Anunțăm deschisă oficial Expoziția Manifest Monica Lovinescu, „Vocea care ni s-a dat”
Joi, 16 noiembrie, a avut loc evenimentul de deschidere al expoziției „Monica Lovinescu.Vocea care ni s-a dat”, creată pentru a celebra 100 de ani de la nașterea celei ce a fost vocea postului de Radio Europa Liberă și care a avut curajul să țină piept terorii regimului comunist din România. Expoziția poate fi vizitată până pe data de 30 decembrie, în fiecare zi, La Mița Biciclista Stabiliment Creativ, de luni până vineri de la ora 18.00 la 22.00, iar sâmbăta și duminica începând cu ora 12.00.
În doar câteva ore de la deschiderea expoziției, aproape 2000 de persoane au făcut deja o incursiune în viața Monicăi Lovinescu, tururile ghidate au fost sold în toate zilele primului week-end, iar sâmbătă, expoziția a fost completată de conferința, „Parisul și Bucureștiul Monicăi Lovinescu”, un dialog fascinant între Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Cristina Cioabă, Teodor Iova și Cristian Mureșan.
Sunt aduse în fața publicului, în premieră, fotografii din arhiva Lovinescu de la Paris, scrisori și obiecte personale iar publicul se poate bucura de o serie de dialoguri emoționante ale Monicăi Lovinescu cu Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Virgil Ierunca, Angela Marinescu, Sorin Alexandrescu, Ana Blandiana sau Octavian Paler.
Expoziția al cărui design este semnat de arh. Attila Kim este una interactivă, o adevărată călătorie în timp, completată cu o scenografie specială creată de scenografa Velica Panduru, care permite vizitatorului să exploreze în detaliu viața Monicăi Lovinescu, așa cum a arătat aceasta din 1923 și până în 2008. Este o traversare emoționantă a ceea ce a însemnat un destin care s-a modelat sub teroarea Istoriei secolului XX, un drum pavat cu sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.
Expoziția este „dedicată părinților noștri și părinților lor a căror viață a fost complet mutilată de regimul totalitar. Și care au sperat pentru noi că vom trăi într-o lume mai bună”. E un demers colectiv de regăsire a fiecăruia dintre noi cu dramele, speranțele și poveștile părinților și bunicilor, o încercare de asumare și vindecare a unui trecut dureros și neînchis, ale cărui repercursiuni se resimt până azi în societatea românească.
Expoziția este găzduită de una dintre cele mai frumoase case din inima Bucureștiului, Casa La Mița Biciclista. Pe lângă lecția de istorie oferită prin intermediul expoziției, cei care trec pragul casei se pot bucura și de zona de coffee & cocktail bar de la etajul 1 și de punctul de carte nocturn, de la parter, de saloanele impunătoare și de atmosfera cu parfum parizian, care vor schimba cotidianul ieșirilor în oraș.
Expoziția este realizată de ARCEN prin La Mița Biciclista Stabiliment Creativ, cu sprijinul Fundației Humanitas Aqua Forte și a Editurii Humanitas.Vizitarea expoziției și a Casei La Mița Biciclista Stabiliment Creativ, va fi posibilă în fiecare zi, de luni până duminică.
Program expoziție:
Luni – Vineri: 18:00 – 22:00
Sâmbătă – Duminică: 12:00 – 22:00.
Biletele pot fi achiziționate accesând https://lamitabiciclista.iabilet.ro/
***
Concept curatorial expoziție: Edmond Niculușcă si Andreea Apostu
Arhitectură: Attila KIM architects
Producţie: Atelier VAST
Scenografie Concept: Velica Panduru, Sabina Reus, Irina Artenii
Producţia scenografiei: Tukuma Works (arhitect Ioan Moldovan)
Sunet: Unanim Acoustic Design
Vocile Monicăi Lovinescu, creaţia sonora, concept, editare, pian: Maria Balabaș & Mihai Balabaș
Concept vizual: Eyez&Handz
Comunicare: Amazers Nest
Coordonator de expoziţie și evenimente: Sabine Schneider-Maunoury
Parteneriat media