Press report: 60 de instituții pe capul fiecărei firme. Poți fi profesor și să distribui conspirații? Prefectul BMW. Locuitorii unui sat plătesc aerul care vine în loc de apă la robinet. Cum ar fi să avem limită de viteză de 32 km/h în localități?
60 de instituții pe capul fiecărei firme din România. Ștampila, oficial ucisă, e vie ● Poți fi profesor și să distribui conspirații? Trei exemple care ne sperie ● Prefectul BMW. „Dacă dumneavoastră o numiți șpagă, nu vă contrazic” ● Peste 1,6 milioane de români vor plăti pentru cutremurul din Turcia sau inundațiile din Grecia ● Funcționară din Primăria Iași, expertă în falsificat recepții imobiliare. Premiată de primar și trimisă în judecată ● De ce proiectele solare și eoliene sunt deseori doar „pe hârtie”? ● Atitudinea revoltătoare a familiei Pascu față de opinia publică, după tragedia de la 2 Mai: „Ne doare în cot“ ● De câțiva ani, locuitorii dintr-un sat dâmbovițean plătesc aerul care vine în loc de apă la robinet ● Cum ar fi să avem limită de viteză de 32 km/h în localități?
h2: 60 de instituții pe capul fiecărei firme din România. Ștampila, oficial ucisă, e vie
„În România, oficial, s-au desființat ștampilele. Dar, dacă te duci în delegație, trebuie să vii înapoi cu foaia de deplasare pe care să aduni ștampilele de la locurile pe unde te-ai deplasat. Cerința legală actuală în România este ca aceste foi de deplasare să aibă ștampile. Absurd!” – Doru Șupeală, consultant de management și antreprenor.
E absurdul pe baza căruia funcționează companiile capitaliste din România, țara cópiilor ștampilate după orice document. Sunt cerute în continuare: copia după buletin, ștampila, dosare separate pentru autorități diferite. Chiar și pentru aceeași instituție, ANAF, firmele sunt obligate să aibă documente diferite pentru aceeași informație, cerută în scopuri diferite.
Povara hârțogăriei și a procedurilor excesive consumă serios resursele firmelor, mai ales ale celor mici și mijlocii. Instituțiile statului nu comunică între ele și pun întreprinderile să facă toată treaba, scrie Europa Liberă.
Poți fi profesor și să distribui conspirații? Trei exemple care ne sperie
Poți fi profesor și să distribui conspirații? Teoriile conspirației, negarea științei, informațiile mincinoase prezentate ca adevărate au cucerit internetul și, pe rețelele sociale, tind să domine spațiul.
Când știința este negată de o persoană fără capacitatea de a-i influența pe alții, efectele sunt minime. Dar ce facem când teoriile conspirației și informațiile manipulatorii sunt distribuite chiar de către cei care ar trebui să ne educe copiii, adică de profesori?
PRESShub pornește astăzi această dezbatere cu trei exemple ale unor profesori de liceu și de universitate care, deși predau câtorva sute de tineri, nu se jenează să promoveze idei, informații și concepte care contravin flagrant cu misiunea lor de educatori, de oameni care ar trebui să susțină știința și să promoveze adevărul, potrivit PressHub.
Mesaj RO-Alert în Tulcea și Galați, duminică noapte, în timp ce Ucraina e atacată cu drone. „Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul”
Locuitorii din mai multe zone din județele Tulcea și Galați au primit, duminică noapte, la ora 23.02, un mesaj Ro-Alert prin care sunt avertizați că există posibilitatea să cadă obiecte din spațiul aerian, mesaj care indică faptul că poate avea loc un nou atac rusesc asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.
Un locuitor din satul tulcean Periprava a postat pe Facebook imagini din timpul atacului cu drone asupra porturilor ucrainene. Înregistrarea surprinde o bubuitură puternică, însă în acest moment nu este clar ce pagube a provocat atacul, potrivit Libertatea.
Prefectul BMW. „Dacă dumneavoastră o numiți șpagă, nu vă contrazic”
La un an după ce a fost așezat în scaunul de prefect de Sibiu, Lucian Radu a început să se așeze și în scaunele unui BMW seria 5 nou-nouț. Limuzină de lux ale cărui leasing, asigurare și impozite au fost plătite de un om de afaceri din Sibiu, cu care nu este nici măcar prieten.
În prezent, din postura de inspector șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, Lucian Radu parchează în garajul său aceeași mașină, dar și alte situații îndoielnice. Cum ar fi soluția aproape magică în care a reușit să își achite un credit de 57.000 de euro sau firma înființată pe numele soției în domeniul verificat tocmai de ITM, adică securitatea muncii, scrie Turnul Sfatului.
Peste 1,6 milioane de români vor plăti pentru cutremurul din Turcia sau inundațiile din Grecia
Peste 1,6 milioane de români încheie în fiecare an o asigurare facultativă de locuință, câteva sute de mii dintre aceștia fiind chiar obligați să o facă, pentru că dețin locuințe luate prin credit ipotecar. Pentru ei și nu doar pentru ei, evenimentele catastrofale din ce în ce mai dese reprezintă o veste cât se poate de proastă.
Mai mult, vin vremuri dificile și pentru sistemul de asigurări obligatorii, în condițiile în care Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) trebuie să cedeze către reasigurători sume din ce în ce mai mari pentru a putea acoperi riscurile unui eveniment major. Evenimente precum cutremurul din Turcia sau inundațiile din Grecia (ca să ne referim doar la țări în care românii călătoresc des) pun presiuni majore pe costurile asigurărilor, cu atât mai mult cu cât în Europa avem de-a face, după multă vreme, și cu un război.
Deși are „avantajul” celei mai slabe piețe din Europa (deci expuneri mici în caz de evenimente majore), România nu poate să nu fie afectată de evoluțiile internaționale. Simplu, spus, cei 1,6 milioane de români care își asigură anual casele, precum și toți cei care o vor face de acum înainte vor plăti mai mult pentru asigurările lor, scrie Economica.net.
Autoritățile se zbat de 18 ani să rezilieze în justiție un contract de privatizare încheiat cu firma siriană controlată de Omar Hayssam
În septembrie 2003, fosta AVAS, în prezent Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, privatiza fosta Întreprindere de Piese Radio și Semiconductori Băneasa – IPRS. A fost selectată firma Ogharit Trading Co Siria (cu ultimul domiciliu fiscal cunoscut în orașul Homs) – la care acţionar unic era mama sirianului Omar Hayssam.
Firma a plătit integral circa 200.000 de euro și se angaja să facă investiții de 2,5 milioane de euro. Nu a mai investit nimic, iar Omar Hayssam a intrat în colimatorul autorităților, odată cu criza jurnaliștilor români răpiți în Irak. Harnicii procurori au constituit în 2005 un dosar penal legat de privatizarea IPRS Băneasa, care a fost pasat apoi între DNA și Parchetul General până a sfârșit lamentabil, prin clasare, în 2017. Pe latură civilă, autoritățile se judecă din 2005 cu firma controlată de româno-sirianul Omar Hayssam, litigiul ajungând în prezent la Curtea de Apel București, scrie JustNews.ro.
Taximetriștii gălățeni anunță trei zile de proteste, pentru eliminarea maşinilor Uber şi Bolt
Reprezentanți ai taximetriștilor gălățeni anunță că au primit aviz favorabil din partea Primăriei Galați pentru organizarea unor acțiuni de protest, timp de trei zile consecutiv.
Acțiunea de la Galați se vrea a fi o solidarizare cu campania la nivel național a taximetriștilor denumită „Protest pe patru roți – Eliminarea transportului alternativ”, ce are ca scop abrogarea OUG 49/2019 și a Legii 204/2019 privind transportul alternativ din România, scrie Viața Liberă.
Funcționară din Primăria Iași, expertă în falsificat recepții imobiliare. Premiată de primar și trimisă în judecată
Funcționara de la Control Urbanism a fost folosită de Mihai Chirica, în decembrie 2019, la falsificarea edificării la Blocul Vixen, din Moara de Vânt, dosar aflat la DNA. Femeia vedea ce se întâmplă, era trimisă să rezolve cele mai mari tunuri imobiliare și a făcut o recepție falsă și la vila unui interlop. Acolo s-a făcut un denunț și s-a dat o șpagă, dar procurorii au ratat flagrantul.
