UBB nu a verificat toată teza de doctorat a lui Lucian Bode, ci „doar ce s-a reclamat”: „Nu există capacitate pentru așa ceva”
Comisia de etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca nu a verificat toată teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, ci doar fragmentele care au fost reclamate ca fiind plagiate. „Procentul (de plagiat) e atât de mic pentru că atât s-a reclamat și atât am identificat noi din analiza proprie, bazată pe softul anti-plagiat”, a declarat pentru Europa FM reprezentantul Comisiei de Etică, profesorul doctor Dacian Dragoș. El a susținut că „nu există capacitate” pentru ca teza lui Bode să fie analizată integral.
Teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode include “erori de citare” și “unele fragmente plagiate”, a constatat Comisia de etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca. Conform comisiei, ”nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenţionat sau mai degrabă a derivat din necunoaşterea sau neaplicarea tehnicilor de citare”, dar acest lucru nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate.
Concluziile Comisiei UBB care a analizat teza de doctorat a lui Lucian Bode:
- „S-a reținut ca existând fragmente plagiate în 3 din cele 4 puncte ale sesizării nr. 14390/18.10.2022, alte fragmente plagiate fiind identificate in urma analizei interne a UBB.
- Fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95 %).
- Ținând însă cont că textele originale din care s-au preluat fragmente plagiate sunt citate în text și în referințe (cu o excepție), chiar dacă nu acolo unde trebuie și/sau cum trebuie, nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă a derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare (ex. utilizarea de ghilimele/bloc de text; citare acoperitoare etc.).
- Acest lucru nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate”.
Comisia precizează în raport că a analizat „exclusiv aspectele semnalizate extern prin sesizarea 1439/18.10.2022 și cele care rezultă din Rapoartele antiplagiat iThenticate din 2018 și Turnitin din 2022 inițiate de UBB”.
„Nu există capacitate pentru așa ceva”
„Procentul (de plagiat) e atât de mic pentru că atât s-a reclamat și atât am identificat noi din analiza proprie, bazată pe softul anti-plagiat”, a declarat pentru Europa FM reprezentantul Comisiei de Etică, profesorul doctor Dacian Dragoș.
Întrebat dacă, prin urmare, Comisia a analizat doar ce s-a reclamat, și nu întreaga lucrare, Dacian Dragoș a spus că „ar fi o muncă titanică fiecare teză să o analizezi așa”:
- „Doar ce s-a reclamat, nu ai cum să analizezi întreaga lucrare pentru că, vă dați seama, n-ai cum să găsești surse pe care softul anti-plagiat nu le identifică.
- Ar fi o muncă titanică fiecare teză să o analizezi așa, nu există capacitate pentru așa ceva.
- Se analizează la comisiile de etică și la Consiliul de Etică pe baza unor sesizări, în sesizări trebuie să fie indicat clar ce s-a copiat, din ce sursă, deci trebuie dovezile atașate.
- În rest, ceea ce s-a sesizat și în plus am verificat testul anti-plagiat dacă are anumite indicații care ar putea să ducă la suspiciuni de fraudă, și pe acelea le-am verificat, texte mai mari care ar putea fi fraudate și acolo am mai descoperit și noi câteva lucruri în plus”.
Chestionat de Europa FM dacă asta înseamnă că nu au resursa administrativă și logistică să analizeze toată teza, reprezentantul Comisiei de etică a UBB a răspuns:
- „Nu, dar este imposibil pentru că trebuie să ai o bănuială că s-a copiat un text de undeva, n-ai cum să cauți fiecare text, fiecare propoziție, adică nu ai cu ce să faci lucrul acesta și nici n-ar fi în competența comisiilor de etică să facă acest lucru, deci se lucrează doar pe bază de sesizări, când există suspiciuni temeinice că ar exista fraudă”.
Fără nicio sancțiune. „Sancțiunile trebuie să fie proporționale cu abaterea săvârșită”
Cu privire la eventualele sancțiuni, Comisia arată în raport că ar fi propus sancționarea cu avertisment scris a ministrului Bode și cea de corectare a tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită.
- „Constatăm însă ca persoana reclamată nu face parte din categoriile prevăzute de lege împotriva căreia se poate aplica o sancțiune referitoare la încălcarea eticii universitare și a bunei conduite în cercetare”, arată Comisia de etică a UBB.
Articolele care fac referire la calitatea persoanelor împotriva cărora se poate sesiza Comisia de etică pentru abateri săvârșite sunt:
- art. 308 alin. 1 Legea nr. 1/2011 – ” … membri ai comunității universitare”
- art. 11 indice 1 din Legea nr. 206/2004 – ” personalului de cercetare-dezvoltare”
- art. 1 Codul Etic UBB – ”…membrii comunității universitare (studenţi, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice şi cercetători, personal didactic auxiliar, personal nedidactic)”
- art. 4 lit. a) – Regulament Comisie de etică UBB – .”..membri ai comunităţii universitare”
- art. 7 – Regulament Comisie de etică UBB ” … membrii comunităţii universitare, respectiv: a) studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor, b) personalului didactic şi cercetătorilor, c) personalului de conducere, d) personalului administrativ.”
Întrebat dacă se impune retragerea titlului de doctor în cazul lui Bode, prof.dr. Dacian Dragoș a spus că nu, pentru că „sancțiunile trebuie să fie proporționale cu abaterea săvârșită”: „Oricum am intra într-o discuție dacă este posibil sau nu, dacă este constituțional sau nu pentru că, știți, a dat Curtea Constituțională o decizie prin care a cam închis orice posibilitate de a retrage titlul de doctor pe cale administrativă și nici măcar instanțele nu mai pot să facă acest lucru pentru că le-a interzis să se pronunțe pe fond ci doar pe procedură”.