tăcerea judecătorilor cu banii contribuabililor”, prin plata unor drepturi salariale câștigate în instanță, pentru a-și „trece în liniște” controversatele legi ale Justiției.

Fostul ministru al Economiei spune că Guvernul a prevăzut în rectificarea bugetară suma suplimentară de peste un miliard de lei pentru plata salariilor din justiție până la finalul anului și pentru plata unor drepturi salariale restante stabilite prin hotărâri judecătorești.

  • „Guvernul vrea să cumpere tăcerea judecătorilor cu banii contribuabililor.
  • Nu de alta, dar vor să-și treacă în liniște noul pachet de legi prin care preiau controlul asupra sistemului de justiție, și au nevoie de liniște. Așa că vor da 1 miliard de lei din banii dumneavoastră direct pentru asta.
  • Follow the money. Chiar dacă munca citirii bugetelor și execuțiilor bugetare este una grea și plictisitoare, este una care ne arată ce se întâmplă de fapt. Cifrele nu mint.
  • M-am mirat când am văzut că în ultima rectificare bugetară o creștere spectaculoasă a cheltuielilor de personal la Ministerul Justiției. Practic jumătate din creșterea cheltuielilor cu salarizarea din tot statul român se află la Ministerul Justiției. O sumă colosală de împărțit între foarte puțini.
  • Oare de ce această creștere?
  • M-am interesat mai îndeaproape ce sunt acei bani. Sunt banii câștigați de judecători în instanță. Până acum acești bani erau dați cu țârâita. Puțin câte puțin în fiecare an. Pentru că chiar nu erau o prioritate pentru bugetul de stat.
  • Dar ce să vezi, după ultima rectificare, prioritatea a devenit maximă. Toți banii datorați vor fi plătiți dintr-o dată. 1 miliard de lei dintr-un foc!
  • Care e prioritatea deodată? De ce banii care veneau puțin câte puțin, subit se dau toți deodată?
  • Pentru că, ce să vezi, săptămâna asta, același guvern a dat un nou pachet rușinos de legi ale justiției prin care justiția devine și mai controlată politic.
  • Iată marea prioritate. Să fie mulțumiți judecătorii că primesc niște bani și să nu critice noile legi ale justiției. Adică acele legi care ne duc pe noi toți și mai departe de zona Schengen și de Europa în general.
  • Dragi judecători din România. PSD-PNL și-ar dori ca România să fie precum Belarus. Nu vă lăsați cumpărați de ei. Banii aceștia, așa cum vin, așa și pleacă. Iar după ce îi veți cheltui tot în România veți trăi. Poate și copiii dumneavoastră. Nu merită să rămâneți tăcuți în fața mizeriilor care se petrec și de care vom suferi pe termen lung.
  • Nu vă lăsați cumpărați pentru o pungă de arginți. Miza independenței justiției este mult mai mare”, a scris Năsui pe Facebook.

Reamintim că noile legi ale justiției, elaborate cu scopul de a îndrepta modificările nocive făcute în guvernarea PSD, au fost adoptate miercuri de guvern.

Premierul Nicolae Ciucă a susținut, la începutul ședinței Executivului, că procesul în care s-a derulat elaborarea acestor legi este „un exemplu de maturitate şi responsabilitate pentru toate instituţiile implicate”, în timp ce ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a vorbit despre „consolidarea independenței justiției” prin noile acte normative.

Asociațiile de magistrați, însă, vorbesc despre „compromiterea unor progrese făcute în lupta anticorupţie şi împotriva crimei organizate”.

Proiectele de modificare a legilor Justiției au fost dur criticate de trei asociații de magistrați, care spun că „partenerii europeni sunt înșelați fără nicio reținere de către ministrul Justiției, într-un joc insidios și nesfârșit”, pentru că sunt menținute multe dintre modificările nocive criticate de organismele internaționale în ultimii ani.

Într-o o scrisoare deschisă, Asociația Formului Judecătorilor, Inițiativa pentru Justiție și Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor au făcut apel la Comisia Europeană să se implice „pentru a reda speranța magistraților care acționează cu bună-credință că valorile statului de drept nu au dispărut încă în România”.

Procurorul militar Bogdan Pârlog, co-președinte al Asociației „Inițiativa pentru Justiție”, a enumerat, pentru Hotnews.ro, patru principale probleme în noile legi ale Justiției, despre care spune că „reflectă poziția de putere a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și a grupului de interese care după revoluție a condus discreționar MAI”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro