Cele două județe unde lucrează mai puțin de o treime din locuitori / Câte persoane active are România
România a pierdut în ultimii zece ani peste un milion de locuitori, ajungând la 19.053.815 de persoane. Dintre acestea, sunt active 8,185 de milioane, existând și două județe unde lucrează mai puțin de o treime dintre locuitori, conform datelor provizorii ale recensământului 2022, transmise marți de Institutul Național de Statistică.
Populația activă a României este de 8,185 de milioane de persoane – 7,689 de milioane de persoane care lucrează și 495.800 de șomeri.
Populația inactivă cuprinde 10,868 milioane de persoane, din care pensionarii și beneficiarii de ajutor social reprezentă două cincimi – 39,5%, iar elevii și studenții aproape o treime – 32,0%.
Vrancea și Mehedinți, județele în care lucrează mai puțin de o treime din populație
Cel mai mare grad de ocupare îl are populația din județul Ilfov și din București, unde lucrează mai mult de jumătate dintre locuitori – 52,2%, respectiv 50,8%.
Județe în care lucrează mai puțin de o treime dintre locuitori sunt Vrancea – 31,6% și Mehedinți – 32,9%.
Distribuția populației ocupate pe județe, rezultate provizorii recensământ:
Județul cu cei mai mulți șomeri
Cea mai mică pondere a populației șomere este în București (1,1%), iar alte trei județe – Cluj, Timiș și Ilfov – înregistrează valoarea scăzută imediată, de 1,3%.
În schimb, în județul Vaslui se înregistrează cea mai mare pondere a populației șomere, de 5,1% din populația rezidentă a județului.
Referitor la populația inactivă din punct de vedere economic, ponderea cea mai mare a populației casnice este în județul Suceava (9,9%), iar cea mai mică în București (numai 1,6%).
Pensionarii sunt cel mai puțin numeroși în județul Ilfov (unde reprezintă 15,0%), iar în județul Hunedoara ponderea acestora se dublează (29,6%), conform datelor transmise marți de INS.