Patru metode simple care să te ajute să nu cheltuiești prea mult pentru Crăciun
Impulsul de a cheltui bani este prezent pe tot parcursul anului, însă în perioada Crăciunului tentația de a cheltui mai mult pe cadouri este și mai puternică. Câteva strategii simple ne pot ajuta însă să ținem cheltuielile sub control, arată The Conversation.
Inflația galopantă înregistrată în timpul pandemiei de COVID-19 și după izbucnirea războiului din Ucraina a pus presiuni pe bugetele a numeroase familii nu doar din Europa, ci și din restul lumii. În 2022, SUA și Marea Britanie au înregistrat cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani, în timp ce guvernul japonez a renunțat anul trecut să își mărească salariile după ce creșterea prețurilor a depășit 2% după mai bine de un deceniu.
În multe țări, inflația a fost adusă sub control, însă nu același lucru se poate spune și despre România. Țara noastră a înregistrat cea mai mare inflație din UE pentru a 8-a lună la rând: peste 5% în noiembrie, în condițiile în care media la nivelul blocului comunitar a fost de 2,3%, potrivit ultimelor date.
Drept urmare, foarte mulți români se vor uita probabil din nou în portofele și la soldurile cardurilor bancare pentru a vedea cum stau cu bugetul pentru cumpărăturile de Crăciun și de Anul Nou. Ce soluții avem pentru a rezista tentației unor opțiuni atrăgătoare, dar costisitoare, care ne-ar putea afecta bugetele?
Un expert în psihologie socială care studiază cheltuielile personale a explicat pentru revista online The Conversation care sunt strategiile simple de autocontrol de care merită să ne reamintim pentru a ne ajuta să gestionăm deciziile financiare în timpul sărbătorilor de iarnă.
Cum eviți tentațiile de sărbători
Autocontrolul nu înseamnă doar suprimarea tentației, ci implică și crearea unor condiții care să ne ușureze misiunea de a rezista tentațiilor.
Probabil cea mai evidentă strategie este evitarea tentațiilor de cumpărături. Acest lucru poate însemna să eviți locurile – indiferent că e vorba de magazine fizice sau unele online – care au prețuri peste limitele noastre de buget.
Sigur, acest lucru sună mai ușor în teorie decât practică, mai ales că suntem bombardați zi de zi cu reclame țintite pe rețelele de socializare și în alte locuri din mediul online. Însă studiile făcute de psihologi arată că persoanele care declară că le este mai ușor să-și controleze impulsurile tind să evite tentațiile, nu să le reziste.
O abordare eficientă sugerată de psihologi este formarea unor intenții clare despre cum vei acționa atunci când te confrunți cu o astfel de situație.
De exemplu, te poți gândi ce vei face dacă vezi un cadou care i-ar plăcea unui membru al familiei sau unui prieten, dar pentru care ai depăși limita de buget fiindcă i-ai luat deja ceva. În loc să cumperi încă un cadou și să depășești bugetul, poți să te gândești să îl iei și să i-l dăruiești cu următoarea ocazie, precum de ziua lui sau de Paște.
Stabilește un buget de cumpărături pentru Crăciun
Dacă nu te-ai obișnuit încă să îți stabilești un buget cât mai fix pentru sărbători, nu este niciodată prea târziu să începi.
Stabilirea unor limite de cheltuieli din timp îți face obiectivele financiare clare și explicite. Un aspect interesant remarcat atât de psihologi, cât și de economiști, e că atunci când își stabilesc bugete pentru cadouri, oamenii tind să cheltuiască întreaga sumă estimată, spre deosebire de bugetele pentru achiziții pentru ei înșiși – cu care încearcă să se încadreze sub buget.
Atunci când îți stabilești bugetele este bine să fii realist, nu optimist. Iar asta e valabil atât pentru bugetul de cadouri, cât și celelalte lucruri pe care trebuie să le cumperi în perioada sărbătorilor.
Fă o listă de cumpărături
Probabil cea mai intuitivă dintre strategii și cea care decurge natural din cele precedente ține de gândirea în avans la cadourile pe care intenționezi să le cumperi și întocmirea unei liste de cumpărături, în loc să te bazezi pe inspirația din magazin.
E cea mai simplă modalitate de a te asigura că te încadrezi în buget. Studiu după studiu făcute în numeroase țări din jurul lumii arată că retailerii încasează anual sume importante de pe urma achizițiilor impulsive ale clienților.
Întocmirea listelor de cumpărături, chiar și pentru cumpărăturile online, poate reduce cheltuielile totale și să te scutească de regretele ulterioare legate de deciziile luate.
Ține cont de ceea ce funcționează pentru tine
În condiții normale, sărbătorile ar trebui să fie despre bucurie, nu despre stres financiar. În cele din urmă, deși respectarea unui buget este importantă, aceasta nu ar trebui să fie singura sau principala ta preocupare în timpul cumpărăturilor pentru sărbători.
Menținerea autocontrolului îți permite să sărbătorești fără a-ți compromite bunăstarea financiară. Însă cele mai eficiente strategii pentru menținerea autocontrolului financiar sunt cele pe care deja le folosești și pe care le consideri cele mai eficiente. Dacă dorești să eviți tentațiile cumpărăturilor, ia-ți un moment să te gândești la strategiile financiare pe care le utilizezi deja și la cum le poți aplica în cumpărăturile pentru sărbători.
Utilizarea strategiilor pentru a gestiona costurile cheltuielilor de sărbători poate preveni ca darurile să devină o sursă de stres financiar într-o astfel de perioadă.
Nu în ultimul rând, nu ar trebui să uiți că cel mai frumos cadou pe care îl poți face celor dragi este să petreci timp de calitate alături de ei. Bucuria sărbătorilor nu ar trebui să vină din cadouri scumpe, ci din momentele petrecute împreună, conchide The Conversation.