Sari direct la conținut

VIDEO ​„Fir-aţi ale dracu' de nesimţite! Dacă-ți mai aud gura, te omor”. Polițist filmat când agresează o tânără dintr-un centru DGASPC / Premierul trimite Corpul de Control. „O abordare de golan”, spune Marcel Ciolacu

HotNews.ro
Politist din Giurgiu se comportă abuziv, Foto: Captura video
Politist din Giurgiu se comportă abuziv, Foto: Captura video

Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Giurgiu a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu pentru purtare abuzivă şi a dispus cercetarea disciplinară a unui poliţist, după ce în spaţiul public au apărut imagini în care acesta agresează fizic şi verbal o tânără dintr-un centru pentru minori din Giurgiu şi ameninţă şi înjură o altă persoană. Întrebată despre această situație, purtătoarea de cuvânt a Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu a spus că „parcă” în acel centru sunt internate 7 fete, unele dintre ele minore însărcinate. Premierul Marcel Ciolacu trimite Corpul de Control la DGASPC Giurgiu.

23:35Ce spune premierul Marcel Ciolacu, despre cazul de la Giurgiu: „O abordare de golan. Nu ai dreptul să faci de râs uniforma de poliţist adresându-te în acest mod unor minori”

Marcel Ciolacu a fost întrebat, vineri seară, la Râmnicu Vâlcea, despre acest caz din Giurgiu. „Din punctul meu de vedere, fără să intervin în vreo anchetă, fără să mă antepronunţ, este inadmisibil ca un om care trebuie să aplice legea să se adreseze unor minori, doar pentru simplu fapt că sunt orfani… dimpotrivă, un om al legii ar trebui să aibă mai multă indulgenţă”, a afirmat el.

Acesta consideră că nimeni nu are dreptul să facă de râs uniforma de poliţist. „Din punct de vedere uman, nu ai dreptul să faci de râs uniforma de poliţist adresându-te în acest mod unor minori, unor copii. Ca şi părinte, ca şi om, este inadmisibil aşa ceva. Este o abordare de golan care, întâmplător, avea uniforma de poliţist”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Premierul a confirmat că a trimis Corpul de Control la Giurgiu pentru a verifica situaţia.

21:00Cum comentează șeful CJ Giurgiu: Ministrul Familiei a venit la două dintre casele DGASPC la solicitarea unor „binevoitori”

Preşedintele Consiliului Județean Giurgiu, Dumitru Beianu (PNL), a declarat vineri că ministrul Familiei a efectuat o vizită inopinată la două dintre casele protejate pentru minorii din cadrul DGASPC, unde ar fi constatat că mâncarea nu este bună şi unii copii aveau hainele peticite.

  • „Ministrul Familiei a venit la Giurgiu la două dintre casele protejate la solicitarea unor „binevoitori”. Sincer, aş fi fost mult mai relaxat în privinţa acestui eveniment dacă doamna ministru ar fi fost invitată de vreun ONG specializat în ceea ce înseamnă asistenţă socială şi mi-ar fi plăcut să fiu şi eu informat, aş fi mers împreună cu dumneaei să vedem în mod inopinat, dar necesar, care sunt condiţiile de acolo”.
  • „Înţeleg, din spaţiul public online, că pentru una dintre case doamna ministru a avut doar cuvinte de laudă, în cealaltă au fost constatate deficienţe. Doamnei ministru nu i-a plăcut mâncarea, nu am gustat-o, nu am ce să comentez şi spunea despre copii că au hainele rupte sau peticite. Acum, dacă aş fi ajuns şi eu la întâlnire, i-aş fi explicat doamnei ministru că situaţia în anii anteriori a fost mult, mult, mult mai rea decât în prezent, dar acum lucrurile sunt într-o continuă tendinţă de normalizare şi nu poate nimeni să spună că nu facem eforturi susţinute pentru a îmbunătăţi condiţiile de acolo”, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu, conform Agerpres.

El spune că doar astăzi, în şedinţa CJ, consilierii judeţeni au aprobat un proiect de hotărâre prin care a fost alocată suma de 1,9 milioane de lei pentru DGASPC – sunt proiecte de reabilitare la toate căsuţele protejate, inclusiv la sediul DGASP, salariile sunt plătite integral.

„Înţeleg că a fost şi un incident între o tânără de acolo şi un poliţist, probabil că a fost ceva ce a generat acea dispută”

  • „Acum am ajuns să discutăm despre cum arată hainele copiilor, sunt situaţii pe care le gestionăm greu, sunt copii, nu mulţi, dar care nu au cea mai bună atitudine, cel mai bun comportament şi ei trebuie înţeleşi. Înţeleg că a fost şi un incident între o tânără de acolo şi un poliţist, probabil că a fost ceva ce a generat acea dispută, nu sunt în măsură să comentez (…)”
  • „Cel mai relevant element de aseară mi s-a părut că o tânără, cred de 17 ani, avea bilet de voie până la 22:00 şi nu se întorsese la ora 23:00, oră la care a avut loc vizita doamnei ministru. Chiar doamna ministru a solicitat să fie anunţată poliţia, cred că anunţaseră deja cei de la casă (n.r. IPJ Giurgiu a anunţat că fetiţa a revenit la locuinţa protejată)”.
  • „A spus doamna ministru că e nevoie de psihologi, da e mare nevoie de psihologi, încercăm să organizăm câteva concursuri. Există o restricţie în angajare, acum o să solicităm posibilitatea de a fi deschise concursuri pentru ocuparea unor asemenea posturi. Sunt câteva posturi de psiholog ocupate la DGASPC Giurgiu, dar, categoric, nu sunt de ajuns”.
  • „Deci, sunt foarte multe de făcut, suntem de acord, acceptăm şi critici fără niciun fel de problemă, am fi vrut să avem un punct de vedere dacă se poate, dacă nu, măcar cer, dacă nu e prea mult, acest dram de înţelegere şi de bunăvoinţă pentru că, în asistenţa socială a copiilor, vorbim despre un climat extrem de sensibil”, a încheiat Dumitru Beianu.

16:20 Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a reacționat printr-un comunicat de presă în care „atrage atenția asupra responsabilităților pe care le au cadrele MAI cu privire la protejarea cetățenilor și se delimitează de orice comportament contrar”.

„Fiecare angajat are obligația să dea dovadă de profesionalism și conduită ireproșabilă în timpul interacțiunilor cu cetățenii, cu atât mai mult când este vorba de categorii vulnerabile. Fiecare misiune trebuie desfășurată în spiritul respectului pentru lege și pentru cetățean. Comunitatea așteaptă de la polițiști implicare și sprijin în rezolvarea problemelor, solicitudine și corectitudine. Orice alt tip de abordare trebuie sancționată”, a transmis MAI.

Instituția susține că în luna septembrie Poliția Județeană Giurgiu a luat „măsuri proactive pentru gestionarea eficientă a cazurilor în care sunt implicați minori” – demersuri pentru asigurarea prezenței unui ofițer-psiholog la cazurile în care sunt implicați minori, pentru gestionarea corespunzătoare a situațiilor delicate și acordarea de sprijin și consiliere de specialitate în caz de nevoie. De asemenea, s-a dispus reinstruirea polițiștilor cu privire la modul de intervenție în situația producerii unor evenimente în centre pentru minori.

Totodată, pentru protejarea minorilor și prevenirea unor situații de risc de orice fel, polițiștii vor intensifica misiunile de patrulare în zona centrelor pentru minori/caselor de tip familial. În plus, vor fi continuate activitățile de prevenire prin polițiștii de la Biroul Siguranță Școlară și Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității. Aceste activități se vor desfășura cu implicarea Inspectoratului Școlar Județean și al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, asigurându-se inclusiv instruirea personalului cu privire la sesizarea polițiștilor în situația producerii unor evenimente în care sunt implicați minori, conform MAI.

15:40Poliţistul din Giurgiu care agresează o tânără dintr-un centru pentru minori din Giurgiu şi ameninţă şi înjură o alta are 30 de ani şi o experienţă de patru ani, conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu, Ramona Stan.

15:00 Purtătoarea de cuvânt a DGASPC Giurgiu, Denisa Cristescu, așteptată de jurnaliști și luată la întrebări, nu a știut să răspundă la aproape nimic. „Sunt mai multe incidente și cercetări disciplinare. Nu m-am documentat”, a spus ea.

Întrebată câte tinere sunt internate acolo, ea a răspuns: „Din câte știu, parcă sunt 7. Știu că sunt și minore însărcinate, dar nu știu exact”.

Câți angajați are acel centru? „Nu știu, trebuie să mă documentez”.

„Fir-aţi ale dracu’ de nesimţite!”

Fapta a avut loc în luna aprilie, când poliţistul a intervenit în centru pentru că tinerii făceau zgomot, oficialii Poliţiei Giurgiu transmiţând, vineri, că instituţia acum a aflat despre comportamentul poliţistului.

În imaginile publicate de fostul subsecretar de stat din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie Vişinel Bălan se vede cum poliţistul agresează fizic o femeie.

„Fir-aţi ale dracu`de nesimţite! Nu mai face aşa la mine! Nu pui tu mâna pe mine! Băi, nu pui mâna tu pe mine! Uită-te la mine”, îi spune bărbatul care poartă uniforma de poliţist şi care este însoţit şi de o femeie poliţistă.

Apoi, agentul se întoarce către o altă persoană căreia îi spune: „Tu, dacă îţi mai aud o dată gura, te omor! Ai auzit mă? Dacă o singură dată mai vin aici şi îți aud gura, ai belit p…a! atâta zic!”.

În tot acest timp, poliţista nu ia atitudine faţă de comportamentul colegului său, ea cerând actele de identitate ale unor persoane.

Incidentul a avut loc, conform oficialilor IPJ Giurgiu, în 14 aprilie, „cu ocazia unei intervenţii într-un centru de tip familial aparţinând D.G.A.S.P.C., ocazie cu care au fost aplicate 2 sancţiuni contravenţionale, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.61/1991 (tulburarea ordinii şi liniştii publice prin producerea de zgomote)”.

Conducerea IPJ Giurgiu a transmis că a aflat despre comportamentul poliţistului în dimineaţa zilei de vineri, 6 octombrie.

„Având în vedere imaginile apărute în spaţiul public, cu privire la faptul că, un poliţist agresează fizic o tânără din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu şi adresează injurii şi expresii jignitoare, Compartimentul Presă şi Relaţii Publice, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu, este abilitat să comunice următoarele: Astăzi, 6 octombrie a.c., la ora 07.00, conducerea inspectoratului a luat la cunoştinţă cu privire la apariţia în spaţiul public a unei filmări în care un poliţist din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu agresează o persoană. (…) În continuare, conducerea inspectoratului a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu, privind săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă şi a dispus cercetarea disciplinară a poliţistului”, a transmis, la solicitarea presei, IPJ Giurgiu, conform News.ro.

Instituţia nu precizează la ce secţie lucrează poliţistul agresiv şi nici de cât timp este angajat în sistem.

Ministrul Familiei spune că i-a cerut lui Ciolacu să trimită Corpul de control la DGASPC Giurgiu

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a anunţat vineri că i-a cerut premierului Marcel Ciolacu trimiterea Corpului de Control la Giurgiu, pentru a verifica întreaga situaţie de la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).

Ea a spus că în urmă cu două zile a primit filmuleţe de la beneficiari ai Casei familiale „Dunărea” din Giurgiu, iar joi seară a mers acolo într-o vizită neanunţată.

Intotero a adăugat că între timp a primit imaginile cu poliţişti care au avut un comportament nepotrivit faţă de beneficiarii unui alt centru, tot din Giurgiu.

„Am făcut o scrisoare către premierul Marcel Ciolacu şi către ministrul Afacerilor Interne, prin care am solicitat domnului prim-ministru trimiterea Corpului de Control la Giurgiu pentru a verifica cele întâmplate şi nu doar, întreaga situaţie de la DGASPC. Între timp, am observat, dintr-o apariţie pe site-ul Ministerului de Interne, că şi dânşii s-au autosesizat, respectiv de la IPJ Giurgiu, care au transmis către Parchet pentru începerea unor cercetări”, a precizat ea.

Răspunzând unei întrebări, Intotero a precizat că DGASPC se află în coordonarea Consiliului Judeţean Giurgiu, iar schimbarea sau punerea în funcţie a angajaţilor este atributul CJ Giurgiu.

Întrebată dacă au fost verificate conturile de pe reţelele de socializare de unde au fost trimise filmările, pentru a se stabili dacă sunt false sau nu, şi dacă a vorbit cu fetele beneficiare, Intotero a explicat: „În urma primirii acelor imagini, în urmă cu aproximativ două zile, deplasându-mă la faţa locului, am constatat că da, există o situaţie tensionată, ceea ce se vedea şi în imaginile respective, o situaţie foarte tensionată între cei care muncesc la acest centru şi beneficiari. Şi da, într-adevăr, anumite expresii nu îşi au locul. Am spus-o şi o repet: nu este o muncă uşoară, dar cine a ales să muncească în acest domeniu trebuie să fie dedicat trup şi suflet. Aceşti copii, aceşti minori, au ajuns acolo şi vin cu traume. (…) Aici vorbim de terapii, de înţelegere pe o perioadă îndelungată. Or, dacă alegi să munceşti într-un astfel de domeniu, trebuie să empatizezi cu fiecare caz în parte”.

Ministrul de Interne: „Aștept să iasă Poliția Română să comunice mai mult”

„Să iasă poliția să comunice ce s-a întâmplat acolo”, a fost reacția ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, la o emisiune de la Digi24.

  • „Trebuie făcut și un efort de comunciare. Aștept să iasă Poliția Română să comunice mai mult, în frunte cu conducerea ei, conducerile inspectoratelor și să explice ce, cum, în ce fel și ce reacții au la situații de acest gen.
  • Evident că ar fi trebuit să se comporte fără să facă exces de forță, fără să folosească acele cuvinte, fără să producă ceea ce pare a fi clar o infracțiune. În discuție, problema modului de recrutare, deficitul de personal și de ce s-a ajuns la astfel de cazuri care, subliniez, sunt izolate totuși.
  • În ultimii ani s-a produs o penurie, dacă îmi este permis termenul, de personal în rândurile, nu numai ale Poliției, ci ale tuturor structurilor MAI. În mare este vorba de pensionări anticipate”, a spus Predoiu.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro