Sari direct la conținut

România NU intră în Schengen nici de această dată. Austria nu a cedat, Olanda i s-a alăturat. Vot favorabil pentru Croația în Schengen / Reacțiile oficialilor români și străini

HotNews.ro
Spațiul Schengen, Foto: Karaboux / Dreamstime.com
Spațiul Schengen, Foto: Karaboux / Dreamstime.com

România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu intră în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.

Cele mai importante informații ale zilei:

20:50​​Ambasadoarea Austriei la București a fost convocată la MAE care consideră atitudinea Vienei împotriva aderării României la Schengen inadmisibilă, nejustificată și inamicală. Aceasta va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

De asemenea, ministerul condus de Bogdan Aurescu a transmis ambasadoarei „protestul ferm față de acuzațiile exprimate de autoritățile austriece cu privire la așa-zise presiuni asupra firmelor austriece, afirmații care sunt inadmisibile, nefiind în conformitate cu realitatea”.

20:00Austria a propus la negocieri în cadrul Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne mai multe variante de amânare pentru anul viitor a aderării României la Schengen, cu condiţia ca ţara noastră să nu insiste asupra unui vot în reuniunea de joi, conform unor surse oficiale.

19:30Oficialii de la Sofia reacționează și ei după decizia din JAI împotriva primirii Bulgariei și României în Schengen și spun că în cazul Bulgariei Austria este mai ușor de convins decât Olanda, potrivit agenţiilor Reuters şi BTA.

19:25​Fostul premier Ludovic Orban susține votul Austriei și Olandei împotriva aderării Românei la Schengen este și rezultatul „unei acțiuni ineficiente a conducătorilor diplomației românești”.

„Neacceptarea României în Schengen reprezintă un eșec major al actualei coaliții PSD-PNL-UDMR și, mai ales, un eșec impardonabil al celui care ar trebui să conducă politica externă a țării, președintele Iohannis”, a scris Orban pe Facebook.

19:09Marcel Boloș, ministrul liberal al Investițiilor și Proiectelor Europene, a catalogat drept „un gest profund nedrept pentru România” votul de respingere dat joi în Consiliul JAI cu privire la primirea României în Schengen.

18:33Imaginea zilei la Bruxelles: Ministrul austriac de interne ține la distanță cu gărzile de corp jurnaliștii români care întrebau de votul care ține România în afara Schengen

18:32Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, se declară „extrem de dezamăgită” de decizia din Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne al UE ca România şi Bulgaria să nu fie admise încă în spaţiul Schengen. Ea cere Consiliului UE „să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis”.

18:27CEO-ul BCR: Am susținut, susținem și vom continua să susținem aderarea României la Schengen. Grupul Erste: Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu

18:06Prima reacție a ministrului de Interne, după votul de respingere a României în Schengen: Simțim că Rusia e pe cale să se mai bucure pentru încă o nedreptate care i se face României

Iohannis, reacție după mai bine de două ore și jumătate

18:04Președintele Klaus Iohannis reacționează după votul din Consiliul JAI unde Austria a blocat aderarea României la Schengen, susținând că atitudinea Vienei este „regretabilă și nejustificată” și riscă să afecteze unitatea europeană. Reacția șefului statului a venit printr-un comunicat de presă la peste două ore după decizia luată în Consiliul JAI.

17:56Raiffeisen Bank, bancă austriacă care desfășoară operațiuni în țara noastră, reacționează după blocajul Austriei pentru aderarea României la Schengen. Oficialii băncii austriece se arată surprinși de decizia Vienei, dar precizează că nu cometează „decizii cu caracter politic”.

17:54Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, susține că România are de a face cu o poziţie ostilă a Austriei: „Înteleg clar că avem de a face cu o poziţie ostilă a Austriei faţă de România. Votul de astăzi din Consiliul JAI e bazat pe un dublu-standard flagrant! Este o nedreptate la adresa României. Niciun argument invocat astăzi la JAI, de către Austria, nu a avut o fundamentare serioasă. După 20 de ani de politică, încă nu le-am văzut pe toate. Austria astăzi nu a înţeles nimic despre ce este solidaritatea europeană. Argumentele formulate de România şi UE nu au contat pentru partea austriacă”.

