Alexandra Furnea, supraviețuitoare Colectiv: Dați-le marilor arși de la Crevedia șansa pe care ne-ați refuzat-o nouă / Mesajul tatălui unuia dintre tinerii morți în Colectiv
Alexandra Furnea, una dintre supravieţuitoarele incendiului din Clubul Colectiv, face un apel către autorități să le dea victimelor exploziilor de la Crevedia șansa pe care tinerii arși în tragedia din 30 octombrie 2015 nu au avut-o: transferul la spitale din străinătate.
- Țara cu cei mai mulți mari arși din Europa, dar fără niciun centru pentru tratarea lor. Cum ne-a prins al doilea Colectiv din nou nepregătiți
- „Să nu credeți vreo clipă că acum avem tot ce ne trebuie. Nu avem. Spitalele tot nepregătite sunt, iar nosocomialele continuă să ucidă.
- Dragi autorități, stimați miniștri, dați-le marilor arși de la Crevedia șansa pe care ne-ați refuzat-o nouă. Nu îi lăsați și pe ei să moară, ca să ascundeți neputințele sistemului medical, devastat de corupție, și ca să vă protejați funcțiile. Transferați-i în străinătate acum, nu peste o săptămână.
- Cerșiți, dacă este necesar, locuri. Implorați-i să ne primească răniții. Dovediți că România a învățat ceva din Colectiv”, a scris pe Facebook Alexandra Furnea. Ea este nul dintre supraviețuitorii incendiului din 30 octombrie 2015. A suferit arsuri grave, în zona spatelui, a umerilor și a mâinilor și a rămas cu cicatrice de care nu va scăpa toată viața.
Și Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru Iancu, un tânăr de 22 de ani care a murit la 3 săptămâni de la incendiul din clubul Colectiv, cu 5 infecții nosocomiale în corp, a transmis un mesaj în numele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, al cărei președinte este:
- „Domnul Ministru de interne, Cătălin Predoiu declară că exploziile de la Crevedia au fost gestionate corect și profesionist de catre Raed Arafat.
- Deși nici focul nu s-a stins bine, întelegem de la domnul ministru că se știu deja rezultatele anchetei ce urmează a începe.
- Și ne mai anunță domnul Predoiu că Arafat are toată susținerea politică pentru a rămâne in funcție. Pentru domnul Predoiu nu contează faptul că o intervenție care ar fi trebuit sa fie banală a dus la rănirea a 58 de oameni majoritatea pompieri.
- De fapt pentru domnul Predoiu ca și pentru domnul Arafat 58 este un număr, atât.
- Și 100 tot un număr ar fi fost.
- La Colectiv au fost 180 iar răspunsul domnului Arafat a fost sec „s-a gresit care-i problema?”
- Domnule ministru Cătălin Predoiu v-ați pronunțat înainte de a avea rezultatul unei anchete. Cu alte cuvinte, în calitate de ministru de interne și de fost ministru la justitie (scriu cu litere mici, atât merită cele două ministere) a-ți transmis anchetatorilor și procurorilor ce au de făcut?”.
Marcel Ciolacu: „Se face o paralelă cu cazul de la Colectiv, dar cred că ar trebui făcută paralelă cu cazul de la Mihăilești”
Premierul României Marcel Ciolacu a susținut că seria de explozii de la Crevedia ar trebui comparată cu explozia devastatoare de la Mihăilești din 2004, și mai puțin cu cazul Colectiv. Ciolacu a dat însă răspunsuri evazive când a fost chestionat de modul de intervenție a pompierilor.
- „Important este că azi noapte s-a acționat exemplar, și în spitale, și pe salvări. Trebuie să mulțumesc pompierilor, jandarmilor, polițiștilor care au asigurat perimetrul”, a spus duminică premierul Marcel Ciolacu.
- „Se face o paralelă cu cazul de la Colectiv, dar cred că ar trebui făcută paralelă cu cazul de la Mihăilești”, a spus Ciolacu, amintind de explozia care s-a produs în 2004 în județul Buzău, atunci când o cisternă cu azotat de amoniu a sărit în aer și a ucis 18 persoane, rănind alte 13. Dintre victimele de atunci șapte erau pompieri care interveneau la incendiu.
Întrebat dacă intervenția pompierilor a fost improprie, având în vedere numărul mare de răniți de la a doua explozie, premierul Ciolacu a fost evaziv: „Pompierii trebuiau să acționeze, important e că s-au salvat vieți. S-a intervenit întâi cu roboți, important este că s-au limitat…”, a spus Ciolacu
Predoiu: „Aseară s-a evitat un dezastru uriaş şi asta este graţie celor care au fost acolo”
Anterior, și ministrul de Interne a fost întrebat dacă este mulţumit de modul de acţiune, el răspunzând că cei care au intervenit merită aprecierea.
- „Din datele pe care le am în acest moment, toate procedurile au fost respectate şi evaluarea mea personală este că aseară s-a evitat un dezastru uriaş şi asta este graţie celor care au fost acolo, pompierilor salvatori, jandarmilor, poliţiştilor. Oamenii aceştia îşi riscă viaţa în fiecare zi şi cred că merită aprecierea noastră”, a spus Cătălin Predoiu, potrivit news.ro
- Întrebat dacă mai sunt şi alte staţii GPL care funcţionează la fel ca cea din Crevedia, Cătălin Predoiu a precizat că aceste staţii sunt verificate de ISU.
- „Potrivit legii, staţiile declarate se verifică de către ISU”, a explicat Predoiu.
Cele două explozii de la o stație GPL din Crevedia au provocat două decese și 56 de răniți, cea mai mare parte a victimelor fiind din rândul forțelor de intervenție. Mai multe persoane sunt în stare gravă, iar autoritățile au început să transfere răniți în străinătate prin mecanismul de protecție civilă. Din totalul răniților, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi). Populația din zona afectată de cele două explozii masive de sâmbătă din Crevedia a fost evacuată.