Primarul a trimis-o pe Dana Vasiliu și la celebrul bloc River’s Towers, unde se vehiculează o mită de 500.000 de euro. Fiind om de încredere, primarul n-a dat-o afară în ciuda dosarelor penale deschise, amândoi depinzând unul de altul. Dana Vasiliu a luat în ultimul an primă lunară de 30% de la primarul Mihai Chirica și a ajuns la un salariu de 2.000 de euro net. La sfârșitul lunii august, Parchetul de pe lângă Judecătorie a trimis-o în judecată pentru recepția la vila interlopului.
În Dosarul Vixen, Mihai Chirica i-a dat sarcina să facă recepția la un bloc ilegal, construit pe o autorizație de casă. Dana Vasiliu s-a executat în 24 de ore, scrie ReporterIS.
De ce proiectele solare și eoliene sunt deseori doar „pe hârtie”?
Ni se anunță aproape zilnic noi proiecte de parcuri solare și eoliene, de care apoi nu mai auzim nimic. Ce se întâmplă, de fapt, cu ele? Ar trebui să ne alarmeze faptul că multe din aceste proiecte sunt doar pe hârtie sau avem suficientă energie pentru consumul României? Primim explicații de la Gabriel Andronache, vicepreședinte al ANRE și fost director general și președinte al Directoratului Transelectrica.
”Avem nevoie nu doar de energie, ci și de politici economice, acestea merg mână în mână. Nu putem să dezvoltăm doar capacități sau rețele de transport fără să știm unde ducem energia”, a afirmat Gabriel Andronache. Altfel spus, este posibil să dezvoltăm proiecte care generează energie pentru care nu există cerere, scrie Wall-Street.ro.
Consiliile de administratie ridica stacheta. Si in Romania?
Intr-o lume aflata intr-un moment de rascruce, pozitionarea actuala va defini viitorul multora dintre entitatile economice, nationale sau multilaterale aflate in concurenta. Nu doar ca pare o afirmatie prea generala, ea este o afirmatie care intentionat isi propune sa fie exhaustiva.
Pentru ca suntem intr-un moment in care concurenta pe multiple planuri, geopolitic, economic, educational se intensifica, capata noi valente si prinde in iuresul ei categorii sociale, companii, tari, aliante sau asocieri multi-statale. Importanta vremurilor pe care le traim este legata de faptul ca pozitionarea actuala isi va pune amprenta pe evolutia si relevanta pe termen mediu si lung a entitatilor mai sus mentionate.
De ce asta? Raspunsul foarte scurt este: pentru ca intram intr-o era care este definita de modificari substantiale ale coordonatelor militare, tehnologice si de acces la resurse (umane si materiale), schimband pozitionarea geografica si numarul polilor de putere globali, scrie Radu Crăciun pe blogul personal.
Atitudinea revoltătoare a familiei Pascu față de opinia publică, după tragedia de la 2 Mai: „Ne doare în cot“
Mama spera să tărăgăneze cât de mult procesul, ca „puiul“ ei să aibă condiții cât mai bune de detenție, în arest preventiv care poate dura maximum 180 zile, dacă nu apar temeiuri noi de prelungire. Ea îl plânge, de asemenea, că el e silit să trăiască într-o cameră de 10 metri pătrați, cât este celula din arest.
Pe 11 septembrie 2023, de ziua sa, Vlad a vorbit la telefon de dimineață, cu mama lui. Miruna Pascu a mărturisit fiului că a fost felicitată chiar de una dintre cunoștințele tinerilor studenți uciși la 2 Mai, Roberta Dragomir și Sebastian Olariu. „Deci, săracul, vreau să-ți spun, a și plâns. Dacă ți-arăt, mi-a trimis de ziua ta și a zis că îi pare așa de rău că ai ajuns în situația asta. A înțeles situația care e și că e păcat și de copiii ăia, dar e păcat și de tine și că trebuie să spun adevărul, cum a fost, Vlad, cu tine, cu toate lucrurile“, îl deplânge Miruna pe fiul ei.
Ea consideră că Vlad Pascu nu este direct vinovat de accidentul mortal de la 2 Mai, produs cu un Mercedes Benz de colecție (ca al lui Bobby din Dallas, spun cunoscătorii), în timp ce era drogat cu un cocktail-bombă de șase stupefiante puternice, scrie Adevărul.
De câțiva ani, locuitorii dintr-un sat dâmbovițean plătesc aerul care vine în loc de apă la robinet
Așezat într-o zonă submontană, cu dealuri și văi, păduri și livezi de meri, care cresc peste tot aici, cu izvoare naturale la mică adâncime, Cândești Deal ar putea fi un colț de rai agroturistic, nu o fundătură fără asfalt și viitor. Lipsa apei și promisiunile eterne sunt două dintre cele mai grave probleme ale puținilor locuitori rămași aici.
Cândești Deal este un sat din comuna Cândești, Dâmbovița, aflat la două de mers cu mașina de Capitală. Potrivit recensământului din 2021, are în jur de 180 de locuitori, în 80 de gospodării. Ca multe așezări rurale din România, e în curs de depopulare. Nu mai are școală, pentru că se nasc prea puțini copii aici. Multe case sunt abandonate sau în paragină. Cei care trăiau în ele au murit pe rând, iar moștenitorii s-au împrăștiat în patru zări, căutând confort urban și locuri de muncă, scrie Libertatea.
Oficialii OMV – vizită în România: Procesul OMV-România și miza lui. Întâlniri la guvern și CA la OMV-Petrom
CEO OMV Alfred Stern vine luni, 18 septembrie, în România – pe fondul procesului pe care compania austriacă l-a deschis împotriva României pentru schimbarea legii off-shore. Alfred Stern va discuta, luni, la Palatul Victoria, cu premierul Marcel Ciolacu, la întâlnire urmând să participe și preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, şi vicepremierul Marian Neacşu, precum și Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a anunțat duminică Guvernul.
Anterior întâlnirii cu oficialii OMW, Marcel Ciolacu va avea discuţii, tot la Palatul Victoria, cu Nicolae Ciucă, Marian Neacşu şi ministrul Finanţelor, Marcel Boloş. Marcel Ciolacu și Alfred Stern s-au mai întâlnit și în iunie, la numai câteva zile după numirea în funcție a premierului, potrivit Curs de Guvernare.
Cum ar fi să avem limită de viteză de 32 km/h în localități? Salvare de vieți sau război cu șoferii?
Țara Galilor devine prima țară din Marea Britanie care introduce, din 17 septembrie, limita de viteză de 20 de mile pe oră (32 km/h) în localități. Un alt stat european a aplicat deja o măsură similară.
Legea care a intrat în vigoare duminică schimbă limita de viteză în localități pe aproximativ 35% din drumurile din Țara Galilor pe care stâlpii de iluminat nu se află la mai mult de 183 de metri distanță între ei, relatează BBC.
Iar ONU cere limite de viteză de 30 km/h să devină normă în metropolele, orașele mici și satele din întreaga lume., scrie SpotMedia.
Mihai Chirica, marele ctitor de nimicuri. Machetele virtuale cu care primarul îi minte pe ieșeni de ani de zile
De când este primar, Mihai Chirica inaugurează investiții virtuale: stadion în Moara de Vânt, parcare cu parc suspendat în Podul de Piatră sau Coloseul Bragadiru și Cinematograful Trianon pe Lăpușneanu. În spațiul virtual stăm bine: randările, imagini ale unor clădiri în format 3D, au invadat internetul. Realitatea este cu totul alta. În Moara de Vânt este tot câmp, nici vorbă de Stadionul Regele Ferdinand, deși Chirica spunea în 2019 că „Stadionul va fi gata în circa 4 spre 5 ani”. Cele două clădiri de pe Lăpușneanu, Bragadiru și Trianon, sunt ruine învelite cu mesh-uri albe, precum cadavrele în giulgiu. Contractul pentru proiectarea parcului din Podul de Piatră a fost încredințat în 2020. De atunci nu s-a mai întâmplat nimic, peisajul este neschimbat, o întindere de asfalt și betoane, scrie 7Iași.ro.
Cele mai cunoscute scandaluri de dopaj din istoria sportului profesionist
Folosirea substanțelor interzise pentru a crește performanța atletică este o problemă prezentă în nenumărate sporturi de-a lungul ultimelor decenii, iar cazul Simonei Halep este doar unul dintre cele mai recente incidente de profil înalt în acest sens. Info Sud-Est vă prezintă o listă a unora dintre cele mai cunoscute scandaluri de dopaj din ultimii zeci de ani, care au schimbat definitiv viața sportivilor. Citește aici articolul.