17:51Ministrul de Interne, Lucian Bode, care a luat parte la ședința Consiliului JAI unde a fost dat votul împotriva primirii României în Schengen, va susține declarații de presă de la ora 18.00.

17:50 Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, spune că este nevoie de „o analiză profundă” pentru ca România să înregistreze un succes pe termen scurt în această privinţă.Romaşcanu a scris, pe Facebook, că iubea Austria din numeroase motive, iar acum „totul este doar o imensă amărăciune, o nedreptate care nu poate fi curând reparată, care a stricat mai mult decât pot chiar şi austriecii să înţeleagă acum”:

„Iubesc, iubeam… Austria dintr-o mie de motive: cultura noastră comună, oamenii, pârtiile, Viena, Mozart şi multe, multe altele. Totul este acum doar o imensă amărăciune, o nedreptate care nu poate fi curând reparată a stricat mai mult decât pot chiar şi austriecii să înţeleagă acum. Înţeleg că politica e negociere şi compromis, dar am învăţat că nu există politică sănătoasă fără caracter. Politicieni austrieci şi nu numai, ale căror interese le vom afla sigur, au decis azi, fără un minim caracter, chiar împotriva propriilor interese. În orice caz, o analiză profundă a acţiunilor partidelor, ale instituţiilor statului implicate, rapoarte detaliate sunt acum necesare pentru a fi siguri că aderarea la Schengen va fi un succes într-un termen scurt”.

17:01Premierul Nicolae Ciucă se declară profund dezamăgit de lipsa consensului în JAI pentru aderarea României la spațiul Schengen, spunând că nu înțelege poziția inflexibilă a Austriei, bazată pe „alegații” privind migranții ilegali.

17:00Ce se mai poate face după votul negativ pentru aderarea României la Schengen. Termenul realist pentru o decizie favorabilă

16:29Europarlamentarul Victor Negrescu: Principalul eșec este că România nu a reușit decuplarea de Bulgaria. Era singura soluție. Problema decuplării nu s-a pus în JAI, ci doar informal. România trebuia să vină în JAI cu această soluție. (…) Consider că e eșecul dreptei politicii europene, care nu a reușit să vină cu o poziție comună.

16:25La mai bine de o oră de la decizia luată în Consiliul JAI, președintele Klaus Iohannis nu are încă nicio reacție.

În schimb, Guvernul a anunțat că „premierul Nicolae Ciucă va face în scurt timp declarații de presă, la Palatul Victoria”.

USR cere demisia lui Lucian Bode

16:16 Liderul USR, Cătălin Drulă, spune că decizia Consiliului JAI este una „profund nedreaptă”, iar ministrul de Interne Lucian Bode ar trebui să îşi asume responsabilitatea pentru acest eşec şi să demisioneze.

  • „Românii merită să intre în Schengen. Şi-au câştigat acest drept cu multă muncă şi seriozitate. Poziţia guvernului austriac va rămâne în istorie ca un act de discriminare. Inexplicabilă e şi poziţia PPE, partidul european din care fac parte Klaus Iohannis şi PNL.
  • Ieri, şeful PPE a stat umăr la umăr cu cancelarul austriac în timp ce acesta explica cum ne refuză un drept legitim, pentru motive care nu ţin de România.
  • Astăzi trebuie să fie şi un moment de reflecţie pentru vechea clasă politică. Trebuie să reflecteze asupra felului în care România este văzută şi tratată în afara graniţelor”, a scris Cătălin Drulă, joi, pe Facebook.

El mai spune că „pentru nedreptatea suferită azi de români, există şi responsabilităţi naţionale de asumat”:

  • „Lucian Bode trebuie să-şi dea demisia pentru acest eşec. În ceea ce îl priveşte pe Klaus Iohannis, şeful politicii externe a României, această zi infamă i-a pecetluit definitiv mandatele goale de preşedinte”.

16:04Primele reacții din coalția de guvernare au venit din partea liderilor UDMR și PSD, Kelemen Hunor și Marcel Ciolacu.

„Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin„

  • „Din păcate, în afara votului de conjunctură al Olandei – care a precizat că nu este contra României, guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană.
  • Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea și stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-și abandoneze camarazii europeni și să servească – în schimb – intereselor Rusiei.
  • Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european.
  • România nu are nevoie de îngăduința Austriei! Noi vrem doar să fim tratați corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european!
  • Și vreau să mulțumesc în mod special familiei politice social-democrate europene care a înțeles eforturile României și ne-a susținut permanent. Ajutorul premierilor din cele mai importante state, ajutorul comisarilor europeni și al colegilor noștri de stânga din Europa până în ultima clipă a fost decisiv pentru ca România să se bucure de o asemenea susținere la nivel european.
  • În același timp, dreapta europeană trebuie să își asume această situație, care creează o problemă uriașă Uniunii Europene însăși. Gestul cancelarului de dreapta austriac este și eșecul dreptei europene, care nu a fost în stare să gestioneze această situație.
  • Toată Europa ne dă dreptate, știm că – de această dată – dreptatea este de partea României. Și trebuie să mergem până la capăt! România trebuie să meargă mai departe, să se ducă în Consiliul European de săptămâna viitoare.
  • Nu renunțăm, nu ne dăm bătuți! Partidul Social Democrat va continua să depună toate eforturile pentru ca România să fie admisă în Schengen, așa cum am făcut-o și când a fost vorba de aderarea la NATO și Uniunea Europeană sau de ridicarea MCV”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a reacţionat apreciind că decizia este una „mizerabilă”: „O decizie mizerabilă! Astăzi, Consiliul miniştrilor europeni de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea României la spaţiul Schengen. Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil”.

El mai spune că este „o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetăţean român, împotriva tuturor comunităţilor din România, împotriva bunului simţ, împotriva legilor care guvernează libertatea de mişcare în interiorul Uniunii Europene”.

15:56 Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, s-a declarat dezamăgită de votul împotriva României și Bulgariei:

  • „Le spun tuturor cetățenilor din Croația bine ați venit.
  • Cetățenilor din România și Bulgaria le spun: voi meritați să fiți membri deplini, aveți susșinerea din aproape toate statele membre, a Comisiei Europene.
  • Sunt dezamăgită și cred că împărtășesc această dezamăgire cu România și Bulgaria.
  • Sunt convinsă că vom ajunge la aderarea României și Bulgariei în acest mandat si va fi prioritatea mea (…)
    În acest moment nu suntem uniți și asta ne face slabi”.

În Consiliul JAI, Austria și-a menținut opoziția și a votat împotriva aderării României la Schengen, la fel ca Olanda, care a susținut că este în favoarea primirii României în Schengen, dar se opune intrării Bulgariei, iar votul a fost la pachet.

De altfel, Olanda a explicat acest lucru în minuta ședinței.

Cea de a treia țară – Croația – a primit vot favorabil pentru aderarea la Schengen: de la 1 ianuarie cu frontierele terestre, de la 1 martie cu frontiera aeriană.

„Ultimul pas a fost finalizat, prin decizia Consiliului. Acum este confirmat oficial că Croația aderă la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2023″, a anunțat pe Twitter reprezentanța permanentă a Croației pe lângă UE.

„Austria a avut o atitudine sfidătoare și agresivă”

Europarlamentarul Rareș Bogdan a explicat că în Consiliul JAi eu existat mai multe scenarii, că Germania, Luxemburgul și Belgia au pledat cauza României, dar „Austria a fost absolut opacă”.

„Din păcate, Austria a fost absolut opacă. (…) Olanda nu a votat împotriva României, a fost împotriva Bulgariei. Austria a fost singura țară care a avut o atitudine din arogantă, sfidătoare și agresivă”, a declaratat Rareș Bogdan.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro