Sari direct la conținut

A doua zi de cod roșu de caniculă în Capitală și în sud-estul țării. Temperaturi de 40-42 de grade / De joi, vremea se răcește brusc

HotNews.ro
Canicula, Foto: Dezzor | Dreamstime.com
Canicula, Foto: Dezzor | Dreamstime.com

Capitala și opt județe din sudul și sud-estul țării se află și miercuri, pentru a doua zi la rând, sub cod roșu de caniculă, meteorologii anunțând temperaturi maxime extreme de 40-42 de grade și disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. De joi, temperaturile vor scădea brusc în toată țara cu peste 10 grade, conform meteorologilor. De asemenea, vor fi ploi și vijelii.

Valul de căldură va persista și miercuri în mare parte din țară, iar pentru a doua zi la rând Bucureștiul și opt județe din sudul și sud-estul țării vor fi sub cod roșu de caniculă.

Cod roșu de caniculă pentru miercuri, 25 iulie 2023

Județele vizate de avertizarea cod roșu, alături de București sunt: Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța.

Conform meteorologilor, se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40-42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Miercuri sunt în vigoare și avertizări cod portocaliu și galben de caniculă pentru mare parte din țară.

Cod portocaliu – în sudul Olteniei, nordul Munteniei, nord-vestul Dobrogei și în centrul și sud-vestul Moldovei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37-39 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cod galben – în nordul Olteniei și al Moldovei, sudul și estul Transilvaniei și pe litoral disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

Restricții de circulație în zonele aflate sub avertizări de caniculă

Circulaţia rutieră va fi restricţionată, miercuri, pentru a doua zi consecutiv, pe sectoarele de drum naţional, drumuri expres şi autostrăzi din judeţele care se află sub avertizări Cod portocaliu şi Cod roşu de caniculă.

Conform Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în intervalul orar 10:00 – 20:00 se vor institui restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t pe sectoarele de drum naţional, drumuri expres şi autostrăzi din judeţele: Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Prahova, Giurgiu, Ilfov, Olt, Dolj, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Arad, Timiş, Caras-Severin, Bacău, Vaslui Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi.

„Aceste restricţii sunt instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, Cod Portocaliu şi Cod Roşu – val de căldură persistent, caniculă şi disconfort termic accentuat”, precizează CNAIR.

De joi, temperaturile vor scădea brusc cu peste 10 grade

De joi, temperaturile vor scădea brusc în toată țara cu peste 10 grade, conform meteorologilor. De asemenea, vor fi ploi și vijelii.

Conform meteorologilor, un val de aer rece din centrul Europei va cuprinde mai întâi Banatul și zona Crișanei, apoi se va ciocni cu masa de aer fierbinte din centrul și sudul țării, astfel că de joi vor fi ploi și vijelii în toată țara.

„Ne vom aștepta la fenomene violente, pe măsură ce masa de aer va avansa spre țara noastră. Vom avea furtuni intense în mai toată țara, vijelii puternice, rafale de vânt care ar putea să depășească 100 km pe oră, ploi torențiale, căderi de grindină”, a spus pentru stirileprotv.ro meteorologul Mihai Huștiu.

De sâmbătă, România va fi cuprinsă de un nou val de căldură. (Foto: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro