Sari direct la conținut

Generația Z vrea mai puțin sex în filme și seriale / Guvernul britanic promite să taie banii științei „woke” / Cum arată „Stăpânul inelelor” bizantin

HotNews.ro
Nerd Alert, Foto: Hotnews
Nerd Alert, Foto: Hotnews

Generația Z vrea mai puțin sex în filme și seriale ● Alexander Payne spune că filmele din ziua de azi sunt prea lungi ● Filmul despre asasinarea lui JFK cu Al Pacino va fi regizat de Barry Levinson ● Guvernul britanic promite să taie banii științei „woke” ● „Alan Wake II” va avea parte de două expansion-uri anul viitor ● Cum arată „Stăpânul Inelelor” varianta în stil bizantin

Generația Z vrea mai puțin sex în filme și seriale

Adolescenții și tinerii adulți din ziua de azi sunt mai puțin încântați de conținutul cu caracter sexual din media, după cum tocmai a confirmat și ultimul raport Teens and Screens publicat miercuri de către un centru de cercetări sociologice axat pe tineret și cultura pop din cadrul Universitatății California din Los Angeles, mai cunoscută după acronimul UCLA, la fel ca SNSPA la noi.

Raportul a fost întocmit după chestionarea a 1.500 de tineri, membri ai Generației Z, despre ce tip de media vor să consume. 51,5% dintre respondenți (cu vârsta între 10 și 24 de ani) au spus că vor mai mult conținut care pune accentul pe prietenie și relații platonice, în detrimentul celor romantice, mai ales a celor care implică sex, după cum relatează revista Variety.

Alți 47,5% din respondenți au spus că sexul nu este necesar pentru povestea majorității filmelor și serialelor TV, în timp ce 44,3% au declarat că poveștile romantice sunt folosite excesiv în media. Dr. Yalda T. Uhls, unul dintre autorii studiului, a declarat într-un comunicat de presă că răspunsurile sunt în linie cu studiile care arată existența unei „epidemii a singurătății” în rândul adolescenților americani.

Cercetătoarea a subliniat de asemenea că studiile arată că majoritatea adolescenților de azi fac mai puțin sex decât părinții acestora când aveau vârsta lor și că majoritatea filmelor și serialelor nu reflectă acest lucru încă. „Deși este adevărat că adolescenții vor mai puțin sex la TV și în filme, ceea ce spune cu adevărat studiul este că ei vor relații mai diverse ilustrate în media pe care o privesc”, afirmă Uhls.

„Este important ca Hollywood să își dea seama că adolescenții vor povești care reflectă întregul spectru de relații”, a subliniat ea. În caz că ești curios ce filme și seriale agreează totuși tinerii din ziua de azi, scuzați exprimarea de pensionar, respondenții la chestionarul pe care s-a bazat raportul UCLA au numit în acest sens Barbie, Stranger Things și Heartstopper.

Alexander Payne spune că filmele din ziua de azi sunt prea lungi

Te-ai putea întreba: „Cine mai e și ăsta?” și nu ai fi singurul. Însă cineastul american are sub centură două Premii Oscar, unul BAFTA și două Globuri de Aur pentru filme ca About Schmidt (2002), Sideways (2004) și The Descendants (2012). La capitolul nominalizări pentru Oscar are 3, la egalitate cu Ingmar Berman, Milos Forman, Ridley Scott sau Polanski, ca să îți faci o idee.

E mai puțin cunoscut publicului larg dintr-o serie de motive, unul dintre ele fiind că nu s-ar putea spune despre el că e un fan al interviurilor acordate presei. Însă într-un (scurt) interviu acordat celor de la IndieWire recent el a afirmat nici mai mult, nici mai puțin, decât că în prezent „există prea multe filme nenorocit de lungi”. Payne a explicat totuși că nu e împotriva filmelor lungi ca principiu general.

„Dacă filmul tău are o durată de 3 ore și jumătate, măcar să fie cea mai scurtă versiune posibilă a unui film de 3 ore și jumătate. De exemplu, Nașul: Partea a II-a și Cei 7 Samurai sunt super la limită, filme de 3 ore și jumătate care arată cum se face asta. Deci nu există o judecată ipso facto (n.r. prin faptul însuși) despre lungime”, și-a argumentat acesta poziția, adăugând că:

„Filmul este despre o căutare constantă a economisirii. Vrei ca scenariul să fie cât mai scurt posibil. Vrei ca interpretarea să fie cât mai energică posibil, în funcție de ritmul de bază al filmului în cauză. Iar la editare vrei ca el să fie cât mai scurt posibil, dar nu mai scurt de atât”. Printre cei care nu sunt în mod clar de acord cu el e Martin Scosese, cel mai recent film al său durând 3 ore și 26 de minute.

Payne are niște idei foarte clare în ceea ce privește cinematografia (FOTO: Chris Pizzello / Associated Press / Profimedia Images)

Filmul despre asasinarea lui JFK cu Al Pacino va fi regizat de Barry Levinson

Apropo de filme lungi, am avut zilele trecute o veste nouă despre unul care va intra mai mult ca sigur la categoria respectivă: Assasination, un lungmetraj care va oferi o repovestire speculativă a asasinării președintelui John F. Kennedy din perspectiva mafiei. Filmul va prezenta asasinarea lui JFK ca fiind orchestrată de Sam Giancana, șeful mafiei din Chicago, într-un act de răzbunare.

Motivul? Fiindcă Kennedy a luat măsuri împotriva mafiei, deși aceasta l-a ajutat să câștige alegerile prezidențiale. E una dintre cele mai vechi teorii ale conspirației din SUA, legăturile lui Kennedy cu mafia fiind explorate și în filmul antologic JFK din 1991 al controversatului Oliver Stone. Noutatea vine de la cei de la Deadline, care au aflat că Assasination are la bord un nou regizor în persoana lui Barry Levinson.

Dacă numele îți sună cunoscut e probabil fiindcă Levinson e regizorul din spatele unor filme ca Rain Main, care i-a adus și un Premiu Oscar, Good Morning, Vietnam sau Bugsy. Inițial filmul trebuia să fie regizat de un alt nume greu de la Hollywood, David Mamet, nefiind întru totul clar de ce acesta a renunțat la proiect. Cert e că Assasination se va baza în continuare pe scenariul scris de acesta.

Deși scenariul ar fi gata, filmul e încă în fazele sale incipiente și e încă prea devreme să aflăm o dată de lansare, mai ales în contextul grevei actorilor de la Hollywood. Producătorii au anunțat însă deja că au pregătit o distribuție stelară pentru lungmetraj, care îi include pe Al Pacino (actorul veteran îl va juca pe capul mafiot Tony Accardo), Viggo Mortensen, Shia LaBeouf, John Travolta și Courtney Love.

Levinson și Al Pacino au mai lucrat împreună la 3 filme: Paterno, You Don’t Know Jack și The Humbling (FOTO: Giulio Marcocchi / Sipa Press / Profimedia Images)

Guvernul britanic promite să taie banii științei „woke”

O parte a comunității științifice din Marea Britanie e în fierbere după ce la începutul lunii guvernul conservator condus de Rishi Sunak a promis să „dea afară ideologia woke din știință”. Controversele au izbucnit după ce Michelle Donelan, secretarul de stat pentru știință, inovație și tehnologie a promis că executivul va proteja „cercetările științifice de negarea biologiei”.

Ea a declarat de asemenea la o conferință a conservatorilor că guvernul vrea să oprească „infiltrarea constantă a corectitudinii politice” în cercetare, că „știința este sub atac” și că birocrați din universități le spun oamenilor de știință „că ei nu pot pune întrebări legitime despre sexul biologic” în cercetărilor lor. Cu alte cuvinte, pare să fi luat la țintă în principal studiile de gen.

Printre altele, Donelan a mai spus că va fi lansată o revizuire asupra folosirii întrebărilor despre sex și gen în cercetarea științifică pentru a produce „un ghid robust” până în primăvara anului viitor. Nu știu dacă e neapărat cazul să menționez asta, dar în Marea Britanie funcția de secretar de stat e echivalentă cu cea de ministru la noi, ca să înțelegem de ce au provocat comentariile lui Donelan constarnare.

Peste 2.000 de cercetători au denunțat comentariile ei într-o scrisoare deschisă publicată câteva zile mai târziu, după cum relatează revista Science, unde am citit și eu cu ceva întârziere despre subiect. Semnatarii scrisorii se declară „oripilați, întristați și furioși” pe situație, afirmând că revizuirea anunțată de Donelan „pare motivată de ideologie și nicidecum nu depolitizează știința”.

Scrisoarea acuză de asemenea că opiniile ei „nu reflectă viziunea oamenilor de știință britanici”, că Donelan folosește „argumente supra-simplificate și analfabete științific” în ceea ce privește identitatea de gen și definirea biologică a sexului și că guvernul „pune gaz pe focul așa-ziselor războaie culturale și facea Marea Britanie tot mai ostilă” față de persoanele „intersex, non-binare și trans”.

Donelan e cel mai tânăr ministru din cabinetul lui Rishi Sunak (FOTO: Elliott Franks / Eyevine / Profimedia Images)

„Alan Wake II” va avea parte de două expansion-uri anul viitor

Trecând la lucruri mai puțin controversate, studioul de jocuri Remedy Entertainment a anunțat joi că a pregătit deja două extinderi (plătite) pentru Alan Wake II, titlul său sequel pentru jocul de acțiune-aventură lansat în 2010. Primul se va numi Night Springs și va fi lansat înspre sfârșitul primăverii lui 2024, în timp ce al doilea, The Lake House, nu are deocamdată o fereastră de lansare.

Anunțul a venit – coincidență – chiar cu o zi înainte de lansarea jocului principal vineri. Mai pe românește, cei de la Remedy au venit cu o schemă de marketing să mai atragă un pic de publicitate înainte de marea lansare. Drept fie spus, cine îi poate condamna, că în fond Alan Wake e considerat până în ziua de azi de destui gameri unul dintre cele mai bune jocuri video din toate timpurile.

Cei care nu mai pot de curiozitate pot găsi descrierile oficiale ale extinderilor pe site-ul jocului, mie mi se pare cam fără sens să le includ aici din moment ce oricum abia a apărut titlul principal și probabil nici majoritatea fanilor nu au avut ocazia să se joace suficient pentru a înțelege cu ce o să vină nou expansion-urile. O chestie pe care aș menționa-o însă e placa grafică de care ai nevoie pentru joc.

Potrivit IGN, cea recomandată pentru rularea Alan Wake II cu opțiunea „Ray Tracing” activată e GeForce RTX 4070, a cărei preț de vânzare la noi se învârte în jurul a 1.000 de dolari. Dacă nu vrei neapărat ca lumina să fie simulată cât mai realist cu putință în joc, merge și o placă RTX 3060 sau Radeon RX 6600 XT, care costă cam o treime comparativ cu cealaltă.

Cum arată „Stăpânul Inelelor” varianta în stil bizantin

Săptămâna aceasta am lăsat pentru finalul rubricii ceva aș zice cu totul deosebit, dar înainte de a vedea la ce mă refer, mai fac câteva considerații de ordin subiectiv. Chiar dacă ChatGPT a captat imaginația publică începând cu finele anului trecut, fiind de departe aplicația „vedetă” în materie de A.I., cele de generare a imaginilor au cunoscut recent o dezvoltare cel puțin la fel de spectaculoasă.

Fac abstracție de toate problemele pe care le au ChatGPT și alți „roboți” conversaționali fiindcă s-a mai tot scris despre ele, inclusiv pe HotNews, și aș lungi prea mult povestea. Motivul pentru care personal sunt mult mai impresionat de evoluția aplicațiilor de generare a imaginilor folosind inteligența artificială nu are neapărat legătură cu neajunsurile „chatboților”.

Mă gândesc mai degrabă la toată pregătirea de care are nevoie un artist, indiferent că e unul „tradițional” sau unul digital, pentru a putea produce picturi, imagini sau reprezentări digitale de calitate. E vorba de ani de ani de pregătire și studii, la care se adaugă ulterior exerciții și perfecționare continuă. Apoi, crearea unei singure imagini poate dura la rândul ei ore, zile, săptămâni sau luni.

Aplicațiile ca Midjourney pot face asta în doar câteva minute. ChatGPT poate fi folosit pentru multe lucruri interesante, dar nu poate comprima ani de muncă într-o clipită sau, mai degrabă, nu într-un mod atât de radical. Prin asta vreau să spun că informațiile pe care el ți le oferă rapid pot fi găsite și în alte surse ca, de exemplu, Wikipedia, doar că documentarea durează ceva mai mult.

Astea fiind zise, vă prezint mai jos Stăpânul Inelelor al lui Tolkien recreat în stil bizantin cu ajutorul A.I. Eu le-am pus aici de la un profesor de la Universitatea Bonn care le-a redistribuit pe Twitter, de unde am putut să le inserez individual. Dar cel care le-a creat cu ajutorul inteligenței artificiale e un tânăr grec pe nume Stelios Karellas, care le-a distribuit pe grupul de Facebook Cursed A.I.

Și, în loc de obișnuitele trailerenoi de la sfârșitul fiecărei săptămâni, zic să vedem weekendul acesta o altă creație a inteligenței artificiale, Harry Potter imaginat ca o serie de filme italiene cu mafioți:

P.S.: Bănuiesc că ai văzut deja știrea săptămânii la Hollywood, că a murit Matthew Perry din serialul Friends.

În caz că ești curios să citești rubrica Nerd Alert de weekendul trecut, o poți găsi aici:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro