DOCUMENT Cum nu a văzut nicio instituție de la Ministerul Muncii ororile din azilele groazei / CRJ l-a sesizat în februarie și pe Ciucă. Ce măsuri a luat Guvernul
În timp ce premierul Nicolae Ciucă susține că nu a primit nicio informare despre azilele groazei în timp ce era premier, o adresă publicată de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) arată că ONG-ul s-a adresat Guvernului condus de Nicolae Ciucă încă din februarie 2023, cerându-i să ia măsuri în lipsa acțiunilor din partea Ministerului Muncii și a celorlalte autorități sesizate anterior.
UPDATE (16:40) Reacția Guvernului la solicitarea HotNews.ro:
La solicitarea HotNews.ro Guvernul a transmis următoarele precizări:
- „Centrul pentru Resurse Juridice a transmis un Memoriu în atenția prim-ministrului înregistrat cu numărul 5/1384 din data de 1 martie 2023 și, în revenire, cu numărul 5/1384 din 10.04.2023.
- La data de 1 martie 2023, aspectele semnalate de către Centrul pentru Resurse Juridice se aflau deja în atenția Corpului de Control al Prim-Ministrului, ca urmare a sesizării formulate în data de 22 februarie 2023 de către o altă organizație neguvernamentală.
- Corpul de Control al Prim-Ministrului a sesizat în data de 8 martie 2023 Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea cu privire la faptele reclamate prin adresa primită în data de 22 februarie 2023. Prin urmare, la data primirii Memoriului din partea Centrului pentru Resurse Juridice, Corpul de Control al Prim-Ministrului efectua deja demersuri cu privire la aspectele semnalate.”
Guvernul a mai furnizat către HotNews.ro și adresa transmisă în data de 8 martie 2023 de Corpul de Control al prim-ministrului către Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, în care a atașat reclamația primită în 22 februarie 2023 de la Fundația Social Culturală Anthropos.
UPDATE (14:14) Surse PNL pentru HotNews.ro, despre sesizarea trimisă premierului Ciucă:
- „Sesizarea avertizorului a fost trimisa rapid în justiție, fiind vorba de aspecte de natură penală. Mai exact, după ce a primit sesizarea, Cabinetul a trimis-o la scurt timp la Corpul de Control. După verificări, Corpul de Control a trimis sesizarea către Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea pentru că era clar că sunt fapte de natură penală.
- La data primei sesizări formulate de către Centrul pentru Resurse Juridice, respectiv 1 martie 2023, aspectele semnalate de către aceasta se aflau deja în atenția Corpului de Control al Prim-ministrului, ca urmare a sesizării formulate în data de 22 februarie 2023 de către o altă organizație neguvernamentală.
- Corpul de Control al Prim-ministrului, ca urmare a sesizării primei organizații neguvernamentale, din data de 22 februarie 2023, a sesizat în data de 08 martie 2023 Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea cu privire la faptele reclamate , context în care, la data primirii adresei CRJ la Guvernul României, Corpul de Control efectua deja demersuri în cauză”.
Poliția a sesizat DIICOT în 16 februarie 2023
Descinderile anchetatorilor la azilele groazei din Voluntari și Afumați au avut loc în 11 iulie, iar ulterior Poliția Română a anunțat că polițiștii Direcției de Investigații Criminale s-au „sesizat din oficiu” în acest caz în 16 februarie, sesizând imediat DIICOT.
Dosarul penal vizează infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual și fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.
Ciucă: Nu am avut astfel de informări
Întrebat luni dacă a primit vreo informație despre ceea ce se întâmpla în căminele pentru bătrâni din partea vreunui minister, pe vremea când era premier, președintele PNL a răspuns:
- „Știți foarte bine activitatea mea. De fiecare dată când am avut astfel de informări sau sesizări am luat măsuri în consecință. Ca atare, nu am avut astfel de informări și sunt convins că indiferent de ce instituție a fost vorba, indiferent de ce nivel de conducere ar fi fost vorba, și atunci și acum, măsurile trebuie să fie aceleași”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit Digi24.ro.
CRJ a notificat Guvernul Ciucă în 28 februarie 2023
- „Am apelat la autorități. Am solicitat public, în nenumărate rânduri, cercetarea cauzelor care au dus la încălcările grave ale drepturilor tuturor oamenilor închiși în centre. Totodată, am transmis adrese către Ministerul Muncii și al Solidarității Sociale, Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţul Ilfov şi Bucureşti sector 3, Agenţia Naţională pentru Inspecţie şi Prestaţii Sociale (ANPIS) şi Ministerul Sănătății, anexând rapoartele de monitorizare ale CRJ la finalul cărora se află solicitări punctuale pentru fiecare dintre instituțiile cu competență în materie, și invesigațiile realizate de jurnaliştii Centrului de Investigații Media și Buletin de București.
- Observăm cu îngrijorare că nicio autoritate nu îşi asumă cercetarea cauzelor care au condus la încălcările sesizate de CRJ şi pe cale de consecinţă la prevenirea unor viitoare abuzuri. În aceste condiţii, CRJ s-a adresat conducerii Guvernului României cu solicitarea de a prelua cercetarea şi prevenirea altor încălcări ale drepturilor omului în centrele de asistenţă socială, căminele pentru vârstnici, unităţi medico-sociale şi spitale de psihiatrie. Sperăm ca Prim-ministrul să nu redirecționeze sesizarea CRJ către Ministerul Muncii sau Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.”, scria în data de 2 martie 2023 CRJ.
În nota erau atașate atât rapoartele de monitorizare cu ceea ce descoperise CRJ la cele 3 azile, dar și răspunsurile prin care Ministerul Muncii și ANPIS pasau responsabilitățile și susțineau că nu au identificat probleme.
- VEZI INTEGRAL ADRESA CĂTRE PREMIERUL CIUCĂ
La finalul notei, CRJ cere Guvernului să îi fie trimis prin email un număr de înregistrare după recepționarea adresei. În plus, în comunicatul de pe site este trecut și un „CC: către Ion Marcel Ciolacu.”
Nu este clar dacă CRJ a publicat o simplă mențiune sau a și trimis vreo adresă pe mail către Ciolacu, când acesta era președintele Camerei Deputaților. Nu știm nici dacă Guvernul a primit această adresă a CRJ și ce măsuri a luat.
- HotNews.ro a solicitat puncte de vedere atât de la Centrul de Resurse Juridice (CRJ), cât și de la Guvern și de la actualul premier Marcel Ciolacu și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.
UPDATE Biroul de presă de la Camera Deputaților: Nu am primit nicio adresă de la CRJ
- „Ca urmare a cererii dumneavoastră, formulată în temeiul Legii nr. 544/2001 și înregistrată la Biroul pentru informare publică și relația cu societatea civilă cu nr. 272/12.07.2023, vă informăm că nu a fost primit niciun email/adresă de la Centrul de Resurse Juridice, în perioada precizată, care să corespundă criteriilor formulate în cerere „Cc. Ion Marcel Ciolacu”, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții Direcției de comunicare din camera Deputaților.
O avalanșă de sesizări fără rezultat pentru a opri abuzurile din azile. Avocat: După ce am început reclamațiile, oamenii din centru nu au mai fost scoși din casă
De la începutul anului trecut, de când vecinii au apelat la instanță în urma nenumăratelor sesizări fără răspuns făcute către autorități în cazul unuia dintre azilele groazei din Voluntari, bătrânii și pacienții cu dizabilități aflați acolo nu au mai fost lăsați să iasă în curte, pentru a nu mai fi văzuți, a declarat pentru HotNews.ro Silviu Munteanu, avocatul familiei care a făcut zeci de adrese către Primăria condusă de Florentin Pandele, dar și către alte instituții ale statului.
Silviu Munteanu a anunțat luni noapte pe Facebook că îi reprezintă pe vecinii terorizați de abuzurile dintr-unul din azilele groazei din Voluntari, orori care au ieșit la iveală în urma investigațiilor jurnaliștilor Ovidiu Vanghele și Bianca Albu de la Centrul de Investigatii Media și Buletin de București.
Avocatul a relatat, pentru HotNews.ro, lupta uneia dintre familiile din Voluntari care locuiesc lângă un azil deținut de către Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz, unde oamenii – mulți dintre ei cu dizabilități – erau bătuți, înfometați, puși la diverse munci sau lipsiți de medicație.
Oamenii din azil, interzis în curte după ce au început sesizările către autorități
Una dintre problemele cu care s-au confruntat vecinii a fost generată de mirosurile puternice, în condițiile în care acel imobil nu este racordat la rețeaua publică de canalizare. Imobilul are o fosă septică ce preia toate apele menajere, iar printr-o pompă sunt deversate în canalul colector stradal, spune avocatul.
A doua problemă a fost generată de tipul activității asociației, mai ales că la un moment dat acolo au fost aduse mai multe persoane cu dizabilități și tulburări psihice, care „se manifestau într-un mod tulburător și înspăimântător pentru vecini”.
- „Uneori, erau scoși în curte, mergeau la gard, unii dintre ei erau într-o stare mai gravă, se manifestau prin urlete, țipete. În mod constant de acolo se auzeau urlete și țipete, inclusiv între infirmiere, probabil din cauza volumului mare de muncă, fiind deficit de personal.
- Beneficiarii centrului erau scoși în curte la diverse activități. După ce am început să facem demersuri și sesizări către autorități, cei din centru nu au mai fost lăsați în curte. Situația este de la începutul anului trecut, de când facem demersuri oficiale și sesizări în instanță.
- După deschiderea acestor acțiuni în instanță, nu au mai fost lăsați afară, fiind ținuți mai mult în casă, ca să nu îi mai vadă vecinii”, a spus avocatul.
De asemenea, serviciul 112 era solicitat „cu extrem de mare consecvență” să intervină la centru, uneori echipajele fiind însoțite și de către polițiști.
Avalanșă de sesizări către autorități
Avocatul spune că a pierdut șirul sesizărilor făcute la Primăria Voluntari, la Direcția de Sănătate Publică, la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov și la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (n.r. – ultimele două instituții fiind subordonate Ministerului Muncii și cele care au propus și emis autorizațiile pentru asociație), dar că este vorba despre zeci de adrese.
- „La un moment dat, AJPIS a început să claseze petițiile, în sensul în care noi reveneam cu solicitări de informații legate de desfășurarea activității de către acea asociație.
- Ni s-a răspuns formal la una sau la două petiții, apoi pur și simplu clasau solicitările, motivând că deja ne-au răspuns. Evident că nu se răspunsese”, afirmă avocatul.
Conform Robertei Secuianu, celălalt avocat al vecinilor, șirul sesizărilor către autorități a început în octombrie 2021, primele reclamații fiind transmise către Primăria Voluntari:
- 1. Solicitare din 12.10.2021 înregistrată la Serviciul Urbanism al Primăriei Voluntari, fără răspuns – se reclamă plasarea a 30 de persoane vulnerabile într-un imobil cu destinație de locuință.
- 2. Solicitare din 5.11.2021, fără răspuns – obiect similar.
- 3. Solicitare din 22.11.2021, fără răspuns – prin această se reclamau problemele generate de faptul că imobilul în care funcționa centrul nu este racordat la canalizare și era necesară golirea constantă a fosei septice pentru că în imobil se aflau cca 30 de persoane vulnerabile.
- 4. Adresă înregistrată la Primăria Voluntari la data de 17.01.2022, prin care s-au solicitat informații privind legalitatea furnizării de servicii sociale în imobilul învecinat (dacă a fost schimbată destinația imobilului, dacă au fost respectate reglementările urbanistice în eventualitatea schimbării de destinație). În această adresă s-au menționat țipetele constante din imobil, faptul că saltelele și așternuturile sunt spălate și depozitate în condiții insalubre și a fost informată Primăria despre „bănuielile rezonabile că nu se respectă standardele minime aplicabile serviciilor sociale”. Adresa a primit un răspuns generic și neconcludent, respectiv că obiectul plângerii necesită și atenția altor direcții din cadrul Primăriei și că vor ține cont de sesizare, au transmis avocații pentru HotNews.ro.
- 5. Cerere în contencios administrativ prin care s-a solicitat soluționarea adecvată a solicitărilor din 17.01.2022 – cererea a fost admisă în parte, pentru că la unele informații Primăria a răspuns prin întâmpinare. În dosarul deschis ca urmare a ultimei cereri, au fost depuse note scrise prin care au fost sesizate problemele constatate în urma controlului ANPDPD din octombrie 2022 (hrană inadecvată dată beneficiarilor, personalul insuficient, caracterul formal al documentelor justificative pentru decontarea sumelor alocate asociației).
De altfel, Centrul de Investigații Media și Buletin de București au scris că Primăria Voluntari, Ministerul Muncii (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, Autoritatea Națională de Plăți și Inspecție Socială, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopții, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități), Ministerul Sănătății (Direcția de Sănătate Publică Ilfov), Ministerul Afacerilor Interne (Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov, Inspectoratul pentru Situații de Urgență), Ministerul Mediului (Garda de Mediu), precum și alte instituții ale statului au avut pe masă, cel mai târziu în data de 17 ianuarie 2022, detalii clare despre relele tratamente la care erau supuși beneficiarii dintr-unul dintre cele trei „lagăre” din Ilfov.
Procesele
În condițiile în care autoritățile statului nu au răspuns solicitărilor, avocații vecinilor fraților Godei au început să deschidă procese în instanță pentru ca instituțiile să fie obligate să răspundă la solicitări și să ia măsuri.
Situația este următoarea, conform avocatei Roberta Secuianu:
- 1. A fost deschis un proces Primăriei Voluntari privind legalitatea furnizarii de servicii sociale în imobilul invecinat, dosar câștigat în parte, întrucât la unele dintre capetele de cerere Primăria condusă de Florentin Pandele a răspuns prin întâmpinare. Au fost obligați să plătească cheltuieli de judecată.
- 2. Proces ANPDPD, având că obiect revocarea licenței provizorii a Asociației (deoarece la momentul formulării cererii nu avea licență pe 5 ani) – este pe rol, la Curtea de Apel București, cu termen în septembrie.
- 3. Proces cu DSP Ilfov, câștigat definitiv. Au fost obligați la plata de cheltuieli de judecată.
- 4. Proces cu AJPIS Ilfov – pierdut în fond, se așteaptă hotărârea pentru a face recurs.
- 5. Proces câștigat cu Primăria Voluntari, care vizează însă doar problema fosei septice.
Asociația lui Godei le cere daune de 3.000 de euro vecinilor care l-au reclamat
În luna martie, Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz i-a dat în judecată pe vecini, pentru un presupus abuz pe care aceștia l-ar fi săvârșit în această perioadă, în sensul în care au făcut nenumărate sesisări către instituțiile abilitate să ia măsuri împotriva asociației.
Procesul a fost deschis la Judecătoria Buftea, dar avocații au invocat excepția necompetenției din punct de vedere teritorial și mutarea la Judecătoria Sectorului 2.
Primul termen de judecată în procesul în care Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz cere daune morale de 3.000 de euro a fost stabilit pentru 21 noiembrie.
Citește și:
- O instituție a statului a constatat încă din august 2022 probleme în azilele groazei: „Au fost implementate toate măsurile dispuse”/ Ce și-a amintit Ministerul Muncii la o săptămână de la izbucnirea scandalului
- Azilele groazei: Soțul coordonatoarei uneia dintre grupări, polițist pensionar, căuta imobile pentru a deschide noi centre. „Care-i problema?” – interceptări
- Un ONG chemat la discuții de Budăi îl avea coordonator pe unul dintre arestații din dosarul azilelor groazei
- DOCUMENT Asistența Socială Sector 3 susține că a făcut 25 de vizite într-unul din azilele groazei, dar nu a găsit „situații care pot afecta calitatea vieții” / Procurorii spun altceva
- Azilele groazei: „Știi că ne cer cazierele noastre”. Omul care a ajutat Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz să obțină acreditarea centrelor – interceptări / Despre CRJ: „Trebuie să dispară”. Coincidența norocoasă
- Trecutul comun al liderilor grupărilor care îi torturau pe bătrânii din azilele groazei. Încrengătura de firme și rolul bine stabilit al fiecărui pion – noi detalii crunte din anchetă
- Cine este omul cu 18 terenuri și 6 case care-l ajuta pe torționarul bătrânilor să ascundă neregulile din azilele groazei. Păstra tăcerea pentru pește | INTERCEPTĂRI
- Prostituate, droguri și lăutari. Torționarul bătrânilor înfometați din azilele groazei a încasat o avere de la stat și a cheltuit-o pe distracții și imobiliareVIDEO Televiziunea lui Pandele „rupe tăcerea” ca să o apere pe Gabriela Firea în scandalul azilelor groazei din Ilfov / Informația esențială pe care o ignoră total
- Dezvăluirile ONG-istei care a sesizat încă din 2022 abuzurile din azilele de bătrâni din Voluntari: „După ce am făcut plângerile, Ministerul Muncii ne-a comunicat că nu mai este nevoie de noi”
- Prima reacție a Gabrielei Firea în cazul ororilor din azilele din Voluntari: Adversarii politici sunt în stare de orice, chiar de înscenări ca să mă oprească din cursa pentru Primăria Capitalei
- Autoritățile au fost sesizate încă din septembrie despre situația din azilele groazei: „Niciuna nu a văzut vreo problemă”
- „Javră ce ești”. Detalii incredibile despre tratamentele crunte la care erau supuși oamenii din azilele groazei din Ilfov – interceptări / Patru persoane arestate preventiv, 11, în arest la domiciliu
- Dezvăluirile ONG-istei care a sesizat încă din 2022 abuzurile din azilele de bătrâni din Voluntari: „După ce am făcut plângerile, Ministerul Muncii ne-a comunicat că nu mai este nevoie de noi”