Sari direct la conținut

„Cât mai curând anul acesta”. Ce i-a răspuns Ursula von der Leyen europarlamentarului Eugen Tomac în legătură cu solicitarea privind aderarea României la Schengen

HotNews.ro
Intrarea în Schengen, Foto: Winfried Rothermel / DPA / Profimedia
Intrarea în Schengen, Foto: Winfried Rothermel / DPA / Profimedia

Preşedintele Comisiei Europene solicită Consiliului UE să facă paşii necesari astfel încât România şi Bulgaria să devină parte a spaţiului Schengen cât mai curând anul acesta, conform unei scrisori transmise europarlamentarului PMP Eugen Tomac şi prezentate luni de acesta, scrie News.ro. La rândul său, Tomac precizează că răspunsul preşedintei CE este extrem de important pentru ţara noastră şi foarte util în contextul procesului pe care el l-a iniţiat la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

„Extinderea spaţiului Schengen rămâne o prioritate politică a Comisiei şi solicităm Consiliului să facă paşii necesari pentru a fi luată o decizie cât mai curând posibil anul acesta, astfel încât România şi Bulgaria să devină parte a zonei Schengen”, a afirmat Ursula von der Leyen în scrisoare.

Ce i-a răspuns Von der Leyen lui Tomac

„Imediat după refuzul Austriei de a vota pentru accesul României în Schengen, i-am transmis Preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare în care solicit cu fermitate sancţionarea acestui abuz de drept. În scrisoarea de răspuns pe care am primit-o astăzi, preşedinta von der Leyen îmi dă dreptate şi subliniază corectitudinea tuturor argumentelor pe care le-am invocat. Prin urmare, Ursula von der Leyen cere Consiliului să ia o decizie „cât mai curând posibil anul acesta”, astfel încât România şi Bulgaria să devină parte a spaţiului Schengen”, afirmă Eugen Tomac într-o postare pe Facebook, prezentând şi scrisoarea primită de la preşedintele CE.

El precizează că răspunsul preşedintei Comisiei Europene este extrem de important pentru ţara noastră şi foarte util în contextul procesului pe care el l-a iniţiat la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

„Votul din 8 decembrie este profund nedrept, iar această injustiţie făcută României trebuie corectată. Altfel, creează un precedent foarte periculos. Eu sunt hotărât să continui campania pe care am iniţiat-o, “Semnează pentru România în Schengen”, până când ţării noastre i se va face dreptate. Dacă şi tu vrei ca România să fie parte a spaţiului Schengen, intră pe romaniainschengen.ro şi semnează petiţia!”, conchide europarlamentarul PMP.

Tomac a deschis o acțiune împotriva Consiliului UE la Curtea de Justiție

Amintim că România, care așteaptă intrarea în Schengen de mai bine de 11 ani, a ratat anul trecut aderarea la spațiul european de liberă circulație, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene a respins pe 8 decembrie 2022 intrarea României și Bulgariei la Schengen și a acceptat doar cererea Croației. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă țării noastre în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.

La începutul lunii februarie, eurodeputatul român Eugen Tomac a anunțat că a demarat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) o acțiune în anulare a votului împotriva primirii României în spațiul Schengen, considerând că acest tip de acțiune are cele mai mari șanse de reușită. Documentele au fost depuse şi înregistrate pe 6 februarie la Tribunalul UE, care este o instanţă specializată a CJUE, cu sediul la Luxemburg.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro